Trädgårdstäppan i maj 2020

Snöblasket vräker just nu ner på den spirande grönskan och temperaturen ligger runt 2 grader. Deppigt värre. Det finns dock en stor fördel med det svala vädret. Blomningen varar längre och växtligheten mår bra av all väta efter en ganska lång torka här i trakten. Lagom är dock alltid bäst!

Utrymmet på fönsterbrädor och provisoriska blombord tätnar. Sticklingar och småplantor skriker efter om- och utplantering – åtminstone lite härdning. Men vad gör man när SMHI varnar för markfrost.

Hittade på vackertvader.se en trevlig flik Odlingskalender och datum för sista frosten på olika orter i Sverige. Dessutom ett mycket ambitiöst odlingsschema. I Odlingsplaneraren kan man utläsa när det är dags att så och plantera grönsaker och blommor.

På SMHI s hemsida lär jag mig att det där med järnnätterna som jag är uppväxt med att tro på och rätta mig efter bara är folktro!!!

Så här står det:
Enligt gammal folktradition skulle vissa datum vara mer frostkänsliga än andra. En vanlig uppfattning i Mellansverige är att de inträffar första veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni. I Norrland talar man också om 28-31 juli och 11-19 augusti som särskilt utsatta nätter. Det här är dock mest folktro, några statistiska stöd för att vissa dygn skulle vara mera utsatta för frost går inte att finna.

Annat elände förutom frost som kan drabba trädgårdsodlare är myror, sniglar och ogräs!

En av de varma och soliga dagarna i början av månaden hade två av våra klängrosor i kruka drabbats av en myrinvasion. Det gamla hederliga Myrret var slut och det visade sig svårt att få hem nytt med hemleverans till dörren. På Wexthuset hittade vi till slut både myr- och snigelmedel med leverans till dörren. För det är det som gäller i coronatider.

Bekämpningsmedel mot myror
Enligt bruksanvisningen skall man strö pulvret eller blanda det med vatten och hälla på myrornas gångvägar och bon. Den bästa effekten vid bevattning får man på morgon och kväll därför att då är myrorna i boet.

12

Medlet Substral myrpulver lär vara långtidverkande. Myrorna (inkl svartmyror)! lockas av det aktiva sockerhaltiga ämnet Spinosad som utvinns ur jordbakterier. Myrorna tar med sig det tillbaka till myrboet, där hela kolonin bekämpas effektivt.

Bekämpningsmedel mot sniglar och snäckor
Medlet Snigelfritt skall strös ut i rabatter, odlingar och växthus där sniglarna äter växterna. Sniglarna äter sig mätta på kornen och kryper tillbaka till sina gömställen och dör av uttorkning. Upprepa gärna upp till fyra gånger under säsongen för bästa resultat.

13

Snigelfritt äts av sniglarna och deras kalciumomsättningen påverkas så att vätskebalansen störs vilket gör att slembildningen minskar och de torkar ut.

Medlet är ofarligt för miljön, andra djur och människor. Allra bäst är att börja tidigt på säsongen för att minska förökning av fler individer.

Ogräs
Ogräs är något vi odlare alltid får kämpa med. Täppan vi har var fullkomligt överfylld av kirskål när vi kom hit för ett par år sedan. Vi kostade på hjälp för att få bort den en gång för alla. Nu efter tre år kan vi konstatera at det verkligen var en god investering med en speciell duk och ett tjockt lager med barkmull. Så här gjorde vi.

Nya rosor
Nu väntar vi på en leverans från Zetas handelsträdgård (som har direktleverans ända hem till dörren!) med nya rosor till krukorna. De gamla hade myrorna förstört. Var tvungna att kasta ut jorden de stått i också. Bara att börja om från början igen.

Så här ser de nya rosorna ut på bild

Ros-Graham-Thomas-Klara

Graham Thomas
Växtsätt: Kraftigt, tätt och buskigt med styvt upprätta och något välvda grenar. 1–1,3m hög x 1–1,3 m bred.
Blommor: Stora, 7–9 cm i diameter och fyllda. Mörkt gyllengula, får ibland ett svagt inslag av aprikos. Ljusnar, kronbladen kan bli svagt rosatonade. Medelstark och söt doft. Blommar rikligt och nästan oavbrutet från början av juli till långt ut på hösten.
Solitär, grupper och häckar. Utmärkt till snitt och bukett.
Zon 1-4
+++ UTSÖKT
En underbart vacker engelsk ros!

