På gång just nu – den 19 juli 2020

Skrämmande läsning om behandlingen av äldre på äldreboenden
Känner ett väldigt obehag efter att ha läst morgontidningens avslöjanden om hur äldre har behandlats på äldreboenden under coronaepidemin. Man vittnar om att liv hade kunnat räddas med rätt insats och ansträngning. Socialstyrelsen och hela Sveriges sjukvård har en hel del att ta itu med.

Parallellsamhälle
Känner också obehag och chock efter att ha avslutat läsningen av Familjen av Johanna Bäckström Lernebys. Familjen styr och kontrollerar en förort till Göteborg med över 50 000 invånare och lever på alla bidrag som existerar.

Lerneby skriver i reportageform om en verklighet man har svårt att ta till sig. Rättssamhället står maktlöst. Få vågar vittna och alla utredningar måste läggas ner. Familjens advokater kan juridikens alla kryphål.

Många inbokningar i nästa vecka
Har en stressig vecka framför mig. Första besöket hos frisören på fem månader. Det kommer att bli en underbar upplevelse.

Nästa dag har jag tid hos audionomen. Inför det besöket hade jag tid på vårdcentralen för spolning av öronen. Trots alla diskussioner om munskydd eller inte hade jag i alla fall iklätt mig ett. Faktiskt av respekt för den som skulle utföra spolningen. Man kommer ju varann ganska nära och kroppsvätskor kan lätt stänka.

Häpen frågade sköterskan mig om jag ville att hon också skulle sätta på sig munskydd! Även läkaren som gjorde en efterkontroll kom in utan vare sig munskydd eller visir. Det slutade med att sköterskan satte på sig munskydd och läkaren ett visir.

Dagen efter audionombesöket väntar antikroppsprovtestet. Det är jag mycket spänd på. Yes, jag tänker ha munskydd då med.

Förströelser
Försöker skingra tankarna med TV 5:s Atlantseglingen på torsdagar. Programmet handlar om sex kändisar som saknar seglarerfarenhet och som skall segla över Atlanten. Mycket underhållande att t ex se Markus Aujalay laga mat i stark sjögång.

25 thoughts on “På gång just nu – den 19 juli 2020

 1. Har också läst hur det går till på äldreboende och blir rädd. Tycker det är otäckt hur de behandlar vår gamla.
  Nu har vi massor med turister från Europa som har sommar hus i småland och det är inget jag gillar.
  Kramar från oss

  1. Man får bara hoppas att man gör något åt äldreboendena. Förstår att det kan bli jobbigt med tyskarna.
   Kram till er båda Eva

 2. Det är verkligen sorgligt att äldres liv inte värderas lika mycket som yngres!
  Jag förstår att du ser fram emot att klippa dig efter så lång tid! Du kanske skulle göra ett före och efter inlägg om det!
  Hoppas alla läkarbesök går bra i veckan.
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Tack för det! Klyftan mellan yngre och äldre verkar bara bli djupare. Yes jag har tagit en “före” bild på håret/rufset redan. Får se om jag törs lägga ut den sedan. Här väntar vi på kraftigt regn med åska.
   Ha det bra!

   1. Här åskade det och regnade på morgonen men det höll bara på en halvtimme ungefär och det blev bara 4,5 mm regn.
    Det blir spännande att se om du före och efter om du skulle välja att lägga upp dem!
    Ha en fin dag!

 3. Verkligheten kan vara nog så skrämmande. Visst blir man bestört över mänskligheten som tycks ha tappat all empati .
  Förstår att du ser fram emot frisörbesöket. Jag klarade inte så låångt uppehåll. Har redan varit hos min frisör två gånger sedan mars .

 4. Vad gäller äldreboenden har man misslyckats totalt, uppenbarligen även innan pandemin. Där ligger verkligen en hög med arbete framför de ansvariga.

  Har inte varit hos läkaren på cirka tre månader, men även då bar ingen munskydd. Åt andra sidan var det i stort sett folktomt där, då läkarna hade ställt om till hembesök, istället för att patienterna kom till mottagningen.

