På gång just nu – den 16 juni 2021

Snart Midsommar

Nu infinner sig den här tiden på året då de flesta laddar för Midsommar. Fester bestäms, mat planeras och inhandlas eller beställs, dryckesvaror från systembolaget införskaffas, grillkolsförrådet fylls på, grusgångar krattas, häckar klipps, fönster putsas osv.

Ingen midsommar utan jordgubbar, färskpotatis, sill och nubbe mm.

Enligt odlarna kommer de svenska jordgubbarna att bli fina i år. Visserligen har våren varit kall, men det har inte varit frost. Man tror att säsongen kommer att bli mer utdragen än förra året då den var väldigt kort.

Den moderna jordgubben är en hybrid som odlades fram i Bretagne på 1740-talet. En korsning mellan scharlakanssmultron och jättesmultron. Till Sverige kom gubben mot slutet av 1700-talet. Den kallades då ananassmultron på grund av sitt latinska namn (F. ananassa).

Om jordgubbarna inte skall ätas direkt bör man förvara dem osnoppade och svalt. När man skall äta dem framträder smaken bäst i rumstemperatur. Om man behöver skölja dem skall man låta snoppen/flugan sitta kvar så att inte vatten tränger in. Därefter avlägsnar man hela snoppen/flugan med en jordgubbssnoppare. (Trevlig gå bort present till den som ingen har.)

Finns en simplare men billigare variant på Clas Ohlson.

PS Detta redskap är också jättebra att ha när man rensar fisk att dra bort fiskben med – t ex en laxfilé.

Färskpotatis

Själv är jag inte förtjust i färskpotatis. Tycker den är ganska smaklös och smakar rått. Väntar tills den mognare sommarpotatisen kommer.
Med färskpotatis menas potatis som skördas före fullständig mognad, för försäljning direkt efter upptagning/skörd, vars skal enkelt kan avlägsnas utan skalning. Med sommarpotatis menas potatis som skördas skalmogen för försäljning direkt efter upptagning/skörd.

En av våra traditionella midsommarrätter hos oss är vitlöksgravad strömming. Ofta är det svårt att få tag i strömming i stockholmstrakten vid midsommar, men har man tur så.

Blockredigeraren i WordPress

Upptäckte att det är ett år sedan jag började med WordPress blockredigerare. Oj vad tiden går. Vad jag tycker? Jo den är bra. Det går att göra så mycket mer med den. Frågan är om man har användning av allt. Det enda jag tycker är lite knepigt är bildkompositionerna. Det blir så stort när man till exempel vill göra ett collage eller ett mosaikgalleri.

Skönaste sommarplagget – shorts

Härligt bekväma, moderna och jättestora shorts med fickor i 100 % bomull finns här. För damer med stora storlekar i en underbar kvalitet i grönt, blått och svart för 250 kr. Resår i midjan! Finns här.

(https://www.zizzi.se/shorts/losa-shorts-i-bomull-med-fickor-J80000K-2)

Välj två storlekar mindre mot vad du brukar ha.

Nyinköpta pockets

Fyra stycken för 199 kr!

***NOMINERAD TILL ÅRETS BOK 2021***Juryns motivering: “Smart och oförutsägbar thriller med läs-ös!”

Den här boken börjar som en romantisk komedi, men snart kommer du att upptäcka att du befinner dig mitt i en rasande thriller. Och den är omöjlig att lägga ifrån sig.

Efter att ha krockat på flygplatsen JFK i New York lyckas Madeleine och Jonathan – två kompletta främlingar – förväxla sina mobiltelefoner. När de upptäcker misstaget är de 10 000 kilometer ifrån varandra. Hon bor i Paris och han driver restaurang i San Francisco.

Vinnare av det prestigefulla Women’s Prize for Fiction!

Enastående roman om familj, förlust och historien bakom Hamlet.

I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Hon vandrar runt på familjeägorna med en falk på axeln och är lika fruktad som eftertraktad för sina kunskaper om läkeväxter. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith.  Hamnet är en hypnotisk bladvändare om de händelser som inspirerade William Shakespeares mästerverk Hamlet.

För de allierade var hon en orädd frihetskämpe och en fantastisk spion. En kvinna som var före sin tid. För Gestapo var hon en gäckande skuggfigur och deras mest jagade person. Hon hette Nancy Wake och hade ett skyhögt pris på sitt huvud.

