Promenad utmed Tappströmskanalen

Promenad utmed Tappströmskanalen. Idag blev det en promenad utmed kanalen på Ekerö. Solen sken och den hårda blåsten nöp i kinderna. Det räckte för att skingra tankarna från coronan och smittan. Påfallande många jag mötte bar munskydd idag.

På Lovön strax intill Ekerö pågår det omfattande byggprojektet Förbifart Stockholm. I samband med detta skall man bredda broarna med fler körfält. Det handlar om Tappströmsbron, Drottningholmsbron och Nockebybron.

På Ekerö kan man nu se hur bygget växer fram intill den befintliga bron. Målet för min morgonpromenad var just att se hur bygget framskridit.

Den nya bron som skall ha vridbart spann kommer man att bygga bortom (väster om) den nuvarande. Den befintliga bron kommer att vara i drift tills den nya bron är färdig.

Från början fanns här en klaffbro som stod klar 1828. Den ersatte man på 1880-talet med en öppningsbar träbro, som bankdirektören A. O Wallenberg bekostade ägare till intilliggande Malmvik på Lovön. 1930 byggde man en ny bro. Den nuvarande öppnade man för trafik 1973. Den här senare bron har flera gånger fastnat i öppet läge och förorsakat långa trafikköer.

Här en bild på den gamla bron som jag minns den från min barndom.


Här är en trafikkamera över bron. Till höger i bild pågår arbetet med den nya bron.

18 thoughts on “Promenad utmed Tappströmskanalen

 1. Anonym

  Visst är det intressant att följa byggen av diverse slag. Men ack så fort man (=jag) glömmer hur det såg ut innan ombyggnaden. Om man inte råkat fotografera innan.

  1. Javisst är det. När vädret är så här vackert är det skönt att vara ute så mycket som möjligt i omgivningarna.
   Kramar till er bägge!

 2. Håller med första kommentatorn. Man glömmer fort hur den gamla byggnaden/bron/butiken såg ut. Då är det perfekt att ha ett ordnat fotoarkiv så att man kan gå tillbaka och kolla. Har nog åkt över alla tre broar, men det är många år sedan.

  1. Just det. Och det gäller att ha ordning i fotoarkivet. Jag hade en kanonfin bild av bron när den hade fastnat i upprätt läge som jag inte hittar. Sååå frustrerande.

 3. Bron vid Tappström kommer även att påverka busstrafiken, i princip får ni en bussterminal i den nya brons förlängning på Ekerösidan. En bekant arbetar med förbifarten, när han började sa han till mig “att nu vet jag vad jag ska göra fram till pensionen”

  1. Depån blir väl ungefär längst fram där bussgaraget ligger nu. Jag blir inte klok på var brofästet på Ekerösidan kommer att placeras. Har kollat på Trafikverkets utmärkta information om bygget, men hittar inte just detta – alltså var bron landar på Ekerösidan. Garaget skall ju flyttas till Färingsö om planerna går igenom.
   Måste kännas skönt och tryggt i dessa tider att veta att man har jobb till pensioneringen. Bor han dessutom på Ekerö har han ju verkligen ordnat det bra för sig.

 4. Man blir lätt nostalgisk när det man är van vid ska bytas ut och även om det nya blir bättre och snyggare så kan man känna lite saknad! Då är det bra med bilder som “bevarar” det gamla.
  Bilden från hur det såg ut i din barndom är så lugn och fin jämfört med hur det är idag!
  Sköt om dig och ha en fin dag!

 5. Franska Fikon

  Trevlig information om förbifarten. Inser att jag kanske aldrig har åkt där, i alla fall inte som vuxen. Hoppas att det blir bra med förbifarten, många har ju haft synpunkter. Gillade bilden från förr fast visst ser kanalen bredare ut idag?

 6. Paula Merio

  Vilket kanonväder! Inte alltför vanligt i november…Jag har knappt sett några i Sverige som använder munskydd. Inte ens på t-bana, bussar eller i köpcentrum. Jag skickade en förpackning till dottern som åker två bussar för att ta sig till jobbet. Hon får inte jobba hemifrån mer än två dagar i veckan, varför? Kontoret är nästan tomt…
  Jag kan på visst vis förstå hur Sverige agerar, men särskilt effektiv är vår strategi inte jämfört med andra länder. Jag vill ju ha slut på skiten, NU!

 7. En lång process, denna Förbifart. Man får hoppas att det inte ställer till alltför mycket elände under tiden. Tack för historia kring broarna, alltid intressant! Avundas dig som kan promenera vid vattnet. 🙂

  1. Förbifarten ställer till mycket elände. Nattliga sprängningar som får en hoppa upp i sängen, minskad framkomlighet på vägarna, nästan hela Lovön är uppgrävd och oigenkännlig. Idyllen härute är ett minne blott.
   Allt detta för att biltrafiken ska kunna ta sig fram fort och smidigt.

Kommentera