På gång just nu – den 22 november 2020

Svenskt vin
På Spritmuseet som ligger på Djurgården i Stockholm öppnade i veckan en utställning om Svenskt vin.

I Sverige har vi producerat frukt- och bärviner under lång tid men det är först de senaste 20 åren som vi börjat odla vindruvor. Idag finns det ca 50 kommersiella odlare och 150 hobbyodlare. Vingårdarna finns utspridda på landets södra halva och på våra två största öar Gotland och Öland.

Spritmuseet ligger mellan Vasamuseet och Gröna Lund vid Wasahamnen.

By Holger.Ellgaard – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22653299

Ny hälsotrend
Den senaste hälsotrenden Vitaminterapi går ut på att intravenöst droppa in vitaminer och mineralkomplex i armen under 40 min. Denna hälsotrend kommer från USA och nu finns den även i Stockholm.

På kliniken Relase CO utförs den av legitimerade läkare och vårdpersonal. Vitsen lär vara att kroppen kan tillgodogöra sig en större mängd av vitaminerna och eventuellt ta upp dem snabbare. Vitaminerna går direkt in i blodbanan eller i muskeln i stället för att passera genom magtarmkanalen.

Annorlunda, personliga och lyxiga kalendrar, anteckningsböcker, brevpapper mm
En passion jag har är snygga inbundna anteckningsböcker med fint papper och vackra boxar och mycket annat i utsökta bokbinderiarbeten.

En uppskattad och fin julklapp eller present. Inspireras och njut på Bookbinders.

Bra och pålitliga recept på hembakat matbröd
Har länge irriterat mig på bakrecept på webben som inte är korrekta. Antingen har man kopierat ett befintligt recept och inte korrekturläst ordentligt eller så försöker man ändra mängden på ingredienserna för att det skall verka egetkomponerat. Ugnsvärmen slarvas det också med. Den bör ju anges både i vanlig ugn resp varmluftsugn tycker jag.

Kungsörnens mjöl hittade jag utmärkta recept. Där kan man dessutom se vilka olika sorters mjöl de har. Det finns många andra mjölproducenter, men denna är vad jag håller mig till just nu och kan rekommendera.

Här är en tabell på gradantal för vanlig ugnsvärme resp varmluftsvärme.

Sveriges godaste kranvatten
I tävlingen om Sveriges godaste kranvatten segrade Höganäs. Juryns omdöme var: Ett vinnarvatten med självklar elegans och utsökt fräschör. Här finns balans, karaktär och en klingande längd. Som Fröding skrev ”i varje droppe är en ädelsten”.

Mitt inlägg om Kranvatten vs flaskvatten renderade många kommentarer och synpunkter som jag tackar för. Några tips jag gärna vill förmedla.

Källor
Innan det fanns kommunalt vatten var man ju hänvisad till naturliga källor. Det finns inte så många kvar, men det finns faktiskt en akademi för käll-älskare. De har en lång rad källor namngivna och som går att leta upp.

Björksav
Det lär vara väldigt gott att dricka kall björksav på våren. Det finns t om ett företag i Jämtland Sav (ursnygg sajt!) som tillverkar vin, både vanligt och mousserande av björksav. Finns på Systembolaget.

Unna dig eller någon annan lite lyx
På kosmetikaföretaget Kicks har man en julkalender med ett nytt erbjudande varje dag under december månad. Där kan man göra några riktigt bra fynd.


21 thoughts on “På gång just nu – den 22 november 2020

 1. Jag har besökt spritmuseet ett par gånger, men tyckte bättre om det gamla vin- och sprithistoriska museet vid Norra stationsgatan som gav en mer allsidig bild av ämnet. Är ju mer intresserad av vin och öl än av sprit om jag säger så.

  1. Jag har aldrig varit på det nya ute på Djurgården. Endast på det “gamla” som var ganska fint. Tror det har mer fokus på vin och öl numera.

 2. Anteckningsböcker och kalendrar gillar jag också. Brukar beställa egna, både anteckningsböcker och kalendrar, hos Personlig almanacka. Finns olika storlekar och massor av olika motiv att välja mellan. Och vill man använda egen bild går det också bra.
  Ha en jättefin kväll och ny vecka!

 3. Anteckningsböcker älskar jag också. Dessutom hör jag min avlidnes mans ord direkt: “Du och dina boxar!” Ha…ha…. Jag har alltså samma passion. Beror säkert på att jag äskar att skriva. Har överallt papper och penna liggande. Bara ifall att jag måste anteckna något 😀
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Trevligt att du också har samma uppfattning om anteckningsböcker, papper mm. Ju äldre jag blir desto viktigare att jag genast antecknar allt jag måste komma ihåg.
   Ha det bra du också!

