Göra en längsgående sänggavel eller väggtavla – steg för steg

Jag tröttnade på min tygtavla jag hade på väggen. Hittade ett bra nytt tyg och klädde om den. Resultatet blev en längsgående sänggavel. Måttet på pannån jag klätt är 1m x 1.50 så den blev lite kort för att räcka till hela sänglängden.

På Ohlssons tyger köpte jag ett quiltat sammetstyg med fin lyster. Baksidan har en tunn vaddering som framhäver den quiltade effekten. Passar till kuddar och överkast. Sammet Amelia heter det och finns i flera färger. Kostar 179 kr/m.

Så här gjorde jag:

Lät det gamla tyget och vadderingen sitta kvar. Hade spikat det första tyget med nubb så det skulle bli ganska omständligt att avlägsna det. Tavlan har dessutom en ljuddämpande effekt som  ytterligare förstärktes med det nya tyget.

En modern häftklammer var ett jättebra verktyg att smidigt fästa tyget med.


I hörnen blev det lite väl tjockt med alla tyglager, men jag vek in tyget och satte en klammer mitt i. Dubbelhäftande matt-tejp fäste inte.

Slutligen skruvade jag i två ögleskruvar till upphängningen.

Voilà!


 

23 thoughts on “Göra en längsgående sänggavel eller väggtavla – steg för steg

 1. Bra jobbat!Önskar jag kunde utbrista Voilá! Har i flera års tid haft en beskrivning på just en sänggavel, men inte lyckats komma till skott ännu. Det verkar vara lekande lätt. När andra fixar det. Vet med mig att jag har tålamod som tryter om det inte flyter på hela tiden. Misstänker att du klarade monteringen på ingen tid alls.

  1. Tack! Började innan tropikvärmen satte igång för flera veckor sedan. Projektet har blivit liggande sedan dess. Gjorde en kraftansträngning idag. Slarvade lite med hörnen annars hade jag aldrig blivit färdig. Om man inte är så himla noggrann är det lättare att få flyt på det.

 2. Din form av problemlösning köper jag rakt av. Finns fler än ett sätt att utföra saker och ting på. Är man perfektionist blir man troligtvis stående på samma fläck.

   1. Nja, jag och tyg går kanske inte riktigt ihop. Ärvde en symaskin efter min mamma, men gav bort den till en kollegas fru, jag skulle nog bara sytt mig i fingret

 3. Dt blev väldigt fint! Precis så har jag gjort till en sänggavel på kortsidan. Så att kuddarna inte åker ifrån mig när jag läser. Häftklammer använder jag också för att klä om stolar (jag har katter) 😀

 4. Anki

  Så fint det blev! Så där händig och kreativ är jag inte … men tycker det är kul att se andras fina arbeten 🙂 Snyggt jobbat Eva!

 5. Bra jobbat! I motsats till mig verkar du inte ha tummen mitt i handen. Å i den värmen förstår jag knappast hur du orkade heller…

  1. Tack:) Var just inne och kollade de underbara regnbilderna på din blogg. Orkar inte ge mig ikast med att lämna en kommentar dock. Just nu är jag lite fed up med datakrångel. Men bilderna är som sagt härliga. Kanske får vi lite regn till helgen!?

 6. Somliga är då händiga! Blev hur bra som helst 🙂
  Jag har varken kunskap eller nerver för sånt där, men bra att andra kan. Man kan få hjälp.
  Och vi kompletterar varandra med olika kunskaper.

 7. Pingback: Överkast som väggskydd vid säng - Seniorvinklat

 8. Pingback: Att flytta på äldre dar 3. - Seniorvinklat

Kommentera