På gång just nu – den 26 juli 2020

Trångbott på Shetlands klippor
De snart flygfärdiga ungarna gör att det har blivit trångt mellan lunnefåglarnas bohålor. I fyren på den vänstra bilden har flera scener av TV-serien Shetland spelats in. Den blir en säsong till. Inspelningarna fick tyvärr avbrytas i samband med coronapandemins utbrott.

Gallring av fotoarkiv
Jag har rensat i mitt digitala fotoarkiv. Har sparat massor med lagringsutrymme. Det tar sin tid. Ibland blir man nostalgisk och fastnar i gamla minnen. Oftast blir man frustrerad av hur hysteriskt många bilder man ibland tar på ett och samma objekt. Här skall till nya rutiner. Bort med onödiga och dåliga bilder direkt vid nedladdningen.

Gallring av blogginlägg
Dessutom har jag gått igenom gamla blogginlägg som inte är relevanta längre. En del inlägg upptäcker man kan återanvändas. Andra kan saklöst deleatas. Gäller att komma ihåg ta bort bilderna i mediarkivet i adm också för att spara utrymme. Där kan man också vid tillfälle kolla att man verkligen minskat storleken på bilderna. Kan annars finnas mycket lagringsutrymme att hämta där.

Negativ
Drog för resten en nitlott i coronatestet. Jag är negativ!!! Kan visserligen ha sk T-celler, men dessa kan man inte testa sig för. Egentligen förstår jag inte vitsen (som en del experter) med testet. Jag vet att jag haft coronan, men får inte vara 100 procentigt säker.

Rensa blåbär enkelt och effektivt

 • Fyll en stor bunke eller balja med kallt vatten.
 • Häll i de torra och fasta blåbären i vattnet.
 • Sila upp skräpet och de omogna bär som flyter upp till ytan med ett durkslag eller sil e d.
 • Låt bären torka.

Middagsförberedelser

Laddningsbara hörapparater
Besöket hos audionomen kostade 7 100 kr. Måste byta till modernare apparater. De jag hade tidigare kostade mig 600 kr! De nya är laddningsbara, vilket är en stor fördel. Skönt slippa ideliga batteribyten. Oväntad utgift dock!

Recensionsbok i brevlådan
Ibland har jag bett bokförlag att recensera böcker. Helt plötsligt damp det ner en bok i lådan som jag inte bett om. Det var Sharon Boltons – Giftmördaren. Den handlar om häxor! Inte direkt min cup of tea, men vi får se… Kul att vara med med på en recensentlista.

Fotbollssöndag
En fotbollsmatch utan publik blir aldrig detsamma som en med publik. Men idag blir det i alla fall fullt fokus på Manchester United (med chans till Champions Leaguespel) mot Leicester. Men även om man förlorar mot Leicester – och samtidigt passeras av fyran Chelsea som samtidigt möter Wolverhampton – finns chansen att nå Champions League genom Europa League som återstartar i augusti.

Det engelska kungahuset igen!!!
Ännu en ny serie börjar söndag kväll kl 20.00 på SVT1 och playen förstås!. Den heter Världens historia och inte kungahuset Windsor som man trott.

Längtar efter hallon, plommon och körsbär
Förstår inte om det också beror på coronan. I år har jag inte sett några svenska hallon till försäljning. Inte heller körsbär eller plommon, vilka väl bör vara mogna vid det här laget!?

Utsikt från ett frisörfönster
Detta är utsikten från min frisörstol. Ni får hålla till godo med den i stället för “före och efter” bilder. Men jättesnygg i håret blev jag. Min skickliga frisör gjorde mig till en ny människa både mentalt och utseendemässigt.

Ny ros i täppan

So long!

27 thoughts on “På gång just nu – den 26 juli 2020

 1. Synd med negativt svar, så är det hos många tyvärr, jag har gjort två tester, ett i april och ett nu, båda var positiva. Vet andra som hade nästan exakt samma symptom och samma grad av dessa som var negativa.

  1. Ja testet kan tydligen ge olika utslag om man varit sjuk. Vi fortsätter vara försiktiga tills de vet lite mer.

 2. Hallonen är mogna. Men ack så små. Åtminstone de vilda vi har här på Västkusten. Blåbären som jag aldrig såg blomma, levererar för fullt. Konstigt.
  ”Windsor” är nog inte så påkostad som The Crown, men den är säkerligen lika välgjord som de flesta engelska serier.
  Dagens ManU-match missar jag inte!
  Hoppas att du blir överraskad åt det positiva hållet med boken du skall recensera.
  Aldrig kul med oväntade utgifter. Men hörsel, god hörsel, vill man ju ha. Dagens hjälpmedel blir bättre och bättre. Vem vet när det blir ett litet utbytbart chips??
  Gallra foton. Där hittade du mitt slumrande projekt. Jag har blivit duktigare på att rensa de senaste årets bilder. Men de gamla! Där har jag att göra.
  Gallra i bloggen blir för mig att helt sonika rensa år för år.
  En trevlig fotbolls-söndag önskar jag dig.

