På gång just nu – den 18 juni 2020

Midsommarafton
Helgen som kanske är det svenskaste av allt. Det finns till och med de som tycker den skall vara Sveriges nationaldag!

Sommarsolståndet
infaller på lördag den 20 juni 2020 kl. 23.44.

Midsommarnatten var förr föremål för magiska föreställningar. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter och de övernaturliga väsendena antogs vara särskilt aktiva. Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter men också för att spå in i framtiden. Att rulla sig naken i midsommardaggen var stärkande för hälsan liksom att spara en krans och lägga den i julbadet. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.

Midsommarstången är midsommarens främsta attribut. Ibland används också den lite äldre termen majstång – att jämföra med engelskans maypole – som inte kommer från månaden maj utan från ordet maja, som betyder ’att smycka med löv’.

Källa: Nordiska museet

Covid 19-testet i Stockholm
Plötsligt en dag kunde man beställa tid för provtagning av Covid-19 i Stockholm. Med största sannolikhet har jag haft viruset, men jag vill (liksom många andra) veta om man har antikroppar. Efter över tre månaders frivillig karantän känns det ganska angeläget.

Inte oväntat kraschade appen – “Alltid öppet” – som appen märkligt nog heter – direkt. (I Norge heter den passande nog “Smittestop”!) Det fanns liksom ingen anledning att vänta med att beställa tid. Har nu ägnat veckan åt att försöka boka en tid. Grattis till er som lyckats! Onödigt krånglig registrering som ger upphov till mycket frustration. Borde kunnat gå att organisera detta bättre.

Besök på Systembolaget
Efter tre månaders karantän var jag “tvungen” besöka bolaget inför stundande midsommarhelg. Just denna helg hade vi missat att beställa dryckesvaror via webben. Just denna helg vill vi absolut inte vara utan lite vin.

Det blev en upplevelse. Iklädd engångshandskar uppsökte jag bolaget på den tid man har minst folk. Bra service att på Systembolagets hemsida visa vilka tider varje butik har flest resp minst kunder.

Det var inte många i butiken och föreståndaren kontrollerade själv att folk höll avståndet och hojtade när avstånden inte hölls. I kassan hade man satt upp plexiglas både mellan kassa och kund och vid packningsdisken.

Fick hjärtat i halsgropen när kortet inte fungerade i kassan. Enligt kassören inget ovanligt för oss 70 plussare som inte använt kortet på flera månader. Efter att ha strukit det mot jackan lite gick det bra.

Fler getingtips
I mitt förra På G om getingplågan fick jag tips om getingar som kan vara bra att känna till.

Bloggen Franska fikon berättar om getingarnas matvanor. Hon har hört att i början av sommaren vill getingarna bara äta kött/fisk och i augusti är det socker/saft som gäller. Bra att veta vad man inte skall bjuda på…

Amatörbiologen tipsar om att bästa sättet att slippa getingbon är att hänga ut bruna papperspåsar under altantaket (eller där de brukar boa) – de tolkar papperspåsar som bon, dvs att stället redan är upptaget…

Stadsbidler som pussel
Som den pusselnörd jag är måste jag visa dessa vackra pussel som är gjorda efter Martin Schwarz husfasadbilder från olika städer: Stockholm, Berlin, New York, Barcelona, Köpenhamn, Danmark, Köpenhamn, Paris. En lista med byggnadernas namn ingår. Ca 329 kr styck. En populär present till en som älskar att lägga pussel. 1 000 bitar.
Finns i bl a i Pusselbutiken.

Fotbollsintresset är stort
I mitt förra På G hade jag en rubrik med Fotbollslängtan som renderade mängder av besökare från italienska fotbollsklubbar. Märkligt eftersom jag bara konstaterade att Allsvenskan börjat, men att jag längtar efter dessa – och visade några bilder på kända fotbollsspelare.

Lycklig abonnent på Viasat Premium Play
En bloggvän talade om att engelsk fotboll börjar igen i helgen. Efter 5 min hade vi återupptagit abonnemanget efter denna upplysning. Det skall verkligen bli kul. Så nu får pusslen som vi garderat oss med stå till sidan för Manchester City och United, Tottenham, Sheffield och alla de andra i midsommar.

Börjar tröttna på alla mördarserier på TV. Den senaste i raden Dublin Murderers verkar vara i läskigaste laget.

