Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod

Även om man som ung gärna vill tro att ungdom är ett permanent tillstånd blir det snart uppenbart att så inte är fallet. Åldras är något vi alla gör hela tiden. Ju äldre man blir desto fortare går det. Här är några saker jag själv försöker ha i fokus för att kunna åldras med stil, behag och jämnmod helt enkelt för mitt eget välbefinnande. Hoppas något kan inspirera andra.

Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod


Hållning och fötter
Här gäller det att inte låta eventuella krämpor ta övertaget. Yogagymnastik lär bygga upp en snygg hållning. På TV-programmet Go’kvälls hemsida kan man studera sympatiska Sofias lätta yogaövningar för nybörjare och träna hemma i sitt eget tempo. Jag har själv börjat med yogan och märkt att det händer saker i och med kroppen.
Se Svt/Play Go’kväll: Soft-yoga med Sofia

Bekväma skor är ett måste för att kunna gå smidigt och avslappnat med snygg hållning. Når fötterna mår dåligt syns det på hela kroppshållningen och ofta märks det på humöret. Värt att anstränga sig lite extra för att få tag i bekväma skor. Det är verkligen inte lätt att hitta bekväma skor som också är snygga.

Läs även: Snygga skor för ömma fötter och/eller Skoinlägg/fotbäddar/ortopediska sulor kan vara räddningen för ömma fötter, knän eller ryggont.

Fötter sommartid är ett särskilt kapitel som behöver extra omvårdnad och tid. Skor med öppen tå och/eller häl kräver fräscha fötter. Jag brukar redan i början av sandalsäsongen kosta på mig en fotbehandling på salong och därefter försöka hålla efter dem.

Recept på ett billigt och välgörande fotbad.

Tänder och munhygien
Friska tänder gör mycket för utseendet och har det visat sig är jätteviktigt för hälsan. Det gäller att ha skaffat sig en bra tandläkare, som regelbundet kallar till koll.

Hår
Ett välskött hår gör mycket för utseendet. Det gäller att ha en bra frisör som inte klassar in en i något pensionärsstuk utan tar hänsyn till vad man passar i och vilken typ man är.

Själv är jag kund hos en mycket skicklig och trevlig frisör. Jag unnar mig lyxen att färga håret, eftersom jag inte passar eller tycker om grått hår. En del blir dock vackrare med grått hår så det är individuellt. Jag har alltid en stående tid (med ca 5-7 veckors mellanrum) för att inte riskera att behöva vänta för länge mellan besöken.

Det finns numera en mängd olika produkter att täcka utväxten med från puder till spray

Hy
När hyn börjar tappa glansen och spänsten kan man ta hjälp av kosmetika. BB-eller CC-cremer är lättapplicerade dagcremer som gör hyn slät, lite färgad och ger lyster.

Ihop med läppstift, lite penna på brynen och kanske lite rouge blir det ett riktigt lyft utan att se för sminkat ut.

Jag brukar också kosta på mig att låta färga bryn och fransar på salong då och då.

Se även: Tips på hudvård och make-up för seniorer

Händer och naglar
Det tar tid att att hålla sina händer och naglar välvårdade. Om man vill använda och trivs med nagellack ger det en personlig touche. Själv tycker jag att ådrade och rynkiga händer gör sig mycket vackra med lack. Men det gäller som sagt att sköta dem. Själv använder jag handcreme så ofta jag kan (bra att ha bredvid TV-fåtöljen) och olja för nagelbanden.

Kläder
Kläder skall vara bekväma och i rätt storlek. Storleken förändras ju som bekant för de flesta med åren. Mode och trender tar jag med en stor nypa salt. Tidlöst klassiskt och praktiskt bekvämt brukar vara säkra kort vad gäller klädval och stil. Men man är hänvisad till det utbud som finns.

Färger i mode och makeup blir snabbt omodernt. Det är heller inte säkert att man passar i samma färger som när man var ung. Hud och hårfärg kanske har ändrats.

Faktum är att jag lägger ner mer pengar på vardagskläder än på finkläder. Vardagskläder vill jag känna mig bekväm och snygg i. Finkläder använder jag inte så mycket och har hellre ett enkelt och billigt plagg som jag piffar upp med en sjal av högre kvalitet eller enklare smycken.

Här några tips på butiker med on line shop som kan passa den mogna kvinnans stil:

Jacobssons
en av Stockholms äldsta dammodebutiker med en förnämlig onlineshop har alltid satsat på
”det klassiska, eleganta och praktiska modet. Ett mode utan ålder, för vissa saker blir aldrig omoderna” är deras paroll som de verkligen lever upp till. På hemsidan kan man bl a läsa om Klädkoder för brölllop.

Gudrun Sjödén tar ut svängarna ordentligt i senaste kollektionen och visst är det kul. Jag saknar dock några av hennes långkörare som bästiströjan, vindjackan, crepeblusen (hade dem i många år). Kvar finns den älskade randiga baströjan. Den kortärmade är dock för kort för mig numera.

Alice Dot är ett ganska nytt och modernt märke som passar oss med lite större storlek.

Det man – åtminstone jag – måste lägga ner kraft och intresse på är underkläder. Jag vet, de flesta tycker som jag att bh-provning inte är någon höjdare. Man kan kolla mått och storlek noga hemma. Twilfit har den bästa mått-tabellen i mitt tycke.

Näckrosen är en pärla när det gäller bh, trosor linnen, shapewear, morgonrockar, badkläder och mycket annat.

Fler tips:
Snygga sjalar och hur man knyter dem


 

 

 

 

4 thoughts on “Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod

  1. Tack för många fina tips!
    Jag märker det själv, som den 54-åring jag är – att sömnen är viktig.
    Och att jag inte tar på mig för mycket jobb, är tidsoptimist men har lärt mig längs åren att om jag ska ha tid för något – är det för mig själv 🙂

Kommentera