På gång just nu – den 22 januari 2023

På gång just nu – den 22 januari 2023 handlar denna gång om fröer på hög nivå, TV-serie om livet efter 65, slutsålda läkemedel, utevistelse, kaninens år, torra ögon och Orientexpressen.

Nytt koncept att köpa fröer

New Botanic är ett företag som specialiserat sig på fröer och odling av hög klass. De erbjuder odlingskollektioner.

Trädgårdsdesignern Nicole Wilson och odlingsfantasten Hanna Fallenius har med detta koncept höjt frösådden hemmavid till en högre nivå.


Det finns olika teman på kollektionerna som tomato tasting, chili tasting, romantic bouquet, the salad, culinary bouquet – alltså ätbara blommor (en kombo av mörka solrosor och knalligt gul dill med lejongap, krasse och ringblomma i aprikosa, rosa och orangea toner).

Det finns även en svart kollektion och en fönsterkollektion (med gardingurka).

Kollektionerna levereras i en vackert handmålad låda tillsammans med tillbehör (t ex briketter och märkpinnar mm.), odlingsdetaljer, kunskap och inspiration. Lådan är en perfekt som present till odlarfantaster. Man kan också välja att köpa fröerna separat.

Skynda för de går åt snabbt. Som ni förstår har jag redan köpt in ett försvarligt antal till balkongodlingen😊


TV-serie om livet efter 65 på gång nu

Nu börjar snart en serie om livet efter 65. Kända och okända 65-plussare berättar om sina erfarenheter och tankar om livet som äldre. Gripande livshistorier blandas med råd, forskning och inspiration.

Programledare är Kattis Ahlström och Anders Palmgren. Medverkande är Ingmar Skoog, professor och äldreforskare. Gäster: Bland andra Leif GW Persson, Bodil Jönsson, Mikael Wiehe och psykologen Anna Bennich.
Varje program har ett eget tema.


Finns ditt läkemedel på apoteket?

Har du också råkat ut för att en medicin är slut på Apoteket? I Fass kan man själv kolla lagerstatusen.


Var ute före lunch

Läste i tidningen (DN) att det är viktigt för sömnen, tröttheten och kanske nedstämdheten under den mörka årstiden att man vistas ute minst en halvtimme helst 45 minuter och att man gör det före kl 13 – helst tidigare.

När ögat träffas av ljus utomhus under morgonen och förmiddagen blockeras produktionen av hormonet melatonin och gör att vi piggnar till.


Kaninens år är i högsta grad på gång

En av de viktigaste högtiderna i Kina är det kinesiska nyåret, som även kallas för vårfesten. Det firas i drygt två veckor och är en tid då familjer och vänner samlas.

Torra ögon

Känner du dig torr i ögonen eller är de ansträngda av för mycket skärmtittande?

Tears naturale är ett suveränt ögonvatten förpackad i engångspipettter som är lätta att  använda och ger en mycket behaglig känsla efter sköljning.

Man knipsar av toppen på pipetten och droppar i hälften (ett par droppar) i vardera ögat. Om man bara använder hälften av vätskan kan man vända på den avknipsade toppen och försegla pipetten igen. På så vis räcker den till två gånger.

Finns receptfritt på apotek.


Statisk elektricitet i klädesplagg

Fick anledning av använda det gamla knepet mot statisk elektricitet i en nyinköpt tröja häromsistens – en säkerhetsnål. Klämde fast den i fållen och det tog inte lång stund förrän knastret och elen var försvunnen.

Orientexpressen

Följ med om så bara virituellt på en trip med Orientexpressen – A Belmond Train!


Dagsbild från Ekerö

Svanpar framför pendelbåten


29 thoughts on “På gång just nu – den 22 januari 2023

  1. Majvor

    Säkerhetsnål! Så bra att det fungerade.
    Det kallar jag framförhållning – detta att du redan börjat planera med fina fröer till balkongen! Riktigt där är jag inte och kommer säkerligen att ”glömma” köpa fröer i tid – som vanligt! Kan nog bero på att intresset inte är på topp vad gäller odling. Det kanske kommer…..
    /Majvor

    1. Jag tror dessa fröer kommer att ta slut, därför är jag ute i god tid. Några är till och ed slut redan nu. Det skall bli kul att planera för balkongodlingen. Det gäller att ta tillvara på alla glädjeämnen i dessa tider!
      Ja det är metallen i säkerhetsnålen som får bort det statiska.

      1. Majvor

        Nu har jag testat säkerhetsnålen! Naturligtvis fungerade det! Nu lär jag komma ihåg detta efter att ha testat. Annars hade detta utmärkta tips fallit i glömska.

      2. Själv hade jag glömt det tills jag höll på att bli galen på en jumper som knastrade och hade sin egen vilja. Då kom jag ihåg knepet.

