På gång just nu – den 8 februari 2021

Vilken mat är säsongsaktuell just nu?

Den här sidan säsongsmat. nu har jag mycket nytta av. Oftast gör matvarukedjornas annonser en uppmärksam på vilka råvaror som gäller för tillfället. Ibland kan man dock behöva orientera sig om andra varor.

Kortfattad och intressant information och bra länkar som passar just den specifika säsongsaktuella råvaran man söker – recept, hållbarhet, odling, näring, ibland dagspris (t ex på räkor i Göteborg), recept mm.

Solens upp- och nedgång är alltid en humörhöjare, eller hur? Kolla här för dagsaktuella tider.

Störd av bakgrundsmusik i TV-program?

”Tydligare tal” är en ny funktion som finns på ett begränsat antal program i SVT Play. På sikt hoppas man på SVT kunna ställa om produktionskedjan så att multikanalljud blir standard för alla SVT:s program. Funktionen finns i den meny där man väljer undertext och även som en egen genre på SVT Play.

Rengöra mattor i snö

Nu när många har ett snölager utanför husknuten kan det vara idé att passa på att rengöra sina mattor med hjälp av snön. Ett gammalt husmorsknep som är mycket effektivt om man har ork, tid och lust.

Bäst är att börja med att dammsuga, skaka eller piska mattan. Se till att det finns en torkställning, stolar eller bord att lägga den på efter rengöringen så att den luftas och torkar ordentligt.

Man lägger helt enkelt ut mattan upp och ned. Skottar på rejält med snö. Det bör vara frysgrader så att snön inte smälter och blöter ner mattan. Torr pudersnö är bäst. Sedan borstar man av snön när den legat ett tag. Skurborste med skaft fungerar bäst. Man vänder på mattan och och borstar även på baksidan. Man häpnar över hur mycket damm och smuts som hamnat på snön. Mattorna blir superfräscha.

Fräsch dressing/olja till salladen

Zetas olivolja smaksatt med citron är fräsch som dressing direkt på salladen eller i en vinägrett, men minst lika god till fisk, pasta, skaldjur. Den lilla flaskan på 250 lm snygg och trevlig att ställa på bordet så var och en kan ringla på den mängd som önskas.

Torra läppar
Torra och fnasiga läppar är det lätt man får i vinterkylan och i det torra inomhusklimatet. Försvarets hudsalva en räddare i nöden!

230202

32 thoughts on “På gång just nu – den 8 februari 2021

 1. Bra sida om säsongsvaror. Tackar.
  Visst blir man glad av den samiska flaggan!
  Jag har på senare år blivit alltmer irriterad över bakgrundsmusik som stör det talade ordet. Dessutom talar väldigt många otydligt så det blir stört omöjligt att följa med i dialogen. Har man tur går det att koppla på text. Någon som borde känna till detta är Anders Hansen som i sin serie om hjärnan, ofta har musik i bakgrunden. Ja, nå’t måsta jag ju reta mig på 😉

  1. Tack Majvor. Hansens program har jag slutat följa. Tyvärr för det är väldigt intressanta. Men ljudet är hopplöst.
   Ja priset på räkor i Gtbrg måste du kunna ha nytta av på säsongssajten!
   Visst är den vacker flaggan!
   Ha det bra!

 2. Ännu ett spännande inlägg med bra information. Använder också försvarets hudsalva och Minton har en egen till sina tassar. Det är den bästa som finns.
  Samernas flagga är så vacker med de klara färgerna. Har besökt Jokkmokks marknad för många år sedan och deras dräkter och smycken är fantastiska.
  Här har det snöat hela dagen.
  Kramar från oss

  1. Stackars lilla Minton som får ont i tassarna av kylan och snön. Det är säkert jätteskönt att få tassar insmorda. Ännu ett nytt användningsområde för hudsalvan jag inte kände till. Den är verkligen användbar.
   Såg att Jokkmokks marknad blev inställd i år. Vilka följder det blivit av coronan!
   Här småsnöar det mest hela tiden. Ibland visar sig solen också.
   Kramar till er!

