På gång just nu – den 13 februari 2022

På gång just nu – den 13 februari 2022 handlar om skrei, sportlov, gårdsfisk, en vacker blus, pelargoner, äldre i Sverige, hemligt semestermål.

Nu är skreien på gång

Nu står det härliga till för oss fiskälskare. Den norska torsken skrei finns på fiskdiskarna.
Läs mer om den i ett annat inlägg Skreien inte vilken torsk som helst.

fisken skrei

Läs mer här och hämta fantastiska recept på firren.

recept på skrei

Sportlovstider

Det nalkas sportlov snart. Många anser att att sportlovet infördes under 1940-talet för att spara på uppvärmningen av skolorna. Vintrarna var betydligt kallare. Här kan man läsa att det inte alls var så. Sportlovet introducerades för att råda bot på vårtröttheten. Forskning om sambandet mellan idrott och hälsa var en viktig bidragande orsak.

Läs mer här


Mer om fisk

Har du ätit gårdsfisk? Vad är det undrar någon? Jo det är som det låter – fisk som kommer från en gård. Det handlar om landbaserad fiskuppfödning. Jag har testat filé av Rödstrimma. Alldeles utmärkt. Påminner om abborre.

Här kan man läsa om fiskodlingen på gardsfisk.se

Finns att köpa på ICA, Coop, Citygross, Mathem m fl.


För den som älskar och klär i cerise

Visst blir man glad av denna läckra cerisefärgade blus/långskjorta. Finns på Alice.dot

alicedotblus

100 % Viskos – en kvalitet med tungt fint fall.

 • Långärmad långskjorta med vidd över mage och höft i stora storlekar.
 • Skjortan har rundad nederkant och är något längre bak. 
 • Liten ståkrage och knappslå hela vägen fram.
 • Uppvikbara ärmar med manschett och dubbel knäppning för att anpassa vidden. 


Värt att uppmärksamma

Allt fler människor blir äldre i Sverige.

Det finns mer än 2,6 miljoner människor i Sverige som är 60 år och äldre (siffror fr 2020).

De senaste 50 åren har antalet personer som är 60 år och äldre ökat med 65 procent. Den övriga befolkningsmängdens ökning ligger på knappt 30 procent.

Att folk blir äldre är en utveckling som man beräknar kommer att fortsätta i framtiden, uppger SCB.

Något för regering, riksdag och övriga politiker att ta tag i , eller hur?🤨🙄😮


Annorlunda semester

Kolla hemsidan!

Att inte riktigt veta vart man är på väg är en het trend inom lyx-resesegmentet. Det har Octola Private Wilderness, Finlands mest exklusiva resort, tagit fasta på. Den hemliga egendomen ligger någonstans i finska Lappland, men den exakta platsen får gästerna veta först efter bokning. Utöver hemlighetsmakeriet vill Octola erbjuda en naturupplevelse som inte tummar på vare sig service eller lyx, och i boendeutbudet finns allt från egen flygel med sex rum till privat villa.” SvD 22-02-13


Önskar alla en fin Alla hjärtans dag!

230201

39 thoughts on “På gång just nu – den 13 februari 2022

 1. Anonym

  Tack för klargörande om sportlovet. Äntligen! 🙂
  Gårdsfisk ska kollas upp. Tack för det.
  Tack för som vanligt många kloka tips och idéer!
  /Gunilla

 2. Gårdsfisk har lag läst om men inte smakat. Skall kolla om det finns i min ICA butik. Köpte engelska pelargoner för ett tag sedan och de är så vackra.
  Ha en fin söndag kväll
  Kramar från oss

  1. Hoppas Minton hade en bra födelsedag! Gårdsfisk är absolut värt att köpa om du hittar det på ditt ICA.
   Hoppas du får en fin senvintervecka! Kramar Eva

 3. Gårdsfisk har jag aldrig smakat, låter intressant. Mina pelargoner övervintrar i uterummet och flera av dem blommar hela vintern. Fast inte lika rikligt som på sommaren.
  Önskar dig en fin Alla hjärtans dag också 💚

  1. Måste vara ett perfekt tempererat uterum. Fantastiskt att pelargonerna kan blomma hela vintern. Gårdsfisken är absolut värt att testa.
   Ha en bra vecka!

