På gång just nu – den 12 oktober 2019

Redo för höstrusket och vintern
Nu är sommargarderoben undanstuvad och höst- och vinterkläderna framtagna. Några av förra säsongens plagg är utbytta. Trädgårdstäppan iordningställd för vintern – nästan. Rådjuren har varit och naggat på rosorna. Ännu finns det svamp i skogen.

Grundvattennivån
Det har regnat väldigt mycket där jag bor i östra Svealand under en tid. Fördelen med det bör ju vara att grundvattennivån blir bättre igen. Det har den märkligt nog inte enligt SMHI. Titta här.

Juridisk hjälp
Lawline är en sajt där man kan få gratis hjälp med enklare juridiska spörsmål. Det är juridikstuderande som får omsätta sina kunskaper i praktiken som ett komplement till utbildningen.

Jag behövde hjälp i veckan att tolka en avtalstext med för mig helt nya ord. Vände mig till Lawline som är Sveriges största juridiska webbplats med över 400 000 besökare varje månad. Fick snabbt ett utförligt svar kostnadsfritt som var till stor hjälp.

De har också ett frågearkiv där man kan söka bland över 40 000 frågor och svar från juridikens alla områden. Rådgivningen är gratis i ett inledande skede. Behöver man mer hjälp kan man få det mot betalning givetvis.

Kanske inte aktuellt idag, men bra att känna till vart man kan vända sig om det plötsligt skulle behövas.

Lästips
Två nyutkomna böcker jag inte vill missa är:

Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris av Ingrid Carlbergs. En biografi över gåtan Alfred Nobel.

”Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. Nobel är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.”

NOBEL

Spion och förrädare av Ben Macintyre

Förlagstext: ”Överste Oleg Gordievskij var på toppen av sin karriär. 46 år gammal hade han blivit befordrad till drömpositionen på KGB:s Londonkontor och inbjuden till högkvarteret i Moskva för att formellt bli krönt som chef över hela KGB.

När han anlände till Moskva vandrade Gordievskij självsäkert genom flygplatsens säkerhetskontroll. Inombords kände han dock en djup oro – KGB-veteranen Gordievskij, Sovjetunionens trogne hemlige tjänare, var nämligen brittisk spion.”

Den bästa sanna spionhistoria man någonsin läst. Tycker självaste John le Carré.

»Jag läser stora delar med munnen halvöppen. Aldrig har väl uttrycket ”sanningen överträffar alltid dikten” varit mer träffande … Visst, det här är något så ovanligt som en faktabok som känns mer spännande än de flesta thrillers. Ändå är det inte bokens främsta tillgång. Det bästa är att den lär mig saker jag aldrig hade kunnat fantisera ihop på egen hand.« Malin Persson Giolito, författare till ”Störst av allt”

spion-och-forradare

Konservera vackra höstlöv
Har ju tidigare skrivit om att konservera kvistar. En bloggvän har publicerat ett både rörande, vackert och informativt inlägg om hur man kan konservera endast löv – alltså inte hela kvistar.

Årets influensa
Landstingen har rustat sig med vaccin inför årets influensasäsong läser jag i DN idag. Förra året tog det ju slut på många håll. Man varnar för att denna gång kommer flunsan slå hårt mot äldre och andra riskgrupper. Vaccinet skall innehålla skydd mot fyra! virussorter. Man får hoppas det räcker till alla som vill ha det denna gång. 19 nov är startdatum.

Vin och ost
En del fredagar ställer en ambulerande osthandlare upp sitt stånd utanför vårt systembolag här på ön. Det är nästintill en omöjlighet att passera utan att provsmaka och förse sig med en ostbit. Denna gång blev det en fransk getost som smakade så gott. Därtill en flaska rödvin från systemet som man inte fick provsmaka!


 

22 thoughts on “På gång just nu – den 12 oktober 2019

 1. Tack för tips om juridisk hjälp – vem vet när det kommer att behövas? Som vanligt intressanta boktips från dig.
  Getost! Köpte en krämig blåmögel-getost i torsdags och den har intagits som förrätt i dagarna tre. Skedvis! Tillsammans med matlagningsvinet. Alltså vinet som dricks medan maten görs i ordning! En liten o(vana) jag har lagt mig till med 😉. Trevlig helg!