För första gången skildras hennes händelserika liv i romanform. Det handlar om en kvinnas ofattbart svåra uppdrag att vända kriget, rädda mannen hon älskar och med brutala medel hämnas dem som har velat skada henne.

Utspelas under indiankrigen och det amerikanska inbördeskriget. Berättare är Thomas McNulty, irländsk emigrant som flytt oåren i hemlandet. I det nya landet träffar han en annan ung man, John Cole, och de blir snart oskiljaktiga vänner. Tillsammans får de arbete som revyartister på en saloon, utklädda till kvinnor, sedan tar de värvning i armén, i vilken de får uppleva alla tänkbara fasor i den våldsamma kampen om en ny kontinent och dess rikedomar. Mot denna historiska fond utvecklas berättelsen snart till en stor och drabbande kärleksroman som utmanar även vår tids syn på kön, ursprung och identitet.

De första luktärterna i blom

Kommande temainlägg kommer att handla om ny forskning om gikt, fönsterputsning på gammaldags sätt är bäst och om sill!

25 thoughts on “På gång just nu – den 16 juni 2021

 1. Anonym

  En midsommar med sill, färsk potatis och jordgubbar kräver nästan ett regnstänk 😉
  Detta år är vi värda en ”nationalhelg” som bjuder på värme och möjligheten att träffa goda vänner som alla vaccinerats . Utomhus helst, för faran inte över än.
  Intressanta boktips. Igen.
  Trevlig midsommar🇸🇪🍓
  /Majvor

  1. Trevlig midsommar till dig också. Nä faran är inte över så det gäller att hålla sig på lite avstånd ännu. Kul att du läser boktipsen. Har inte läst någon av böckerna själv ännu. Har bara gått på baksidestexten.

 2. Har fuskat och ätit matjesill och färsk potatis idag jordgubbar med grädde till efterrätt.
  Shortsen ser jätte sköna ut.
  Kan känna doften av luktärtorna så njut.
  Kramar från oss

  1. Den rätten kan man bara äta den här årstiden så det gäller att passa på. Shortsen ÄR jättesköna. Luktärterna doftar ljuvligt.
   Kram till dig och puss på Minton!

 3. Jordgubbar kan man inte vara utan men jag tycker bäst om de gamla sorterna som corona och sefyr. Nypotatis klarar jag mig utan! Tycker den är vattnig och smaklös. Jag gör som du och väntar in den senare sorten!
  Ha en fin kväll!

  1. Håller med dig om jordgubbssorterna. Alla gubbar är inte lika goda. Skönt höra att det är fler som inte gillar färskpotatis.
   Må bra och lev väl!

 4. Nej, jag är ingen vän av nypotatis heller. Känns bra att det finns fler som tycker så.
  “Samtal från en ängel” står redan på min att-läsa-lista. Måste ändå fylla på. Bara 2 böcker kvar.
  Vad roligt att luktärtorna har börjat blomma. Jättefina bilder!

  1. Tack Kristallina! Nypotatis var ett bra ord. Bokförrådet måste ständigt fyllas på.
   Samtal från en ängel står på tur i min pockethög nu.
   Hoppas du har det bra!

 5. Delar din uppfattning om färskpotatis, riktigt tråkig, dessutom ett ganska nytt påfund, man skulle under 1920-talet aldrig plockat upp potatisen till midsommar, den skulle sparas till vintern. Jag gillar fö verkligen blockredigeraren.

 6. Du är nog den första jag “känner” som inte är förtjust i färskpotatis. Jag har köpt dom sedan de erbjöds hos den lokala ICA för dyra pengar… Jordgubbar älskar jag också – såklart:-)
  Shortsen du visade – du glömde länka eller så fungerar inte länken. Letar efter ett par i just bomull. Du får hemskt gärna antingen länka eller kommentera med länken:-)

 7. I år har jag redan ätit lokalt odlade jordgubbar två gånger, de är försvinnande goda. Förr åkte vi ofta på självplock, kanske kunde man ta upp den vanan igen, nu med barnbarnen när vi kan vara med dem igen.

  Färskpotatis är himmelskt gott men köpepotatis är oftast en stor besvikelse. Jag minns svärmor, hon njöt så av potatisen de odlat vid torpet utanför Mariefred. En klick smör på potatisen och så hörde man hennes: “Finns det nåt godare?” Kan det vara så att man driver fram potatisen till midsommar och smaken kollapsar? Den man odlar själv är ju inte ätfärdig förrän sent på sommaren eller senare ändå.

