På gång just nu – den 15 juni 2020

Handlar denna gång om : getingar, pepparrotsmajonnäs, syltburkar, glasburkar med kran, sommarmoln, lästips, fotbollslängtan, pussel. Allt åstadkommit som en övning i nya WordPressredigeraren!

Varning för getingsommar
Man har varnat för mycket getingar i sommar. Det kan bli riktigt otrevligt med getingar och förstöra en hel måltid. Inte sällan finns någon i sällskapet som blir fullkomligt hysterisk av getingar och slår omkring sig, vilket inte gör saken bättre.

Förutom att man täcker över mat och sötsaker som getingar lockas av är det några andra saker jag av egen erfarenhet vet att man bör tänka på när det gäller getingar är:

 • att inte ha något gult på sig. Inte bara getingar utan även andra insekter dras till gult. Vet inte vad det beror på.
 • att man helst inte skall ha någon doft på sig
 • att inte låta öl- eller läskburkar stå obevakade då getingar gärna klättrar ner i dessa.

Läs mer här på Vårdguiden hur man agerar om man fått ett getingstick. Den lokalbedövande salvan Zylocain är ett måste i husapoteket – särskilt sommartid.

Gös med pepparrot
Med de fem kilo gös vi handlade av vår nya hemleverantör – Fiskbilen – har vi lagat lite olika rätter. En dag blev det smörstekt gös med pepparrot som blev en höjdare. Så här gjorde vi den goda såsen.

Pepparrotsmajonnäs
Blandade äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och citronsaft. Därefter långsamt i med oljan och vispade kraftigt tills det tjocknade. Smaksatte med salt, vitpeppar och riven färsk pepparrot.

 • 2 äggulor
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 1 msk citron
 • 2, 5 dl rapsolja, ej kallpressad
 • 1/2 tsk flingsalt
 • vitpeppar
 • ca 2 msk färskriven pepparrot efter smak

Praktiskt och dekorativt med glasburkar
Snart dags att kolla sitt glasburksförråd inför årets konservering av grönsaker, sylter, geleer mm mm. Bra även till torkade frukter, kryddor, mm. i kyl och skafferi där det blir både synligt och snyggt. Det är också dekorativt att ställa på ett buffet- eller middagsbord.

Läser just nu
Michael Ondaatje – Lyktsken
. Samma författare som skrev Den engelska patienten, som har filmats.

I London efter krigsslutet blir tonåringarna Nathaniel och Rachel övergivna av sina föräldrar, som i all hast måste lämna staden. Ansvaret för att ta hand om syskonen faller på en man de aldrig tidigare träffat. Han kallas Nattfjärilen och framstår omedelbart som en synnerligen olämplig beskyd­dare av två ungdomar.

Nathaniel och Rachel misstänker att han är kriminell, och blir än mer övertygade när de lär känna hans excent­riska vänner, som samtidigt skapar en viss trygghet. En samling män och kvinnor med en gemensam historia av kriget som alla, på sitt sätt, verkar ha bestämt sig för att skydda dem. Men är de vuxna verkligen vilka de påstår sig vara – och från vad behöver ungdomarna skyddas?

När Nathaniel i vuxen ålder försöker förstå åren efter kriget och hans mors roll i det, är hans minnen bedrägliga och familjens hemligheter djupt fördolda. Lyktsken är en mästerlig roman av en av vår tids stora berättare

.

Olika moln på sommarhimlen

Aktivitet i coronakarantän under Midsommar

Limelon
Skrev i ett tidigare inlägg om den nya melonen på marknaden limelon. Nu har jag själv smakat den. Den innehåller hög halt av askorbin- och citronsyra men också hög sötma. Den passar definitivt inte som dessert kan jag säga. Har någon förslag på vad den passar till?

27 thoughts on “På gång just nu – den 15 juni 2020

 1. Tack för ett intressant inlägg i den här serien igen! Och jag måste säga att jag beundrar er som klarar den nya WP redigeraren! Jag kollade in den men tyckte att den var alldeles för invecklad så jag gav upp innan jag ens försökt 😌. Jag har inte den rätta inspirationen för att lägga den tiden och energin på att försöka lära mig den. Kanske kommer det så småningom, kanske inte!
  Ha en fin dag!

  1. Tack Blomstermams. Håller med om att WP redigeraren inte är helt självklar. Som alltid finns det för många finesser som man aldrig kommer att använda. Den gamla är ganska OK, men är man pensionär i coronatider är den nya ett bra tidsfördriv och en utmaning!
   Må så gott!

   1. Ett trevligt inlägg som vanligt och många bra tips. Ny WP redigeraren är inte helt lätt men man lär sej så småningom.
    Kram

 2. Tack för receptet på såsen – den lockar mig att göra till nästa fiskmiddag! Fina glasburkar, har ett gäng i förrådet som vi brukar använda till rårörda lingon och västeråsgurka! Kanske dags att göra något nytt!? Just nu handlar mitt liv mest om att pyssla om och vattna blommor!
  Hur går det med nya WP-redigeraren?
  Må gott i sommarvärmen!

