På gång just nu – den 4 december 2021

På gång just nu – den 4 december 2021 handlar om stockholmsvintrar förr, Anders-dagen, lösenord, halktips, fågeldagbok, hudvård och rosor

Anders

Grattis till alla Anders i efterskott som ju hade namnsdag den 30 nov. Kommer naturligtvis osökt att tänka på ordstävet

Anders braskar, julen slaskar

I år braskade det med besked i hela landet tror jag. Vi får väl se hur det blir med julvädret. Ofta glömmer man att erinra sig då hur vädret var på Andersdagen.

Stockholmsvintrar från förr

Här är ett äldre inlägg med gamla bilder från ett kylslaget Stockholm.

Slussen 1904

I Computersweden läste jag om de vanligaste 200 lösenorden. En undersökning visar att nästan 50 procent av lösenorden kan knäckas på mindre än en sekund.

De vanligaste lösenorden är någon variant av typ

123456789, hejsan, password, hammarby m fl fotbollslag, bajskorv, mamma, 666666 mm.

Om man har ett liknande lösenord bör man enligt Computersweden givetvis byta. Det är ju väldigt viktigt att ha ett lösenord som är svårt att knäcka för att inte riskera att bli hackad.

Ett bra sätt är är att bland stora och små bokstäver och lägga in lite siffror.

eller anlita en lösenordshanterare (Internetstiftelsen)

Man kan också använda flerfaktorautentisering (Google)

Gå utan att halka

 • Gå som en pingvin med korta steg och lätt framåtlutad
 • Sätt i hela fotsulan i marken
 • Ha inte händerna i fickorna då försämras balansen
 • Bra att använda käpp eller stavar. Sätt på halkskydd även på dem
 • Håll ögonen på vägen och inte i mobilen
 • Använd broddar. Bra med två par. Ett par kraftigare för promenad eller vandring. Ett annat som lätt kan tas av när du går in i en lokal, där man annars lätt halkar med broddar.

Julklappstips till fågelälskare

Fågeldagboken som ges ut av Bonnierfakta i ny upplaga varje är en illustrerad dagbok med plats för egna anteckningar över vardagens händelser eller över vilka fågelarter man sett.

Varje vecka presenteras en fågelart med ett vackert fågelmotiv målat av bröderna B. och D. Zetterström, två av Sveriges främsta fågelillustratörer. Texterna är skrivna av den fågelkunniga journalisten Niklas Aronsson.

149 kr i Naturbutiken

Att skriva dagbok är mer än en avkopplande syssla med tid för reflektion och kreativitet. Forskning har visat att dagboksskrivande, och läsande, kan främja det kognitiva åldrandet.

Om du har lust att börja skriva dagbok kan du läsa mitt inlägg Att skriva dagbok. Där har jag samlat lite fakta mm som kanske kan ge lite inspiration.

Hudvård

Om man har lätt för att bli torr och narig på huden är det hög tid att börja smörja in kroppen med någon kroppslotion, salva eller olja.

Min favorit är Maria Åkessons Body Lotion Energy. 250 ml för ca 229 kr. Den gör huden mjuk och smidig. Den underbara doften från rosmarin, lavendel, citrongräs och enbär. Passar både för kvinnor och män.

Längtan efter vår och sommar

Dröm om ljuvliga rosor på David Austins hemsida. Deras katalog som de skickar gratis är den bästa tänkbara uppslagsbok om rosor. Ett julklappstips till rosälskaren kanske.


34 thoughts on “På gång just nu – den 4 december 2021

 1. Fattar inte hur man kan ha så dåliga lösenord! Och viktigt också att man inte har samma lösenord över allt.
  Det verkar inte som ditt inlägg kommer upp i läsaren, hm…… Jag såg det ju i och med att jag får mail när någon gör ett nytt inlägg. Fick inte heller mailet förrän nu på förmiddagen.
  Trevlig helg!

  1. Tack för infon. Skall kolla upp det genast👍
   Man behöver lägga ned lite tid på att skaffa sig bra lösenord och inta ta första bästa.

