Trädgårdstäppan den 30 september 2021

Innan följetongen om min radhustäppa och trädgårdsodlingen fortsätter vill jag visa en bild av en rhododendron som kommer att pryda framsidan av vårt hus. Denna bedårande Rhododendron – Percy Wiseman – har jag beställt i tre exemplar.

Tidigare hade jag min trädgårdsodling i krukor. Man tror kanske att det är lätt och bekvämt. Krukor fyllda med jord blir blytunga och det är heller inte alltid så enkelt att odla i dem. Med mitt projekt Odlingslådor med vintergrönska var meningen att göra det lite enklare. Växterna står där på plats och skall inte bytas och jag skall ha glädje av dem hela vintern – tror jag i alla fall. Kanske behöver man fylla på mer jord till våren.

Det uppstod dock ett annat problem. Vad göra med alla krukor? Kunde inte med att kasta ut dem utan ställde fram dem igen. Så här byggde jag en ny trädgårdsodling. Några perenner jag ville behålla fick ny plats i dem samt skaffade några nya, bl a en dvärgrhododendron på Lidl.

Jag ställde hela gänget på en plats väl synlig från våra TV-fåtöljer. Staplade och byggde några uppe på varann Det hela går ut på att man skall kunna titta på växterna genom att vrida huvudet lite från TV:n när reklamen blir för jobbig. Så här blev det. Kan inte bestämma mig för om jag tycker det är bra eller inte. Nu kvarstår ju ändå problemet med tunga krukor som jag ansträngt mig så för att bli kvitt.

Nu är det mesta klart med lådan förutom en japansk idegran som inte verkar må så bra. Så här ser den ut nu. Barren blir bruna. Förstår någon orsaken?

Mitt i allt planterande fick jag för mig att jag skulle testa om det går att så och skörda mâchesallad så här sent.

Mâche sallad är ett lättätet och omtyckt litet blad. Den är mjuk och fin i konsistensen och har en fyllig och milt kryddig smak som påminner om solroskärnor. Den är också nyttig och väldigt vacker som dekoration. Mãchesallad är exempel på en sallad som kan växa trots kyla och mörker. Den tål frost och kan odlas på friland, i kalla växthus, tunnel eller drivbänk. Vintersalladen Mâche kan t o m skördas under snön (en bra bit in i november).

Har täckt lådorna med fiberduk så att inte den här nyfikna men söta rackaren börjar plocka upp fröna.

25 thoughts on “Trädgårdstäppan den 30 september 2021

 1. Grattis till ‘Percy Wiseman’, den har jag sett och beundrat i många trädgårdar i England när jag varit på trädgårdsresor. Den är väldigt vacker.
  Jag tycker det blev väldigt fint med dina planteringar. Och arrangemanget av krukor också, även om dom är tunga. Mycket trevligare att titta på än reklam på tv.
  Jag är dålig på barrväxter så jag vet inte vad som kan vara fel med din idegran. Bruna barr tyder ju ofta på torka men jag antar att inte det är problemet. Kan det vara något med jorden, någon form av näringsbrist? Kanske kan du söka information på nätet.
  Lycka till med salladen. Och bilden på blåmesen … otroligt fin!

  1. Tack för din trevliga kommentar. Vad jag vet har jag aldrig sett en “PW” i en trädgård, men förstår att den blir väldigt vacker. Hoppas nu bara att mina tar sig bra och klarar vintern. De lär klara upp till zon 4.
   Idegranen är planterad i ny fin jord och är inte för torr. Kanske är det helt enkelt acklimatiseringsproblem som kommer att försvinna.
   Jag har stora förhoppningar till salladen. Det skulle kännas så tillfredsställande att gå ut på täppan och plocka in lite sallad.
   Hoppas du får en skön helg!

 2. jag tycker det ser jättefint ut med krukorna och odlingslådan! Men håller med om att plantering i kruka inte alltid är så lätt som man tror. Jag har skaffat små “vagnar” med hjul att ställa de tyngsta krukorna på så blir det lite lättare när man behöver flytta på dem.
  Önskar dig en fin kväll och kommande helg!

  1. Jag har sett de där vagnarna med hjul att köra krukor på och funderat på att skaffa sådana. Förstår att det blir mycket mer lätthanterligt med dem. Kul att du tycker att arrangemanget ser bra ut.
   Ha nu en riktigt skön och avkopplande helg!

 3. Ser fint ut, jag skulle ställa krukorna ännu tätare ihop och Rhododendronen verkar väldigt vacker.
  Min svärmor hade Idegran och där blev barren bruna underifrån, det kanske är det naturliga när den växer. Hon planterade annat under den.

  1. Tack för goda råd. Har också funderat på att plantera något lågväxande under idegranen.
   Håller med om att krukarrangemanget skulle bli snyggare om jag placerade krukorna tätare. Om jag inte vänder de undre upp och ner utan istället ställer dem i varandra tror jag det blir bättre.

  1. Hej Stefan! Måste i ärlighetens namn tala om att bilden är lånad. Jag skulle aldrig kunna ta en så bra bild. Men visst är den fin – blåmesen!
   Ha nu en riktigt bra helg!

