Koll på mobilkostnaderna för surfen

I en artikel i Dagens Nyheter den 7 juni 2020 jämför man kostnaderna mellan olika teleoperatörer. Upphovet till artikeln var att under coronatiden har mobilanvändningen ökat med 40 procent. Man uppger vidare att nio av tio mobilanvändare betalar för mycket för sina abonnemang.

Jag ögnade igenom artikeln och tänkte att det där orkar jag inte ta itu med. Till slut kollade jag i alla fall upp våra kostnader för abonnemanget hur tråkigt det än var. Man vill ju inte betala mer än vad man behöver om det inte rör sig om mindre kostnader.

Vi har ett familjeabonnemang. Det är fyra år gammalt och vår operatör är Telia. Det första vi upptäckte var att vi betalade för betydligt mer än vi surfade för.

Man utgår i artikeln att ett vanligt behov för en konsument är en surfmängd som ligger på ca 10 GB. Vet du hur många GB du har att surfa för i ditt abonnemang och vad det kostar? Det kan bli dyrt om man betalar för fel surfmängd. Antingen blir det dyra tillägg att betala i slutet av månaden eller så har man ett för kostsamt abonnemang.

 • Man tipsar bl a om följande:
 • Är mobilabonnemanget äldre än ett år, byt, då betalar man för mycket.
 • Kolla på operatörens hemsida eller på mobilens inställningar hur mycket surf som används.
 • Är familjeabonnemang eller enskilt abonnemang det bästa alternativet?

 • prisfakta.se/mobilabonnemang
 • www.mobil.se/prisguide

kan man jämföra abonnemangspriser.

Det var värt besväret och riktigt angenämt att kolla upp detta. Vi behåller vår leverantör, men genom att ändra abonnemang bör vi ha sänkt kostnaden betydligt. Avvaktar och ser vad resultatet blir i slutändan på nästa faktura.

27 thoughts on “Koll på mobilkostnaderna för surfen

 1. Dom flesta har nog överdrivna abonnemang med för många samtalsminuter, sms/mms och för mycket GB jämfört med vad dom behöver, man surfar inte så mycket som man tror mm.

 2. Har bra koll på mina abonnemang och brukar göra en undersökning när det är dags. Även att det finns täckning där jag brukar åka.
  Kramar från oss

 3. Nu är jag också en sån som bara betalar. Ooooops! Å mitt abonnemang är drygt fem år gammal. Tack för väckarklockan Eva! När det regnar nästa gång ska även jag kolla upp kostnaderna…

 4. Ditt inlägg fick mig att göra slag i saken. Har länge funderat på att byta leverantör och här finns ju pengar att spara. Speciellt för 55+ 😀

   1. Både Vimla (Telenors nät) och Fello (Telias nät) har abonnemang för 55+. Dessutom för halva priset de första månaderna. 😀😀

 5. Heja Eva! Astråkigt men ack så viktigt! Bra gjort! Och bra att påminna oss andra! 🙂
  Hos oss är det maken som har koll, han har något slags familjeabonnemang och satte just om det. Precis som du säger riskerar man att betala för mycket…. 😮

 6. Tankeväckande. Har haft ett billigt Teliaabonnemang men de har höjt priset nu. Mitt i strulet med bredbandet kom 100 Gb extra surf nedramlande. Ingen förklaring innan jag efterlyste den. Det var tydligen något som man gladde 70+ -are med. Men jag har inte uppnått den åldern. Då menade de att de nu hade delat ut det även till 65+- are. Har ni fått det?

 7. Vi har Comviq och vi betalar väldigt lite så är helt 😊 nöjd.. Men ett bra tips att kolla upp ha en fin fortsättning på veckan och njut av värmen.
  Kram Nicki 👍😄❤

 8. Maken har koll på detta och har just bytt från internet genom fast telefon till mobilt nätverk.
  Nu när vi ändå bara är hemma använder vi detta och vårt vanliga mobilnät kostar mig inte mer än £1 per månad, inkl samtal, används knappast.
  TA det försiktigt i värmen, men njut av den!

  1. Det var verkligen billigt. Huvudsaken är att man har koll. Tror många betalar för mycket.
   Jag tar det lugnt i värmen. Tyvärr är för varmt för att kunna njuta av den.
   Ha det bra!

 9. paulamerio

  Jag har inget abonnemang! Kör på Telias kontantpott, 99 kronor i månaden, den räcker gott o väl, Ringer ytterst sällan, surfar inte på mobilen så jag har inte haft anledning att överväga andra alternativ. Förut var det så att det var Tele2 som hade bäst täckning där jag bor, nu är väl alla bolag lika tillgängliga, fast, vi kan inte få in vår lokala P4-kanal på radion, haha
  Lite kul när allt är så teknikorienterat o man utgår ifrån att allt ska funger,a och alltid, o man blir ytterst förvånad när tekniken ställer till det.

  1. Det låter bra med Telias kontantpott. Jag ringer heller inte så ofta med mobilen. Hoppas du har det Ok i hettan. Avundas dig dina härliga morgondopp!

 10. Jag har Hallon för seniorer och betalar 149 kr i månaden. Jag fick 25 GB extra när jag tecknade det och halva priset i ett halvår. Varje månad får jag 10 GB och allt som inte används kan jag spara upp till 100 GB. Så nu har jag till och med över 100 GB trots att de satt en gräns för sparandet. Tycker det är ett väldigt prisvärt abonnemang. Det är obegränsat med samtal och sms i hela EU dessutom.

  1. Det där abonnemanget måste jag titta närmare på. Verkar ju jättebra. Visste inte de hade just för seniorer. Undrar om man måste byta SIM-kort om man byter från Telia till Hallon. Det vet jag inte om jag törs.
   Hoppas du har det bra! Semester snart?

   1. Om du byter så får du ett nytt simkort men du kan välja att behålla ditt gamla nummer. Under tiden det tar att flytta numret så får du ett tillfälligt nummer. Det tar bara några dagar innan det gamla går att använda igen. Så det är väldigt enkelt att byta.
    Jag har semester och är redan inne på tredje veckan. Vi har varit på Gotland i lite mer än en vecka och jag kommer att lägga upp bilder därifrån på min blogg snart. Men först ska jag njuta av att göra ingenting ett tag till.
    Är allt bra med dig också?
    Kram!

   2. Tack för all värdefull info om abonnemangsbyte. Det verkar ju inte så svårt. Det ar ju väldigt fördelaktigt med Hallon senior vad jag kan se. Låter underbart med Gotland. Ser fram emot bilderna. Jag mår jättebra!
    Kram

Kommentera