  2. Har råkat ut för läkemedel som är slut och det känns inte bra. Då får man kontakta läkaren och något annat.
    Tack för tipset om säkerhetsnål för det var nytt för mej. Den serien skall jag titta på om den går på vanliga kanaler.
    Kramar från oss

    1. Visst blir man förvånad när ens medicin inte finns! Säkerhetsnålen fungerar. Även en galge av metall går bra, men det har jag ingen.
      Jo jag tror TV-serien går på vanlig svensk TV.
      Kramar från Eva

  3. Det där med säkerhetsnålen har jag aldrig hört talas om. Det måste jag testa! Tack för tipset! Och att vara ute före klockan ett för att få bättre sömn och vara mindre trött går jag tyvärr miste om varje dag på grund av mitt jobb! Är just nu totalt utan energi och motivation till någonting överhuvudtaget. Det gråa trista vädret där solen bara lyst med sin frånvaro hur länge som helst är verkligen påfrestande. Men idag fick vi till slut några timmar med sol, blå himmel och vita molntussar! Det var verkligen behövligt. Tyvärr ser det ut som att det gråa vädret är tillbaks imorgon igen!
    Önskar dig en fin kväll och en fin ny vecka!

    1. Förstår att du har det extra jobbigt denna årstid med dina arbetstider. Detta gråväder gör verkligen inte någon människa glad så det gäller att passa på när solen visar sig.
      Säkerhetsnålen fungerar jättebra.
      Hoppas du trots allt får en någorlunda bra vecka!

  4. När jag läste din rubrik om livet över 65 trodde jag först att du syftade på “Hotell Romantik”. Snubblade över den på svtplay, och kan lugnt påstå att den absolut inte är nåt för mig.
    Tricket med säkerhetsnålen hade jag ingen aning om. Åt andra sidan använder jag uteslutande bomullsplagg och de laddas inte elektriskt – tror jag;-)
    Inte så lätt att “utsätta sig” för 6 minusgrader och is på vägarna. Okej, man kan ju ställa sig på balkongen och andas in lite frisk luft, men den här årstiden är för mig en tid för sömn…

    1. Den där vidriga serien Hotell Romantik är ett fiasko. Fattar inte hur svensk TV kan visa något dylikt. Råkade nämna den i bloggen med påföljd att en porrsajt smög sig in med annonser. Mycket pinsamt! Höll på att lägga ner hela bloggen. Till slut försvann de när jag tagit bort texten om den.
      Den här årstiden är i år värre än någonsin tror jag. Bra med balkong när väglaget är för svårt!

  5. Tur att jag inte behöver några läkemedel men hört flera grannar klaga om det också. Kan bli väldigt jobbigt förstås.
    Går alltid med hunden kl. 07.00 och sedan kl. 12.30 igen. Då gör jag allt rätt utan att jag visste om det. Får tacka min vovve😀
    Jättefin bild på båten. Ser väldigt kallt ut.
    Ha en fin ny vecka!

    1. Ni hundägare får verkligen ljus och motion på era hundpromenader. Ibland har man lust att skaffa sig jycke bara för att tvingas ut. Är tyvärr hundallergiker.
      Du ska också ha en ny bra vecka!

  6. Mycket roligt som vanligt att läsa om hos dig Eva. Vilken fin present, lådan med fröer. Den tv-serien kanske kan bli intressant. Hoppas det för det sänds mycket skräp nu. Det där med säkerhetsnålen lät ju som trolleri. Det måste testas! Och vilken fin bild med svanparet framför pendelbåten. Och vackert med rimfrosten!

    1. Man hoppas den TV-serien blir bättre! Nu har jag fått mina fröer så odlingsplanerna har börjat. Annars är här grått och trist väder. man hoppas verkligen på en förändring snart.

  7. Haha jag råkade läsa ”svampar” framför pendelbåten – en annorlunda innebörd. 😀
    Tack för goda tips. Ska förlägga lunchpromenaden lite tidigare, alltså. Och det där knepet med säkerhetsnål ska ABSOLUT provas! Kan det verkligen funka?

    1. Tack Gunilla. Nä några svampar var det inte! Det funkar med säkerhetsnålen. Går med en metallgalge också om man har en.
      I detta gråväder skadar det definitivt inte vara ute på förmiddagen då det är ljusare även om man inte ser mycket till skillnad.

  8. Franska Fikon

    Hej, long time no see. Jag fixade inte din hemsida när du hade annonser, de täckte all (eller nästan) text. Detta är mycket bättre. Så mycket roligt du skriver om, fröerna var ju bedårande – måste kollas. Visste heller inte om säkerhetsnålen. 65+serien kanske man vågar titta på, den andra “hotell romantik” var bland det värsta jag sett. Hoppas nu detta inlägg kommer fram. Jag ligger litet lågt med bloggandet på den nya sidan, men vi har ju koll på varandra! Ha det bra!

