På gång just nu – den 3 oktober 2021

Vad kan vara mer På G än att Zlatan fyller 40 idag den 3 oktober 2021. Grattis och tack för all underhållning!

Mellansäsong

Passa på att njuta av den fridfulla perioden nu. Snart bryter julhysterin ut. Många tänker säkert ta igen förra julens isolering och fira jul som aldrig förr å andra sidan kanske somliga passar på att bryta en tradition eller ett slentrianmässigt familje- eller släktmöte och välja ett nytt julfirande – eller inget alls. Må var och en bli salig på sin fason.

Julafton infaller för övrigt på en fredag i år!

Sömnproblem vid fullmåne – inbillning?

När det är fullmåne menar somliga att de sover sämre. Det finns dock inget vetenskapligt bevisat att det är så. Det finns många skrönor kring fullmåne och sömn och även forskningen har svårt att ge ett tydligt svar.

Vid senaste fullmånen som inföll den 21 september kunde i alla fall inte jag sova.

Upptäckte att melatonin som ju är ett hormon numera finns att köpa receptfritt på Apoteket.

Melatonin är ett hormon (och alltså inget sömnmedel) som hjälper vid jetlag och tillfälliga sömnproblem. Det finns ingen risk för beroende, men läkemedlet ska bara användas en kortare tid enligt Vårdguiden.

Nästa fullmånar i höst 2021 blir den 20 oktober, 19 november och 19 december. Bara så ni vet …

Höstblommor i utekrukor

Zetas (Finsmakarens trädgård) i Stockholm har detta erbjudande. Innehållet i de färdigkomponerade kassarna kanske kan vara något att ta efter om man inte kan eller vill beställa här. Förstklassiga arrangemang att plantera i utomhuskrukor.

Ovälkomna gäster på toan

Denna bild och bifogade artikel publicerades i The Guardian i veckan gör att jag numera är extra uppmärksam vid toalettbesök.

Bra TV-serie

Amelia är en mycket bra serie som finns på SvtPlay nu.
Det är 1930-tal i Spanien när överklasstjejen Amelia förälskar sig i kommunisten Pierre och blir indragen i en av 1900-talets största konflikter. Serien är en dramatisering av Julia Navarros succéroman om den unga Amelia som blir spion under de stormiga åren före andra världskriget.

Kolla hur roligt apan har av trollkonsten

16 thoughts on “På gång just nu – den 3 oktober 2021

 1. Väldigt rolig med apan!

  Jag antar att vi firar jul som vi gjorde förr, med barn och barnbarn, förra året blev det ute i trädgården med varmkorv. Nu kan vi ju få träffa sonen, det blir två år sen sist. Det märkliga är att det är nu ledsenheten kommer över isoleringen och dem man inte fått träffa på så länge, man borde ju vara glad i stället.

  Melatonin fick jag utskrivet en gång, provade aldrig, kanske dags nu. Jag glömmer att kolla om det är fullmåne när jag sover extra dåligt.

  Bra att du påminner om höstkrukorna, men de röda pelargonerna blommar så överdådigt just nu, så det är synd att kassera dem. Lökar borde jag också få i jorden.

  Amelia var en sevärd serie, lite konstigt bara att Franco knappt nämndes.

  Oktober är en härlig höstmånad, som din header!

  1. Tack så mycket! Känner igen det där med ledsenheten. Det satte sina spår med isolering så länge.
   Melatoninen fungerade bra på mig.
   Har tyvärr inga pelargoner. Låter vackert med blomningen. I år bryr jag mig inte om lökar. Då skulle jag ha dem i kruka och det blir lite jobbigt tror jag.
   Väntar också på att Franco skall nämnas i Amelia. Har några avsnitt kvar…

 2. Nej, aldrig haft sömnproblem och inte ens fullmånen kan rubba det 😀
  Jag är glad att jag inte har något att göra med julhysterin.
  På balkongen blommar fortfarande lavendel, pelargoner och otroligt men sant, en klematis. Den började få nya knoppar för 5 veckor sedan. Det blev 15 stycken. Vardagsglädje!
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Det verkar vara väldigt vackert med blomningen på din balkong. Hoppas de får blomma länge till. Det är ju fortfarande väldigt varmt.
   Har inga större problem med sömnen heller. Det är just vid fullmåne. Sist visste jag inte om att den var full, men kunde inte sova i alla fall.
   Nej julhysterien försöker man undvika om man kan.
   Ha det bra i veckan!

 3. Jag gillade julfirandet förra året, under min promenad hemmavid på julafton såg jag folk som firade jul utomhus, knytkalas och en del grillade, skulle önska att detta blir det nya julfirandet, jul 2.0 så att säga.