 3. Vilken bra sida om säsongsvaror! Det tackar jag för och förklaringen till den samiska flaggan är toppen. Låter väldigt självklart när man vet vad allt står för.
  Försvarets hudsalva har alltid varit en favorit.
  Bakgrundsmusiken… jag säger bara, suck. Så bra att man kan välja bort den.
  Ha en trevlig vecka!

  1. Kul att du gillar sidan om säsongsvaror. Den är intressant att läsa även utan att man söker något speciellt.
   Visst är flaggan och dess symbolik fin.
   Hudsalvan kan användas till mycket. Även hundtassar lär må bra av den (se ovan).
   Ibland kan det passa med bakgrundsmusik. Oftast är den dock störande och med för hög volym.

 4. För flera år sedan så hade ICA en månads snurra med vilka frukter och grönsaker som det var säsong för, varje månad. ( det var bara frukt och grönt på den ) Den har jag fortfarande kvar på kylskåpet 🙂 Väldigt bra , bara att snurra till rätt månad.
  Arméns hudsalva är jättebra, den har jag också. Och visst är det härligt när solen är uppe lite längre för varje dag, en riktig humör- och energihöjare när ljuset återvänder.

  1. Kul och användbart med säsongssnurran. Hudsalvan verkar många ha. Förståeligt för den är verkligen ett effektivt hjälpmedel mot torr hud.
   Härligt att vi åtminstone (i väntan på vaccinet) kan glädjas åt att dagarna blir längre.

 5. Vad kul att få veta bakgrunden till samiska flaggan och dess färger. Och vad gäller bakgrundsmusiken på tv så önskar jag att det fanns en liknande lösning på musiken i affärer. Här på Citygross har de börjat med fruktansvärt skränig “musik” vid frysdiskarna där de har en ställning med filmer och tv spel. Jag håller på att bli galen på eländet och handlar snart inte alls där längre!
  Det där med mattan kommer jag ihåg att min mamma gjorde så fort det kom snö! Kul att du påminde om det!
  Önskar dig en fin kväll och var rädd om dig!

  1. Det var så länge sedan jag var i en butik att jag glömt hur det kan skrälla av musik. Undrar hur personalen står ut att hela dagarna höra det!
   Tror att man hade mer tid och kanske ork förr att ägna sig år mattrengöring. Nu när många är hemma hela dagarna och det finns snö på många ställen kan man passa på.
   Hoppas det går bra med väglaget och att du kör försiktigt!

 6. Här är det förvånansvärt många som rengör sina mattor i snö. Först piskas mattorna på piskstället och sedan följs din procedur. Orkar jag – nej, det gör jag inte. Men så har vi också bara en trasmatta i hallen, och den brukar hamna i tvättmaskinen.

  Olivoljan med citron – vilken utmärkt idé! Cerat använder jag året om, men jag tar Lypsyl.

  Samernas flagga är oerhört vacker. Det är Åsa som uppmärksammade nationaldagen den 8 februari. Hon bor ju i “sameland”, i Åsele. Där är de flesta gatuskyltar tvåspråkiga. Bra där!

  Utställningen eller rättare sagt tavlan de pratade om förde mina tankar direkt till Renoir och liiiiite grand även till Toulouse Lautrec, fast han hade ett annat “stuk” på sina målningar.

  1. Förstår att du har uppsikt från din balkong och kan kolla när folk donar med sina mattor. Låter inte alltför ansträngande att ha en trasmatta och som kan köras i maskin. Kanske lite knepigt att få den torr!?
   Olivoljan är jättegod.
   Måste kolla vem Åsa i Åsele är och bloggen. Låter intressant.

 7. Detta med i säsong är lite förrädiskt numera, tycker att priserna på frukt och grönt numera inte följer säsongsvariationen som dom borde göra. Dessutom har vissa säsongsvaror som floridagrape näst intill försvunnit från butikerna under senare år. Kul att du fångade upp utställningen med Axel Törneman, hoppas verkligen att du kommer att kunna se den.

  1. Kan hålla med dig om vissa säsongsvaror. Ibland tror jag det beror på vad man är intresserad av att importera. Floridagrapen som du tidigare tipsat om har vi inte heller sett till i år.
   Vi kan nog ta oss till Thielska utan svårigheter under lågtrafik. Det är hemfärden som ställer till det. På eftermiddagarna är det nästan alltid mycket folk på bussarna hit ut. Har vi nu hållt oss isolerade så här länge vill man ju inte riskera något. Men utställningen håller ju på till juni så något tillfälle skall det väl kunna bli.
   Skall bli kul att höra vad du tycker om den när du varit där.