Titta gärna in på Zetas hemsida och bli inspirerad. Kolla t ex deras kassar man kan beställa t ex kryddkasse, pelargonkasse, rosa sommarblomskasse eller tomat- och chilikassen som levereras till dörren – om man bor i Stockholm med omnejd förstås!!! Ett kreativt och lovvärt sätt att anpassa sitt företag i coronatider.


23 thoughts on “Trädgårdstäppan i maj 2020

 1. Många fina tips som vanligt. Tre nätter med flera minusgader har gjort att löjtnantshjärtan inte är så pigg.
  Har också problem med myror så jag skall kolla om det är farligt för hundar.
  Va rädd om dej

  1. Tack! Nej det är inte trevligt med minusgraderna. Kanske löjtnantshjärtana repar sig. Vi hoppas på det. Var försiktig du med!

 2. Eftersom myrorna är viktiga pollinerare rekommenderar jag i stället medel som bara får dem att flytta. Vad det heter i Sverige vet jag dess värre inte. :-/

 3. Säger som Minton, många bra tips som vanligt. Tack för att du letar fram dem åt oss och delar med dig av dem. Odlingskalendern kände jag inte till, så den har jag nu sparat bland mina favoriter. Zetas olika kassar låter också lockande, men vet inte än hur det kommer att bli med landet och odlandet där i sommar. Hemma har jag visserligen balkong men tycker inte det känns fräscht att där odla sånt som ska ätas med tanke på avgaser och smuts/damm från trafiken som passerar nedanför. 🙂

  1. Tack för trevlig respons på mitt inlägg. Håller med dig om att odling av ätbart inte är att rekommendera där det finns avgaser mm.

 4. Mycket bra tips som alltid. Kirskålen kämpar jag med ännu och får nog så småningom göra som du, men det är svårt när man har flera stora buskar som inte går att flytta på.
  Och odlingen blir nog inte den bästa i år när det aldrig vill bli någon värme och det är flera minusgrader varje natt. Hade – 5,4 grader igårnatt och minus 3,4 inatt. Lägg sen till den eviga torkan till det så är det inte svårt att räkna ut hur det går. Så trist! Positivt är dock att snigelproblemen är betydligt mindre de senaste åren jämfört med hur det har varit. Man får glädja sig åt det lilla.
  Lycka till med din odling och ha en fin kväll!

  1. Tack! Skönt att ni inte har problem med sniglar. Vi har framför allt snäckor som äter upp och förstör bladen.. Man får se hur det går med odlingen i år. Vi har inte haft fullt så kalla nätter som ni, men det räcker till för att förstöra en hel del av växtligheten.
   Ha det bra och var rädd om dig!

 5. Franska Fikon

  Oh så mycket du har sått! Det ser jättebra ut! Roligt och det tar tid men ger förhoppningsvis också resultat. Tack för tipset med Odlingsplaneraren, den hade jag ingen aaaning om. Men kommer absolut få användning för. Jag har försått gurka, planterade den i krukor för en vecka sedan och fick nu släpa in krukorna i uterummet. Där hamnade också tomater, hängpelargoner och en nyköpt libbsticka. Vi brukar inte ha frost så här sent i Skåne. Fick täcka salladen och potatisen och solrosorna också – det kanske inte hade behövts men man vet aldrig. Kul att du också hittat Wexthuset, de levererade åtta buskar och ett par träd till oss i Skåne – helt gratis! Vår lokala handelsträdgård skulle ha 500 för att köra det inom samma stad. Jag upplevde inte heller att Wexthuset skulle vara dyrare än andra och alltså ha leveranspriset inbakat i försäljningspriset. Men det är det där med gungor och karuseller… Ha det bra!

  1. Wexthuset var väldigt trevliga att ha att göra med. Nu pågår en ständig kamp för växtligheten med de kalla nätterna. Såg att ni också i Skåne hade haft frost. Vi får hoppas att vi småningom får lön för all möda vi lägger ner! Hoppas ni har det bra!

 6. Väldigt intressant. Odlingskalendern gillar jag. Den hade jag gärna upptäckt så länge jag hade hus. Nu är det bara balkongen. Har ändå ett litet växthus där.
  I Tyskland är det de “Eisheiligen” (isheliga) den 11.-15.5.
  Ser inte så bra ut. Det haglade igår kl. 21.00 så fruktansvärt att allt var vitt ute som höll i sig ända till imorse.
  Jättefina rosor och lycka till med odlingen.

