På gång just nu – den 28 januari 2021

Fågeltema
Spektakulärt fågelbesök
Stockholmarna har kunnat skåda en härfågel i helgen. Härfågeln som egentligen inte alls skall vara här nu utan i Afrika söder om Sahara är mycket exotisk och har ett märkligt läte. Den har bl a varit synlig vid Polishuset i stan. Den lever på insekter som den lär få svårt att hitta i det kylslagna Stockholm. Kanske några snälla poliser har något förråd att ta från och föda den med! Läs mer här på P2 och lyssna på den.

Fågelräkningen
Den årliga fågelräkningen pågår den 29 jan – 1 feb. Det brukar vara ca 20 000 fågelentusiaster som lämnar sitt bidrag. Kanske coronan gör att det kommer betydligt fler i år. Kolla här om du vill vara med.

Fågelmat
Man lär kunna se på näbben vilken slags mat fåglarna äter. Smala näbbar kan pillra fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter emellertid lite av varje. Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt om det är riktigt kallt. 

Den här listan lånade jag från Naturskyddsföreningen där det finns mängder av information om hur man bäst matar fåglarna i vinter.

Mjuk hud
Nu är hög tid att använda handkräm och hudlotion om man inte har för vana att alltid göra det. Det finns en mängd olika sorter att välja bland. Själv brukar jag alternera med ett par stycken: en fet för natten, en för dagen som torkar in snabbt och en som läker nariga händer och sprickor. Till huden på kroppen har jag gärna en bodylotion som har en angenäm doft t ex Maria Åkerberg Body Lotion Energy med doft av rosmarin och lemongrass. Jätteskön.

Grönkål
Grönkål har för mig alltid hört till julen. I år har vi börjat äta grönkålssoppa lite då och då. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein förutom att det är väldigt gott. Den är ju vinterhärdig och kan till och med stå i snö och skördas efter behov. Vi köper fryst och tillagar som soppa med t ex köttbullar eller småkorvar. Passar väldigt bra att äta nu vintertid. Funderar på att odla den i täppan. Tänk så bra att gå ut i snön och plocka hem middagsmaten!

TV-serie Shetland
Douglas Henshall (kommissarie Jimmy Perez i TV-serien Shetland) twittrar att i mars börjar inspelningarna av nästa serie (den sjätte tror jag!). De skulle egentligen ha börjat spela in den i mars 2020, men då började det ju som bekant hända andra saker. Så till nästa årsskifte kanske vi får se den.

Förskönande ögoncreme
Har köpt en ny ögoncreme som fyller ut och slätar till de små rynkorna kring ögonen, över läpparna och vecket pannan. Har fått ett prov som jag använt och ni kan inte ana så effektiv den är! Det är sk filler som består av fukt. Den är utan parfym och passar känslig hud. På Kicks har de extrapris på den nu. 159 kr i st f 199 kr.

230105


35 thoughts on “På gång just nu – den 28 januari 2021

  1. Ja den är vacker. Tyvärr tror jag inte den kommer att klara vintern. Så du räknar och rapporterar fåglarna!? Trevligt!
   Kramar

 1. Härfågeln var jag och tittade på för ca 2 veckor sedan, hade ingen lämplig kamera med mig, så jag tog inga bilder. Då uppehöll den sig vid Polismuseet ute på Norra Djurgården. Har inte hört något om den på ett tag och inte sett något i artportalen om den, däremot har en härfågel observerats på Öland strax efter observationerna i Stockholm, så det kan ju vara samma individ som dragit vidare.

  1. Den hade varit synlig även på Gärdet så det är nog mer sannolikt att det var vid Polismuseet på Djurgården än Polishuset på Kungsholmen den beskådats som det stod i DN. Vi får hoppas den hann bege sig ännu längre söder över innan snövädret drog fram.

 2. Vilken fantastiskt fågel! Tänk att den har funnits i Sverige tidigare, den kanske återinvandrar. Jag skulle nog inte tro mina ögon om jag fick syn på en sån. Den låter verkligen uppupppuppupp – som den ju heter, Upupa epops. Vad gäller fågelmaten: skator försöker sig på det mesta och även andra större fåglar som kajor, vilket är ganska irriterande, då småfåglarna inte får äta i fred. Men att koltrastar älskar äpplen, det märks.

