På gång just nu – den 23 september 2020

Fjärrstyrd PC-support
Perfekt att ha gratisprogrammet Teamviewer installerat på PC:n när man behöver datasupport on line. Med en slumpmässig kod kommer då supporten in i ens datorn när man behöver hjälp.

Helt fantastiskt att kunna sitta hemma i lugn och ro och beskriva felet i telefon medan man ser hur supporten med fjärrstyrning rattar runt med muspekaren i alla vrår och fixar felet. Mycket smidigt, säkert och lätt.

Hummerfisket igång
Första måndagen efter den 20 september drog hummerfisket igång på västkusten. Kilopriset för den första hummer stannade på 34 000 kr på Göteborgs fiskeauktion. I fjol kostade var priset 52 000 kr/kg. Rekordåret 2012 låg på 102 000 kr!!!

Skräpkommentarer i WP
Tycker det är dåligt att det inte finns skydd mot skräpkommentarer i WordPress. Jag har varje dag nya kommentarer jag måste deleata (i adminpanelen under kommentarer).

Älgjakt på gång
Cirka 80 000 älgar brukar skjutas per säsong. Det blir väl en och annan som får älgfrossa kan tänka. Man undrar hur det blir med jakten i år med tanke på coronan.

Det judiska nyåret
Det judiska nyåret (rosh hashana) firades i helgen. En judisk högtid som även kallas nyårsdagen eller åminnelsedagen. Till sederna kring rosh hashana hör en festmåltid. Då äter man sötsaker av olika slag som bakelser, godis och söta frukter. Det skall symbolisera önskan om ett sött och gott nytt år.
På Nordiska museets hemsida kan man se vackra bilder på maten och dukningen.

Bekväma skor
Frövi har börjat komma med höstnyheter. En av få skobutiker som anger vidden på skor. En nog så viktig uppgift för trötta, slitna och allt bredare fötter.

Klorresistenta baddräkter
Klor i badbassänger sliter hårt på baddräkter. Nu finns klorresistenta baddräkter. Här på Kvinnligt under och bara bad* finns sådana.

Vet inte vilken rekommendation Tegnell utfärdat för bassängbad för 70 plussare i coronatider. Tror nog att de flesta badbassänger är stängda p g a smittorisken. Men sedan har vi 70 plussare mycket att ta igen. Gäller att vara beredd och rustad till tänderna.
*PS De har jättefina damunderkläder också

Ostronåret har också börjat
Lotta Klemming – Sveriges enda kvinnliga professionella ostronplockare. Länkar här till det trevliga och mycket sevärda inslaget från TV4 morgon med en intervju med Lotta med anledning av starten på ostronåret. Lotta har just publicerat en bok om ostronen och världen däromkring.

Boken är utgiven på Natur & Kultur. Kostar ca 230 kr. 165 s.


33 thoughts on “På gång just nu – den 23 september 2020

 1. Skräpkommentarer och annonser om potenshöjande preparat kommer frekvent bland kommentarerna och de stör. De utgår från några vissa bloggar, som jag inte kan förstå hur de kunnat inspirera till förslagen. Jag sopar rent varje dag men glömmer ibland och då väntar en lång kö.
  Skor är tystlåtna om sina former, att vidden noteras är kanske en bra början. Fötterna är väl vår mest plågade kroppsdel, åtminstone för de som hunnit bli lite äldre.
  Ostron har jag kvar att uppleva, något att se fram emot?

  1. Skönt att höra att jag inte är ensam om skräpkommentarerna. Jag har som rutin att sopa rent varje dag, som du uttrycker det, men tycker det är dåligt att man inte kan stoppa eländet.
   Det är känsligt med fötterna när man blir äldre. Rätt vidd på skorna underlättar i alla fall något.
   Har faktiskt heller aldrig smakat ett ostron. Kan inte förmå mig. Det är något med konsistensen jag inte klarar.
   Vilket sommarväder vi har!

 2. Får aldrig några skräpkommentarer eller annonser. Hummer har jag ätit men är inte förtjusy i den då tycker jag bättre om krabba eller havskräftor. Ostron är inte gott.
  Tack ett intressant blogginlägg som vanligt.
  Det är 18 grader och strålande sol.
  Kramar från oss

  1. Tack så mycket. Här är 20 grader. Fantastiskt. Föredrar också krabba och havskräftor. Ostron har jag aldrig smakat. Jag blev så fascinerad av Lotta Klemming som ägnar sitt liv åt ostron. Amerikansk hummer äter vi ibland. Den är billiga och godare tycker vi.
   Hoppas vädret håller i sig!
   Kramar

 3. Kanske dags att byta bikinin mot en baddräkt. Men det är många år sedan jag simmade i en bassäng.

  Hur vet man att den där supporten är säker? Jag är så trött på tekniskt strul, alla dessa uppdateringar av mobiler och annat som ställer till det. I natt kunde jag inte lyssna på ljudboken eftersom ljudet plötsligt höjdes i hörlurarna så att öronen chockades. Envist löste jag problemet men satt uppe nästan hela natten. Suck.

