På gång just nu – den 14 februari 2021

Inställt på grund av coronan
De två kända och traditionella karnevalerna i Rio och Venedig som anordnas i samband med fastan före påsk har tvingats ställa in.
Se förra (2020) årets i Rio här. Brassa på ljudet och njut!

Skridskoloppet i Nederländerna
I Holland har man tvingats ställa in det legendariska skridskoloppet Elfstedentocht. Loppet som är 20 mil långt och som går genom elva städer i Friesland. Det har inte kunnat genomföras sedan 1997 p g a för milda vintrar. Nu när kanalerna äntligen frusit sätter coronan käppar i hjulet. 20 000 åkare och en halv miljon åskådare tillsammans blir för riskabelt.

Det blir att spankulera med avstånd på kanalisarna i stället.

Så här omtänksamt uppmuntras medborgarna i Dublin på Irland att hålla ut tills vaccinet kommer.

Välkomna leveranser
Alltid lika roligt och spännande när Mathem levererar veckoinköpen och de första fröleveranserna kommer. Nu väntar vi bara på paket från bokrean.

På Netfllix missar jag inte ett avsnitt av underbara Lupin – gentlemannatjuven.

Även Ring min agent på Netflix är en höjdare.  Högt tempo, eleganta och smarta dialoger och stjärnor som spelar lätt utflippade versioner av sig själva.

Bra fransk deckare

Ytspänning (orig:s titel Surface) av Olivier Norek – En fransk succébok. Finns som pocket.
För ovanlighetens skull en fransk deckare. Boken var nominerad till Årets bästa till svenska översatta kriminalroman 2020 av Svenska Deckarakademin. Författaren är polis med arton års erfarenhet från Parispolisen. Detta är den första av fyra som är översatt till svenska.

En riktigt underhållande och välskriven deckare med en kvinnlig rebellisk skadeskjuten Pariskommissarie. Träffande miljöskildring av byinvånarna i en liten fransk bondby och mycket underfundig humor. Bra språk och spänning ända till slutet. Skickligt översatt av Cecilia Franklin som lyckas behålla den franska nerven och esprin i språket.

230202

26 thoughts on “På gång just nu – den 14 februari 2021

 1. Inställt på grund av corona är väl snart den vanligaste frasen man kan höra!
  Här har vi åtminstone kommit lindrigt undan när det gäller snö som väl är. Däremot har Karlskrona som bara ligger sex mil härifrån fått enorma mängder. Det har varit rena kaoset där! Tänk att det kan skilja så mycket på så litet avstånd!
  Vad gäller fåglar så har det blivit mer fart vid mitt fågelbord nu och till och med en stare har varit på besök redan!
  Hoppas du får en fin ny vecka och att du håller dig frisk och kry!
  Kram på dig!

  1. Det var intressant med snön. Trodde ni nästan var insnöade, men det kan tydligen skilja väldigt. Kul att det blivit fart på fågelmatningen.
   Ha det bra. Kram

 2. Skridskoloppet Elfstedentocht deltog min yngre bror i när han studerade i Holland under skiftet mellan 80/90-talet, i motionsklassen. Min kollega som kommer från Nederländerna, men har bott i Sverige sedan hon var utbytesstudent i slutet av 70-talet är just nu hemma och tar hand om sina åldrande och sjuka föräldrar. Snöröjningen där är obefintlig, på TV hade dom berättat att i hela Nederländerna finns det 280 snöröjningsfordon beredda, finns nog betydligt fler bara i Stockholms stad eller i Småland som är ungefär lika stort som Nederländerna till ytan.

  1. Intressant och kul att din bror åkt det skridskoloppet. Det måste ha varit en upplevelse. Verkligen synd att det måste inställas nu när isarna äntligen frusit! Läste om vilket snöoväder som hade överraskat Nederländerna. Låter jobbigt för din kollega.

 3. “Inställt” är säkert det vanligaste ordet sedan ett år tillbaka. Roligt är något annat.
  Bokrea…. där skrev du något. Måste jag äntligen kommer igång med och välja de böckerna jag vill ha. Tack för påminnelsen.
  Idag hörde jag några fåglar kvittrar. Vilket underbart ljud.
  Ha en trevlig ny vecka och ta hand om dig!

  1. Har också hört det där fågelkvittret som låter en förstå att snart kommer våren. Böcker bör man se till att ha och läsa oberoende av årstid dock.
   Må så gott!

 4. Hoppas att din dag också var toppen! Typiskt att när det äntligen blev is nog att åka skidor så kom det en pandemi. Här har fröpåsarna också kommit. Kul att bläddra mellan dem iväntan på att få öppna dem och sparka igång odlingarna!

