Fiskgjusen har fått en evakueringsbostad

På Lovön utanför Stockholm pågår det stora byggnadsprojektet Förbifart Stockholm där man spränger tunnlar och bygger nya vägar på orörd mark. Ett stort miljöarbete pågår för att se till att djur och natur inte störs eller tar skada.

640px-Lovön_panorama_2009
Foto Wikipedia Author
Holger.Ellgaard

I lokaltidningen Mälaröarnas Nyheter kan man läsa om vad som görs för bland andra fiskgjusen och den mindre hackspetten, som båda häckar i området och är skyddade enligt EU:s artskyddsförordning.

osprey-67786_640

Till gjusen har man som kompensation byggt en stor plattform av grangrenar som man har surrat ihop. Plattformen har man placerat högst upp i ett som man tror passande träd i närheten. Skall bli spännande att se vad som händer. Kommer fiskgjusparet att acceptera detta av människohand byggda bo eller börjar de bygga ett nytt?

För den mindre hackspetten har man röjt fram stora lövträd som den trivs med. Man har rispat i barken på andra träd. På så sätt kommer röta in i träden och därmed insekter som är hackspettens föda.

Under arbetet med tunnelbygget har några fåglar byggt bo i tunnelmynningen och då har man flyttat bona innan de “boat” in sig för mycket.

640px-DendrocoposMinorNaturalHabitat

Källa: Mälaröarnas Nyheter Ewa Linnros


 

14 thoughts on “Fiskgjusen har fått en evakueringsbostad

 1. Så bra att man ändå försöker minimera skadorna på naturen och försöker fixa nytt boställe där fiskgjusen kan bygga sig ett nytt bo.
  Den bilden från Pixabay har jag använt i mina bildlekar i Photoshop några gånger. Jag måste nog leta reda på bilderna 🙂

  1. Jo men det är bedrövlig att fåglarna skall behöva flytta på sig för att biltrafiken skall ta sig fram. Det borde vara tvärtom!? Tycker det är bra att kunna ta till Pixabay. Kan i alla fall inte konkurrera med såda mästerfotografer som du och vissa andra. Glad Lucia!

   1. Pixabay är jättebra … tack för dina höga tankar om mig, men någon mästerfotograf är jag då inte alls 🙂
    Ha en fin Lucia du också!

 2. Man gör ändå en hel del för djur och natur numera, när man bygger och gör intrång på deras marker. Intressant att läsa om plattformen och trädrispandet, tänk vad mycket man vet och tänker ut!

 3. Bra att man åtminstone anstränger sig en aning att minimera påverkan på fåglar och natur när du denna Förbifart Stockholm ska bli verklighet. Fåglar är ju ganska anpassningsbara har jag förstått, så det kommer nog att snabbt anpassa sig. Ja, det har ju inget val om man säger så.

 4. Skönt att läsa att dom gör någonting jag har själv undrat hur det går för alla djur med det evinnerliga byggandet överallt i Stockholm med omnejd numera..
  önskar dig en fin tredje advent nu kram Nicki

Kommentera