  Jag har den erfarenheten att skräpkommentarerna kommer i perioder. I sommar hade jag några veckor med hundratals sådana men nu inga, peppar peppar. Hoppas att det löser sig för dig.

  1. Man anlitar bara en säker support. Den vi har känner vi sedan länge och har fullt förtroende för. Det kan annars vara en släkting eller vän som ställer upp och hjälper en när det behövs via teamviewer.
   Stackars dig med ljudboken. Det tar mycket tid och tär på en ibland med allt digitalt strul.
   Håller med om att skräpkommentarerna oftast kommer i perioder, men nu har jag en envis en som aldrig ger upp.
   Själv längtar jag efter bassängbad, men det kommer att dröja.

 4. Jag måste godkänna kommentaren första gången någon kommenterar. Har inga oönskade kommentarer. Däremot har jag en flik med skräpposter, där tyvärr ibland också äkta hamnar.
  Hummer, vad gott, men vilket pris, oj,oj!
  Minns, när jag bodde i Sverige, att det var viktigt att veta när älgjakten var så man inte gick ut i skogen i onödan.
  Ha det bra!

  1. Måste försöka hitta det stället där man kräver att kommentaren ska godkännas först som du tydligen fyllt i.
   Så är det. Är älgjakten igång tassar man ut försiktigt i skogen – helst inte alls.
   Ha det bra du med!

 5. Jag har också ställt in att jag måste godkänna första kommentaren när någon ny kommenterar. Alla skräpkommentarer hamnar i skräpfiltret och just nu har jag 27 skräpkommentarer och de flesta handlar om casinon!!! Sån reklam får jag mer än nog av i radion och på tv:n.
  TeamViewer är jättebra att ha! Jag har min personliga support i mina två söner som kan lösa de flesta problem som jag råkar ut för! Här har vi nästan 25 grader idag! Helst sanslöst, så här sent på året. Men jag klagar inte!
  Önskar dig en fin dag!

  1. Vad kul att du också har teamvier. Lyckliga du som har två söner som kan hjälpa dig. Nu tror jag i och för sig att du är ganska duktig själv, men det måste vara en stor tillgång kunna få hjälp av sönerna ibland.
   Har börjat få lite ordning på skräpkommentarerna nu tror jag med tips från hjälpsamma bloggvänner.
   Här också kanonväder. Måste ta fram shortsen idag igen. Helt underbart.
   Hoppas din dag blir fin!

 6. Oj så mycket lyxmat du lockar mig med. Hummer har jag aldrig ätit. Är nöjd med räkor och krabba. För att inte tala om ostron! Men det dröjde länge innan jag vågade mig på att smaka på detta blötdjur. Lite bubbel till är inte fel det heller 😉
  Älg kunde vi få tidigare via min storebror men nu hör det till ovanligheterna att vi själva införskaffar oss detta ädla kött.

  Lyx för fötterna hör till. Bra skor och gärna en omgång hos en fotvårdare då och då. Speciellt när man börjar få vissa skavanker, som det där med att böja på knäet.

  Än så länge har jag förmånen av en alldeles privat PC-tekniker. Maken älskar problemlösning. Jag blir bara arg och irriterad. Saker och ting ska fungera. Punkt. Slut.

  Vilken inledning på hösten det blev.! Sol och värme att njuta av innan höststormarna börjar göra sig påminda.

  1. Det måste vara väldigt tillfredsställande att ha tillgång till en dataexpert hemma. Jag blir också så himla arg när det inte fungerar.
   Ostron törs jag mig inte på en alla andra skaldjur älskar jag. Det är svårt att få tag i älgkött här. Dessutom brukar det vara ganska dyrt. Tyvärr för det är väldigt gott. Det mesta hamnar nog i jägarnas egna frysboxar.
   Vi har underbart sommarväder här också. Det gälle att gå och njuta.
   Ha det bra!

 7. Just nu skulle jag behöva någon som kan fjärrstyra min dator och ta bort ca 17 000 mejl som behöver gås igenom först. Det finns ingen tjänst för detta!

 8. Som vanligt ett trevligt inlägg!:)
  Frövi håller stilen som vanligt, fattar inte att inte fler kan skriva ut skovidden, håller helt med.
  Och ja, köp en klorresistent baddräkt, mycket klokt! Annars blir den bara sladdrig och förstörs fort. Jag har provat… 🙂

  1. Nej verkligen inte. Motsvarande summa som betalades för hummern påstår man skänktes till välgörande ändamål. Blir alltid lite skeptisk när man inte talar om till vilket välgörande ändamål!

