På gång just nu – 26 juli 2018

Den fantastiska bloggvärlden
Stort tack för allt deltagande, stöd, tips och rekommendationer till inlägget om mitt datakrångel.

Nu skall jag sätta mig in bloggvännen blomstermams rekommendation Last Pass när det gäller lösenord. En annan bloggvän använder sig av  lösenordsappen  ”MiniKeePass” som jag också skall undersöka.

Värmeböljan
Hade aldrig anat att jag skulle utsättas för sådan hetta och så här länge. Det hade säkert inte ni heller. Vet inte hur många dagar det handlar om nu, men det är många. Märkte efter en vecka ungefär att jag vande mig något. Kanske var det snarare så att jag insåg att det är bara att gilla läget och stå ut.

Det är utlovat regn till helgen. Jag tror det först när jag ser, hör och känner det. Men vi vill ha ett fint och ihållande regn – ingen åska och skyfall.

Naturligtvis går tankarna hela tiden till dem som drabbats av skogsbränderna.

Mathem
Idag väntar vi hem en leverans från Mathem som jag uppskattar enormt särskilt dessa varma dagar. Det är inga färdiga matkassar som en del verkar tro. En gång i veckan gör vi en beställning på mat vi vill ha av allt från kött, fisk grönsaker, frukt och det mesta som behövs i hushållet: hushålls- o toapapper, batterier, till och med vin tar vi hem på det sättet. Det kommer som all dryck väl kylt.

Fotbolls VM
är över för denna gång. Mitt favoritlag Frankrike blev segrare. Deltagandet i en tipstävling som bloggvännen BP arrangerade med en kollega gjorde det hela ännu roligare. Dagens höjdpunkt var hennes dagliga expertrapporter i högsta klass. Jag hamnade på 30:e plats av 40 möjliga:). Ni kan inte ana vilka fotbollsexperter det finns på den arbetsplatsen. Var för resten livrädd att vinna, eftersom man då skulle bjuda hennes gamla arbetsplats på tårta i det vinnande lagets färger.

TV-tittande
Touren
Nu slöar jag framför TV:n om dagarna tittandes på Touren med bordsfläkten på lagom avstånd. Är inte lika intresserad av själva tävlingen och cyklisterna som av de fantastiskt vackra landskapsbilderna med slott, ruiner, sjöar, floder och snötäckta bergskedjor. Här en vy över Mont Blanc som gav lite imaginär svalka.

Helikopterperspektivet gör att det blir så fantastiska vyer. Det är dessutom mycket trevligt att lyssna till de gamla veteranerna Vacchi och Abrahamsson som inte bara kan cykelsporten utan även är mycket underhållande.

Falsk identitet
På SvtPlay ligger nu alla säsonger av den kritikerrosade franska spionserien Falsk identitet. En riktig höjdare. Tänker plöja igenom alla 30 avsnitt igen. Den bästa spionserie jag har skådat. Skickliga och ursnygga skådespelare!!!

Kronärtskocka
Till kvällsmat blir det kronärtskocka med vinägrett.

Litteratur för naturälskare
Har lånat fd akademiledamoten Kerstin Ekmans senaste bok Gubbas Hage som fått så lysande recensioner. Gubbas hage ligger i Roslagen nära kusten i Häverö kommun.

Så här lyder förlagets text

Den här boken handlar om ett halvt tunnland hagmark och om alla ställen i omgivningarna där jag vandrat och ibland gått vilse. Jag har skrivit upp vad som har hänt och vilka växter och djur jag under årens lopp har sett. Mina följeslagare har varit många; de flesta är döda sedan länge. De har lärt mig allt om det som lever och växer här.

Kerstin Ekman skriver om det vilda i skog och ängsmark och om den artrikedom som nu hotas av utarmning och försvinnande. Hon läser och vandrar i landskap och litteratur och låter oss dela det hon sett, tänkt och lärt.


21 thoughts on “På gång just nu – 26 juli 2018

 1. Jag tycker mycket om att läsa de här inläggen som får mig att tänka på en godispåse ‘Gott o Blandat’. Ur godispåsen plockar jag godbitarna boken Gubbas Hage och serien Falsk identitet.
  Värmen gör att allt känns kladdigt o mycket är tungt att göra. Snart kommer nog regnet, tänker jag nu! Måste komma!

  1. Det var väldigt roligt och uppmuntrande. Hade tänkt lägga ner kategorin, men nu blev jag peppad. Ekmans bok är alldeles enaståendei sitt slag. Trevligt med en fransk serie för en gångs skull. Håll ut tills regnet kommer!

 2. Har ännu inte handlat mat på nätet, färdiga matkassar är jag inte det minsta intresserad av, ska däremot testa det ni gör någon gång. Detta med vin var en nyhet för mig, det måste jag också testa.

  1. När man bor lite på landet som vi är det alldeles utmärkt. Särskilt att slippa släpa hem tunga kassar. Vinerna är andra än bolagets utbud. Vi brukar köpa vita chilenska som är helt ok. Nu hoppas vi på det utlovade regnet.

