På gång – 8 maj 2023

På gång – 8 maj 2023 (Fredsdagen 1945) är fester med vackra dukningar, klematis till balkongen, bulgur i ställer för dålig potatis, pinsabröd i stället för pizza, presentask med böcker och hög tid för fotvård.

Pappersblommor som bordsdekoration på gång

Nu är det trendigt att dekorera dukningar med egentillverkade pappersblommor vid bjudningar och fester.

Fredriksdal i Helsingborg kan man lära sig tillverka utsökt vackra pappersblommor av Sofia Vusir Jansson. Jag ser att det redan är fullbokat, vilket man kan förstå med de vackra skapelserna. Vi får hålla till godo med denna vackra uppsättning. På Instagram finns fler bilder.

Vill man försöka själv kan jag tipsa om att Söstrerne Grene har material till försäljning.


Balkongnytt med levande blommor

På balkongen står en nyinköpt klematis Boulevard i väntan på omplantering och att bli placerad intill en vägg med spaljé. Den håller på att acklimatisera sig än så länge i väntan på behagligare nattemperatur.


Tabboulesallad med bulgur i stället för potatis


Bulgur kan vara ett bra komplement ha i en måltid den här årstiden när potatisen inte är särskilt god längre.

Bulgur är ett av världens äldsta förädlade livsmedel och består oftast av durumvete som är förkokat, torkat och krossat och innehåller låga halter av omättade fetter och är rik på B-vitamin och olika mineraler. Smaken är mild och lätt nötaktig.

Grovkrossat bulgur kokar man i dubbla mängden vatten cirka 10 minuter under lock.

Med hackade tomater, gurka, finhackad persilja, mynta, lök, vitlök, toppad med olivolja, citronjuice och salt blir det en mycket välsmakande tabbouleh-sallad.

By cyclonebill – Tabbouleh, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8818537

Pinsabröd

Pinsabröd som är en blandning mellan focaccia och pizza. Finns att köpa fryst eller lätt att baka själv.

Till fyllning passar ostar, mozarella, parmaskinka, tomatsås, basilika och pinjenötter. Toppa med olivolja efter gräddningen.


Trevlig presentask med små böcker

“På grönskande gräsmattor, bland blommor och fåglar, rör sig människorna runt, runt varandra likt trollsländor – med en djup önskan att nå fram till den andre.”

Asken I sommartid rymmer fyra varma berättelser skrivna av fyra älskade författare:
Virginia Woolf – Kew GardensAnton
Anton Tjechov – På sommarnöje
Guy de Maupassant – Frukost i det gröna
Katherine Mansfield – Trädgårdsfesten

I sommartid är en specialask som endast finns hos Akademibokhandeln


Fräscha fötter i sandalerna

Dags att för både kvinnor och män att se över fötterna och kanske boka tid för en fotbehandling. Snart är det dags att gå i sandaler och visa upp fräscha och välvårdade fötter.


Chagall i digital form

I Paris på Atelier des Lumières kan man beskåda Marc Chagalls expressionistiska verk i digital form på väggarna. De är kompletterade med korta utdrag med klassisk musik. Klicka på bilden.


20 thoughts on “På gång – 8 maj 2023

 1. Pingback: På gång – 8 maj 2023 - Bloggfeed

 2. Fantastiskt vackra pappersblommor! Ser ju ut som riktiga blommor, så fina!
  Din clematis Boulevard ser jättefin ut. Den kommer nog att trivas på din balkong.

  1. Pappersblommorna är fina, men nu längtar man efter levande blommor. Jag hoppas klematisen kommer att trivas. Den står mest i skugga och får sol sent på eftermiddagen.

 3. Helt fascinerande att det går att göra så vackra blommor i papper. Dom ser verkligen äkta ut. Vilken vacker storblommig klematis. Kommer säkert att bli vacker när den får klänga i spaljén vid väggen.
  Tabboule brukar vi ibland få av våra grannar som kommer från Libanon. Och alltid med bulgur.Visste inte att man även brukar laga den med potatis.
  Pinsabröd såg gott ut (nu blev jag sugen på pizza). Presentasken med det små böckerna, vilken fin present …
  Och så klickade jag på länken till Chagall … den utställningen vore häftig att besöka.
  Tack Eva för ett som alltid trevligt “på gång -inlägg” och en fortsatt fin vecka till dig! Kanske får vi nu lite vårvärme.

  1. Tack för dina fina ord, Anita.
   Chagallutställningen skulle man verkligen vilja besöka.
   Tror inte man lagar tabboulen med potatis utan äter den som en separat rätt. Här har vi så dålig potatis nu – i väntan på färskpotatisen. Så trevligt att ni har grannar från Libanon som bjuder på tabboulè. Förstår att det smakar extra gott.
   Hoppas vår nya klematis kommer att trivas.
   Ha nu en riktigt fin fortsatt vecka.

