På gång just nu – den 19 januari 2021

I väntan på vaccinet
Nu önskar man att tempot på Covid19-vaccineringen kunde öka. Här har vi i alla fall fått besked om hur det skall gå till – åtminstone för oss 70-plussare. Vi behöver inte boka tid på någon app eller hemsida, som med all sannolikhet kommer att överbelastas och braka ihop. Det brukar de ju göra.

Vi (som kan) skall helt enkelt ställa oss i kö utanför vårdcentralen. Man kommer att meddela via hemsida och anslag när. Så gjorde man vid vaccineringen av säsongsinfluensa. Det fungerade jättebra bra och gick betydligt snabbare och smidigare än krångel med bokningsappar och annan administration. Vi har det så bra ordnat på vår vårdcentral att man går in på ena sidan av byggnaden och ut på den andra. Man behöver alltså inte konfronteras med eventuella mötande smittbärare i onödan.

Nu i oxveckorna kan man annars se fram emot att skreien – den godaste av alla torskfiskar – snart börjar gå till i Lofoten och finnas på fiskdiskarna. Den brukar finnas att köpa fram till i april. Dyr ja, men så god. Superfina recept på skrei och andra firrar finns här Recept | Seafood from Norway (norskfisk.se)

En annan säsongsbunden delikatess som det säkert inte dröjer länge förrän den dyker upp är semlan. Dessutom börjar det bli högsäsong för tulpaner. Så det finns lite ljuspunkter i tillvaron i väntan på vaccinet.

Relaterade länkar om skrei, om semlor

Om småflugor
Jag skrev i ett tidigare inlägg om hur vi blivit invaderade av småflugor. Det vi kallade bananflugor förklarade Ingrid på Ingrids home blog var troligen sorgmyggor. Tack för den upplysningen.

Ett medel mot dessa är Nemablom som finns att köpa på nätet. På stick.se kan man fördjupa sig i de enerverande smådjuren och även läsa om bananflugor samt andra äckliga småkryp.

Hundlucka med digital styrning
Kattlucka har jag sett och kände till. Jag visste dock inte att det också finns hundluckor. Vad jag definitivt inte kände till att det finns (eller snart kommer att finnas) hundluckor med bluetooth så hunden själv kan öppna dörren med hjälp av ett bluetooth-halsband. Husse och matte får varje dag en ”dagbok” där varje ut- och inpassage noga noterats. Priset? Cirka 30 000 kronor. Så skönt att slippa allt besvär med hund!!!

Favoritkockar

Tareq Taylor
Just nu går på Svt och playen en mycket personlig och fascinerande serie om den underbara kocken Tareq Taylor. Tillsammans med sin pappa och bror besöker han Jerusalem och återupplivar gamla minnen. Fantastiska bilder från Jerusalem mm och matmarknader. Ett underbart underhållande, intressant och inte minst rörande program om kärlek och kärlek till mat. Sex avsnitt på ca 30 minuter.

Markus Aujalay
En favoritkock i Sveriges Mästerkock. Markus har en serie matlagningsprogram på youtube där han lagar svensk husmanskost. De är verkligen sevärda. På ett mycket trevlig och enkelt sätt visar han hur han lagar mat utan pekpinnar men naturligtvis med en massa bra tips. För den som vill lära sig laga husmanskost kan jag inte tänka mig en bättre läromästare.

230105


27 thoughts on “På gång just nu – den 19 januari 2021

 1. Bra att ni fått information om vaccineringen. Hos mej har vi inte fått några besked ännu. Semlor har jag redan njutit av. Hund har jag men någon lucka skall jag inte ha utan vi går ut i koppel. Tittar också på serien om Tareq Taylors matresa. tycker han är så mysig.
  Kramar från Anki o Minton

  1. Ni får nog besked snart också. Tyvärr blir ju leveranserna försenade dock. Det låter vettigt att du och Minton går ut med vanligt koppel. Visst är han fin Tareq! Kramar till dig och lilla Minton!

 2. Tack för massor av bra tips! husmanskost är nästan en bortglömd konst i dessa pizza och tacostider!
  Semlor har jag redan stoppat i mig ett par stycken av. De har sålt dem i ett par veckor här redan.
  Och hund har jag ingen, bara sköldpaddor och de får inte vara ute nu på vintern!
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Jag har tydligen missat detta med att det redan finns semlor. Får skylla på coronakarantän. Man är inte ute i svängen just nu som 70-plussare.
   Sköldpaddor? Varför har man sådana? Sällskapsdjur?
   Ha nu en riktigt skön dag!

