På gång just nu – den 7 maj 2020

TV-älgarna är badkrukor i år
Med en bra bit över fem miljoner besökare har man förlängt Den stora älgvandringen på SVT till fredag den 8 maj. Det tackar vi för. Älgarna kallades badkrukor i media tills för några dagar sedan. Nu har man kunnat se ett flertal simma över Ångermannaälven som de lär ha gjort vid denna tid på året sedan stenåldern.

Fotboll på G
På Färöarna (som tillhör Danmark) inleds fotbollssäsongen på lördag den 10 maj. Där har man för övrigt inte haft ett enda dödsfall p g a covid-19 och har inte haft nya smittade på flera veckor. Funderingar på att flytta dit? Läs då gärna mer om öarna här.

Återstår att se vilka andra europeiska fotbollsligor som törs sätta igång. Några har annonserat att de kör igång i slutet av maj givetvis utan publik. Läste att i Tyskland kommer man att ha en hygienansvarig som ser till att stoppa eventuell smittspridning. Undrar om han kommer att ha koll på allt spottande!?

Inte nådigt att vara gammal i Sverige
Svenskarna är fjärde sämst i världen på att respektera äldre läser jag i en artikel om ålderism*. Hur kan det vara så? Svaret Karin Thunberg kommer fram till i SvD 3 maj efter att ha intervjuat forskare och författare handlar om är trendkänslighet, vårt pensionssystem och vår skräck inför döden.

* Genom åren har ordet fått flera skilda innebörder och definitioner. I sin bok Ålderism föreslår Lars Andersson, numera professor emeritus i gerontologi, att ålderism definieras som ”fördomar eller stereotypa föreställningar som utgår från en människas ålder och som kan leda till diskriminering”.

När man nu läser om äldreboendena börjar man allt undra hur det står till i Välfärdslandet!!!

Min coronastatus
Fortfarande efter tre veckor är jag inte feber- eller symptomfri från covid-19. Är klart på bättringsvägen och ligger i startgroparna för motions- och styrketräning. Viruset har tagit musten ur mig fullkomligt. Tack och lov var nog detta bara en västanfläkt mot vad kunde ha varit.

Fusksolbränna
Har beställt ett solpuder (bronzer) för att fräscha till den värsta blekheten. Möjligheterna till lite naturlig solbränna har hittills inte varit många. Har man lite fet hud skall ha det i fast puderform att borsta på lite lätt. Har man torr hud passar en flytande bättre som man applicerar med fingrarna. Läggs på med borste.

Byxor med resår i midjan
Jag har skrivit om den förr och kan inte nog berömma denna utmärkta, välsittande och lättskötta mirakelbyxan. De olika modellerna finns numera med mönster och i olika färgeri storlek 34-56. Jag beställer som karantänisolerad mycket på webben. Jacobssons är en av mina favoriter vad gäller service, snabbhet och kundservice. Man kan byta och returnera flera gånger och bemöts alltid med samma vänlighet. Min favorit är i jeansdenim och regular.

Läser just nu
Patrick Radden Keefes “Säg inget” är en andlöst spännande genomgång av konfliktens olika aktörer och turer, och samtidigt en detektivgåta som leder rakt in i hjärtat på IRA. Boken har hyllats som både banbrytande true crime och som mästerlig skildring av en konflikt vars efterverkningar än idag påverkar Europa.

”Detta är inte bara ett mäktigt och suveränt journalistiskt verk, det är samtidshistoria när den är som bäst” – Maya Jasanoff


33 thoughts on “På gång just nu – den 7 maj 2020

  1. Tack! Det är precis det jag längtar efter. Tog en liten promenad igår och blev nästan tårögd när jag såg en gullviva. Hoppas din helg blir riktigt bra. Kram

 1. Vad skönt att det går på rätt håll med din corona åtminstone. Och du verkar inte ha något problem med att sysselsätta dig som många andra kan ha! Det var ingen liten trave med böcker du har att plöja igenom!
  Önskar dig en fin kväll och att du ska krya på dig snabbt nu så att du kan börja träna och komma i form igen!

  1. Tack för det. Ja det gäller att kunna sysselsätta sig lite lagom. Läsning är alltid bra. Längtar efter att kunna långpromenader. Du verkar ha klarat dig bra från viruset, men var försiktig. Trevlig helg!

   1. Ja än så länge har jag klarat mig undan. Men vi har väldigt få smittade här i Blekinge , tror det är kring 80 personer “bara”. Men det lär väl bli fler, så man får ändå vara försiktig!
    Ha en jättefin helg!

