På gång just nu – 11 juli 2018

Högsommar
Nu är det verkligen högsommar och det gäller att njuta och ta tillvara på allt det fina. Våra rosor som växer i krukor behöver ständigt vatten. Emellanåt drabbas de av löss som avlägsnas med såpvatten från en sprayflaska. Mycket effektivt. Ett kärt besvär som tack för fägringen.

För övrigt är det fotbollen som har hög prioritet i mitt liv just nu. Gläder mig mycket åt Frankrikes seger över Belgien igår. Spännande fortsättning. Har sett alla jag säger ALLA matcher och kommer troligen att få fotbollsabstinens efter söndag.

VM startade rysk debatt om kvinnors sexualitet
Man häpnar över vad ett VM i fotboll kan föra med sig. Rysslandskännaren Anna-Lena Laurén skriver i en artikel i DN 2018-07-08 om detta.

”Könsroller debatteras nästan aldrig i Ryssland. Men VM har öppnat upp för en helt ny debatt om moral, kvinnors sexualitet och rätt till sina egna kroppar.

…”Tillströmningen av utländska fotbollsfans skapar en helt ny situation – plötsligt kan kvinnorna välja. Historiska underskott på män som Ryssland har lidit av sedan andra världskriget. Under efterkrigstiden var männen färre på grund av den stora mängden stupade soldater. I dag är de det eftersom mortaliteten bland ryska män är betydligt högre än bland kvinnor. Ryska män dör tidigare, i första hand på grund av sin livsstil (i all synnerhet alkoholbruket).

En debattartikel i Moskvovskij Komsomolets som har blivit en av de mest omdebatterade under VM. Den har rubriken ”Horornas tid” och hade i söndags lästs nästan 900.000 gånger på nätet.”

TV-serier och värmeböljan i England
I England fortsätter man oförtrutet trots – fotbollsVM och värmebölja – att spela in nya säsonger av populära TV-serier.

Shetland
Svalare har man det nog på Shetlandsöarna där femte säsongen av serien Shetland börjat spelas in i dagarna.

Ann Cleeves, vars böcker ligger bakom serien, utkommer med en ny bok i september Vild eld. Jag tror det är TV-serien som har gjort hennes böcker populära och inte tvärtom som man skulle kunna tro. Handlingen i böckerna  har ganska  lite med TV-serien att göra. Däremot står hon bakom många av karaktärerna.

Utdrag från förlagstexten till Ann Cleeves Vild eld
Helen och Daniel Fleming flyttar med sina barn till den avlägset belägna orten Deltaness på Shetlandsöarna för att få en nystart. Sonen Christopher har autism och föräldrarna hoppas att en mindre skola ska ge honom ett bättre stöd än det han fått på sin förra skola i London. Men familjen märker snart att alla i det lilla samhället inte är lika glada över deras ankomst.

Är utlovad ett recensionsexemplar och återkommer om boken.

————————————-

Detta är listan på den 20 framröstade mest populära TV-deckarna i The Scotsmen.

För övrigt kan jag rekommendera
Dunkirk på Netflix. Den storslagna filmen om slaget om England.
Värt att notera i denna film är Sir Mark Rylance helt enastående roll som kapten på en av de små privata båtar som kom de engelska soldaterna till undsättning. Han har bland mycket annat också spelat Thomas Cromwell i Wolf Hall. En av världens bästa skådespelare i sin generation.

Skogen på Netflix. En belgisk serie som utspelar sig i en liten ort i Ardennerna. Trevligt med en serie på franska och ovanlig miljö. Utmärkta skådespelarprestationer. Välgjord och mycket spännande.

Missa inte Our girl på SVTPlay. Blir säkert en långkörare också. Ni som följer den: Känner ni igen två manliga skådespelare från den underbara serien De tre musketörerna?