 4. Anonym

  Vin- och Spritmuseet låg granne med mitt jobb ett tag. Så det har jag besökt i det gamla lokalerna som sedan gjordes om till hotell Norrtull. Ja, och det gick i konkurs i våras… Har bloggat mycket om såväl hotellet som museet.
  Bookbinders sajt är ju sååååå läcker. Tack för påminnelsen. Måste ju köpa en ny kalender, och då kan jag lika gärna investera i en snygg sådan.

  Källakademin – här korsas våra vägar igen. Ursprungsversionen – första utgåvan gjordes av mitt förlag, min chef var redaktöroch jag gjorde layouten. Då boken inte riktigt ingick i “fackbokssortimentet” beslutade mitt företag att inte ge ut boken i en uppdaterat upplaga. Då hade min chef redan gått i pension och anlitades av Källa varedemin för up

 5. Det var jag som var anonym. WP krånglar igen för mig. Ska fortsätta kommentaren:
  Då boken inte riktigt ingick i ”fackbokssortimentet” beslutade mitt företag att inte ge ut boken i en andra utgåva. Då hade min chef redan gått i pension och anlitades av Källakademin som redaktör igen. Omslaget är detsamma som första utgåvan som kom ut 2006. Har boken i bokhyllan.
  Världen är liten…

  1. Tack för dina kommentarer. Vilket kul sammanträffande! Visste inte att det varit hotell i gamla spritmuseet. Jag bodde som ung i närheten, men hotellet var efter min tid.
   Det var som attan att du har gjort layouten på boken om källorna. Fick tag i en sån dålig bild av den tyvärr.
   Alltså jag tror absolut att en ytterligare utgåva skulle löna sig. Det ligger ju i tiden med det naturnära.

 6. En källakademi … så intressant! Mjölby vann i Östergötland, men sen tog det stopp 🙂
  Den där vitaminterapin verkar lite läskig tycker jag 🙂 Björksav däremot, det brukar vi tappa lite ur varje vår jättebjörk varje vår. Smakar mest vatten och vi har inte testat att “förädla” den 🙂
  Som alltid en massa intressant läsning hos dig! Tack för det Eva!

  1. Tack för din trevliga kommentar! Vitaminterapin skulle jag inte vända mig till innan jag läst mer om den. Förstår inte riktigt vitsen. Har inte smakat björksav, men vad intressant att ni också tappar den på saven.

 7. Senast häromdagen undrade jag hur det var med temperaturinställningen i en varmluftsugn, så tack för infon!
  Hos mormor och morfar hämtades dricksvattnet i en liten källa i skogen i en stor stånka på en cykelkärra.

  1. Tack! Hittade din kommentar igen! Ibland deleatas kommentarer i min blogg utan att jag gör något. Förstår det inte! Hur som helst var det kul att höra att du har nytt av temperaturerna i varmluftsugn. Kantänka det var lite jobbigt med vattenhämtningen i skogen. Det låter dock väldigt idylliskt. Vattnet smakade säkert jättegott.

   1. Mysko! Det var mycket som var tyngre men somt var enklare. Tänkte senast igår att vissa saker gör mig totalstressad och hjärntrött. Det är så många olika digitala sammahang som man förväntas behärska och när de sen inte fungerar som det är tänkt så vill man bara ge upp. I går var det PostNord som jag försökte komma fram till på telefon. En blandning av att man skulle säga vad man ville uträtta och inknappande av koder och rundgång i det och när jag till slut kom fram så hade jag plats 245 i kön. Förlåt att jag kom bort från ämnet.

    Det slår mig att även vi själva hämtade vatten i en källa när jag var mellan nio och tolv år och bodde i ett ombyggt garage i utkanten av staden i norr. Kallt och gott vatten.

   2. Håller med till 100%. Man förutsätter att vi skall kunna och behärska allt. Vi är innerligt trötta på allt digitala här hemma också. Ibland tycker jag det är vi som får göra jobbet åt andra. Detta med hemleveranser börjar bli överarbetat. Första bekräftar de ordern, sedan börjar de packa, sedan har de packat, sedan skickas ordern, sedan är det på väg. När ingenting levereras försöker man spåra paketet vill ingen kännas vid det.
    OK det är bra med det digitala också – men bara ibland. Suck!
    Jo jag har faktiskt hämtat vatten i en källa också under några år. Det var jättegott tills vi fick veta att det var ohälsosamt efter att ha låtit testa det.

   3. På landet har vi egen brunn och de förra ägarna försäkrade att vattnet var gott och drickbart. Men vi lät också testa det och har nu hämtat dricksvatten i köpingen i 17 somrar i dunkar.

   4. Vilket kånkande! Men gott vatten är ingen garanti för att det också är hälsosamt. Ibland undrar jag om man skulle låta testa kranvattnet. Vårt vatten smakar inte bra. Därför har vi Sodastream för det känns något bättre då.

 8. Som vanligt ett härligt och matnyttigt och “aha”-upplevande inlägg. Tack för att du sammanställer så mycket bra grejer, Eva! Ska definitivt kolla närmare på den där björksavssajten… 🙂

Kommentera