 2. Halkan är besvärlig men jag har icebug skor när Minton och jag är på promenad och dom är jättebra. Snart vänder ljuset tillbaka och även våren. Såg några lökväxter som stack upp innan all snön kom och kylan.
  Kramar från oss

  1. Jag har tyvärr inga icebugs. Har fått för mig att de är vädigt tunga att gå med. Jo det är sant att det vänder snart.
   Förra svaret slant iväg
   Kram till dig och puss till Minton!

   1. Jag stavgår med Icebugs, inte alls tunga, tvärtom t.o.m. lättare än “vanliga” joggingskor, beror kanske på modell? Enda nackdelen är, att skall man in i en affär t.ex. så går det ju inte att “dra in” dubbarna, men det lär skall finnas även sådana som inte har dubbar, utan funkar lite som friktionsdäck 🙂

   2. Det var precis det jag undrade över förutom hur tunga Icebugs är. Man kan alltså inte gå in i en affär utan att det rispar och man faktiskt riskerar halka med dem som med broddar inomhus.
    Den där akrobatiken att ta av sig broddarna när jag går inomhus klarar jag inte längre.
    Vi väntar blid- och töväder här snart efter svår kyla (den har säkert drabbat er också) och jag fasar för halkan som kommer att uppstå.
    Ha det gott!

 3. Ja, så det braskade på Anders-dagen så kan man ju verkligen hoppas på en grön jul igen i år. Men visst är det så att ens minne är väldigt selektivt när det gäller vädret.
  Har aldrig skrivit dagbok, inte ens när jag var liten, men lite grand har det ju blivit så att bloggen är en slags dagbok.
  Lösenord ska vara “kluriga”. Det gäller bara att komma ihåg dom också och byta ut dom regelbundet. Något jag är inte speciellt duktig på måste jag medge.
  Den där kostnadsfria handboken för rosor – otroligt! Detta i en tid då de flesta inte ens gör “riktiga” handböcker längre. Eloge där!

  1. Jovisst är det så att bloggen kan användas som en dagbok. Att skriva dagbok för hand blir mer privat och personligt dock.
   Det räcker för min del med vinter nu. Hoppas på en grön jul också.
   Det gäller tänka till ordentligt när man hittar på sina lösenord.
   Nej riktiga handböcker saknar jag också i många sammanhang.

 4. Utan att ha tänkt på det går jag med korta steg och hela fotsulan sedan jag bröt handleden för 3 år sedan. Man lär sig 😀
  Lösenord är jag noga med. Alltid 3 språk (korta ord), siffror och tecken. De blir ganska långa, nästan en mening och jag använder aldrig samma lösenord två gånger.
  Jag köpte en dagbok för några dagar sedan. Bara för att den var rolig, med många klistermärken och massor av listor. Helt min grej. Ska se hur det kommer att gå.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Det måste ha varit jättejobbigt att bryta handleden. Men det är just med händer och armar man tar emot om man faller så det är nog lätt hänt. Försöker föreställa mig hur det skulle vara att bara kunna använda en hand. Jättesvårt tror jag.
   Du lägger verkligen ned jobb på dina lösenord. Det där med olika språk var ett bra tips.
   Spännande med dagboken! Tror det gäller en få en rutin redan från början med den. Jag har försökt lite, men behöver bli mer strukturerad märker jag. Ibland har det blivit att jag skriver något ganska meningslöst bara för att skriva.
   Trevlig andra advent!

 5. Ha, ha, jag kom av mig lite sist. Jag var så uppe i att jag inte hittade ditt inlägg i läsaren 😊 Jag skulle ju skrivit också att det var en härlig rossida du tipsade om! Underbara rosbilder och härlig inspiration. Den är bokmärkt🌹

 6. Anonym

  Även svårare lösenord blir knäckta av dem som kan. Kolla serien Hackarna på SVT, efter det blir man lite mörkrädd. 🙂
  Tack för ett trevligt inlägg! Icebugs ska jag också titta närmare på.