 9. Stort tack för tipset om Teamviewer. Mitt antivirusprogram och även Adobe har fåt “ghosta” min dator. Det är otroligt fascinerande. Fast med dessa företag pratar man inte i telefon utan man måste chatta med dom.

  Blogspot eller Nya Blogger gör ju livet surt för oss just nu. Det enda positiva jag kan säga är dock att de alltid har varit och är otroligt duktiga på att sålla bort skräp. Det gäller också för Gmail.

  Ostron – mums! Även krabbor har väl säsong nu. Även där – mums:-)

  1. Skönt att höra att det finns något positivt med Nya Blogger. Annars tycker jag det är himla mycket klagomål. Men Bloggersidorna har blivit väldigt snygga och snabba tycker jag.
   Ja krabbor är en klar favorit också!

 10. Intressant med Teamviewer, men tyvärr för dyrt för mig. 349:-/månad är för dyrt när man är fattigpensionär. Liksom både hummer och ostron 🙂 Jisses så negativ jag är – förlåt!
  Skräpposten hamnar alltid i skräpfiltret … har också en inställning där jag måste godkänna första kommentaren – funkar helt OK.
  Ha det gott Eva!

  1. Har äntligen hittat var man ska klicka för att första kommentaren ska godkännas. Har sett det tidigare, men uppfattat det som att alla kommentarer skulle godkännas. Det tycker jag är så himla jobbigt på en del bloggar.
   Jag betalar inget för Teamviewer. Det jag och min support har är helt gratis. Låter inte klokt med 349 kr.
   Ha det bra i svampskogen, Anki!

   1. Kollade bara priser – läste nog slarvigt! Har kollat igen och ser att det finns en gratistjänst – är det den du har?

 11. Franska Fikon

  Himlans så gott med hummer… men det blir mest till nyår. Annars frossar vi i signalkräftor och räkor så ofta vi tycker priset är ok. Jag gillar ostron men är tyvärr numera allergisk mot dem. Det är något särskilt med ostron, vissa människor bildar något som gör att kroppen inte klarar ostron. Det var mycket “vill ha” i ditt inlägg. De röda kängorna står det mitt namn på!!!! Jag brukar köpa skor på Frövi. De har ju butik i Malmö men jag brukar passa på när jag är i Stockholm. Nu är jag ju varken här eller där, men vet av ett tidigare år att det går jättebra att handla “på distans” hos dem. Ska kolla direkt! Tack för tipset! Ha det bra/Lotten

  1. Tack för din trevliga kommentar! Tråkigt med allergin mot ostron. Det verkar vara lite speciellt med ostron. En del blir ganska sjuka av dem. Andra älskar dom.
   Javisst är de röda kängorna söta.
   Här jättefint väder och vi njuter av den sista sommarvärmen.
   Trevlig helg

 12. Så gott kan ingenting vara för det priset 😀
  Jag har tack och lov också en levande support i min närhet.
  Har också inställt så att jag måste godkänna första kommentaren. Detsamma gäller när någon delar en länk. Uppfattar skräpkommentarer precis som “Jag”. Det kommer i perioder. Just nu har jag nästan ingenting.
  Då får vi väl undviker skogen ett tag. Inte att jag tror att jag ser ut som en älg men jägarna skjuter t.o.m. varandra.
  Ha det så bra det bara går i dessa tider!

  1. En levande support är naturligtvis att föredra, men när man ingen har…
   Nä det är inte älgarna man är mest rädd för utan jägarna!!!
   Trevlig helg!

 13. Paula Merio

  Hej, jag har en bovfångare på bloggen som sorterar ut skräpkommentarer, med ett undantag! Alla inlägg jag gör under rubriken “Läst” får flertalet reklamkommentarer, mycket märkligt men har inte orkat rota i det utan tar bort dem manuellt precis som du gör.
  Visst är det bra att ha datasupport via datorn! När jag köpte min senaste dator hos en liten lokal datafirma så installerade han även in både städprogram och fjärrinloggning. Nu har det bara hänt ett par gånger att jag behövt hjälp men då har han gått in och spökskrivit på min sida Hur behändigt som helst. Här börjar älgjakten andra måndagen i oktober, efter det blir det inga svampturer i skogarna på ett tag. Jag litar inte på jägarna, ser alltför många mellan åtti o döden…
  Trevlig söndag

  1. Tack för din trevliga och utförliga kommentar. Ursäkta sent svar. Kul att höra att någon annan har fjärrinloggning och är nöjd med det.
   Visst kan man undra hur somliga har intresse av att lägga ut skräpkommentarer!?
   När älgjakten är igång är det bäst att undvika skogarna. Svamparna får stå på tillväxt så länge…
   Hoppas din söndag blir angenäm. Här har det blåst hela natten och nu regnar det också. Lär bli ännu er till eftermiddagen.
   Må så gott!

Kommentera