Kastrering av katter
En ny lag som vi välkomnar. Vi har verkligen haft besvär med hemlösa katter i området där jag bor. Helt plötsligt har många försvunnit till katthem som poppat upp lite här och var. Nu kan vi nog börja mata fåglarna i höst. Katterna har varit svåra med småfåglarna här.

Trevlig Midsommar önskar jag – särskilt alla 70 + som inte får vara med och dansa kring stången!


27 thoughts on “På gång just nu – den 18 juni 2020

 1. Så kul att läsa om midsommar firandet. Blommor under kudde minns jag men resten är nytt. Rulla sej naken i gräset är nog inte så lyckat fniss.
  Kastrering av kattor är bra för det finns för många som springer i området.
  Önskar er en fin midsommar

 2. Franska Fikon

  Vilken fin header du har! Så svensk och midsomrig! Tack för pusseltipsen, efter ditt förra inlägg så började jag surfa på olika pusselsighter. Himlans – så mycket kul det finns. Jag gillar bäst (tror jag) de som är baserade på riktiga fotografier och nu ligger det 4 pussel i en varukorg och väntar på att jag ska sätta ner foten, Ja, eller snarare pekfingret. Tur att jag inte var så snabb, nu tipsar du om fler på en websida jag inte (ännu) har besökt. Ja om hösten blir regnig så är det bra att koppla av med pussel. Men först ska det bli en fin sommar! Ha det gott! Lotten

 3. Nu fick jag lite midsommarstämning. Härliga foton och fakta! Tack för det Eva! Vår midsommarafton kommer att bestå i gräs- och ogräsröjning vid stugan efter 14 dagars frånvaro, men lite sill ska vi väl kunna klämma in framåt kvällen.
  Underbart med de italienska besöken på bloggen! Och med det ansvarstagande systembolaget.
  Önskar dig en härlig fotbollsmidsommar! 🙂

  1. Tack Gunilla. Du skall veta att jag avundas dig det där lilla torpet och ogräsröjningen. Det är jätteroligt att få göra i ordning ett sådant ställe även om det är jättejobbigt ibland. Lycka till och ha så kul

 4. Om du gäller lägga pussel så kolla här:
  https://www.google.se/search?sxsrf=ALeKk03z8U0ur6m1kMIPwzfh-cGLuOMcvQ:1592510308086&source=univ&tbm=isch&q=mordillo+football+puzzles&sa=X&ved=2ahUKEwjTr9uZk4zqAhVC06YKHXOCDWkQsAR6BAgKEAE&biw=1299&bih=574
  För sisådär 35 år sedan la jag de flesta Mordillo fotbollspussel. De är så otroligt roliga, precis som hans fotbollsteckningar.
  OSIS med Covid-19 testet. Inte att undra på att testerna inte genomförs med det antal de lovat, usch!
  Skrattade gott åt din erfarenhet hos Bolaget. Vi fick vår leverans idag, men igår var jag i Täby Centrum och såg kön – utanför Systembolaget alltså. Systembolaget är de enda som verkar ta rekommendationerna på allvar och agerar därefter. Dörrvakten kollade till och med att folk höll rätt avstånd i kön. Endast 18 personer fick vistas i butiken.
  Willys hade skyltar precis överallt på golvet och plexiglasskivor runt kassorna. ICA hade i stort sett inga golvskyltar alls, men plexiglas runt kassorna. Å vet du vad?! Kundernas beteende i båda affärer var precis likadant. Ingen, precis ingen respekterade 1,5 till 2 meters distans. Så vad är poängen? Ja, skyltföretag gör ju storkovan såklart.
  Dublin Murders första del gillade jag inte alls. Huvudkaraktären Adam/Rob var liksom helt fel. Kommer att kolla avsnitt 2, men nej, hittills är serien inte i min smak.
  Ja, äntligen fotboll igen! Där gäller det för mig att prioritera om jag vill hänga på balkongen eller framför tvn. Så jag tror nog att jag just nu föredrar värmen på balkongen.

  1. Inget balkonghäng i världen kan få mig att missa kvällens match mellan M.U. och Spurs. Resultatet är inte så viktigt som att få se spelet och grabbarna igen.
   Nä folk håller inte rekommendationerna varken ute eller inne tycker jag. Få se nu hur det blir efter helgen med smittan efter fyllan!. Gillar inte heller att de får åka utomlands söderöver.
   Alltså de där Mordillo fotbollspussel klarar jag inte.
   Ha trevligt balkonghäng och glöm inte att dokumentera midsommarfirandet på er gård!