  Christina Vahldéns bok har jag försökt lyssna på, men inte klarat av under sena timmar. Det är något för vasst med den, jag får nog lyssna på dan i stället. Det som går bra i lurarna just nu är faktiskt Ulf Lundells Vardagar-böcker, han läser själv och har en behaglig röst att sova till, haha. Får lyssna i kapp sedan.

  Kanske borde jag testa den kräm du rekommenderar. Jag kör med enbart HTH överallt där det behövs.
  Trevlig helg snart!

  1. Har sett härfågel en gång i Frankrike. Oförglömligt!
   Egentligen är kanske deckarlitteratur inte det bästa sömnmedlet, men just nu orkar jag bara med lättläst. Man påverkas nog mer än man kan förstå av allt som händer nu. Förstår Lundell är behaglig att lyssna till, Han har en fin röst.
   HTH svider så tycker jag, men jag vet att den är effektiv.
   Ja nu är det snart helg igen. Slut på januari också. Man hinner inte riktigt med så fort som det går tycker jag.
   Trevlig helg!

 3. Franska Fikon

  Jag har sett härfågel live, men inte i Sverige utan vid vårt lilla hus i Frankrike. Den ser ut som om ett barn har ritat “en skojig” fågel. Hoppas den i Stockholm överlever, men risken finns väl att den inte klarar sig pga matbrist. Jag har för mig att man inte får mata fåglar i sta’n pga risk för fyrfota skadegörare?
  Hela jag skulle behöva en kur för huden så här års. kanske göra som Cleopatra, bada i olivolja. Eller var det åsnemjölk? Det låter trevligare med ditt krämtips, Maria Åkerberg har jag inte hört talas om, ska provas om Kicks för hennes produkter. I natt fick vi 5 cm snö och solen strålar just nu. Men det är glashalt så man får njuta inifrån. Ha det bra!

  1. Har också sett härfågel i Frankrike. Man tror nästan inte det är sant när man ser den. Nej inne i Stockholm ska man nog helst inte mata fåglarna. Det är lämpligare här ute på vischan. För resten byggs det så mycket härute nu att det snart liknar en förstad till storstan än den idyll det en gång var.
   Här har vi ett ihållande snöväder nu. Det har snart fallit ett par dm.
   Det är nog inte så noga vilket märke man väljer bara man ser till att kroppen får fett eller olja nu. Olivolja eller åsnemjölk (något tveksamt!) fungerar säkert bra också.
   Gå försiktigt i halkan. Man kan inte vara nog rädd om sig i dessa tider. Fattades bara att man började bråka om vaccinleveranserna också!

 4. Härfågeln är verkligen något extra! Vi såg massor av dem när vi var i Dubai och man kunde inte se sig mätt på dem! Men jag blev lite förvånad över hur små de är! Jag hade väntat mig att de var större än de är! I Sverige har jag dock aldrig sett någon och inte heller i Frankrike.
  När det gäller fågelmatning så blir jag lika förvånad varje vinter, för här går det knappt åt någon mat då! Däremot på våren när häckningen är igång så blir det fart på dem och jag får fylla på ett par gånger om dagen! Och då slutar de sälja fågelmat i affärerna! Så det gäller att ha ett lager då!
  Läsning har jag äntligen kommit igång med efter flera års uppehåll. Det är ju verkligen rätt tider att ta upp det nu när man mest sitter hemma och dessutom vädret är allt annat än inbjudande att gå ut i!
  Önskar dig en fin kväll och var rädd om dig! Kram!

  1. Jag häpnade också över hur lite härfågeln är i verkligheten. Man tror den skulle vara mycket större. Förstår att ni såg hela flockar av den i Dubai.
   Märkligt att era fåglar ratar maten vintertid. Annars tror man ju att det är just då de behöver den som mest.
   Läsning är verkligen rogivande och får en att skingra tankarna. Det här med coronan börjar bli riktig tröttsamt. Vädret gör ju inte saken bättre. Här är ljust och fint nu efter snövädret igår, men det fortfarande en och annan snöby.
   Trevlig helg och ta det försiktigt! Kram

 5. Den där udda men fina fågeln kommer nog ångra sig flera gånger om att han lämnade sin flock och flög mot Sverige. Hoppas att någon förbarmar sig över stackarn. Kanske Skansen kan rycka ut.