16 thoughts on “På gång just nu – 11 juli 2018

 1. Förstår att du gläds över att Frankrike tog sig till final. Själv höll jag en tumme för motståndarna som hittills inte vunnit något VM. Ikväll hållerjag en tumme för Kroatien av samma anledning. Just därför tror jag att motståndarna blir England. Men visst är det spännande! När VM är över kan du ju njuta av Touren som redan börjat😉
  Apropå kvinnor och VM så har det bevisligen varit svårt för kvinnliga sportjournalister att freda sig i bl.a. direktsändningar. Bra att det blir debatt och att dagens unga flickor lär sig att protestera mot könsdiskriminering och trakasserier av diverse slag.
  Heja England! Ni är bra på välgjorda TV-serier.

  1. Vill ju gärna se Frankrike-England i finalen. Har inte tagit mig tid att titta på Touren ännu, tyvärr. Längtar efter att lyssna på Roberti Vacci och Abrahamsson. Fotbollsexperter kan bli väldigt tjatiga. Javisst är det bra med uppmärksamheten mot könsdiskriminering. De engelska serierna är helt OK, men slutar ju aldrig…

 2. Alla matcher? Jösses. Imponerande! Själv såg jag bara höjdpunkterna i efterhand, och bara de svenska, men det törs jag ju nästan inte säga. 🙂
  Dunkirk har jag också sett och instämmer helt i att den är mycket mycket sevärd.

  1. Det törs du visst säga. En del är nördar på humlor andra på fotboll:) Den filmen glömmer man inte i första taget.

 3. Ja till och med jag ser på fotboll med stort intresse vill tillägga att det vanligtvis är det tråkigaste jag vet 🙂 Tack för många tips om serier och filmer.. ha det fint framför tv:n ikväll 🙂

 4. Alltid lika kul att läsa dina På gång just nu inlägg. Finns alltid något för alla intressen. Fotboll har aldrig varit något jag intresserat mig för, men de engelska serierna har jag ett stort intresse för däremot. Tack för uppdateringen om mina favoriter Grantchester och Shetland.

 5. Ett inlägg helt i min smak! Du har sett alla matcher, jag har sett de flesta. Gladdes också över Frankrikes vinst (säger bara Mbappé), men hade hoppats på England i finalen. En klassiker. Nu blev det Kroatien som jag verkligen beundrar. Tre förlängningsspel och de orkade. Varningsflagga för Kroatien och den underbara evighetsmaskinen Modric. I bronsmatchen hoppas jag såklart på England.

  Åsså Grantchester och Shetland – yiieepphhiieeee:-)))))))))))))))))))))

 6. Svar: Morden i Midsomer som jag missat pga av VM åsså en ny serie som jag såg en trailer av för några minuter sedan – Weissensee. Nej, jag skojar bara;-)

 7. Jag har också sett de flesta av fotbollsmatcherna – spännande med finalerna. Äldsta dottern befinner sig i Frankrike just nu och hon har skickat bilder på festandet även i den lilla staden där de har sitt hus. Enormt fyrverkeri t.ex. Det har dock gått lugnare till än i Paris som väl är.
  Tyvärr kan jag inte läsa artikeln på DN eftersom jag inte är prenumerant.
  Tack för tipset om Our Girl.
  Underbar header till bloggen.
  Ingrid

 8. Rosorna har blommat som aldrig förr – och kerrian som annars bara blommar på försommaren har lyst med gula solar hela sommaren. Märkligt. I krukor lär rosorna förstås behöva en hel del vatten.

  Hon som just blivit sju ville inte åka hem från torpet, hon tyckte att det var så roligt att se på fotboll med morfar. Så planerna ändrades, svärsonen bakade supergod pizza och alla bänkade sig framför finalmatchen. Utom jag. Utomhus under ett äppleträd med en ljudbok i öronen kopplade jag av.

  Så roligt att det blir fler omgångar av Shetland och Grantchester. Ja, inte känner man igen mycket av Ann Cleeves böcker, man blir lite förvirrad ibland till och med.

  Håller med Ingrid ovan: underbar header!

Kommentera