På gång just nu – den 28 november 2021

Aktuellt – 28 nov 2021 är gamla dekorativa kartor, varning för halka, shoppingcenter under jorden, oliver utan lag, vaccinering, hyacinter och rengöring av stekpanna.

Tavla med kartmotiv

Jag är väldigt road av gamla kartor. Naturligtvis är de i original mest åtråvärda. Nytryck av gamla kartor är också ganska dekorativa och trevliga att ha på väggen. De passar fint på de flesta ställen i hemmet. Ett julklappstips kanske!?

Hos Allmogens finns nu ett urval till kampanjpris.

Halkvarning

Nu har den tid på året börja då man måste vara observant på halka. Det gäller att se till att man har broddarna tillgängliga. Kanske har man vinterstövlar med inbyggda broddar. Tösaltförrådet behöver kanske fyllas på.

Stad under jorden utan halka

I Montreal i Kanada kan det bli väldigt kallt på vintern och väldigt hett på sommaren. Där finns en hel underjordisk stad som håller lokalbefolkningen säker och varm under de kalla vintermånaderna. Här ryms ca 2 000 butiker, ca 200 restauranger, 40 banker, hotell, teatrar och NHL:s största hockeyarena bland mycket annat. Det finns mer än 120 ingångar till det 32 km långa underjordiska nätverket.

Bästa tilltugget

Min senaste favorit som tilltugg, snacks med crostini eller på en tallrik med kallskuret är “torra” oliver med citron, kryddor och lite olivolja. De är också goda i sallader, fiskgrytor och i fiskgratänger. Helt kärnfria. Det bästa med dem är att de inte ligger i vattenlag, men håller de sig lika fasta i köttet som oliver med kärnor. Öppnad förpackning håller sig i kylskåp i två veckor.

Vaccinering

Tillhör den lyckliga skaran av 65 plussare som har lyckats få en tredje dos. Det var inte lätt. Som boende på Ekerö tilldelades jag en tid i Nynäshamn eller i Norrtälje! Småningom fick jag tid vid Odenplan i Stockholm. Det lär inte vara någon brist på vaccin. Anledningen till de begränsade möjligheterna är brist på personal och lokaler. Tänk att det är så svårt att organisera detta.

Julblommor

Hyacinter är en vacker och väldoftande julblomma. Jag tycker de är vackrast som snittblommor. Snitthyacinterna håller mycket längre om de har en liten bit av löken kvar. Man sköljer av lökbiten och ställer snitthyacinterna i rikligt med kallt vatten. Tillsätt gärna några isbitar för att få vattnet riktigt kallt. Byt vattnet varje dag.

Rengöring av stekpanna

Blev tipsad om att grovt salt är suveränt att göra ren stekpannan med. Tar effektivt bort all steklukt.

Trevlig 1:a advent!

26 thoughts on “På gång just nu – den 28 november 2021

 1. Jo, halkan har blivit mer och mer aktuell för mig med åren, man står inte lika stadigt som förr och konsekvenserna av ett fall blir betydligt allvarligare ju äldre man blir, så jag har alltid broddar med mig när det är säsong för halka. Ska fö köpa ytterligare ett par broddar. Montreal har jag besökt, både sommar och vinter, så jag instämmer, kan bli otroligt varmt och kallt, ungefär som New York och Madrid.

  1. Intressant att du varit i Montreal. BÅDE sommar och vinter. Har alltid drömt om att komma till Kanada, men inser att det aldrig kommer bli av.
   Nä det där att ta sig upp för egen maskin efter ett fall blir allt svårare. Om det dessutom är halt väglag blir det nästan omöjligt.
   Har inte kollat broddmarknaden ännu i år. Kanske har det kommit något nytt. Man behöver nästan vara akrobat för att sätta på sig de jag har nu.

   1. Då ska jag skaffa mig ytterligare ett par också. Ett par som jag lätt kan ta av när jag går in i en butik ed. Ett annat kraftigare som jag spänner på innan jag sätter fötterna i skorna. De sistnämnda skall jag använda vid promenader. Tack för tipset!