   1. Stefan hittade min kommentar där. Jag kan knappt skriva hos dig, inte ens på läsaren, det här meddelandet dyker upp efter några bokstäver: “Du har osparade ändringar. Är du säker på att du vill lämna denna sida?”

   2. Så här svara WP
    Can they try and clear their browser’s cache or try commenting from a different browser and check?
    Låter komplicerat, va?

 4. Önskar dig också en glad Alla Hjärtans Dag. Roligt att du nämner skrej. Killen som gör alla inköp till fisk- och ostdisken hos den lokala ICA påpekade just det och föreslog att jag skulle testa skreirom (färska “säckar” alltså). Jag gillar ju att testa mat, fick ett recept och satte igång. Det var ingen höjdare kan jag säga. Konsistensen och smaken – nej, jag håller mig till fiskens “kött” framöver.

  Å jag som trodde att min lokala ICA låg i framkant vad gäller utbudet. Fel, för där har jag inte sett gårdsfisk än. Ska kolla och eventuellt fråga.

  Ja, inte blir vi yngre inte. Vi och hela befolkningen. Läste att Japan har legat på första plats i många, många år med att ha den äldsta befolkningen. Men Italien ligger tvåa. Undrar vilken plats Sverige innehar…

  Intressant i sammanhanget är också att företag som har privata äldreboenden har satsat rejält i stor-Stockholm och byggt många nya äldreboenden. Men så kom pandemin och de flesta etablerade och nya äldreboenden står tomma. Annars var det för tre år sedan…

  1. Skreirom har jag inte smakat. Uppenbarligen inget att stå efter heller. Gårdsfisk är ganska nytt. Den kommer säkert till Täby snart också!
   Tror man skulle behöva utreda detta med äldres boendeformer och behovet lite mer.

 5. Nu fick jag äntligen reda på vad cerise är för en färg, har aldrig förstått detta tidigare. Förstår typ: grön, gul, blå, brandgul och andra normala benämningar på färger, men cerise har jag aldrig begripit mig på.

  1. Rosa funkar lika bra. Cerise låter lite mer trendigt i modevärlden!. Läser på Wikipedia att bandybollar ska ha denna färg!!!???

 6. Här får jag som vanligt lära mig mycket. Tänk så lätt det är för felaktig information (tänker på sportlovet) att bli sanning.
  Gårdsfisk lät ju väldigt intressant. Måste undersökas. Ja snart är det dags för omplantering av pelargonerna. Men jag brukar hålla ut till i mars innan jag startar.
  En fin Alla Hjärtans dag till dig också!

  1. Tack så mycket Anita! Det är märkligt att man inte skrivit mer om gårdsfisk i media tycker jag. Det är nog klokt att vänta med omplanteringen. Än är det vinter.
   Hoppas du får en fin ny vecka!

 7. Testar att kommentera via läsaren igen. Men hej och hå, det är samma problem. Har tömt cachen och slet mitt hår för att jag blev utloggad och bloggen tappade funktioner. Det verkar som om flera har samma problem med läsaren, såg jag på supporten.

 8. Var in och läste på Wp supporten och såg att det var en bugg som ska vara fixad nu, och det verkar stämma. Men fortfarande kan jag inte kommentera inne på din blogg. Skönt att det funkar här! Mycket strul när Wp gör “förbättringar”.

   1. Jag ska höra av mig till supporten om detta när jag orkar. Just nu måste jag ta det lite lugnt. Det finns någon annan blogg där jag inte heller kan kommentera, men jag minns inte vilken. Det är väl förmodligen kombinationen av webbläsare och Wp-förändringar.

 9. Skrei, har inte hört talas om denna firre.
  Vi har sportlov här denna vecka.
  Intressant att vi är så många över 60 och ändå har så lite att säja till om.
  Ha det bra!

Kommentera