Flanderns drabanter fiskar räkor

Flanderns drabanter fiskar räkor. I en av morgontidningarna i helgen stod att läsa om åtta kulinariska frestelser som Flandern kan erbjuda. Belgien är ju en stor matnation. En av de åtta kulinariska höjdarna man tipsade om var det unika räkfisket i Oostduinkerke.

Till sin hjälp har man hästar att fånga räkorna. De tillagade räkorna lär vara utsökt goda och sakna motstycke, men tillvägagångssättet att fånga dem kan också vara en stor turistattraktion.

By Roosde – Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73708965

Oostduinkerke

Det är en månghundraårig tradition i Oostduinkerke att fiska räkor till häst. En helt unik typ av fiske i hela världen.

Orten ligger 5 meter över havet och har knappt 9 000 invånare. Genom att stränderna vid kustlinjen här vid Atlanten är så platt och svagt sluttande passar det att använda hästarna till fisket.

Fiskarna på drabanterna

Dussinet familjer är involverade i detta räkfiske på olika sätt. Förutom själva fisket skall man tillverka och laga nät, sköta och träna hästarna samt laga till räkorna bland mycket annat.

Traditionen med fisket ger samhället en stark känsla av kollektiv identitet och spelar en central roll även i sociala och kulturella evenemang.

Man kan inte försörja sig på detta fiske. Efterfrågan är stor, men fångsterna räcker knappt till att förse restauranger och marknader.

Efter att man antog det på Unescos lista över immateriella kulturarv har det blivit en viktig del av stadens identitet och når sin kulmen under den årliga räkfestivalen.
”Räkfiske gör det möjligt för erfarna fiskare att förmedla sin kunskap till yngre generationer samtidigt som de ger Ostdunkirk samhället en känsla av identitet och respekt för den marina miljön.”

Hästarna på räkfiske

Par Roosde — Travail personnel, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73708966

Kallblodshästarna som drar det tyngsta lasset i räkfisket är av rasen Drabant (de kommer ursprungligen från orten Drabant och har ingenting med kungliga drabanter – livvakter – att göra).

Idag har Drabantrasen decimerats betydligt i Belgien, men i USA och Kanada har den växt i popularitet och ernått en stor status som hästras.

Brabanten är en jättestor häst med mycket massa och styrka. Benen är korta, kraftiga och välformade med ganska lite hovskägg. Huvudet är fyrkantigt och ganska litet. Halsen är kolossalt muskulös.

Rörelserna är lite klumpiga. Hästen kan leva upp till 20 år och väga runt 1 000 kilo.

Brabanthästen är känd för sitt goda lynne, uthållighet och arbetsvilja.

Räkorna som man fångar

Här utmed Atlantkusten i det grunda vattnet finns räkan Crangon crangon i överflöd. Hästräka kallar man dem också (kanske har namnet med fångstmetoden att göra) eller sandräka.

Räkan fiskar man kommersiellt, framför allt i Tyskland och Nederländerna men även i Medelhavet främst genom trålning.

Fisket

Man fiskar när tidvattnet är lågt. Det varar ungefär i tre timmar, när det sedan stiger måste man skynda sig tillbaka.

Men det tar ungefär 8 timmar mellan att förbereda hästen för fisket tills hästen är tillbaka i hagen när allt är klart.

Hästen går till bringan i vattnet. Man använder trattformade nät som hålls öppna av två träbrädor och en kedja dras över sanden och skapar stötvågor som får räkorna att hoppa upp och gå in i nätet.

Näten är 7 x 10 meter och det kräver förstås en enorma styrka satt dra dem.

Hästarna drar de långa fiskenäten. Innehållet i näten är verklig slow food – genuint, enkelt och äkta. Inga enorma trålar som skövlar haven.

Efter cirka en halvtimme går man in till stranden och tömmer och rensar håvarna så att de inte blir för tunga. Hästarna får då vila sig lite. Räkorna läggs sedan i korgarna som hänger vid hästarnas sidor.

Korgarna är gjorda av trä eftersom lädersadlar skulle bli förstörda av saltvattnet.

Tillagning

De levande räkorna skall givetvis vara så färska som möjligt vid tillagningen.

Man sprider ut räkorna på en stor stenplatta och sorterar dem för hand innan man kokar dem i färskt saltvatten. De får sjuda några minuter på låg värme tills deras ljusgråa färg blir svagt rosa. Skalet är väldigt tunt och smaken är frisk.

Lokalbefolkningen äter hela skaldjuret.

Se underbara bilder från fisket och tillagningen här

15 thoughts on “Flanderns drabanter fiskar räkor

 1. Majvor

  Trevlig läsning – hade ingen aning om detta fiske! Man blir aldrig för gammal för att lära sig någonting nytt.
  //majvor

  1. Det verkar inte vara många som känner till det. Tror inte det är många svenskar som kommer till den här kusten ö h t.

 2. Nu har du lärt mig något nytt igen Eva. Det här hade jag aldrig hört talas om. Det låter ju helt fantastiskt att det existerar en sådan form av räkfiske. Och vilka fina hästar.

  1. Det vore onekligen spännande att komma dit och få se fisket och hästarna i verkligheten.
   Hoppas det går bra med handen nu och att du får en skön helg!

 3. Något som jag verkligen skulle vilja se och uppleva. Har ju sett fiskare dra in stora nät för hand i Sri Lanka för en evighet sedan. Men räkfiske till häst, verkligen speciellt och tilltalande. Tack Eva, ett underbart och intressant inlägg!

 4. Men vad intressant! Hur hittar du all spännande information? Hade aldrig hört talas om detta. Tack för att du delar med dig! 🙂

 5. Pingback: På gång - 14 november 2023 - Seniorvinklat

Kommentera