 4. Sömnproblem är mitt förnamn tyvärr! Men det är ju inte så konstigt med tanke på mitt jobb som gör att jag måste dela upp sömnen i två delar sex nätter i veckan.
  Apan var ju helt underbar! Den glädjen är verkligen äkta!
  Ha en jättefin kväll och ny vecka!

  1. Förstår att det inte kan vara lätt att anpassa sig till balanserad sömn för dig. Man undrar hur du sover den sjunde natten?
   Viss är apan rolig och intelligent.
   Hoppas du får en härlig vecka. Det är ju varmt och skönt fortfarande!

   1. Den sjunde natten sover jag väldigt dåligt om jag lägger mig tidigt för då vaknar jag vid tvåtiden på natten, precis som när jag jobbar. Så därför sitter jag uppe väldigt länge och sover på förmiddagen som jag är van vid. Det är inte så mycket att göra åt det så jag väljer det som funkar bäst.
    Här har det varit 19 grader idag och nätterna är milda! Inte mig emot! Men mycket av det som ska blomma till våren har börjat blomma redan nu! Så man undrar hur det blir till våren då?

   2. Förstår att du måste balansera den sjunde natten så. Inte dåligt med 19 gr, men man vill ju inte att det ska börjar blomma nu.
    Ha det bra!

 5. Hahaha – filmen med apan alltså:-)
  Ja, stort GRATTIS till Zlatan. Precis som du är jag tacksam för all underhållning på och utanför planen som han har bjudit på. Det hade verkligen varit coolt om han hade kunnat spela idag och kröna sin födelsedag med ett mål.
  Samtidigt kan jag tycka att han borde ha lagt av efter fjolårets säsong. Det är faktiskt ändå roligare att sluta när man fortfarande är på topp. Å det är han ju inte längre, tyvärr.

  Möss och råttor vill jag inte ha i badrummet eller någon annanstans heller för den delen. Vet inte om ohyran är mera vanlig i villor och mindre vanlig i flerfamiljshus…

  Det är jättemånga “nya” serier på G just nu. Igår var det Unforgotten och ikväll är det två nya serier, varav en med Martin Clunes i huvudrollen. Du vet han som spelade Doc Martin i Cornwall.

  1. Tack för TV-tips. Den med Martin Clunes kollade jag. Fint skådespeleri, men fy så otäck. Ska kolla den andra också.
   Det är faktiskt Zlatan som ligger bakom mitt stora fotbollsintresse. Njuter i fulla drag av CL nu. Det blev 3,5 matcher i lördags. Måste skärpa mig lite.

 6. Majvor

  Apropå råttor så har vi lyckats locka en (1!) till vår musfälla. Dröjde länge och vi kollade väl inte dagligen. Men det var en bit Snickers som lockade. Tyvärr har vi haft och har problem med dessa ”odjur” i vårt område. Vi har blivit tillsagda att inte mata småfåglarna eftersom detta lockar även möss och råttor. Tråkigt men sant. Det ryser i mig varje gång jag ser en råtta kila förbi.
  Vi la’ om vårt altangolv på trädgårdssidan och jag fasade lite över om det skulle visa sig vara fullt av tecken på ovälkomna gäster. Lyckligtvis : nej.
  I ren desperation i våras strödde jag även ut kattsand med urin från dotterns kattflickor. Haha. Vem vet om det hjälpte, men det kändes som om jag gjorde nå’t vettigt.
  Jag hoppas jag inom en snar framtid kan testa melatonin istället för insomningstabletter. Kräver en längre utlandsvistelse dock. Får nog vänta till nästa år….
  / majvor

  1. Läskigt med råttor. Kanske det bara var en en enda. Kattsand med urin gjorde nog susen.
   Det är en av anledningarna till att vi inte matar fåglarna. Vi har ett fågelbad där de dricker mycket vatten, vilket är väldigt populärt. De skräpar ner ganska mycket när man lägger ut mat till dem.
   Utlandsresa ja. Har ni något på g eller väntar ni ytterligare en tid? Klokt i så fall. Man vill ju se hur det utvecklar sig när världen börjar upp igen. Om man har fått bukt med det eller om det kommer att blossa upp igen.
   Ha det så bra!

 7. Tack för ett givande inlägg! Har provat melatonin också under en period av sömnproblem pga stress. Vet inte om det mest var tanken att veta att man tagit något som gjorde att det hjälpte :D, men oftast somnade jag faktiskt med hjälp av dem. Klart bättre än insomningstabletter som man bara blir groggy av.

  1. Intressant. Jag har bara tagit det en gång och med bra resultat. Tryggt att ha något hemma när det behövs. Insomningstabletter gör en verkligen groggy hela dagen efter tycker jag.

Kommentera