  1. Så olika det kan bli. Blåbär finns det tydligen mängder av här och norröver. Vilda hallon är godast, men de svenska odlade längtar jag efter.
   Hörseln är superviktig. Tror inte jag hinner uppleva chips, men visst kommer det att bli sådana.
   Fotogallring är ett tråkgöra. Men man får tänka på lagringsutrymmet om man har inte har obegränsat förstås!
   Din blogg är ju som en dagbok att kunna blicka tillbaka i. Tills coronan kom mycket som en reseblogg så det vill du säkert ha kvar.
   Det skall bli kul med fotbollen idag.
   Ha det gott!

   1. Jo, min blogg är lika med min dagbok. Som jag naturligtvis har på USB också. Hängslen och livrem. Det som inte kommer att rensas är reseberättelserna på WordPress.

 3. Kul att du blev nöjd med ditt hår! Men jag förstår om du inte vill lägga upp före och efter! Men blev ditt hår lika fint som utsikten så kan du ju inte vara annat än nöjd.
  När det gäller coronatestet så har jag läst att det tydligen kan visa negativt trots att man haft corona men att man trots negativt resultat har antikroppar. Får hoppas att det stämmer i alla fall.
  Håller med om att vildhallon är godast men även odlade är jättegott.
  Här har vi enorma mängder blåbär i skogen och min man har plockat så hela frysen är full och vi har gett bort massor till vänner och bekanta. Det har varit väldigt uppskattat. Han plockar 8-10 liter om dagen, så det blir så det räcker och blir över till alla som vill ha!
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Men så kul med alla blåbär. Vilka mängder. Vi köper ibland importerade blåbär och de smakar absolut ingenting.
   De här coronatesterna har blivit lite röriga tycker jag. Vi fortsätter vara försiktiga och hoppas man reder ut begreppen snart när man vet mera.
   Hoppas veckan blir bra!

 4. Ja, då får vi vänta lite extra på Shetland. Förra säsongen blev ju också försenad, men då var det vädret som ställde till det.
  Dessa coronatester verkar vara totalt bortkastade pengar. Både du och syrran har ju haft viruset men testar negativt. Det hade ju varit bra om ni nu var immuna. Suck säger jag bara. Hade du fått testa dig under eller direkt efter sjukdomen hade resultatet troligen blivit ett annat, men då fanns ju ingen testutrustning. Dubbelsuck…
  Man U vann ju och ligger nu på tredje plats, Chelsea fyra. Leicester kan inte komma ikapp med en match kvar att spela. Är så otroligt glad för Solskjær, att han lyckades ta upp laget från en minst sagt hopplös position. Cred till honom!
  Jag blev lika nöjd i tisdags när jag blev av med min mopp. Man ser ju direkt minst tio år yngre ut;-)
  7 100 är ju inga småpengar direkt. Så audionomer är lika dyra som tandläkare…
  Ha nu en bra och solig början på den nya veckan:-)

  1. Håller med. Jätteroligt för Solskjaer och Man u. Nu blir det uppehåll med fotboll ett litet tag. Hoppas de kan släppa in lite mer publik tills de börjar igen. Men så blir det nog inte.
   Javisst ser man yngre ut med nyklippt hår. Hoppas nu bara det inte behöver ta så lång tid till nästa frisörbesök.
   Nä de här coronatesterna ger jag inte mycket för.
   Hoppas du också får en skön vecka! Snart är vi redan inne i augusti.

 5. Intressant läsning som alltid. Vi får alltså ha tålamod och vänta på nya säsongen av Shetland …
  Här behövs också en rensning i bildarkiven! Jag lovar mig själv efter varje sådan, att jag ska bli bättre på att ta bort onödiga bilder direkt … hm – så blir det aldrig ändå!

  1. Tack Anki! Nej jag vet. Det blir inte som man skulle vilja ha det med bilderna. Det finns alltid något som är mer angeläget.
   Hoppas du får fina dagar i svampskogen nu!

   1. Ingen svamp att tala om här ännu, men det kommer nog vartefter. Media tror att finns det svamp runt Stockholm, så finns det överallt 🙂

   2. Ja jag börjar förstå att det ligger till på det viset! Men trodde du hittade svamp där ingen annan hittar något!

   3. Tyvärr så är nästan alla mina tidigare svamplokaler numer hyggen! Har några, men det kräver att jag tar bilen …

  2. Det finns massor med blåbär i skogen men jag kan tyvärr inte plocka. Det kommer en lastbil i början på augusti med svenska blåbär och senare lingon så då skall jag köpa.
   De där testerna verkar vara osäkra.
   Kramar från oss

   1. Det skulle jag önska att vi hade här också. En lastbil som kommer med bär.
    Testerna kan man tydligen inte lita på.
    Kramar till er bägge!

