Glasögon och syn

Använder sedan många år progressiva glasögon för att kunna se bra både nära och på långt håll. Det tog ett tag innan jag vande mig vid dem i början, men nu tänker jag inte på det längre.

Har en optiker som påminner när det är dags att kolla synen så det behöver jag inte hålla reda på själv. Som äldre kan man ju råka ut för obehagliga ögonsjukdomar, så jag tror det är bra att själv vara observant på minsta synförändring.

snellen-gb781674e2_640

Glasögonbågar

Men nu till själva glasögonen. Detta har ju numera blivit ett mode i sig. Inte behöver man byta bara för att den tillfälliga trenden säger hur de skall vara utformade och vilken färg eller material som är inne. Men visst är det kul att byta utseende lite grann. Det är fantastiskt vad ett par nya bågar gör!

OK att bara byta glas

Om man är lycklig nog att ha ett par som passar en perfekt skall man inte vara rädd för att bara be att få glasen utbytta vid synändring. Det har min optiker sagt! Glasögon kan bli en ganska kostsam historia.

cigar-g75f6f52b7_640

Glasögon gör mycket till utseendet

Min idé är att bara för att man är lite äldre skall man inte vara rädd att göra om sig eller sticka ut lite.  Med nya glasögon kan man alltid förnya och föryngra sig. De skall uttrycka och bli en del av ens personlighet.

Passa på vid åldersrabatt

Ibland har optikerkedjorna erbjudanden om åldersrabatt och då skall man passa på att skaffa mig snygga dyra märkesbågar till lägre pris. Ju äldre man är desto billigare blir det!

Min erfarenhet är att personalen i butiken ofta är mycket bra på att se vad man passar i. Det är bra att låna hem några par och jämföra och låta andra tycka till. Man kan också ta ett par selfies med mobilen och titta på sig själv.

a-book-gbc476d195_640

Glasen

Det är viktigt att klargöra för optikern vilka behov man har av glasögonen. Ju mer glasen anpassas till bäraren, desto bättre effekt ger de i termer av synkvalitet, passform och tillvänjning.

Glasen bör minst ha en bra och effektiv antireflexbehandling.

Fler tips

  • Glasögonen måste sitta rätt och inte skava någonstans. De skall kännas rätt vid tinningarna och runt öronen. Om man bär hörapparater är det väldigt viktigt att skalmen på bågarna ligger rätt. Min erfarenhet är att känns de inte bra från början, blir de aldrig riktigt bra trots justeringar. Givetvis kan optikern göra smärre justeringar i början.
  • Viktigt att glasen är rena både för synen och utseendet.  Ger ett ofräscht intryck med flammiga och fläckiga glasögon. Rengör i ljummet vatten med en svamp med diskmedel och torka med en luddfri duk (diskhandduk ed). Jag brukar blanda lite diskmedel i en sprayflaska med vatten.
  • Spara gamla glasögon i reserv om något skulle hända med de nya (under semestrar och resor lär de flesta missöden med glasögon inträffa).
  • Kolla om hemförsäkringen gäller även glasögon innan du betalar dyrt för en speciell glasögonförsäkring
  • Läs mer på Vårdguiden om hur ögat och synen fungerar

Kommentera