  1. Tack Nilla, Det går bra med nya WP-redigeraren, men det är onekligen lite trögt. Håller med om att nu är det vattning och översyn av ohyra på växtligheten som går före det mesta. Rårörda lingon är en favorit! Ha det bra!

  1. Alltså igår var vi lite lata och blandade pepparrot i en jyst färdig majonnäs och det blev nästan lika bra. Ha det bra!

 3. Boken du läser fanns som ljudbok på P1 i maj tror jag. Den lyssnade jag på medan jag städade.
  Glasburkar har jag alltid tyckt om istället för alla dessa plastvarianter. Jag har väldigt många saker i glasburkar hemma.
  Jordgubbar pratades om för ett tag sedan. Ser inte så bra ut till midsommar. En vecka kallt väder har nog ställt till det. De blir säkert dyra i år.
  Ha det så bra det bara går!

  1. Har läst halva boken och tycker mycket om den. Väldigt annorlunda och fint skriven. Det är faktiskt väldigt praktiskt med glasburkar just för att man ser vad som finns i dem. Nä jordgubbar till helgen blir det nog inte.
   Må så gott!

 4. Nu är jag en sådan som slår vilt omkring mig när jag ser getingar, eller vilt och vilt. Jag försöker träffa dom med en bok eller tidning. Hittills har jag mest sett feta humlor och några små saker som är mindre en getingar. Kan ha varit knott, men jag är dålig på insekter och deras namn.

  Å visst längtar man efter “riktig” fotboll. Allsvenskan är ju inte ens i närheten av den engelska, spanska och italienska ligan. Men okej då, Hammarby slog åtminstone Östersund med 2-0 igår. Alltid nåt;-)

  Du är ju skitduktig med nya WP. Hoppas jag kommer lika bra överens med nya blogger, när den väl tas bort i slutet av juni…

  1. Vi har massor av getingar, men hittills håller dom sig på sin kant så att säga. Nu har vi återupptagit abonnemanget på Viasat Prem Play så pusslen får vänta till förmån för engelsk fotboll i Midsommar!!!
   Tror inte det blir så farligt med nya blogspot. De vill ju behålla sina kunder. En fördel skulle kanske kunna bli att man kan se din trevliga och roliga blog i mobilen!!!

   1. Nu förstår jag inte riktigt… Jag kan se min blogg på mobilen, och jag vet att de flesta som läser min blogg läser den på mobilen, men kommenterar från datorn.

   2. På min mobil är din blogg i pytteliten nästan oläslig stil. Andra (dock inte alla) blogspotbloggar har större stil och är läsvänliga. Kanhända är det en inställningsgrej med min mobil. Det måste det vara eftersom andra kan se den i normalstorlek. Jag har också en gammal blogspotblogg och där kan man kolla i inställningar att den mobilvänlig.

   3. Svar 2. Jag ser din blog alldeles utmärkt i mobilen nu, men det gjorde jag inte tidigare. Ursäkta påpekandet om den lilla stilen.

 5. Franska Fikon

  Fina glasburkar! Det är verkligen snyggt med olika inlagda grönsaker. Förr i världen tillhörde jag dem som välte kaffebord om getingarna kom för nära. Men efter att ha hört att getingarna i början av sommaren bara vill äta kött/fisk och i augusti är det socker/saft som gäller. Den kunskapen gör att man i alla fall ibland kan välja hur utsatt man vill bli…

  1. Det var intressant med getingarnas preferenser i början resp slutet av sommaren. Det måste jag kolla. Man undrar vad det kan bero på…

 6. Tack för ett trivsamt inlägg Eva! Och för getingvarning – ska se till att hänga ut de bruna papperspåsarna under altantaket igen. Bästa knepet för att slippa getingbon – de tolkar papperspåsar som bon, dvs att stället redan är upptaget….
  Den nya redigeraren fortsätter jag blunda för ett tag till. Heja dig som vågar!
  Trevlig midsommar!

 7. Getingar är inte kul, speciellt inte för min man som är allergisk mot dem, så han får passa sig extra.
  Pepparrotsmajonnäs, låter gott. Jag är helt tokig i pepparrot och använder det mycket. Gös låter gott, älskar fisk.
  Trevlig midsommar!

 8. Den boken måste jag kolla efter, tack för tipset! Vad gäller getingar så törs jag knappt skriva vad vi gör. När getingarna häromåret anföll både barn och vuxna helt oprovocerat så tog vi fram getingfällan. Den såg jag första gången i Frankrike, en guêpière (som tydligen också kan vara ordet för korsett). Getingar är nyttoinsekter men vissa år är de en plåga. Bekämpar vi invasiva växter så kan vi väl också ta till knep för att slippa invasiva insekter. ibland.

  Det är vackert med förvaring i glasburkar!

Kommentera