Tid för näckrosor

Nu blommar näckrosen i insjöar och dammar. Denna den största av Sveriges vilda blommor (10-20 cm). Enligt sägnen har den namnet efter att man förr (!?) trodde att näcken gömde sig under bladen. Visst är det lite skrämmande när man känner den stryka runt benen när man badar.

Det finns tre inhemska näckrosor; den vita, den gula och den röda – Tivedennäckrosen.

Släktnamnet Nymphaea härleds enligt en grekisk legend till en vattennymf som var förälskad i Herkules. Kärleken förblev obesvarad och nymfen dog av hjärtesorg och förvandlades till en vit näckros. (De hade det inte lätt på den tiden heller!)

Den vita näckrosen har substanser som påverkar och stimulerar hjärtverksamheten ungefär som Digitalis – fingerborgsblomman.

Lokala svenska namn på näckrosen är enligt uppgift från Wikipedia abborrgräs, lava, sjöblad, sjöblomma, tjärnrosur och värmblad.

Näckrosor associerar man ofta med Claude Monet som i sin trädgård i den vackra byn Giverny (ca fem mil nv om Paris) odlade mycket blommor för att ha som motiv till sina tavlor.

I sin trädgård lät Monet anlägga dammar i vilka det bland annat planterades röda näckrosor. I en artikel i Sv Botanisk Tidskrift 2005 kan man läsa att anlagen till dessa röda näckrosor kommer från sjön Fagertärn i Tiveden där den upptäcktes i mitten av 1800-talet.

I Bergianska trädgården i Stockholm finns flera tropiska näckrosor att beskåda bl a Jättenäckrosen (i Victoriahuset) som finns naturligt i Amazonflodens biflöden. Bladen på den blir upp till 2,5 m i diameter och blomman 40 cm i diameter.

Jättenäckrosen i Bergianska blommar i augusti. Den är nattblommande och blommar bara under två nätter. Den slår ihop sig på dagen. Bergianska brukar därför ha visning av den på kvällstid.

I år har man stängt på grund av coronan. Som kompensation har man lagt ut en mycket sevärd och intressant film om den. Man lurar den helt enkel att blomma vid inspelningen. På så sätt kan ju alla också få möjlighet att se den. Här kan du se filmen.

31 thoughts on “Tid för näckrosor

 1. Jag hade ingen aning om att man kunde se den stora näckrosen i Sverige! Det får bli ett framtida besöksmål när corona inte härjar längre. Ska titta på filmen du visar här.
  Näckrosor i alla former och färger har jag alltid gillat! Så kul att du tog upp det här!
  Önskar dig en fin helg!

  1. Jag har alltid fascinerats av dom. Tyvärr har jag ingen damm eller annat vatten att odla dom i. Annars skulle jag nog ha försökt.
   Ja Jättenäckrosen är helt enastående.
   Hoppas du också får en skön helg!

  1. Hej Bosse! Fotona är bra, men jag har inte tagit dem själv. Lånade från Pixabay som många andra…
   Jag har också sett den röda näckrosen en gång i Tiveden.
   Hoppas vädret är bättre i Visby nu!

 2. Paula Merio

  Jag gillar näckrosor, men, i år är de extremt många. Vattenytan på små tjärnar och sjöar är helt täckta av näckrosor, gula och vita samsas sida vid sida. Det går väl också an, men, när de ligger o skvalpar vid simstranden är det inte skoj. Stjälkarna lindar sig som tentakler om benen när man simmar, riktigt otrevligt faktiskt.
  Trevlig helg

  1. Just när de växer i små tjärnar är de så vackra. Låter fint med vita och gula tillsammans. Undrar varför de är så många just i år!?
   Nej man ska hålla sig långt ifrån dem om man simmar!
   Trevlig helg till dig också!

 3. De röda näckrosorna från Tiveden minns jag som barn, på ett antal bilsemestrar besökte vi dom få platser där dom fanns. I dammen vid sommarstugan i Västmanland hade vi bara de gula och vita näckrosorna, vilket kanske inte var så bara.

 4. Gillar näckrosor skarpt. De är så himla vackra. Har sett några varianter hos Anki och LillaSyster. Har faktiskt till och med besökt Bergianska trädgården och kollat in Jättenäckrosen, tyvärr under dagtid, men ändå.

  1. Ankis näckrosor är så tjusiga. Undrar om hon planterat dom själv!?
   Bergianska är värt ett besök även om man inte tittar på näckrosen.

 5. Jag skulle gärna se jättenäckrosen i verkligheten, men antagligen lär det aldrig bli av, så jag är glad att du länkade så vi kunde se filmen – intressant!
  Mina röda näckrosor i dammen blommar rikligt – har nog haft 10-12 blommor i år och de är såå fina..

  1. Bilderna på dina näckrosor är så fina. Jag undrar om du planterat dom själv eller har de alltid funnits där? Märkligt att det tydligen blommat rikligt i år. Någon annan påpekade det också.
   Kul att du gillade filmen.

 6. Franska Fikon

  Vilket vackert inlägg! Jag har i år noterat att nära mig där en å rinner ut i Kattegatt blommar massor av gula näckrosor, något jag inte sett tidigare somrar. Monets näckrosor har jag sett live och även Tivedens röda, men inte denna otroliga vita blomma. Fin film!

  1. Det är uppenbarligen ett näckrosår i år. Flera tycker att de är ovanligt rikligt med dem i år.
   Har tyvärr aldrig varit i Monets trädgård. En plats jag gärna skulle vilja besöka. Tivedens röda har jag sett. Det var lite trolskt där i skogen vid sjön.
   Det låter fint med ån som rinner ut i Kattegatt. Måste kolla detta på en Googlekarta.
   Visst var filmen intressant!

 7. I Tropiska växthuset (Botaniska trädgården) i Uppsala blommar Victoria näckrosen redan i juli. Första natten är den vit och andra natten rosa. I år är det ingen visning pga Corona-eländet. Bra initiativ med filmen från Bergianska.

  1. Märkligt att den i Uppsala blommar redan i juli! Visst var det en trevligt initiativ att spela in en film eftersom man inte kan besöka den i år. Bara göra sig besväret att få den att blomma var generöst.
   Trevlig helg!

 8. Så intressant om näckrosor, speciellt som jag har flera i min damm, men egentligen inte visst så mycket om dem.
  Har besökt både Tiveden och Monets trädgård i Giverny, fina platser, men väldigt olika.
  Önskar dig en riktigt trevlig kväll!

 9. Den röda näckrosen kände jag inte till! Däremot påminde du mig om att jag snart får ta ändan ur vagnen och ta mig till Bergianska. Eller ja, kanske nästa år då, efter pandemin. 🙂

  1. Jag skulle också gärna ta mig til Bergianska. Det är så fint där. Tyvärr ligger det lite avigt till för mig och är svårt att ta sig dit.

 10. Oj, vilken näckrosheader, de vita hade jag gärna i min damm om jag hade någon. I ån här är det bara gula och väldigt få i år. Filmen ser jag inte, det är bara ett frågetecken i en ruta. Monets bro över näckrosdammen har jag i mitt sovrum, den är målad av min mellandotter. Intressant inlägg om dessa skönheter.

Kommentera