  Ska också till frissan nästa vecka. Hoppas bara att min frisör inte är på semester. Har munskydd, men har inte använt dom en enda gång. Gör mitt bästa att hålla avstånd, och det funkar.

  Det ska verkligen bli intressant att läsa hur ditt test faller ut, ja menar eftersom din syrra testade ju negativt.

  Fearless har jag missat totalt. Det ska jag kolla upp.

  1. Jag tror mycket med äldreboenden handlar om pengar. Det får inte kosta för mycket.
   Har bara använt munskyddet på vårdcentralen eftersom man kommer varann så nära där vid en undersökning. Hela Europa kan inte ha fel munskydden.
   Eventuellt publicerar jag bilder före och efter på frisyren.
   Ja testet är verkligen spännande. Kul att du kommer ihåg att syrran testade negativt.

 5. Visst blir man illa berörd när man läser hur våra gamla behandlats och nog har samhället mycket de behöver ta itu med – på många plan!
  Du har verkligen mycket att stå i de närmaste dagarna – och att ha eller inte ha munskydd måste man själv bestämma över, så länge idet inte finns krav på det. Blir intressant att se resultatet på ditt antikroppstest.
  Ha det gott!

  1. Vi får se om det verkligen kommer till någon ändring med äldreboendena. Det kommer förhoppningsvis en tid efter coronan också.
   Ja jag är nästan stressad av alla bokningar jag har just nu. Måste nog vila upp mig sedan!!!
   Meddelar hur testet visar. Det dröjer väl ett par dagar innan resultatet kommer.
   Må så gott!

 6. Har googlat på boken om familjen i Angered och slås av häpnad. Där bodde jag på 80-talet, men då var det en fredlig förort med många invandrare. Spårvagnen dit kallades därför Orientexpressen i folkmun. 😀

  1. Ha ha det var roligt tycker jag. Här finns en tunnelbanelinje till en förort med många invandrare, men den kallas för något betydligt mer elakt som jag inte vill återge.

 7. Det är så förfärligt hur det har blivit med äldreboendena och visst är det så att det är pengar det handlar om, som förr när man auktionerade ut barn. Jag har varit på vippen att skriva om detta flera gånger men inte orkat, har varit alldeles för upprörd. Min mor bodde på ett äldreboende som inte hade tillräckligt med personal och det var katastrof. Det var för sex år sedan men fortfarande ryser jag när jag tänker på hur det var. Det har ju under årens gång kommit larmrapporter men inget väsentligt har hänt. Det verkar som om det var en överraskning för berörda personer att det är så illa, nu när så många äldre har dött. Det måste verkligen till stora förändringar, det är en stor skam för vårt land att vi värderar våra gamla så lågt.

  Det var ett digert schema du har nu, hoppas att alla besöken går smidigt!

  1. Man får bara hoppas att det verkligen sker en förändring med äldreboendena. Det har blivit fokus på dem nu under coronan, men hur blir det sedan?
   Har nu varit hos frisören. Det var en lättnad.

 8. Öronspolning är ju precis så kul som det låter. Jag hann med både den och utprovning av nya hörapparater i mars, före nedstängningen pga corona. Hoppas att det går lika bra för dig som det gjorde för mig. Det är alltid kul att uppgradera sina apparater. Nu är det trådlöst till telefonen. 🙂
  Grattis till frisörbesöket! Och kom ihåg att ta det lugnt även om du har mycket inbokat.
  Ska bli spännande att höra om antikroppsprovet.

  1. Trådlöst till telefonen låter spännande. Jo det är lätt att man börjar släppa efter när man börjat röra sig ute. Har man gjort en grej ute bland folk tycker man att man kan fortsätta. Det gäller att ha koll. Vi får se hur det blir i höst.

 9. Franska Fikon

  Sverige har mycket att ta tag i när det gäller äldreboenden. Ens egna erfarenheter av hur äldre släktingar ibland har haft det gör det inte mindre skrämmande. Ge personalen mer lön, bättre scheman och heltid för de som vill och ställ krav på utbildning och hyfsad svenska, särskilt för de som ska ta hand om dementa. Jag såg Atlantseglarna när det begav sig. Jag tyckte de var modiga, det fanns ju inga följebåtar eller andra som kunde rycka in när det blev jobbigt. Men de fick nog en rejäl hacka för besväret. Håller tummarna för testet!