  Ska kika på dina boktips, laddade nyss ner Där isarna råmar av Lundgren och Lundgren, den utspelar sig i norr.

  Och nej, ingen fönsterputs till midsommar, haha!

  Förresten: I går när jag gjorde mitt inlägg så dök ett svart fält upp under bilden och det var stört omöjligt att få bort det eller att se något när jag försökte skriva. Så nej, jag är inte helt överens med den nya redigeraren, inte när sånt händer.

  Avundas dig dina fina luktärter!

  1. Har inte ätit några svenska jordgubbar ännu, men ser fram emot det. Här på Ekerö hade vi förr många självplocksfält, men inte så många numera tyvärr.
   Tror också man driver fram färskpotatisen för fort och att det är därför den är smaklös och känns omogen.
   Ibland händer det märkliga saker i WP, men oftast tycker jag det fungerar smidigt.
   Hoppas boktipsen var till någon glädje.
   Trevlig helg!

 8. Svar: Hahaha! Tack för länken:-) MEN det verkar vara ett företag som satsar på “kraftiga kvinnor”. Storlekarna börjar på 42. Jag brukar ha 34 respektive 27″. Så, jag får väl leta vidare. Har förstått att det är ofta svårt att hitta kläder för kraftiga kvinnor/män, men jag kan tala om att det är minst lika svårt att hitta nåt roligt när man har storlek 34 – om man inte vill köpa barnstorlekar vill säga, vilket jag faktiskt hat gjort några gånger…

 9. Ja snart är det midsommar tiden går ruskigt fort nu.. Här blir det matjessill gräslök gräddfil med mera och självklart jordgubbar 🍓.. Tänker äta jordgubbar även idag det blir tredje vändan hittills.. 😋 Hoppas du får en fin helg nu kram Nicki 🤗☀️👍

 10. Lotten

  Hej! Här i Skåne heter det nypotatis och om man handlar på gårdsbutik så brukar den vara rätt ok. Annars kan den vara väldigt vattnig, undrar om odlarna vattnar fälten innan de skördar. Bäst är förstår den egna som ska komma lagom till midsommar.
  Sedan vi skaffade huset i F har vi inga midsommartraditioner – brukar vara i F då. Men i år blir det på tu man hand – funkar det också. Självklart med sill och gubbar.
  Så fina dina luktärter är! Mina har ännu inte börjat blomma, men vi hade ju en kall maj här i Skåne.
  Ha det bra hälsar anonyma Lotten

  1. Förstår att “ny”potatisen kan vara bra i gårdsbutiker. Fö tror jag man driver fram den för snabbt och därmed förlorar den i smak och konsistens.
   Luktärterna har precis börjat blomma och det känns lite svårt att börja plocka av dem ännu, men i nästa vecka blir det en rejäl midsommarbukett.
   Vi har inga speciella traditioner här eller. Äter och dricker lite gott och inser att sommaren är kort och det gäller att ta till vara på det som är kvar av den.
   Ha det så gott!

 11. Midsommar, denna underbara helg i Sverige. Längtar dit!
  Jag gillar både färskpotatis och jordgubbar, men potatisen ska smaka och det gör inte alla. Här har vi haft färskpotatis länge nu.
  Du vet mina problem med WP och jag tackar dig för hjälpen.
  Härligt med luktärtor!
  Trevlig helg!

 12. Kommer att läsa din dagbok
  Är helt ny här och måste lära mig.
  Jag älskar luktärtor och vill lära mig skriva dagbok.
  Skam den som ger sig men jag kommer att försöka , dock vid datan.
  Hälsningar från mig
  Ingela

 13. Jordgubbssnopparen verkar vara ett praktiskt multiverktyg jag inte kände till alls. Tack för tipset!
  Intressant det du säger om sommarpotatis, att den är godare än färskpotatisen. Jag väntar nu med spänning på min vårskörd och det blir kul att se om den smakar mindre än sommarpotatis. Tycker också det är lite tidigt att skörda nu men jag tänkte praktiskt och vill slippa hålla efter odlingar i semestertider 😀

  1. Jag tror att hemmaodlad potatis är den bästa. Den färskpotatis som säljs i butik är för hårt framdriven och smakar därför sämre. Er potatis kommer att bli jättegod!
   En jordgubbssnoppare bara måste man ha!

Kommentera