 6. Jag gör precis som du och gallrar bland mina foton omedelbart, kastar massor så fort jag kommer hem och behåller bara det som jag tycker är wow.. Numera fotar jag enbart med mobilen har inte använt kameran på över ett år.. Bekvämt och bra och man glömmer den aldrig hemma 🤭 Jag flyttades till wordpress från Windows Live Spaces 2010.. 2017 hade jag 956 inlägg, jag fick kasta rubbet och börja om helt från början på grund av att Photobucket helt plötsligt inte tillät att man kopierade in foton i sin blogg.. Numera har jag lärt mig av misstaget och laddar numera upp mina foton direkt till wordpress 🤔 Jag har inte haft Corona och jag hoppas verkligen att jag slipper.. Ha en fin start på veckan nu kram Nicki.. 🤗👍❤️

  1. Hur menar du att du gör när du laddar upp fotona direkt till WP? Fotona placeras väl i alla fall i ett arkiv någon annanstans också?? Skulle vara hemskt kul att veta hur du gör.
   Hoppas du slipper coronan!
   Kramar/Eva

 7. Franska Fikon

  Hej! Så trist att du inte hade antikroppar, men jag har hört fler som varit säkra på att de haft covid och testat sig negativt. Det var kanske inte covid du hade? Vi var på svampjakt i förra veckan, inte en endaste svamp fast vi var på kända ställen. Däremot en himla massa blåbär. Plommonträdet behöver ett par veckor till, blåbär i trädgårdslandet kommer först i augusti och hallon på självplock verkar vara förbi. Fast man kan köpa fina hallon på gårdsbutikerna. Så är det i Skåne just nu i alla fall. Jag redigerar mina foton ganska omgående, men har ändå så många att de bor i ett moln mot en liten månadsavgift. Låter intressant att recensionsläsa böcker, vad kräver förlagen av de som hjälper dem?

  1. Hej! Det är det som är det värsta. Tänk om det inte var covid jag hade! Men det är jag ganska övertygad om. Men helt säker kan jag inte vara.
   Svamp finns det tydligen mest runtomkring i Stockholmsområdet. Har ännu inte varit ute och kollat själv.
   Det finns inte ett enda hallon här. Självplock – det låter något det.
   Har funderat på ett moln till bilderna också.
   Nej förlagen kräver inget i gengäld. De verkar mest tacksamma att man vill skriva om deras publikationer. Jag skrev och tiggde om ett es i de fall jag tyckte om författaren och motiverade det. Undviker det nu för det är faktiskt ganska svårt att skriva en recension.

 8. Himmel vad dyrt hos audionomen! Ungefär som när jag var hos käkkirurgen för några år sedan trodde att det kostade som ett sjukhusbesök.

  Hallon har vi överallt, både odlade och vilda, de är så goda i år. Förra året hade någon betat av plantorna men det verkar de ha mått bra av. Våra plommon är inte klara förrän i mitten på september. Blåbär har jag inte spanat efter än, mitt gamla ställe är ett kalhygge.Tack för tipset om rensning!

  Snopet med testet, förstår att ni undrar. Måste ha varit skönt att bli snygg i håret igen! Jag skulle behöva hjälp med luggen men vågar inte gå.

  1. Ja det sved lite med de dyra hörapparaterna. Lyckliga du som har så mycket hallon. Det är mitt favoritbär.
   Känner mig betydligt yngre sedan jag fick håret klippt.

 9. Ja, det finns visst mycket svamp och bär i skogarna, men jag kommer sällan till skott att ge mig iväg! Älskar ju både bär och svamp, men inte att plocka!
  Tråkigt att du fått negativt svar på ditt test. Med dina symptom trodde man ju att du har haft det!?
  Ja, Jag rensar bilder direkt och är noga med att ha dem sorterade i olika mappar. Bilder som jag är extra rädd om, för jag över till en extern hårddisk så fort som möjligt.
  Rensar också inlägg på bloggen och tar samtidigt bort tillhörande bilder! Bloggen förändras ju då och då.
  Må gott!
  Gunilla

  1. Jag tycker heller inte att det är kul att plocka bär, Däremot älskar jag att plocka svamp. Tyvärr blir det inte så mycket med det år. Trots att jag bor nära svampskogar måste jag ta bussen ett par hållplatser. Man vill inte att vi i riskgruppen åker buss så vi undviker det.
   Vad duktig du är som tydligen har för vana att rensa bilder och inlägg i bloggen.
   Ha det så bra!

 10. Vilket bra blåbärsrensningstips! Tack! Man får alltid något matnyttigt från din På gång, Eva! 🙂
  Utomhusklippning? Inte illa med den utsikten!
  Jag tyckte det var för dyrt med laddningsbara hörapparater så jag valde gamla hederliga med batterier igen. Kostade bara 600 med subvention. Men bluetooth räcker långt. Perfekt för att lyssna på musik vid rehabträningen.
  Vill du köpa billiga batterier till hörapparater kan jag annars rekommendera Batteriexperten online. 🙂

  1. Fattar inte vad du har för hörapparater – med bluetooth??? Jag har 30 dagars öppet köp så jag ska verkligen kolla att de är till det bättre. Måste ju vara någon mer fördel än att de är laddningsbara. Tack för tips om batterierna. Syrran “hör”sammar detta.

Kommentera