  1. Det var väldigt vilken vinter det blev. Värst har det varit med kylan tycker jag. Här har det varit lite väl kallt för långa promenader. Hoppas det värsta är över nu.
   Visserligen för tidigt att börja med fröerna, men kul att planera och se till att allt finns hemma.
   Ha det bra!

 5. Med tanke på allt som har ställts in de senaste 12 månaderna får man vara glad åt att åtminstone Idre, Cortina d’Ampezzo, Pokljuka och Hereveen kunde leverera lite live idrott.
  Skridskoloppet i Holland har jag aldrig hört talas om, men än en gång säger jag Nils van der Poel och guld på 5 000 och 10 000 meter i Herenveen:-) Vilken kille!
  Den franska deckaren lovar gott. Har inte skickat efter böcker än, funderar dock på att kolla i affären. Gick förbi där igår och det var folktomt inne på Akademibokhandeln i centrum.

  1. Det var verkligen mycket att glädja sig åt med alla vintersporter på TV i helgen. Höjdaren var dock van der Poel – vilken kille!
   Det är naturligtvis alltid bättre att kunna känna på böckerna och välja än att kryssa för i en katalog.

   1. Vad trist det är att läsa om allt som är inställt överallt för Coronans skull.. Jag tror att dom flesta av oss är ordentligt less på allt detta och man känner sig ju inte det minsta säker bara för att man haft eländet redan man kan ju få det igen 🙄 vaccin ja jag kommer ta det tror jag i alla fall.. Kram.. 🤗

 6. Det är ju ändå en tröst för många att det har varit så fint skidväder, i alla fall här i Stockholm. Ja, även längre söderut har jag förstått. På Facebook är det stort jubel och tack till vår kommun, som varit så duktiga på att lägga ut spår för längdskidåkarna och vår enda lilla slalombacke är mycket väl använd denna vinter. Jag har även sett skridskoåkare ute på Värtan.

  1. Visst är det underbart för alla vintersportälskare i år. Själv tycker jag det har varit lite väl kallt. Hoppas nu det håller sig så pass att sportlovsungdomarna får glädje av snön här. Tycker dock att det är helt fel att hålla skidsportanläggningarna i Åre öppna.

 7. Snödjup 30 cm bara?! Vi måtte ha lokala större mängder i vår trädgård. Eller så känns det bara djupare. 🙂
  Tack för bra tips! Den där fågelmatningen verkar ha fler besökare än min egen. Och lättare att titta på.
  Och jag ligger tydligen efter på serie-sidan – måste kolla utbudet på Netflix igen, märker jag. 🙂
  Bokrean gick mig visst helt förbi 😀

  1. Håller med om snödjupet. Upplever det också mycket djupare. Flera säger att de inte har så många fåglar vid fågelborden. Undrar vad det kan bero på. Dom har väl inte dött i kylan?

 8. Tack för tipset om Malony. Jag brukar uppskatta franska filmer. Var det också Netflix?
  Jag längtar efter fortsättningen på Lupin. Den växte hela tiden. Hade jag inte fått tipset från en dotter skulle jag stängt av efter “tio minuter”. Onödigt våld föder ingen tittaraptit hos mig.

 9. Vi pratade just om Elfstedentocht för några dagar sedan. Så tråkigt när det äntligen är is att coronan sätter stopp för det. Har nederländska vänner som deltagit och jag skulle gärna vilja vara publik någon gång. Jag har åkt skridskor i Nederländerna, men bara på en liten kanal. Så mysigt med små eldar längs kanalen och flera ställen som sålde alkoholhaltiga värmande drycker.
  Irland och irländarna är speciella!
  Tack för film-, bok- och TV-tipsen.
  Ha det bra!

  1. Ja det var verkligen synd för holländarna med skridskoloppet. Läste att smittan verkar ha sjunkit tillbaka lite hos er.
   Må gott!

 10. Så synd på kanalloppet, måste vara en fantastisk folkfest när det körs.

  Maloney funderade jag på att titta på idag, men prioriterade annat. Spar den. Munskyddet var ju häftigt – mer konst åt folket!

  Alla hjärtans dag passerade obemärkt men vi gjorde en trevlig utflykt med fika ute i vacker natur med stora gamla ekar bland annat, vid en vik. Makens nybakat gifflar och köpta chokladbollar slank ner med kaffe och varm choklad. Fyra födelsedagsbarn firades och det enda som saknades var sonen – och kramar. Hoppas att er hjärtliga dag var trevlig!

  1. Det låter som om ni hade jättetrevligt i söndags. Nu verkar det bli lite mildare ute och det tycker jag känns bra. Men det är mycket snö här som skall smälta. Blir kanske takdropp inatt!

Kommentera