Smyckerengöring

Smycken skall rengöras ofta – för hygienens och utseendets skull.

Silversmycken
Bakpulver/bikarbonat på aluminiumfolie och kokhett vatten känner vi till för rengöring av silverskålar och bestick mm, men passar inte så bra för silversmycken.

Det finns speciella smyckerengöringsmedel, men jag har inte prövat något.

Bäst i mitt tycke är en riktig puts- och polertrasa inköpt hos en juvelerare. Man häpnar över svärtan som blir på trasan efter poleringen. Smyckena blir som nya.

Speciellt tunna halskedjor blir lätt mycket smutsiga. De kan man sänka ner i en skål med ljummet vatten med lite diskmedel och borsta med en mjuk tandborste. Tvätta aldrig i badrummets handfat där de lätt slinker ner.

gold-3184582_640

Guldsmycken
Guld blir inte missfärgat på samma sätt som silver kan bli, men gamla smutsiga Bismarcklänkar ger inte ett fräscht intryck.  Man tvättar dem med diskmedel och ljummet vatten. Här kommer tandborsten till användning igen för att göra rent mellan länkarna.
Låt torka ordentligt innan man använder dem.

Ädelstenar
Smycken med ädelstenar bör man endast torka av.
Istället för att lägga dessa smycken i blöt – doppa en tygbit i vätskan och gnid denna försiktigt över de olika delarna. Använd sedan en torr tygbit och torka av stenarna efteråt.

Diamanter
I Angela Kellys bok The other side of the coin…  (om drottning Elisabeths garderob mm) kan man läsa att det bästa sättet att få diamanter att glittra är att putsa dem med en skvätt gin!!!

Stål
Rostfritt stål behöver man inte polera, men självklart bör man hålla dem rena. Numera finns stilrena, eleganta och mycket snygga smycken i rostfritt stål. Bekväma och lättburna att ha till vardags och tål det mesta. Vatten- stöt- och slitagetåliga.

3 thoughts on “Smyckerengöring

  1. Pingback: Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod | Seniorvinklat

  2. Pingback: Den ultimata höststädningen – Seniorvinklat

  3. Pingback: Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod - Seniorvinklat

Kommentera