 2. Vad bra att du mår bättre. Vet en till som berättar om att det tar lång tid att återhämta sig helt.
  Min boktrave har blivit mindre. Där ligger bara tre böcker för tillfället. Det är så få böcker att man börjar bli nervös, ha…ha…
  Ta hand om dig och lyssna på kroppen. Sakta men säkert är nog bäst.

  1. Håller med dig. Börjar också känna mig lite otrygg om jag inte har massor av böcker att läsa. Har förstått att det kommer att ta lång tid med återhämtningen så det gäller att ha ett välfyllt förråd med böcker. Hoppas du mår bra och får en fin och solig helg.

 3. Så skönt att du ändå mår lite bättre … sakta men säkert går det åt rätt håll.
  Fortsätt nu att kurera dig – snart kan du säkert gå ut och få lite riktig solbränna.
  Underbar header med fåglarna!

  1. Tack så mycket Anki Ja jag inser att jag måste ta det väldigt lugnt ett tag till. Hoppas ni håller er friska. Trevlig helg!

 4. Snälla, Eva, du ska inte träna ännu, aldrig med feber i kroppen! Ligg kvar i startgroparna ett bra tag till! Hälsar min käre man fd tiokampare!
  Agneta

  1. Hälsa tiokamparen och tacka. Precis vad jag behövde höra just nu. Man tror liksom att man kan skynda på tillfrisknandet genom att börja träna. Lovar att jag inte skall göra det utan låta viruset ha sin gång.
   Hoppas ni har det bra och får en riktigt trevlig helg!

 5. Vilken underbar header! Har du tagit bilden? Fantastiskt i så fall.

  Ja, man suktar ju efter fotboll just nu där alla finaler skulle ha ägt rum i vanliga fall. Bundesliga ska ju börja igen utan publik den 15 maj. Utan publik – det är ett skämt tycker jag. Då ska säsongen spelar klart. Frankrike var mycket smartare där och deklarerade att PSG som ledde serien innan lock down är mästare. PL ryktas starta igen i mitten på juni och ska färdigspelas. Löjligt, då Liverpool hade så stor ledning att man kunde ha gjort som i Frankrike.

  Fusksolbränna har jag alltid använt – våtservetter från l’Oréal. Å med tanke på att du fortfarande inte är helt frisk är det ju “bara” att ta fram solstolen, sätta vinterkappan på dig, ta med en av dina böcker och bli “naturligt” brun.

  Kläder har jag aldrig vågat köpa via nätet. Just besväret att skicka varorna fram och tillbaka när de inte passar orkar jag inte med. Å just nu behöver man ju inga kläder heller. Men jag måste medge att jag har tröstshoppat en hel den annat istället…

  1. Har inte tagit headern själv. Visst är dom gulliga – sparvarna. Håller med om ligaspelet. PSG klara mästare och likaså L-pool. Kanske kan man se matcher utan publik nu när man är så svältfödd på fotboll – kanske.
   Tack för tips om våtservetter med solbränna. Måste jag kolla. Trodde först du skämtade. Ha nu ett riktigt trevlig balkonghäng i helgen.

 6. Färöarna – ja. Men som turist. Någon gång i framtiden när man kan resa igen!
  Fotboll. Vi får verkligen hoppas att de olika ligorna kommer igång igen utan bakslag. Och detta spottande…..Går det att bryta dessa olater?
  Det var en imponerande och intressant hög av böcker du tänkt ta dig igenom. Perfekt rehabilitering nu när det visat sig vara en lång återhämtningsfas för dem som drabbats av covid-19. Ta det varligt och skynda långsamt.
  Grattis till att ha hittat en byxa du trivs med. Kan vara nog så knepigt att hitta rätt passform , rätt storlek , rätt färg och i material som känns behagligt.

  1. Man får se hur det blir med fotbollen. Utan publik! Kanske blir det bra i alla fall, eftersom det var så länge sedan. Men en fotbollsspelare som inte spottar vill jag se innan jag tror på det. Jag börjar inse att detta med viruset kommer att ta lång tid. Hoppas du har det bra och kan göra något trevligt i helgen. Kanske en turfzon till?

 7. Franska Fikon

  Oj, jobbigt att coviden tar så himla lång tid. Ta det nätt, bli inte “frisk” alltför tidigt. Jag beställer också mycket online men tycker det är svårt med kläder. Nja, i alla fall om man måste returnera. Jag är kartfreak, kan konstatera att de kvarter där jag växte upp inte fanns 1710 utan låg precis utanför bebyggelsen. Festligt!