 3. Touren har vi inte riktigt hunnit med detta år. Men så fort vi kan, är TV:n på. Allt tack vare kommentatorerna. 🤗
  Det där med att handla via nätet låter alldeles förträffligt. Något vi säkerligen kommer att testa. Men viner! Positiv överraskning! Om det inte är systemets utbud , vems sortiment är det då?
  Fin vrå du har på nya altanen. Är det skugga?
  Falsk identitet lär det nog bli hemma hos oss. Tack gör tips!
  Nu hoppas vi på regn 🌧☔️

  1. WineFinder – finns i Köpenhamn. Ni är verkligen duktiga på att resa. Missa inte Falsk identitet. Ser om den 3:e gången. Kan sitta i vrån ca 1 tim på morgonen innan helveteshettan bryter ut. Vi vill ha regn nuuuu.😡

 4. Blogglandia är en levande databas, så är det bara. Har lärt mig hur mycket som helst. Alltid är de någon som kan svara eller ge rekommendationer.
  Värmeböljan – ja du. Den här sommaren går nog till historien. Klagar inte (än), men även jag har några svettdroppar i pannan just idag;-)
  Tusen tack för dina fina ord om VM-tipset och länken. Visst var det roligt och jag är glad att du gillade mina kommentarer från tv-soffan. Euro 2020 är ju bara två år bort nu, för då ska du såklart vara med!

 5. Håller med agnetapensionar om att de här inläggen är trevliga och att det finns något för alla smaker. Fortsätt med dem för de uppskattas mycket.
  Och vi fortsätter att hoppas på regn även om det ser dystert ut. Här var det utlovat 14 mm till helgen men det har de tagit tillbaka nu, djup suck. Det känns verkligen hopplöst. Det blir samma hetta minst två veckor till enligt prognosen.
  Jag hoppas att du får nytta av LastPass så att du slipper lösenordshaveri i framtiden.

  1. Tack snälla. Det var inte min mening att fiska beröm😯 Man har flyttat på vårt regn också till bara en dag och färre mm. Hopplöst! Som lite plåster på såren efter lösenordsfadäsen har jag skaffat en surfplatta. Du milde så behändigt det är. Det skulle jag investerat i för länge sedan. Nu ska jag ägna mig åt LastPass. ☺☺☺

 6. Måste kolla in den där falska identiteten och last pass är något som jag också skulle behöva titta på, ibland är ju bara lösenorden borta och en får beställa ett nytt. Regn vill vi ha här också … alla vill nog ha regn tror jag 🙂

  1. Hoppas du också tycker om Falsk identitet. Man har ju olika smak, men jag gillar den skarpt. Nu väntar vi som sagt på regn.

 7. Håller med “agnetapensionar” – dina inlägg i “På gång just nu” innehåller alltid något man har nytta av att få veta. SVT play-serien ska kollas upp. Tack för ett trevligt inlägg! Kul att du är nöjd med Mathem, vi var inte lika nöjda – fick så dåliga äpplen sist. Men visst är det behändigt att de finns när tid och ork inte finns att åka och handla!

  1. Tack så mycket för responsen på På gång… Vi klagar omedelbart de få gånger vi inte är nöjda med något på Mathem. Vi får alltid kompensation och det rejält i någon form. Oftast med ny vara och bonuscheckar. Men jag vet det är just då man behöver varan och inte vid ett annat tillfälle.

 8. Så mysigt du har det vid din sittplats och sådana ljuvliga rosor!
  Som du vet anlitar jag också Mathem, dvs numera mest Hemköp, som har litet bättre priser. Mathem har dock varit räddningen för mig den sommarvecka jag är på Gällnö. De har nämligen skärgårdsleveranser! Nog för att det finns handelsbod där jag är, men det är jobbigt att släpa.
  Jag har nu börjat titta på Falsk identitet igen. Försökte förra gången men tröttnade. Problemet för mig är att jag har svårt att hänga med i alla olika turer. Nu har jag sett avsnitt 3 och det börjar väl klarna. Visst är den utmärkt!

  1. Hej Birgitta! Det låter pittoreskt med handelsboden på Gällnö, men jag förstår det var skönt att ha till gång till Mathems leveranser även där. Står folk på bryggorna då och väntar när båten lägger till? Vi jämför priserna mellan ICA och Mathem ibland och tycker att det jämnar ut sig i längden. Men OK Mathem kanske är det billigaste alternativet. Falsk identitet är definitivt inte helt lätt att hänga med i, men det gör den också så spännande. Du har din favoritplats på balkongen förstår jag!

   1. På din fråga angående skärgårdsleverans, så förutsätter det att man bor nära en brygga. Det gör jag. Familjen jag hyr av har en brygga väldigt strategisk belägen precis bredvid bryggan där skärgårdsbåtarna lägger till. Så den är lätt att hitta. Vid beställningen får man upp en karta där man prickar in bryggan på kartan. Man får sms leveransdagen med en ca-tid. Sedan ringer de från båten 10 minuter innan, så då är det bara att gå ner. Mat för hela veckan! Kostnad 300 kr.

 9. Härligt och läsvärt inlägg som vanligt hos dig.. Så här såg mina inlägg ut för några år sedan mycket text och lite bilder.. Sen har det blivit tvärtom nästan bara bilder med lite text.. Men har funderat länge på nu att återgå till det gamla eller ha lite av båda.. men visst är bloggvärlden fantastisk och rolig och man lär sig mycket dessutom.:-) Ha det gott i värmen…

  1. Tackar tackar. Tror det gäller att hitta en bra balans mellan text och bilder. Själv orkar jag inte läsa inlägg med för mycket text. Dessutom är det en fördel om man har sin egen stil och inte tar efter andra.

Kommentera