 2. Köpte Icebugs skor förra vintern och dom är jättebra har också rullatorn om det är väldigt besvärligt. Bra tips till stekpannan så de måste jag prova. Fick tredje covid sprutan på vårdcentralen i måndags så nu hoppas jag det skyddar.
  Önskar en fin första advents kväll

 3. Vilken suverän ny header!
  Gamla kartor samlade jag på när jag var yngre. Har till och med några gamla hederliga papperskartböcker kvar. Rätt roligt att titta på gamla kartor och jämföra med hur det har utvecklats.
  Det där med oliverna var ett hett tips. För jag gillar egentligen oliver med kärnor bäst. De är spänstigare än urkärnade, men Zeta oliver verkar “hålla”.
  Har Icebugs, men har inte tagit fram dom än. Ingen snö och torrt på marken. Men snart så…

  Montreals stad under jorden är ju genialisk. Varför kom vi inte på den idén;-)

  Tills för några veckor sedan när jag såg snitthyacinter på en blogg visste jag inte ens att de fanns. Har tänkt att satsa på väldoftande hyacinter i år. Julstjärnor går bort, då de två år i rad dog innan julafton.

  1. Kul att du gillar headern! Ja kartor kan man fördjupa sig länge i.
   Oliverna är jättegoda och spänstiga.
   Är nog hög tid att ta fram Icebugsen om man har några.
   Måste vara jobbigt att leva med det klimatet de har i Montreal. Men vilket arbete man lagt ned på att bygga tunnlarna. Undrar om de fanns från början eller om de är konstgjorda? Hur som helst måste vara jättebekvämt när kyla eller värmen blir för svår.
   Jättesnyggt med snitthyacinter. Julstjärnor är så känsliga för drag och slaknar lätt.

 4. Hyacinter är verkligen läckra som snittblommor! Jag visste inte att det fanns förrän jag förra året hittade en ljuvlig hyacintbukett.
  Icebugs måste jag skaffa mig, nu börjar det bli dags här också. Ännu har jag inte fått Covidspruta nr 3. I januari har jag fått tid, då har det gått lite drygt ett halvår sen den andra. Och nu börjar den nya varianten att spöka också, vi får hoppas att vaccinet “tar” även mot den.

  1. Jag vet att det kan vara svårt att få tag i snitthyacinter, men det är värt besväret att leta efter dem. De är så vackra.
   Jag har heller inte några Icebugs, men måste nog försöka få tag i några. Jag hatar broddar och tycker de är så svåra att sätta på dem. Inne i butiker känns det så obekvämt med dem.
   Så bra att du har tid för 3:e dosen. Här i trakterna är det kaos med tiderna. Hörde att det utbrutit tumult i en drop-in kö. Det är lite ruggigt med den nya varianten.

 5. Gillar verkligen kartor av alla de slag, oliver utan spad, hyacinter (trots snuvallergi så mina står utomhus, vilket funkar i Skåne) och Icebugs har jag (men de har inte behövts senaste åren här i Skåne). Men aldrig i livet att jag skulle besöka den där underjordiska staden. Huuuu, har svårt för Öresundsbrons förlängning under vatten (bara en km) innan man kommer upp i Kastrup. Bara tänk att arbeta där och aldrig se dagsljus. Men har man nojor så har man….
  En Glad Advent önskar jag dig!
  Lotten
  (behöver jag verkligen inte vara anonym längre…?)

  1. Hej Lotten! Nej du är verkligen inte anonym längre.
   Lyckliga du som kan ha hyacinter utomhus. Här har vi haft 6-8 minus om nätterna så det är det inte tal om, tyvärr.
   Tror nog de måste ha bra ventilation och luft i tunnlarna i M. Håller med om att inte kunna se dagsljuset kan inte kännas bra.
   Lite läskigt med Öresundsbron är det. Vi har ju så med t-banan på några sträckor . Man får försöka att inte tänka på det!
   Ha det bra/Eva

 6. Här är det fruktansvärt halt. Överallt där det är skottat. Bra att broddar finns.
  Vet inte om jag hade orkat leva under jorden där man aldrig ser dagsljus. Fast jag förstår förstås att det är svårt med dessa extrema temperaturer.
  Min avlidne man (som var kock) har alltid använt salt för att rengöra stekpannor.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Intressant att din man också använde salt till rengöring av stekpannor. Det är faktiskt väldigt effektivt tycker jag.
   Har inte varit ute ännu idag, men tror det är jättehalt här också. Jag spänner mig så när jag har broddar och får ont i ryggen. Hellre det är att halka omkull förstås. Men frisk luft vill man ju ha och helst inte vistas i underjorden.

 7. De där oliverna ska jag be min man köpa!

  Borde nog skaffa något för halkan, höll på att dratta omkull häromveckan, men jag har så svårt för att komma mig för. Ett par ytterst bekväma vinterskor köpte jag på nätet förra året och jag är glad varje gång jag går i dem, så jag har svårt för att tänka mig att köpa icebugs dessutom.Vi får se.