  1. Tack Majvor! Tycker det låter som en trevlig vana med lite vin till matlagningen. Blåmögel-getost låter himmelskt gott! Javisst verkar böckerna bra. Ha nu en riktigt skön söndag!

 2. Det låter gott med ost och vin. Förr kunde vi köpa ost på ICA men de har slutat eftersom folk körde in till stan tyvärr. Tipset med konserverade löv skall jag prova om jag hittar några. Efter flera kalla nätter har de flesta löv blivit bruna.
  Önskar en fin lördag

  1. Löven har blivit bruna här också. Hittar inte ett snyggt löv. Hoppas det går bra med allt det andra! Hoppas söndagen blir fin för dig!

 3. Det var inte snällt att du inte fick provsmaka vinet. Systemet får verkligen bli lite mera kundvänligt. Vin och ost är alltid gott.
  Bra tips om juridisk hjälp på nätet och böckerna förstås. Den sistnämnda står på att-läsa-listan nu.
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  1. ”Provsmakning på systemet.” Vilken sensationsrubrik det skulle kunna bli! Ja de här böckerna lockar verkligen. Trevlig söndag önskar jag dig!

 4. Alltså det där med Lawline lät riktigt intressant. Har nämligen också en fråga som jag nu förhoppningsvis får ett kostnadsfritt svar på. Tusen tack för det tipset.

  Influensa har jag aldrig haft – peppar, peppar. Har heller inte varit förkyld på minst fem år – peppar, peppar.

  Ja, vid Mörby Stations Tunnelbana finns också en bil som säljer både bröd och ost. Ingen du placering där heller. Finns alltid folk som köper nåt där. Å visst borde Systembolaget införa vin-/ölprovning. I Spanien har man det i stora mataffären till och med. Spanien är ett civiliserat land med andra ord;-)

  1. Hoppas du får svar på din fråga av Lawline. De är väldigt tillmötesgående.
   Jag vet att somliga alltid klarar sig från influensa. Värt ett nobelpris om man kom på varför.
   Tänk om bilen vid T-banan fick sälja vin också. Vilken kanonsuccé det skulle kunna bli!

  1. Jag ser också verkligen fram emot att läsa den. Tack för resten för dina podd-tips. Håller som bäst på att gå igenom dom. Framför allt att ta mig tid att lyssna.

 5. Härlig svampskörd! I alla fall de svarta trumpeterna 🙂
  Ost och vin … gott, gott! Jag brukar köpa getost vid ett gårdsmejeri då och då … och det är såå goda ostar!
  Tack för tipset om Lawline! Har en sak som jag ska fråga dem om …
  Ha en bra söndag!

  1. Hoppas det går bra med Lawline.
   Javisst är det gott med getost. Kan tänka mig att det är extra gott när man kan köpa den direkt från mejeriet.
   Hoppas du får en fin svampplockarsöndag!

   1. Tack Eva … har varit på ett par olika ställen, men inte hittat det jag sökte, men jag har det jag behöver så det gör ingenting 🙂

 6. Ost har jag svårt att motstå, måste i så fall blunda när jag går förbi. Lockande bilder. Konserverade löv skulle jag vilja prova men vi får se om jag hinner. Gjorde lönnlövsrosor med vinterflickan förra hösten efter tips från bloggare och de blev väldigt dekorativa. Av dina höstbilder fastnar jag för bilden på ljuset som silar in mellan trädstammarna, älskar den synen.

 7. Åh, tack snälla du för fin kommentar om mitt inlägg angående löven! Ja, jag är så glad över att de löven – det är nog det mest värdefulla jag har efter henne! <3
  Ost och vin är ju en säker kombo – det med lite annat smått och gott är mysigt att bjuda på eller att bli bjuden på!
  Tack för boktips! Boken om Alfred Nobel lockar mig mycket. Får skriva upp den, för jag har så många böcker redan som ska läsas! 🙂 Lawline – det ska jag också lägga på minnet. Vilket utmärkt tips!
  Ja, här är det också mer vatten nu – äntligen porlar det i bäcken igen! 🙂
  Så många bra tips – tack!
  Höstkram Gunilla

  1. Tack Gunilla! Ser också fram emot att läsa boken om Nobel. Tyvärr var den slutsåld i vår bokhandel redan.
   Ja lägg Lawline på minnet. Den är verkligen bra.
   Ha det så bra. Här har vi riktigt höstrusk nu. Det regnar nästan dygnet runt.
   Kram Eva

Kommentera