  LillaSyster tipsade också om fågelräkningen. Vi får ju inte mata fåglar här, då man är rädd för råttor. Men även om jag öppnade en fågelrestaurang skulle jag ändå inte veta vad fåglarna heter;-)

  Shetland – såååååå jag längtar. Det gäller även “Ett fall för Vera”. Serierna som går just nu är aningen avslagna tycker jag. Serien om en ung Detective Chief Inspector Tennison som går i svt1 på måndagskvällar är föga upphetsande. Dessutom är idén knyckt från “Unge kommissarie Morse”.

  Den där ögonkrämen låter perfekt. Å om du vill ha långa/längre ögonfransar kan jag tipsa om Xlash eyelash serum som ger en fantastiskt effekt efter fyra veckors daglig användning. Sedan räcker det med “pensling” två gånger i veckan. Serumet är otroligt drygt och räckte i 10 månader.

  1. Jätteintressant att höra att att Xlash var lika bra som reklamen utlovade. Har tänkt köpa den men ville ha en seriös rekommendation ist f reklamsnacket först. Tack!
   Nej pippin smällde nog av i snövädret igår. Det är lite uppochnervända världen när sådant här händer att fåglar stannar i stället för att flytta.
   Håller med om TV-serierna. Vilket glapp det kommer att bli på TV-serier nu när de inte kan spela in nya under coronan. Eller de kanske de gör i alla fall!?
   Har börjat hålla på Spurs denna säsong, men Liverpool var för stronga i går kväll.

 6. Hoppas verkligen att den vackra härfågeln hittar mat och klarar sig över vintern.
  Vi har alltid matat fåglarna men nu hyr jag en lägenhet och köper fågelmat till en granne i byn som matar. Gillar listan om vem som äter vad.
  Får också beställa nya böcker. Platsen i hyllan där de olästa böckerna står är tom. Så kan man inte ha det. Blir nästan panik, ha…ha..
  Ha en trevlig helg och var rädd om dig!

  1. Dessvärre tror jag inte fågeln klarar sig. Så trevligt och omtänksamt att du köper fågelmat till grannen i byn. Förstår att han har svårt att skaffa fågelmat själv.
   Böcker i hyllan måste man ha. Det inger faktiskt en viss trygghet tycker jag.
   Ta det försiktigt i snön nu och trevlig helg!

 7. Informativt som vanligt😊 Fågelmatning är ju viktigt att man fortsätter med om man börjar, det jag förundrar mig över är att näten som fågelkorvarna / -bollarna säljs med är tillåtna… förutom att näten är miljöovänliga, så är de livsfarliga för de stackars fåglarna, har sett bilder på fåglar som dinglar döda från sådana då de fastnat från foten o ej kommit loss 😢 Brukar ibland varna för dem om ngn lagt en bild på FB med sådant nät vid fågelmatningen, men det är lite känsligt har jag märkt… ett ljushuvud svarade, att jag inte behöver mista min nattsömn för saken (!) då han har en viltkamera vid matningsplatsen…undrar om han sitter o stirrar på den 24/7 eller hur han tänkte? Bra att veta vilka fåglar föredrar vilken föda🐥tack för det informativa inlägget 👍

  1. Tack så mycket för din vänliga kommentar! Vill minnas att jag också läst om näten kring bollarna, men trott att man gjort något åt detta. Tydligen inte. Förstår inte att man får fortsätta sälja dem. Så fånigt och otrevligt mannen med viltkameran svarade dig.
   Ha det nu så bra och trevlig helg!

 8. Tänk vilka märkliga fåglar det finns, och som även dyker upp hos oss emellanåt. Vi hade härfågel på besök under någon vecka i en trädgård i Näsby Park för ett par år sedan.
  Tack för listan över småfåglarnas olika “matsedlar”. Något som jag lagt märke till är att även om vissa fåglar gillar samma sorts frön, äter somliga bara dem som faller till/ligger på marken, andra bara från matarna. Undra varför?

  1. Det måste ha varit fint med härfågeln i trädgården. Det är tydligen inte helt ovanligt att de visar sig häruppe.
   Visst är det märkligt med fåglarna att vissa bara äter frön på marken. Men det är bra att de städar upp efter de andra. Det kan ju bli ganska skräpigt vid ett fågelbord!