  1. Visst är det kul med kartor! Det är inte lätt att köpa kläder på webben. Man bör helst veta exakt storlek i ett visst märke för att det skall lyckas. Men det blir ju aldrig samma känsla som att prova ett plagg. Ännu värre med skor. Men just nu har jag inget alternativ! Må så gott!

 8. Undrade just hur du mår, skönt att läsa att du mår bättre. Små korta promenader kan vara så välgörande inte minst för psyket. Har den du lever med klarat sig från smitta?

  Din boktrave är imponerande, har skrivit upp vissa titlar och ska kolla upp och se om det kan vara något för mig. Lyssnar just nu på Smirnoffs senaste och det är inte precis något man vill ha i lurarna när man ska sova. Men den är bra.

  Svårt med byxor tycker jag. Jag behöver några par enkla trädgårdsbyxor: raka ben, resår i midjan, enfärgade, inte massor med fickor här och där och inte behöver jag förstärkningar på knäna heller. Söker på nätet men hittar inte. Får fortsätta leta.

  God bättring och trevlig helg Eva!

  1. Tack för din omtanke.Min syster som jag delar bostad och hushåll med har fått en lätt variant. Ena dagen har hon lite feber och är jättetrött andra dagen känner hon sig helt OK. Så har det hållit i 3 veckor – precis som med mig. Hon är 80 fyllda så jag har varit orolig.
   Ja lite korta promenader tar jag. Som du säger – om inte annat så för psyket. Skulle inte palla annars.
   De drömbyxorna skulle jag också vilja ha. Lycka till med letandet.
   Hoppas du klarar dig från viruset och att du får en angenäm helg i trädgården!

 9. För min del har det gått nästan en och en halv månad sedan mina symptom försvann, först nu kan jag titulera mig som “nästan helt återställd”, konditionen är nästan tillbaka på samma nivå som innan mm mm. Det tog m a o tid, man kan ju börja med att promenera nära bostaden, gå i cirklar så att säga, så har man nära hem om det behövs, en kollega till mig gick en promenad när han blev frisk, helt plötsligt blev han helt slut och trodde aldrig att han skulle orka ta sig hem igen.

  1. Det där med att gå i cirklar tar jag till mig, tack. Stackars din kollega. Feberfri idag än så länge så det blir nog en liten cirkelpromenad!

 10. Skönt att du känner dig på bättringsväg, även om det är segt.
  Har hört talas om de populära älgprogrammen, men inte sett dem.
  Tråkigt att de gamla i Sverige har det så dåligt. De har byggt upp vår välfärd och borde istället hedras.
  Trevlig helg!

 11. Vad härligt att du mår bättre – även om det tar tid att komma tillbaka till 100 procent. Det är en spännande bokhög du har där. Önskar dig god läsning!

 12. Visste inte att du blivit drabbad av viruset! Skönt att läsa att du är på bättringsvägen, så att du förhoppningsvis kan njuta av allt vackert i naturen. Nu och framöver. Har släktingar som blivit drabbade och det tar verkligen tid att bli frisk. Ja, det är tur att det finns böcker att förlora sig i och ett och annat tv-program som älgvandringen. Vilka fantastiska djur!
  Ja, det är något visst med gamla kartor – vackra som tavlor!
  Vårhälsningar från Gunilla

  1. Intressant att höra att det tar lång tid även för dina släktingar att bli friska. Även om det är tråkigt. Javisst är det trevligt med gamla kartor. Hoppas allt är bra med dig!

   1. Tack Eva! Vi har ännu så länge klarat oss ifrån coronaviruset, men jag har inte mått så bra under vintern och våren. Har skrivit lite om det på bloggen. Det är lite bättre…
    Är lite sparsam med mina inlägg och kommentarer hos andra. Även om jag läser då och då.
    Kramar.

 13. Heja Eva som inte ger upp! Härligt inlägg. Boktraven ser härlig ut, jag avundas dig lite.
  Hoppas du snart kan ge dig ut på promenader igen. Men undvik bad ett tag till – för kallt ännu. Älgarna vet vad som gäller. 🙂

 14. Vädret just nu känns som riktigt aprilväder, igår haglade det hos oss.
  Såg lite konstigt ut när det blev vitt på backen… Men snart har vi förhoppningsvis riktig vår.. Ha en fin helg nu Kram 🤗👍

Kommentera