   1. Vi skaffade två sköldpaddor eftersom båda våra söner är allergiska mot pälsdjur. Vi har haft olika sorters ödlor och grodor också och även akvarium. Men det var för mycket jobb att hålla det rent så efter många år med fiskar så la jag ner det . Men ibland blir jag sugen på ett igen för det finns nog inget som är mer mentalt avslappnande än att sitta och titta på fiskarna när de simmar omkring bland växterna. Om akvariet är rent vill säga hahaha!

   2. Ett akvarium förstår jag kan vara avslappnande. Jag vet väntrum där man har akvarium och man sjunka ned i ett nästan meditativt tillstånd när man betraktar firrarna.
    Ödlor och grodor hemma låter läskigt tycker jag. Sköldpaddor är nog bättre då.
    Ha nu en trevlig kväll!

 3. Hos oss har vi inte fått några besked om vaccineringen ännu, men det kommer nog. Man går lite som i “väntans tider” nu. Någon semla har det inte blivit ännu, vi skulle beställa vid vår mathandling via nätet sist, men då var de slut. Nästa gång kanske det blir en. Åtmistone två gånger köper vi semlor varje säsong, sen får det räcka 🙂
  Sorgmyggor har jag också, de kan vara besvärliga. Ska kika in på sidan du länkar till.

  1. Jag är inte särskilt förtjust i semlor, men de har tydligen funnits att köpa i ett par veckor.
   Annars är det bara att lugnt vänta på vaccinet. Ingenting man kan påverka på något sätt.
   Ha det så bra!

 4. Tack för länk till fantastiska recept på “torsk på norsk”. På Go’ kväll förra veckan lagade kocken Susanne skrei med äpple och citronpesto, ett recept jag testade redan dagen därpå men på kycklingfilé eftersom jag inte fick tag i någon torskrygg. Funkade nog minst lika bra, mycket gott blev det i alla fall. https://www.svt.se/recept/kramig-appeltorsk-citronpestofisk-i-form-allt-i-ett
  Ska också bli kul att botanisera bland Markus Aujalays matlagningslektioner. Tusen tack! -:)

  1. Tack för länken! Låter jättegott med kycklingfilé också. Ska kolla Susannes skrei genast.
   Den norska fiskreceptsidan är fantastisk. Är ofta inne där och hämtar något gott recept.
   Det är stor underhållning att bara titta på Markus A när han lagar husmanskost.
   Ha det så bra!

 5. Jag har också tjuvstartat och ätit en semla.
  Vi har (i genomsnitt) alltid haft 3 hundar och 5 katter men endast katterna hade en enkel! kattlucka. Hade inte velat ha hundarna springer där ute utan tillsyn.
  Väldigt fina tips igen! Ska också kolla småkryp en gång till.
  Ha en fortsatt trevlig vecka!

  1. Tack så mycket Kristallina! Nä hundlucka över huvud taget är jag skeptisk till. Särskilt denna med digital styrning.
   De flesta tycks redan känna till och ha ätit semlor. Det är väl karantänisoleringen som gör att man inte hänger med. Vi är väldigt försiktiga än så länge. Får vi nu bara vaccinet kan vi öppna upp lite. Vill minnas att du tvekar att ta det, eller hur?
   Fortsatt trevlig vecka önskar jag dig också!

   1. Ja, fick en hemskt allergisk reaktion efter ett influensavaccin 1993. Aldrig varit så sjuk som då. Fick köras hem 2 timmar efter vaccinationen. Det var den enda vaccinationen jag fick och har ändå aldrig fått influensa på alla dessa år. Jag är livrädd för vaccinationer.

 6. Din vårdcentral verkar vara före sin tid. Hos Täby olika vårdcentraler finns ingen info än, men en länk går till 1177.se. Där kan man läsa att vi 70 plussare ligger i prioriteringsgrupp 4 som lär bli aktuell i mitten/slutet av februari. Passar mig utmärkt, då jag tycker ändå att de olika vaccinen har tagits fram alldeles för fort.
  Semlor har funnits på bagerier/konditorier sedan annandag jul. Så det är bara ge sig på en promenad till närmaste café.
  Småkryp – bara ag ser dom blir jag hysterisk;-)
  Tareq Taylors matprogram låter intressant. Har ju varit i Jerusalem och stadens Machane Yehuda Marknad var nåt helt annat. Det gäller förresten alla marknader även i Tel Aviv. Mat. grönsaker, street food, drinkar samt såklart allt annat som hör en marknad till som kläder och väskor – atmosfären bara MÅSTE upplevas. Så tack för tipset!