  1. Ja man inser inte förrän man fyllt en kruka med jord hur tung den blir. För att inte tala om när jorden är våt.
   Jag är väldigt spänd på att se om det blir något med salladen. Det skulle vara så kul.
   Alltså blåmesbilden har inte jag tagit. Den kommer från Pixabay, men visst är det fin!
   Trevlig helg!

 4. Din nya rhododendron är ju ljuvlig! Gillar inte färgen rosa, men kan inte motstå att älska färgen när det gäller blommor.

  Dina blomsterinstallationer är ju hur fina som helst, både den i planteringslådan och den med blomkrukorna. Du blir i och för sig inte av med vikten och storleken av krukorna, men du har “halverat” problemet. Bra tänkt där!

  När jag googlade din japanska idegran så såg jag att den faktiskt kan vara tvåfärgad som du visar. Den är alltså inte vissen.

  BIlden på fågeln är enastående! Hoppas du kan skörda mâche-salladen under vintern.

  1. Färgen på rhododendronen lär bli aprikos och inte rosa. Gillar faktiskt inte heller rosa.
   Är hyggligt nöjd med “installationerna” som du kallar dem. Mycket fyndigt!
   Skojar du med mig eller har du faktiskt läst att idegranen kan vara tvåfärgad??? Det skulle vara en lättnad i så fall. Den var ju inte direkt gratis i inköp.
   Fågelbilden är från Pixabay. Men visst ser den riktigt fräck ut!
   Om jag får någon skörd på salladen lär det bli ett inlägg om bara den.
   Ha det så bra!

   1. Nej, jag skojar inte med dig. Om du läser till exempel den här utförliga artikeln och skrollar ned ganska långt, så kommer du se idegraner som är naturligt “tvåfärgade”.
    https://biofilia.se/2016/03/22/idegran/
    Det finns fler länkar som visar “blandningen”. Det är bara att googla “japansk idegran grön gul”.

   2. Nä vad kul det stämmer. Jag har bara googlat på idegran, men det finns ju massor på just japansk. Det var en lättnad att höra. Nu behöver jag inte gräva upp den. Men den ser onekligen lite märklig ut! Stort tack!

 5. dEt ser verkligen fint ut hos dig – både odlingslådan och krukorna. Snyggt! Tack för inspirationen Eva … jag måste nog skaffa några perenner att plantera på min just nu ganska ödsliga balkong 🙂
  Den rhododendronen är alldeles, alldeles underbar!
  Fantastisk bild på blåmesen!
  Önskar dig en fin fredag och kommande helg!

  1. Tack så mycket Anki. Tycker absolut du skall plantera något på din nya balkong. Varför inte några lökar också. Där kommer inga rådjur åt dem i alla fall!!!
   Förstår att det svider lite när du tänker på dina gamla planteringar och odlingar. Man får hoppas att de blir väl omhändertagna av de nya ägarna.
   Hoppas du får en bra helg fast jag förstår att du stundom har det jobbigt!
   Kram Eva

 6. Krukorna som du har använt på nytt sätt är jättefint. Odlingslådorna gillar jag också. Rhododendronen tycker jag om men har för torrt och varmt i trädgården.
  Ha en bra dag

  1. Tack så mycket. Tack för påminnelsen att jag måste vattna rhododendronen mycket så att de inte torkar.
   Trevlig helg!

 7. Nu hoppas jag att växterna klara vintern och att idén med odlingslådorna visar sig vara toppen. Ja, det där med alla krukor kan ju bli besvärligt, men du har ju löst det väldigt snyggt. Trevlig helg//majvor

  1. Tack Majvor. Det var snällt sagt. Man vet aldrig med vintern. Vädret är så konstigt numera.
   Trevlig helg till dig också!

 8. Rhododendron är alltid fantastiskt vackra, särskilt dina Percy. Grattis!
  Haha, älskar att du har krukorna som alternativt blickfång till reklamen… ärligt och härligt uttryckt! Har brottats med samma tankar, att krukor är tunga och eländiga men landat i att det ändå är värt att ha några kvar, just för att både krukan och växten skänker hemtrevnad. Det är värt besväret.
  Ser att du fått goda råd om idegranen. Jag tänkte samma, att det kan vara en tvåfärgad (vi har något liknande i en kruka som maken inhandlat). Om inte, så kan det tyda på att den står för fuktigt – men det brukar mest vara thujor som “brunar” sådär inifrån när de står fuktigt. Idegranar brukar bli bruna all over (det gör våra…) så det låter snarare som en tvåfärgad. Vi hoppas på det! 🙂

  1. Är lite tveksam till den tvåfärgade idegranen. Det är säkert riktigt att det inte är något fel på den. Det bruna ser i alla lite sjukt ut.
   Har höga förväntningar på Rhododendronen. Det är så fint att de är gröna på vintern också. Hoppas man har glädje av dem i flera år för jag orkar inte hålla på och byta innehåll i krukorna varje år.

Kommentera