 4. Skrev just en lång kommentar men den verkade inte komma in … försöker med ytterligare en testkommentar och ser om det fungerar …

 5. Klematis på balkongen har jag aldrig tänkt på och den är ändå en av mina favoriter.
  Bulgur tycker jag också om. Det var ett tag sedan. Den hamnar genast på inköpslistan.
  Jag älskar små böcker. Novellix har alltid haft noveller. “Litteratur i fickformat – stories to go”, De har jag länge samlat på.
  Ha en trevlig ny vecka!

 6. Vilka vackra pappersblommor. Nästan lika vackra som japanska origami-blommor. Dina blå-lila klematis är otroligt vackra. Måste säga att jag faktiskt föredrar levande blommor jämfört med pappersvarianter. Men med mina icke-gröna fingrar så borde jag kanske tänka om;-)

  Tabbouleh ÄLSKAR jag. Brukade köpa det i Hötorgshallen. Men den Tabbouleh var utan bulgur. CousCous älskar jag, men bulgur liksom quinoa växer i munnen på mig.

  Pinsabröd var helt nytt för mig, liksom “småböckerna”. Kul, de ska jag spana efter.

  1. Det är alltid trevligt med blommor, men visst vill man helst ha dem levande. Men till hösten och vintern kan det vara fint med pappersblommor.
   Tabbouleh gillar jag – däremot inte så förtjust i couscous.

 7. Trevlig läsning som alltid! Tänk att man kan göra såå vackra blommor i papper!
  Bulgur använder jag då och då, men oftast använder jag numer Svenskt Havreris.
  Så vacker klematis!
  Tack för tipset om presentasken med små böcker! De ska jag absolut titta efter.
  Ha en fin tisdag!

  1. Tack snälla Anki! Låter gott med svenskt havreris. Det måste jag pröva.
   Ha nu en trevlig vårkväll!

 8. Klematisen är så vacker och jag hoppas den trivs hos er. Couscous och bulgur använder jag ofta. Pappers blommorna är så fina.
  Kramar från oss

 9. Vilka blomsterkonstverk hon skapar, fantastiskt. Och Chagallutställningen verkar häftig men jag är alltid rädd för att jag ska bli åksjuk när det är bilder som åker.

  Lycka till med er nya klematis! Jag har haft flera i stan men de har gett upp men den på landet är en hel värld för sig, den växer upp mot uthustaket och upp i häggen, flera meter bred. Jag får nöja mig med den.

  Pinsabröd är helt nytt för mig. Bulgur och tabbouleh har jag glömt bort, dags att återinföra det och även annat som nämns i kommentarer, som havreris och couscous.

  Såna där små bokaskar får vi då och då i present av äldsta dottern, alltid uppskattat.

  Och fötter: Mina ska granskas nästa vecka av diabetessköterskan. Jag hade ingen aning sist om att det skulle göras men hon berömde mig för fina fötter. Har ofta tänkt att jag skulle besöka någon fotvårdare men det har inte blivit av. Nu är jag nöjd med vad jag åstadkommer själv, har så många andra måsten så jag får prioritera.

  Tack igen för trevligt inlägg Eva!

  1. Tack för din trevliga kommentar. Så rart av dottern att ge er bokaskar i present. Funderar faktiskt på att köpa denna till mig själv.
   Skall få mina fötter omskötta idag, vilket jag ser fram emot. Har beställt lackning också!!! Duktigt att kunna sköta sina fötter själv. Jag är för ovig och stel.
   Klematis är inte helt lätta att sköta, men vi hoppas på det bästa med denna.
   Kan förstå att en sådan konstutställning kan vara jobbig om man har anlag för åksjuka. Det är otroligt vad de hittar på med allt det digitala.

 10. Kul med pappersblommor, det ska jag utforska närmare.
  Härligt med lite växter ute och kölden verkar ha försvunnit, i alla fall i Göteborgtrakten.
  Jag använder bulgur då och då sedan länge, som alternativ till couscous, men i lagom mängder, då är det gott.
  Jag sköter mina fötter själv, men borde nog gå till en fotvårdsspecialist också, de gör underverk.
  Intressant om Chagall, gillar hans konst.
  Ha det bra!

 11. Tack för trevligt inlägg! Bulgur är en favorit. Vill man ha sin tabbouleh ännu godare kan man hälla i en skvätt olivolja, en skvätt kycklingfond och en pressad vitlöksklyfta i kokvattnet. Gör susen. 🙂

Kommentera