  1. Jag skulle gärna vilja komma till Jerusalem också. Men det kommer nog inte att bli så. Fantastiskt med alla människor med olika religioner och ursprung som samsas där.
   Vaccinsorterna har verkligen tagits fram med en enorm hastighet. Men det är ju så att det fanns en bas och förarbete som forskare jobbat med i många år innan. Nu behövde man “bara” fylla på med aktuell virusstam. Det har ju också gjorts enorma mängder med tester. Jag tycker absolut att man skall låta sig vaccineras för sin egen och andras skull.

 7. Sorgmyggor – mysteriet är äntligen löst! Stort tack för det! 🙂
  Jag begriper inte hur du alltid lyckas hitta så bra idéer i de här inläggen. Saker man inte ens visste att man behövde få veta men är tacksam för att ha fått det! 🙂
  Bussturerna ska läggas på minnet.

  1. Har åkt en av bussturerna för ett par år sedan. Det var väldigt intressant att se nya områden jag inte visste fanns än mindre hur det såg ut.
   Så inte ens du kände till sorgmyggor!?. Trodde du kunde alla småkryp och insekter!

 8. Oj, har ni redan fått reda på var vaccineringen ska ske!? Jag är faktiskt orolig för om man måste gå till vårdcentralen, det är en trång miljö. Minns det flera timmar långa köandet till svininfluensavaccinet som slutade snöpligt för min del. Fick ingen spruta, utan order om att gå hem och ta hand om astman. Och låååång trappa ner förbi alla köande, tänk om det blir så. Man skulle kunna använda mäss- och idrottshallar i stället.

  Serien med Tareq Taylor ska jag absolut se, spännande med Jerusalem!

  Himla fin header med stammar bakom snöandet!

  1. Man vet ju förstås inte när vaccineringen blir av. Tycker det verkar gå väldigt trögt. Bra om man använde mäss- och idrottshallar och varför inte bara stora tält, men får man inget vaccin levererat hjälper ju ingenting.
   Missa inte Tareq. Det är så fina bilder från Israel.
   Gillar också headern. Som vanligt har jag lånat den från Pixabay!

 9. Jag hoppas verkligen att vaccineringen kommer att funka hos er i Sverige.
  Tulpaner är konstigt nog inte speciellt populära här i UK, de finns, men inte i den utsträckning som i Sverige. Jag älskar tulpaner!
  Längtar så enormt till Stockholm och familjen där.
  Jag hänger dålig med i olika kockprogram, det finns så många att jag tappat fattningen, men gillar god mat.
  Trevlig torsdag!

  1. Håller med om det finns många kockprogram. Lite väl många. Men dessa 2 är mina favoriter.
   Förstår att du längtar till din familj i Sthlm.
   Märkligt att tulpaner inte är så populära hos er. Så olika det kan vara. Det är just som gör det så intressant att läsa din blogg om olika vanor, seder och bruk i UK och framför allt i Wales.

 10. Svar: Vilka matcher hade du tänkt dig att jag skulle kolla under helgen? Berätta gärna så ska jag se om de finns på hesgoal.com. Men det pågår ju handboll också…

  1. Hade inte tänkt på några speciella matcher utan mest lite fotbollssnack om vilka kommande matcher du tycker är intressanta och rekommenderar samt lite kortfattade analyser av spelade matcher. Vill inte styra dig att kolla på matcher som jag vill ha kommenterade. Ibland kan det faktiskt vara riktigt häftigt när ett av de ledande lagen i PL möter ett bottenlag. Du kan så mycket och det skulle vara himla kul att få ta del av dina tyckanden. Det hänger ju förstås också på vilka kanaler man har tillgång till och vilka favoriter man har!
   Kollade som hastigast på hescoal. Verkar skitbra. Tack för tipset!
   Håller med om att handbollen är nog det mest intressanta denna helg. Snabbt och kul spel. Har blivit lite för mycket skidskytte just nu tycker jag, men det är mycket sevärt också.
   Hur som helst hoppas jag du får en trevlig sporthelg. Vädret ute är ju inte särskilt lockande.

Kommentera