    1. Hallå där så kul att höra av dig. Hoppas du börjar bli aktiv på bloggen igen. Visst är fröerna bedårande. Satsar stort på Zinnia i år på nya balkongen.
      Medger att det blev lite rörigt med annonserna. Får se hur jag gör i fortsättningen! Har det börjat bli lite vår därnere ännu?
      Må så gott!

      1. Franska Fikon

        Våren verkar myyyycket långt borta, sol har vi haft vi 1-2 dagar sedan jul. Grått och blött, tur det finns saker att göra inomhus.

  9. Oh, så vackert foto av båten i det frostiga landskapet!

    Jag hade aldrig hört talas om tricket med säkerhetsnålen, så fiffigt! Om torra och irriterade ögon: När jag opererades för starr fick jag med mig ett råd som min man har stor nytta av: Man värmer en bomullsrondell i hett vatten och baddar sedan ögat med den, drar den över det blundande ögat från ögonvrån och utåt. Det sätter igång talgproduktionen igen.

    Att mediciner är slut på apoteket är ett otyg och värst var det under pandemin, det var nästan läskigt att gå in på Fass och jaga. Men det fortsätter, jag hade glömt att kolla på Fass så senast stod jag utan min astmamedicin.

    Den nya serien ska jag nog kolla, den andra verkade inte vara något för mig.

    Strålande väder idag, men jag slängde mig ut i går och blev borta i två timmar, så jag får nog ta de lite lugnt. Kanske ett varv runt huset. Trevlig helg Eva!

    1. Men vilket bra tips för ögonen. Särskilt att man skall dra från ögonvrån och utåt. Det skall jag absolut börja praktisera redan ikväll.
      Har nu sett första avsnittet av Studio 65 och tycker det verkar ganska lovande. Den andra serien jag råkade nämna i ett inlägg är rena rama skandalen och ingenting annat. Vi äldre börjar tydligen komma i ropet lite. Inte en dag för tidigt.
      Det är lite skrämmande med mediciner som tar slut. Förstår att det är fruktansvärt om du inte får din astmamedicin.
      Bilden på den frostiga båten är OK, men jag önskar jag hade en bättre kamera. Måste nog snart skaffa mig en ny mobil och då skall jag välja en med bra kamera. Jag orkar inte ta med mig systemkameran när jag promenerar. Jag tycker mobilen tar nästan lika bra bilder. Om man inte har sådana kraftfulla kameror som du och några andra bloggare har. Jag tar till bildarkivet Pixabay alltsom oftast numera.
      Nu väntar vi på nya bildkompositioner efter utevistelsen igår. Vad skall du hitta på nu måntro?
      Trevlig helg!

      1. Min kamera är inte så märkvärdig, det är en enkel systemkamera för hobbyfotografer. Men jag har förstås ett makroobjektiv och ett teleobjektiv till den och då tänker jag mig för innan jag bär iväg med dem, de är tunga. Nya mobiler har ju zoomfunktion och verkar ta bra bilder. Jag behöver en kamera som jag kan fota bland annat fåglar med och den ska gå att stoppa i fickan så jag står inför valet att köpa en ny kompaktkamera eller en ny mobil. Jag tror att jag byter batteri i mobilen och använder den så länge jag bara kan, är lite rädd för alla nya finesser i en ny mobilmodell. Så kompaktkamera blir det nog och då kollar jag vikten noga innan jag köper den.

      2. Jag förstår att det är objektiven som gör bilderna så fantastiska. Och givetvis Fotografen!
        Förstår ditt resonemang kring mobilen. Jag tänker så här: att det är bäst att skaffa sig en ny så länge man är någorlunda klar i knoppen och klara av alla nya ofta onödiga finesser. Men jag drar mig lite i alla fall. Jag har ett ställe här i närheten som säljer nästan nya begagnade mobiler. Tror jag ska höra mig för lite (känner ägaren) vad han anser. Det är definitivt en hög kamerakvalité som jag har behov av.
        Imponeras av att du tänker klara dig med en kompaktkamera, men de har kanske hög kvalité numera också.

      3. Jag tänker mig kompaktkameran som ett komplement, den tar jag med mig när jag inte direkt tänker fota men vill vara beredd ändå. Det är väldigt sällan jag fotar med andra objektiv än det som kom med min kamera, de är för tunga så jag får planera noga. Låter smart med en begagnad “ny” mobil, äldsta barnbarnet fick en i studentpresent och hon är väldigt nöjd, särskilt med kameran.

      4. Jag förstår. Det var intressant att barnbarnet var nöjd med kameran i mobilen. Ska fördjupa mig mer i detta.

Kommentera