 5. Intressant det där om getingar. Hade aldrig trott att de kunde gilla fisk….
  Helt otroligt att det är så trögt med testerna här. Ännu värre när det är krångligt att registrera sig. Förstår inte vad dem har för problem, suck….
  Kastrerade katter är bra. Vi har alltid haft många katter och jag tycker det är en självklarhet.
  En bekant berättade för mig att kön in till systemet var så lång att det tog honom 20 minuter att komma in. Alla var törstiga 😂
  Ha en mysig midsommarhelg!

 6. Jag agerade försökskanin gällande antikroppstester i slutet av april, föga förvånanade hade jag antikroppar. Bland annat handlade det om ett antikroppstest utvecklat av KTH och det är det du kommer att få när du anmäler dig. Tycker att det är klokt att ta det testet när man haft så tydliga symptom som du har haft, det kommer ju att underlätta livet en del då det sannolikt är positivt.

  1. Tack för den intressanta infon och omtanken. Jag tänker verkligen stå på och försöka boka tid på måndag. Hoppas de har fixat strulet då.

 7. Ni verkar också ha problem i Sverige med appar och beställa tider, samma här i Wales.
  Vet inge om kattlagen, vad gäller?
  Intressant om getingar.
  Tur att du fick tag i lite godsaker på Systemet, men vilken pärs när kortet först inte fungerade.
  Fortsatt trevlig helg!

  1. Alla katter som rör sig fritt utomhus måste kastreras. Ja måtte de fungera med appen i nästa vecka. Intressant att det är problem hos er också. Det är väl för många som samtidigt försöker boka tid. Ja det var tur att kortet fungerade – annars hade det inte blivit mycket till midsommar.
   Hoppas du också får en fortsatt fin helg. Här är det kanonfint väder!

 8. paulamerio

  En farbror här i byn hade som mest 20-talet katter. Han blev anmäld till miljökontoret, inga av katterna var kastrerade. Nu efter ett år är alla kvarvarande 7 katter kastrerade. Trodde jag, tills jag fick höra att han håller en katt inomhus, för han vill ha kattungar…suck!
  Så bra att Systembolaget lägger in vilka tider det är lugnast. Såg en hiskelig kö på foto i lokaltidningen. Här ute på landet handlar vi på macken. Beställer senast onsdag, leverans på fredag…smidigt när man fått in rutinen!
  Ha en fin sommarvecka, du lär slippa frysa!

 9. Åh, vad jag gillar dina inlägg som handlar lite om varje och om något som är särskilt aktuellt! Ja, midsommar är för mig och för de allra flesta andra vår “nationaldag!” Kanske det ändrar sig med tiden? Trevligt att läsa om traditionerna kring vårt midsommarfirande. Pussel kan vara trevligt och nyttigt för hjärnkontoret! Men jag blev nog mer förtjust i de vackra bilderna på husfasaderna. Jag som älskar att fotografera just husfasader, fönster och dörrar! 🙂
  Må gott!

 10. Hoppsan. Skrev en lång kommentar här men lyckades tappa bort den. Sammanfattningen är att jag saknar släktfirandet som vi hade förr med en blandning av finskt och svenskt. Årets midsommar blev stillsam med enbart en ängsbukett som markering av midsommaraftonen.

  Hur har det gått med Covid 19-testet?

  1. Det var en vacker ängsbukett! Förstår det var trist utan släkten.
   Testet är en jätteskandal. Nu kan man boka tid på 2 platser i Sthlm som åtminstone inte vi kan oss till, som inte har bil och inte får åka kollektivt. Även om vi åkte kollektivt skulle det vara jättelångt. Från början skulle man få boka på Vårdcentralerna som skulle ta testningen, men de tycks inte klara av det heller. Usch vad jag tycker det ena efter det andra börjar bli sämre i samhället.

   1. Två platser i hela Stockholm! Otroligt dåligt! Märkligt att vårdcentralerna inte kan klara av testningen. Så trist.

   2. Nu har vi lyckats boka. Fick tid först 22 juli. De lägger en hel kvart på varje patient. Det är mer än jag får av min husläkare en gång om året.
    Syrran fick tid på en annan plats och måste åka med bus en halvtimme.

   3. Håhåjaja. Men vad gör man. Bara tacka och ta emot. Hoppas att det kan börja fungera bättre snart. Trist att behöva ta bussen i dessa tider.

Kommentera