 8. Du är bra på att leverera intressanta inlägg Eva! Tack för det!
  Bra sida om säsongsvaror … och kul leksak till katten. nu tror jag inte Sixten skulle uppskatta den, men lite yngre katter tycker nog den är kul 🙂

 9. Anonym

  Oj, så mycket matnyttigt! Säsongsgrönsaker försöker jag förhålla mig till på ett bra sätt, här en extra hjälp. Snötvätt av mattor ska ske idag! Innan den skånska snön förhoppningsvis försvinner… Armens hudsalva är man ju uppfödd med (!) men visste inte om nyttan på hundtassar. Ska omedelbart tipsa sonen. Jag blir så fascinerad av all betydelse av färger och former på den samiska flaggan. Håller med om att den är otroligt vacker! Den svenska flaggan kan man ju tänka sig föreställer himmel och sol – men många andra flaggors motiv framstår mer otydligt. Ha en bra vecka och var rädd om dig!

  1. Hej Lotten – jag förstår att det är du som tittar in och kommenterar. Alltid lika trevligt!
   Ev ska jag också ta ut mattorna idag. Det gäller att passa på. Nu ser det dessvärre ut som kylan håller i sig ett tag. Det gäller också att passa på när man har ork och lust.
   Javisst är det fin symbolik som finns i den samiska flaggan.
   Hoppas allt är bra med dig och det går bra med städningen!

  1. Jag vet precis vad du menar. Det går jättebra att kommentera då, men man blir Någon. Mycket märkligt. Ha det fortsatt bra!

 10. Tack för förklaringarna till den vackra samiska flaggan. En av mina bästa vänner under skoltiden var Berit, som sedan blev chef för Ájtte samemuseum i Jokkmokk. Genom henne var jag som ung med om en renskiljning, en mycket annorlunda upplevelse att befinna sig mitt bland renarna och hjälpa till att driva in dem i rätt fålla. Och hon som jojkade i tv vid millenieskiftet var jag barnvakt åt, de var våra grannar.

  Häromdagen tvättade jag en marockansk gångmatta i snön, har gjort det förr med andra mattor, ett bra sätt att fräscha upp mattor, kul att det sprider sig.

  Bra att påminnas om säsongvaror!

  Den smaksatta olivoljan ska jag testa.
  Tack Eva!

  1. Det måste ha varit en fantastisk upplevelse att ha varit med vid en renskiljning och att få en inblick i samernas liv.
   Detta med att tvätta mattor i snö verkar vara ganska vanligt fortfarande. Förståeligt eftersom resultatet blir så fint.
   Olivoljan kan jag verkligen rekommendera.

 11. Jag gillar att äta med årstiden, som förr i tiden.
  Ibland vill jag har tydligare tal, speciellt när det är på t ex danska eller norska, där jag lätt störs av bakgrundsljud då man behöver lyssna lite extra till språket.
  Den samiska flaggan är vacker.
  Jag brukade alltid rengöra mina mattor i snön när jag bodde i Sverige, så bra. Lite svårare här i Wales.
  Den konstutställningen skulle jag också vilja se.
  Ha det bra!

  1. Kattmynta har jag sett hur katter älskar. Hade en gång myntan som kantväxt och katterna älskade att lägga sig mitt i växterna. Tyckte mest filmen där kattungen leker med leksaksfisken var kul. Såpskura mattor har jag också gjort. Det blir jättefina. Gäller att helst ha en brygga så man skölja dem i vattnet.
   Ha det bra!

 12. Alltså – det där tipset med mattvätt i snö var ju bara för bra. Jag hade aldrig kommit på tanken. Tänk så kloka dessa gamla husmödrar var.
  Funderar skarpt på att införskaffa en sån där fisk till Gunnar. Möjligen avskräcker priset. Särskilt som vi knappt sett svansspetsen på honom sen det blev snö och kallt. 🙂
  Tack Eva för toppentips!

Kommentera