  1. Man hoppas de åtgärdar äldreboendena med lite framförhållning och inte akut nu bara under pandemin.
   Tror också det var pengarna som lockade mest för atlantseglarna. Sitta där sjösjuk under större delen av resan kan inte ha varit något nöje.
   Resultatet på mitt test kommer att publiceras omedelbart!!! Många är intresserade.
   Ha det gott!/Eva

 10. Det gick utför äldreboenden när Ädelreformen infördes 1992. Jag var med då och vi visste att det kommer att bli en katastrof redan då. Då stängdes många äldreboenden också. Vi kände av försämringen på direkten. Den ansvarige sjuksköterskan till varje avdelning togs bort. Läkaren togs bort. Det fanns sedan dess bara en läkare från vårdcentralen man kunde kontakta, bemanningen nästan halverades o.s.v…. o.s.v………….

  Måste berätta att jag lyssnar på “Ålevangeliet” just nu. Vilken fantastisk bok!! Har bara 2 timmar kvar att lyssna.
  Lycka till med dina läkarbesök!

  1. Hur kunde man göra allt så fel med äldreboendena undrar man. Hur tänkte de egentligen? Måste ha varit hemskt se det ske inifrån så att säga.
   Ja men visst är Ålevangeliet något alldeles särdeles.

 11. Jag tycker behandlingen av äldre är skrämmande för ja dom prioriteras bort och får sakta men säkert dö för dom är ju ändå gamla.. Bättre att satsa på dom yngre odödliga som dragit på sig smittan av rent slarv och nonchalans.. och själv sätter jag inte min fot på varken vårdcentraler eller sjukhus såvida jag inte är döende..

  Frisörerna där jag bor klipper folk ute om så önskas det har jag haft med i bloggen nyligen 😀
  Programmet med seglingen ska jag se jag såg förra säsongen av det också..

  Ha en fin fortsättning på veckan och var rädd om dig… Kram // Nicki

  1. Visst är det så. Man får bara hoppas att det blir en ordentlig förändring nu och efter coronan. Inte bara standarden och omsorgen på äldreboendena utan även attityden till äldre.
   Jag såg ditt fina inlägg om frisören på gatan. Trevligt! Kul att du också gillade Atlantseglingen.
   Ha det så bra/ Kramar Eva

 12. Paula Merio

  Äldrevården är bedrövlig, man har sparat in sig i ett hörn som läcker som ett såll och kostar multum utan att vara effektivt eller bra eller bäggedera. Politikerna i Dalarna tvistar om vem som är ansvarig, de som är i ledningen nu eller de som var det de senaste hundra åren, vem orkar lyssna? En liten förhoppning finns att man tar sitt förnuft till fånga efter denna epidemi, men säker kan man inte vara, det är ju så mycket annat som också kommer att pocka på uppmärksamhet…
  Den där boken du nämner törs jag inte läsa , jag skulle få blodstörtning, finns inget värre än de som skor sig på andras bekostnad, bidragsbrott är ett gissel och måste stävjas. Annars får vi aldrig ett jämlikt och bra samhälle.
  Atlantseglarna såg jag då det gick första gången, tyckte det var rätt intressant, Fearless står på min lista över program jag vill provtitta. TV-tablån bjuder verkligen inte på några höjdpunkter nu på sommaren. Men tur att vi har play-kanalerna, tyvärr har inte många av mina äldre vänner möjighet att se dem.

  1. Tack Paula för din uppriktiga och välformulerade kommentar. Du sätter ord på vad många känner och tycker. Håller med dig i allt. Nu gäller det bara att det sker en förändring. Så här vill ju ingen ha det. Men mycket handlar mer om egen makt i politiken än om empati för andra tyvärr.
   Nej TV kunder verkligen göra lite bättre ifrån sig i dessa tider.
   Ha det så bra i alla fall!

Kommentera