 9. Oj, härfågeln hade jag helt missat! Spännande! Vi får hoppas att den hann vandra söderut till värmen innan snösmockan slog till. Men prognosen är väl så där för förvirrade flygare.
  Bra lista över fågelmat. 🙂
  Min erfarenhet är dock att 1) ingen jäkel äter hampfrön, de blir bara liggande och ruttnar och 2) koltrastar är de värsta på att äta solrosfrön. Och de är inte ens med på listan. Solrosfrön verkar f ö mest poppis bland samtliga fåglar.
  Grönkål är toppen, kan även tipsa om att äta den rå i sallad, men då behöver den knådas med lite olivolja först. Men blir jättegott! Eller bryt i bitar, lägg på plåt, häll över lite olivolja och rosta några minuter högt upp i ugnen. Grönkålschips att strö över maten! 🙂

  1. Blev lite fel med svaret. Gör ett nytt försök. Låter jättegott med dina tips om grönkål i sallad eller som chips, Det tar vi till kvällsmålet. Du om någon vet ju vad fåglarna gillar för mat. Det blir ganska komplicerat om man ska tillfredsställa alla smaker. Låter bra med solrosfrön. Hampfrön skippar vi helt då. Skall bli spännande att höra vilka fåglar du får med i fågelräkningen. Kan tänka mig att du är en av deltagarna.

   1. Grönkål i chipsform var (nästan) enda sättet att få maken att äta 🙂 Rekommenderas!
    Och jajemensan rätt gissat, jag har redan börjat räkna! Bäst resultat hittills är 12 koltrastar. 😀

 10. Min kunskap om fåglar är minimal, tyvärr, men jag gillar att titta på dem.
  Jag har väldigt torr hud och använder alltid mycket handkräm, speciellt på vintern.
  Intressant om rynkkrämen, det skulle jag behöva.
  Grönkålssoppa påminner mig om min barndom, mamma lagade soppan av pappas odlade grönkål. Jag gillade det även som barn, kanske också beroende på ägget på toppen.
  Bra lästips.
  Trevlig helg!

  1. Somliga trivs med sina rynkor, men jag vill gärna minimera dem! Grönkålssoppa med kokt ägg är också jättegott. Ha det bra!

 11. Paula Merio

  Härfågeln är verkligen häftig. Har sett iakttagelser tidigare då den visat sig, dock inte i mina trakter. Men små rynkor, jag har djupa rynkor, sitter ofta med pannan i djupa veck, djupsint som jag är…skojar förstås. Kanske borde man prova något. De enda rynkor som verkligen stör mig sitter vid mungiporna och gör att man ser sur och bister ut, dom ska väck! Ser att du är deckarfantast, jag läser mycket men ytterst sällan deckare, tittar hellre på bra deckarserier, som Shetland med den karismatiska polisen!
  Ha en fin början på februari

   1. Förlåt att du fått vänta på svar. Så intressant att den är vanlig på Gran Canaria. Jag trodde den var ganska ovanlig överallt.

 12. Anonym

  Ska bli intressant att se resultatet av fågelräkningen då både vi och våra vänner tycker att det varit färre fåglar den här vintern.
  Och fint med boktips 👍 Tack.

  1. Tycker också det varit glesare med småfåglarna i år. Läste någonstans av koltrastarna sticker ut vid fågelräkningen.

 13. Trevligt att läsa om härfågeln. Då vi första året kom till vår tomt på Gotland fick vi se en härfågel som höjde på hlälmen i det torra gräset, Sen såg vi en till och fyra till, en hel familj som tydligen övade inför en flytt söderut. De var oroliga och fladdrade hit och dit och hade ett alldeles eget läte. Vi berättade vad vi sett för en bofast och han sa att han visste var de häckade och att det inte var första gången de var där. Det här var ungefär 1970 och efter det har vi alltid lyssnat efter deras ljud och flaxande, men utan att de visat sig igen.
  Fint att läsa vad de olika fåglarna äter eller gillar,

  1. Så roligt att höra av dig Brittakarolina. Intressant att läsa om dina iakttagelser av härfåglarna. Förstår att ni tittade efter dem varje år för att få se dem igen. De har tydligen häckat i Sverige långt tillbaka. Undrar så hur det gick för den som var synlig i Stockholm i förra veckan.

Kommentera