Skrei – inte vilken torsk som helst

Nu i februari fram till april går skreien till vid Lofoten. Havet kokar av torsk som leker. Hela fiskeflottan går man ur huse, trotsar väder och vind för att fånga den läckra skreien, som vandrat (skridit – därav namnet skrei) 100 mil från Barents hav.

Lofotena
Bild By User Arnejohs on en.wikipedia, Public Domain

moorage-1493681_640a

Det är bara denna torsksort (norsk atlantisk torsk) som får kallas skrei. Det kalla vattnet och den långa vandringen gör fisken muskulös, smidig och välsmakande med sitt vita fasta och skiviga kött med mild smak. Tack vare den rena smaken anses den vara en kulinarisk delikatess i många delar av världen.

93761041-6ab6-483a-8f54-edfb3711bd08a

Skreien är större, längre och spetsigare samt har ljusare teckning än den vanliga kusttorsken. Den senare tillbringar livet i grunt vatten vid den norska kusten.

iKsdXIjIPTeWVmH7a1zFOgIZFW05gYXtZIZqLM0W5j-wa

Av en halv miljard lekmogna fiskar är det bara en liten del som fångas. Det finns strikta kvoter så att den inte överfiskas.

Skreien fraktas till fiskdiskar och fiskrestauranger i hela Europa bara några timmar efter att den har fångats. På så sätt garanteras skreiens kvalitet och färskhet. Den är lika populär idag som på stenåldern. Vikingarna hade med sig torkad torsk som handelsvara.

norway-4592359_640

Torsken kan grillas, ugnsstekas, kokas eller till och med ätas rå i sushi.  Den passar även perfekt till fish & chips.

Den norska arktiska torsken är en vitaminbomb rik på protein, vitamin A, D och B12, selen, antioxidanter och omega-3.

Skreien är godkänd av WWF (världsnaturfonden). Den är även miljöcertifierad av MSC (Marine Stewardship Council) och KRAV.

Den norske Lofotenkocken Roy Magne Berglund föredrar att tillaga den så här:

”Jag föredrar att ugnsbaka den varsamt. Krydda den försiktigt med en nypa salt och socker och låt den vila i ungefär 20 minuter innan du sköljer av den. Jag ställer in ugnen på 150 grader och när skreien går in vrider jag ner den till 50 grader. Det gör att värmen långsamt tränger in. Istället för att koka skreien kan du se det som att du låter den vila i solen, som om den var på semester i Spanien. Det är viktigt att vara försiktig med temperaturen eftersom du inte vill att de ömtåliga torskproteinerna ska brista.”

Här finns 34 recept på att tillaga skrei. Filtrera i rubriken på fisken skrei.

På en väldigt snygg och lättnavigerad sida får man fram en attraktiv bild, ingredienser, antal portioner, överskådlig beskrivning hur rätten skall tillagas och recension över respektive rätt.

 


 

19 reaktioner på ”Skrei – inte vilken torsk som helst

 1. Låter frestande men förmodligen en firre som slinker igenom näten, om det inte finns en ”riktig” fiskhandel i närheten.Skulle i vart fall vara härligt att smaka på skillnaden, med den ”vanliga” torsken? 🙂 Tack för tipset!

  Gillad av 1 person

 2. Jo då, min lokala ICA har erbjudit skrei i ett antal år nu. Har faktiskt bara stekt den, men den ugnsbakade varianten låter minst sagt lika bra. Personligen tycker jag att skrei är fastare än torsk som gärna vill gå i bitar när man steker den.

  Gillad av 1 person

 3. så underbart att lära sig något nytt varje dag, vet inte om vi någonsin fick Skrei hemma eller på caféet men, vi fick fisk varje tisdag och kommer ihåg att mamma var en fena på mat, kommer nog mest ihåg att jag älskade tisdagsmiddagen när vi fick kolja, verkligen en av mina favoriter 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Ja din mamma var verkligen fena på mat. Hon hade ett fantastiskt smaksinne. Kunde säga precis vilka kryddor och ingredienser en rätt innehöll. Kolja äter vi sällan, men det låter också gott.
  Ha det bra! Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s