  Jag verkar fortfarande inte vara godkänd på din sajt när jag läser på paddan, få se om jag blir anonym även denna gång 🙂
  /GUnilla

  1. Förstår inte att du blir anonym. Du har ju WP. Det blir annars mycket krångel med Blogger märker jag.
   Har kollat på icebugs. De är så dyra, men som den här vintern börjat kanske man måste investera i ett par.
   Har inte tordats kolla Hackarna, men det kanske man borde.
   Ruggigt hur många bedragare som drar runt. Vi panschissar är ju särskilt utsatta.
   Trevlig kväll! Är katten Ok?

 7. Härlig gammal Stockholmsbild.
  Lite krångligare än så har jag allt mina lösenord.
  Bra regler för att inte halka, som jag gjorde i veckan. Nu har jag broddar, en god start.
  Fortsatt trevlig andraadventsafton!

 8. Tack för alla bra tips Eva och flerfaktorautentisering kör jag redan med Google..och jag saknar verkligen alla våra vintrar från förr dom var verkligen vackra..ha en fin start på veckan nu kram Nicki 🤗👍🧑‍🎄

 9. Apropå “Anders braskar, julen slaskar” och “I år braskade det med besked i hela landet tror jag. Vi får väl se hur det blir med julvädret. Ofta glömmer man att erinra sig då hur vädret var på Andersdagen.” det är väl det som är idén med dylika ordspråk, ingen minns hur det faktiskt var och så fortsätter de i lugn och ro att övertyga folk 😉 Nyttig info (igen) och härlig bild från gamla tider!

  1. Tack så mycket. Jo jag anade att ni också känt av arktiskylan. Så är det – inte sjutton tänker man på julafton vilket väder det var på Andersdagen. Ändå sitter talesättet fast och man använder det allt som oftast.

 10. Det där med lösenord är ett jobbigt kapitel. Jag tycker att det måste finnas ett enklare sätt att skydda sig. Jag läste att lösenord är egentligen inte särskilt säkert alls och att man ska ha långa meningar som är helt ologiska om man vill vara så säker det går. Men vem orkar med det. Två eller tretsegsindentifikation är det säkraste, men återigen, man orkar inte med det. Jag använder det bara på mina viktigaste sidor. Mindre viktiga har jag enklare lösenord på. Det är tröttsamt att man överhuvudtaget måste ha sånt. Kan inte folk låta bli att hacka in sig hos andra och förstöra ibland hela deras liv!
  När det gäller kylan så hoppas jag att det gamla ordspråket stämmer för jag vill verkligen att snön ska smälta bort för mitt jobb är en plåga just nu. Fastnar i snödrivorna var och varannan natt och i lördags kom jag inte loss. Kämpade i 20 minuter sen kom en man ut och hjälpte mig till slut! Då var jag gråtfärdig! Har nog aldrig hatat vintern så mycket som just nu!
  Var rädd om dig i halkan och ha en fin kväll!

  1. Fy vad jobbigt du måste ha haft det i kylan. Nu har det vänt här och är “bara” minus 5. Så nu blir det väl som attan!!!
   Snäll man som hjälpte dig i snödrivan med bilen.
   Det är en gåta att det är så lockande att hacka sig in på andras konton. Måste finnas enklare sätt att tjäna pengar på kan man tycka.
   Hoppas på bättre väglag till nästa pass!

 11. Nyårsskiftet 1976-77 var vi i Leningrad. Då såg det ut som på fotot från Stockholm. Kallt och vackert. Folk köpte glass i glasskioskerna.

  Fågeldagboken har jag varit sugen på. Några icebugs har jag fortfarande inte köpt, det var ju så mycket snö och ingen halka. Jag längtar inget efter våren, vill ha mycket vinter först. Det här inlägget dök inte upp i läsaren. Mysko.

  1. Glass kan ju tyckas är lite onödigt i kylan, Jag är också sugen på fågeldagboken, men vi har inte så många småfåglar här att det skulle vara kul. Vi har nu skaffat oss rejäla dubbar i stället för icebugs.
   Tydligen något märkligt med detta inlägg också!?

   1. Ibland försvinner kommentarer oförklarligt. Men det skulle kunna vara så att jag var på väg att skriva något och så kom annat emellan.

Kommentera