Min kryddträdgård i krukor utomhus – Dragon

Dragon (Artemisia dracunculus)

Kryddan som ger béarnaisesåsen dess karaktäristiska smak

Växtplats och skötsel: Solig växtplats. Den vill ha väldränerad och mullrik jord. Gillar inte blåst. Beskärs på våren ned till marken. Planteras om ibland eftersom den får väldigt mycket rötter.

Egenskaper: Dragon är en flerårig mycket väldoftande ört. Stjälken är upprätt och kal. Fransk dragon (Sativa) anses mer värdefull som kryddväxt än rysk dragon (Inodora). Den franska får kraftigare smak som torkad än som färsk. Den måste torkas snabbt för att få ett bra resultat. Djupfrysning fungerar också bra.

Utseende, höjd och blomningstid: ljust gröna och barrlika blad som påminner om rosmarin. Vid beröring ger den ifrån sig en intensiv doft. Fransk dragon blommar sällan. Blir ca 60 cm hög.

Medicinsk verkan: Verkar aptitretande och påverkar matsmältningen. Artemisia efter den grekiska gudinnan Artemis, romarnas Diana, beskyddarinna av bland andra barnaföderskor. Många Artemisia-arter har använts vid kvinnosjukdomar. Har även ansetts vara ett verksamt medel mot pest.

Till matlagning: Fransk dragon är ingrediens i vinäger, majonnäs, tartar-, hollandaise-, och bearnaisesås. Passar också till ägg- och fiskrätter, kyckling, tomatsallad, soppa m.m.

Övrigt: Testa att sätta en dragonkvist i vinägerflaskan.


15 thoughts on “Min kryddträdgård i krukor utomhus – Dragon

    1. Ja den är perenn. Men jag kommer att skydda min väl. Har tidigare haft en på en inglasad balkong som klarade sig bra över vintern.

  1. franskafikon

    Vill gärna tipsa om en av Karin Franssons favoriter. Ni vet hon som drev Hotell Borgholm fram till i våras. Hon gillade smörstekta dragonblad och jag kan inte annat än hålla med – otroligt gott (och så enkelt..)

  2. Nu blev jag lite inspirerad – jag kanske ska ha lite olika kryddor i mitt växthus!? Och då speciellt Dragon och Oregano, mina favoriter. Jag har ju nästan bara vackra växter i det, men också en (!) planta med svarta körsbärstomater samt två olika sorts lime men naturligtvis också dom två vinstockarna; En med svarta druvor och en med rödgröna. Den svarta har underbart goda druvor. Men det blir så mycket att jag inte riktigt vet vad jag ska göra med dom. Vi är ju bara två pers i hushållet. Men det har blivit gelé, både med och utan chili samt lite saftkräm åt Rolle. Nu tror jag att jag ska göra lite mer saft och frysa in till vintern.
    KRAM/Susie

    1. Inte dåligt att få så mycket druvor att man inte vet vad man skall göra med dom. Lime låter intressant! Med ett växthus får du säkert de flesta kryddor att övervintra.

Kommentera