  Hade aldrig hört talas om den underjordiska staden i Montreal, tänk vad man hittar på!

  Vaccineringen verkar vi få vänta på hos oss.

  Hoppas att er första advent var trevlig, jag märkte inte av den förutom att julstjärnorna kom upp. Alltid något. Ha det gott!

  1. Rekommenderar oliverna!
   Det är ett elände detta med halkan. Får ont i ryggen av att gå med broddar och vill helst slippa. Alternativet att riskera att falla är dock inte särskilt kul. Det värsta för mig är hur jag skall ta mig upp när jag fallit.
   Har ni kunnat boka tid för vaccinet i alla fall?
   Här är också julstjärnor i alla fönster. Något färre när kostnaden för elpriset blev känt.
   Hoppas ögat “läker” väl efter op!

   1. Kanske är det ändå icebugs som man bör skaffa sig, även om de är dyra. Det verkar som om folk trivs med dem. Jag har aldrig prövat broddar och ont i ryggen vill man ju inte ha.

    Det har inte varit möjligt att boka, det har inte lagts ut några tider men nu när det gjordes så försvann de i ett kick. Jag var inställd på Pfizers vaccin men det gick inte att se var man använde det. Nu läser jag att det går bra att ta Modernas också så jag får försöka få tider till oss.

    Tack och lov så har vi solceller på taket nu när elpriserna rusar!

    Ögat verkar ok, var på efterkontroll i torsdags. Men det är tröttsamt när “hela synen” inte är fixad, särskilt på kvällarna när jag vill läsa i sängen.

    Sol och -10°, ska bylta på mig och gå ut!

   2. Hoppas du haft en skön promenad i kylan när du läser detta. Det går an om man är rätt klädd. Det värsta är om man får motvind. Det nyper så i kinderna då.
    Solceller är bra att ha nu.
    Tror inte man får välja vaccin själv. Det beror på vad man har fått i de första doserna.
    Förstår det är ansträngande med att bara ena ögat är fixat. Har du fått någon tid för det andra?

   3. Mycket skönt var det, frös inte ett dugg.

    Om vaccinet: det var Pfizers vi fick tidigare och jag trodde att man måste ta samma i tredje, men det verkar som om det inte är lika noga nu, Moderna ges som tredje även om man inte fått det tidigare.

    Nej, ingen ny tid för ögat, spanar efter det varje dag.

 8. Den där staden under jord hade varit kul att besöka. Frågan är ju bara om det någonsin går att resa så långt igen med tanke på det sura viruset! Det är tråkigt att det ska var så komplicerat att få till en snabbare vaccinationstakt med tanke på hur snabbt det ändå går när man blir vaccinerad. Jag får vänta med den tredje dosen till efter nyår!
  Här har det kommit mer än 15 cm snö idag och det ska komma minst lika mycket till enligt prognosen! Till det säger jag bara fy katten! Jag får lust att gå i ide! Ut och köra i det här eländet inatt är inget som lockar kan jag säga.
  Var rädd om dig i halkan och ha en fin kväll!

  1. Låter inte kul med snön. Måtte de hinna fixa väglaget tills du ska ut på vägarna. Nä nu ger man nästan upp med viruset. Usch vad jobbigt det är.
   Kör försiktigt i natt och var rädd om dig.

 9. Oj, en hel underjordisk stad, coolt! Hade jag ingen aning om. Vore kul att få se någon gång.
  De där snacksoliverna har vi också upptäckt, mycket trevliga! De svarta är nog godast om jag får välja. De brukar hamna i en lasagne eller så av och till.
  Salt till stekpannerengöring, check, ska prövas. Mitt husmorsknep är annars att gnida eventuellt fastbränt med en sockerbit. Lossnar på ett kick! Inga skrubbsvampar eller rengöringsmedel behövs.
  Trevlig fortsatt december! 🙂

  1. Finns det svarta också!!! De måste jag försöka få tag i. Ska försöka med sockerbit i stekpannan. Skönt slippa diskmedel i pannan. Tack för tipset!
   Ja trevlig december på dig också och låt oss snart slippa alla pandemier!

 10. Jag känner samma som du gör inför gamla kartor, fascinerande.
  Intressant med den underjordiska staden i Montreal.
  Jag har också fått min tredje dos. Känns bra nu när det börjar ta fart igen.
  Ha det bra!

Kommentera