  1. Tack Kristallina! Intressant med järnnätterna. Undrar om “järn” (nätter) kommer från Eis som väl betyder järn också, eller? Hagel är ett elände för växtligheten. Rosen ser ju bra ut på bild i alla fall. Sedan får man se hur den trivs här. Ha det gott!

   1. Nej, orden för järn och is liknar varandra men har ingenting med varandra att göra. Is = Eis, järn = Eisen. Ändå superbra tänkt! 🙂

 7. Många bra tips till alla dina läsare som är odlare. Skrattade en aning år din “djurplågeri” av myror och sniglar. Jag som inte ens kan trampa på en myra utan att få dåligt samvete;-) Mördarsniglar får gärna dö en uttorkningsdöd, men inte vanliga sniglar. Du ser Eva, det är bra att vi bor i lägenhete;-)

  Kirskål trodde jag dessutom var något man kunde äta. Googlade och det stämde faktiskt. Pust;-)

  Du som har haft/har corona är väl immun mot viruset när du är frisk. Då kan du våga dig ut igen, eller… Gick det bra för din syster eller blev hon smittad?

  1. Coronan är inte riktigt över ännu. Berättar mer i nästa På G. Jo syrran också smittad, men med en ännu mildare variant tack och lov.
   Kirskål går att äta också. Tror det är trevliga kocken Tareq som gärna lagar något av det. Men ett helvetes ogräs är det hur som helst.
   Jo jag känner till fördelarna med lägenhet och balkonghäng men inget går upp mot en egen liten täppa att kämpa med och NJUTA av när vädret är fint, sniglarna uttorkade och myrorna försvunna.

 8. Många bra tips som vanligt – och den där rosen ser verkligen helt underbar ut!
  Odlar ju inte så mycket att jag har bekymmer med vare sig sniglar eller myror, utan de som bor här lever ett ganska riskfritt liv. Vi har massor med vinbergssnäckor – största problemet med dem är att det är så otäckt ljud när man av misstag råkar trampa på dem …
  Skönt att du verkar återställd från Covid 19 och orkar jobba i trädgården. 🙂
  Ha det gott Eva!

  1. Just det – vinbärssnäckor – heter dom. Ljudet när man trampar på dom är läskigt. Äter de på bladen och gör små hål hos er också? Orkar jobba lite, men får feber direkt om jag inte tar det väldigt lugnt.
   Rosen ser fin ut på bild. Hoppas den kommer att trivas här. Ha det bra!

   1. Vinbergssnäckor är inget problem hos mig – många är de, men är ingen skadegörare hos mig.
    Skönt ändå att du orkar vara ute lite och du får ta det lugnt!
    Ha en fin fredag!

 9. Ambitiöst med odlingarna. Tråkigt att myrorna ofredat rosen, lycka till med den vackra nya! Kirskål har jag mer än nog av på torpet, den finns överallt, fick den på köpet. Har befriat en yta genom att ha svart plast på den i några år, ska kanske gå vidare lite här och var, men ett otyg är det med så invasiva arter även om de går att äta. Myrorna ja. Ska gräva bort några stora myrstackar från jordkällarkullen och skjutsa iväg dem i skogen, sen blir det något myrmedel på det som blir kvar.
  Jag har ölfällor för mördarsniglarna som kom in i byn för ett antal år sedan, men skulle nog kunna testa det medel som du har hittat.
  Trevlig helg och ta det lugnt med odlandet tills du är helt frisk igen!

  1. Ja jag ska nog ta det lugnt nu. Skulle bara ta en tupplur, men sov i två timmar! Mördarsniglar har vi hittills inte sett några tack och lov. Svart plast är nog effektivt mot invasiva arter. Myror är ett elände. Trevlig helg!

 10. Vilken härligt frodig växtlighet på fönsterbrädena! Grattis! Men du gör klokt i att avvakta – här har vi haft mycket frost den senaste veckan. Det tär på grödorna.
  Ogräset rensar jag bort för hand och sniglarna är ett bekymmer men bekämpningsmedel kan jag inte med att strö ut. Å andra sidan råkade jag finfördela ett helt gäng med gräsklipparen igår – det verkar också vara en effektiv om än grotesk metod…. 😮 🙂
  Tack för ett inspirerande inlägg! Och lycka till med rosorna. 🙂

 11. Roligt med folktro, många gånger kan man bli överraskad.
  Snöblask och frost är dock inte lika kul.
  Zetas, så trevligt ställe. Har besökt det några gånger tillsammans med min väninna.
  Hoppas våren kommer på allvar till er snart!

Kommentera