Fjärilar fladdrar i överflöd i trädgårdstäppan

Noterar att helt plötsligt fladdrar det en mängd fjärilar i täppan. Vi flyttade några rönnspireor i kruka och fjärilarna blev alldeles till sig. De är ganska svåra att fånga på bild. Men så vackra att studera närmare.

De vanligaste dagfjärilarna I Sverige är nässelfjäril , påfågelöga, citronfjäril, sorgmantel och vinbärsfuks.

Fjärilarna vill ha tillgång till skydd, mat och vatten. De tycker om värme och vill ha lä för vinden. I vår täppa uppskattar de förutom rönnspireorna, lavendeln och även tagetesen.

I ett tidigare På gång-inlägg tipsade jag om www.wildlifegarden som

gör dekorativa och ändamålsenliga produkter för en levande trädgård med fokus på det genuint svenska med bra kvalitet och hantverksmässig tillverkning.

På deras hemsida finns en liten fjärilsskola som är mycket användbar när man vill veta mer.

För de riktiga fjärilsnördarna finns speciellt framtagna holkar för fjärilar man kan sätta upp i trädgården för att få dem att övervintra.

15 thoughts on “Fjärilar fladdrar i överflöd i trädgårdstäppan

 1. Älskar fjärilar och det är roligt att ha några som besöker trädgården. Har stäppsalvia som bland annat nässelfjärilen gillar. Den finast fjärilen tycker jag är Makaonfjärilen! Ser den sällan här hemma, men ute i skärgården brukar jag se den. Tack för bra länk att lära mer om fjärilar!
  /Gunilla

 2. Det är så roligt, plötsligt är det massor med fjärilar även hos oss. Här är det oreganon som drar både fjärilar och humlor. Visst är det fantastiskt att iaktta dem nära. Påfågelögat och flera andra som låtsas vara ett torrt löv när de känner sig hotade. Och dessa skrämselögon. Visst du att de kan brumma också om de verkligen känner sig hotade? Fina bilder!

  1. Tror att fjärilarna kommer till dig också. Flera i bloggvärlden säger att det är ovanligt många fjärilar i år.
   Kramar till er bägge

 3. Jamen, den första du visade måste vara kusinen till den jag la upp igår. Så duktig du är att kunna namnen, den enda jag kan namnge är citronfjärilen, för den är ju gul och det är den arten vi ser mest här hos oss, på balkongen eller på innergården.
  De flesta fjärilar är ju vackra konstverk tycker jag.

  1. Ja det är fint med fjärilar. Sent igår kväll fick jag in en sådan där nattfjäril i mitt sovrum. Det var inte roligt. Han var helt hysterisk tills jag kunde slå ihjäl den med en toffel.

 4. Vad roligt att du har så många. Här blåser och regnar det hela tiden. Har bara sett några få och det på långt håll. Fina bilder även om de är svåra att fånga med kameran.

 5. Britta Stenberg-Tyrefors

  Hej Eva, vill bara säga att jag njuter av dina aktualiteter men sedan igår sätter mitt gilla inga spår i raden av dina läsare, vet inte vad som fattas, är desamma som förut.

  1. Hej Brita! Tack för din snälla kommentar. Det var märkligt! Kanhända är det så för andra också. Skall försöka undersöka det, men vet inte riktigt vad jag skall göra.

 6. Aha då fattar jag varför det finns lodräta hål i insektsholkarna. 🙂
  Grattis till många fjärilar i täppan. Vinbärsfuksen ska jag kolla närmare på. Kanske finns den även hos mig.
  Men slå inte ihjäl nattfjärilarna Eva, släpp ut dem istället. De är bara lite korkade när de letar honor… 🙂

 7. Fjärilar är så vackra. Hade pippi på dem i tonåren och hade handväska med fjäril på, skärp med fjäril som spänne, skor med fjärilar på m m. Gillar fortfarande fjärilar.
  Har både fjärilsbuske och lavendel i trädgården, så de trivs hos mig.
  Ha det bra!

Kommentera