Glasögon och syn

Som glasögonbärare är jag noga med att hålla mig uppgraderad vad gäller naturligtvis framför allt synen, men också vad beträffar själva brillorna.

Har en optiker som påminner när det är dags att kolla synen så det behöver jag inte hålla reda på själv. Som äldre kan man ju råka ut för en del obehagliga sjukdomar, så jag tror dock det är bra att själv vara observant på minsta synförändring.

Men nu till själva glasögonen. Detta har ju numera blivit ett mode i sig. Inte behöver man byta bara för att den tillfälliga trenden säger hur de ska vara utformade och vilken färg eller material som är inne. Men visst är det kul att byta utseende lite grann. Det är fantastiskt vad ett par nya bågar gör!

Skärmklipp000pm

Om man är lycklig nog att ha hittat ett par som passar en perfekt ska man inte vara rädd för att bara be att få glasen utbytta vid synändring. Det har min optiker sagt.

Min idé är att bara för att man är lite äldre ska man inte vara rädd att göra om sig eller sticka ut lite. Vi kan alltid försköna ansiktet med lite kosmetika, men har man aldrig hållit på med make up kan det vara svårt. MEN med glasögon kan man alltid förnya och föryngra sig.

Ibland har optikerkedjorna erbjudanden om åldersrabatt och då brukar jag passa på att skaffa mig snygga dyra märkesbågar. Ju äldre man är desto billigare blir det! Först försäkrar man sig om vilka bågar rabatten omfattar. Sedan gäller det att titta på de dyraste (ja naturligtvis de man tycker är snyggast, vilket kanske inte alltid är modehusens märkesbågar) och inte låta dig luras till de billigare diskarna.

Min erfarenhet är att man i butiken ofta är mycket bra på att se vad man passar i. Ändå ber jag att få låna hem ett par tre par. Så tar jag en selfie och kollar mig själv – noga.

Fler tips om glasögonen:

– var noga med att de sitter rätt på näsan och inte skaver någonstans. Gå tillbaka till optikern om de på minsta vis inte är bekväma

gör ren glasögonen minst en gång om dagen i ljummet vatten med en svamp med diskmedel och ha mjuk diskhandduk ed att torka dem med – ser ovårdat ut med flammiga och fläckiga glasögon

placera dem skyddat när du inte har dem på alltid med glasen uppåt

– spara gamla glasögon i reserv om något skulle hända med de nya (under semestrar och resor lär de flesta missöden med glasögon inträffa)

– kolla om du har försäkring som täcker glasögon innan du betalar dyrt för en speciell glasögonförsäkring


 

Kommentera