Änder, änder, änder

Gräsand (Anas platyrhynchos)

Föda

Gräsanden är allätare, men äter mest snäckor, skalbaggar, flugor, fjärilar, sländor, nattsländor, kräftdjur, maskar och andra ryggradslösa djur, samt olika frön och annat växtmaterial. Förutom det överflöd av gammalt bröd folk förser dem med.

Häckning

Häckningen påbörjas mycket tidigt och den kan lägga ägg så tidigt som i mars och så sent som i juli. De lägger i genomsnitt 9 till 13 ägg. Paren som stannar över vintern håller ihop livet ut medan flyttfåglarna oftare byter partners.

Ruvning och ruggning

När honan börjar ruva sticker hanen iväg och slår följe med andra grabbarna för att rugga sina vingpennor, dvs de byter sina gamla fjädrarna och vingpennor mot nya. När kidsen klarar sig utan morsan är det dags för henne att rugga. När änder ruggar klarar de inte att flyga under ca en månad. När detta är klart återkommer grabbarna – fräscha med nya fjädrar och vingpennor.

Ålder och antal

Gräsänder kan bli mycket gamla. På Ottenby fågelstation fann man en and som var 26 år gammal. Man uppskattar att det finns cirka 19 miljoner änder i världen! Inte konstigt att jag möter så många på morgonpromenaden.

Du behåller din plats i kön!

Man måste väl ändå få hålla styrfart!?

Här har man hittat en ny liten sjö invid den stora- med gräs i till och med!

Ska det aldrig bli vår?

Om ett par månader kommer det nya kids

By Foto: Jonn Leffmann, CC BY 3.0,

Övriga bilder: egna och lånade (Pixabay)

19 thoughts on “Änder, änder, änder

 1. Man tänker tyvärr inte på hur fina de egentligen är på grund av att de är så vanliga. Men tittar man noga så är de både färggranna och roliga att se på och mata!

 2. Älskar första bilden! Militärisk ordning i den “gåsleden” så att säga. Tror att de med den vackra gröna fjädrarna är hanar. Tänk att så stiliga “killar” bara har tjejer att välja på som har en tämligen trist fjäderdräkt;-)

 3. Vilket trevligt inlägg om gräsänderna. Och vilka fina bilder. Den översta är ju helt ljuvlig. Vilken disciplin. Ja det har varit en hel del “extra” sjöar i början av detta år. Skönt att dom kan hitta mat.

  1. ack Anita! Hoppas blåklockan har lagt sig vid det här laget och att du inte fått några andra men av fallet. Skulle svarat på ditt inlägg, men det försvann.
   Änderna har nog inga problem att hitta mat. De verkar äta det mesta.
   Ha nu en lugn helg och promenera försiktigt!

   1. Tyvärr blir nog blåklockan kvar ett antal veckor ytterligare. Lite skärande smärta i vissa lägen fortfarande i vänster knä men jag tror det går bort med vila och senare lite rehabiliteringsgymnastik. I övrigt inga komplikationer vilket är skönt.
    Tack Eva … promenaderna får vänta någon ytterligare vecka för mig.

 4. Så fint skrivet om änder och vilka underbara foton.. Tack för att du trillar in till mig och kommenterar lite fast jag själv varit så frånvarande..det ska bli bättring nu när helger med mera är förbi..ha en riktigt fin helg nu kram Nicki 🤗👍♥️

  1. Det går upp och ner med bloggandet för mig med. Man ska ha kul och känna för det.
   Du ska också ha en riktigt fin helg! Kram Eva😉

 5. Jag gillar gräsänder, jag tycker att de är vackra och roliga. Om man tar sig tid att iaktta en flock ett tag ser man individerna, de som sticker ut för att de är tuffa eller tvärtom. Mammorna adopterar andras ungar om något har hänt deras mor. Och pappornas gröna huvud skimrar så vackert i solen. Tack för all info och de fina bilderna, både dina egna och andras. Jätterolig första bild!

  1. Tack så mycket för din kommentar. Tar man sig tid och studerar änder upptäcker man att de är ganska fascinerande. Hanarnas fjäderdräkt är så vacker.
   Jag har nu efter flytten till kanalen fått tillfälle att möta dem ofta och har stor behållning av dem. Ännu har jag inte börjat mata dem, men den dagen kanske kommer…

 6. Intressant inlägg om änder som man inte tänkt på. De är vackra och kul att titta på. Första bilden är så fin med gåsmarschen.
  Soliga kramar från oss

  1. Tack så mycket. Änder blir ofta lite styvmoderligt sedda, men är ju ganska vackra fåglar. Här är vädret också strålande idag. Underbart!
   Kramar från Eva

Kommentera