Fokus på talgoxar i orostider

Talgoxarna utanför mitt fönster är lika pigga, glada och underhållande som vanligt – ovetande om den kris vi människor nu genomlever. Trevliga och intressanta bloggteman är svåra att hitta på. Man vill så gärna skriva något fint för att få sig själv och kanske andra att skingra tankarna, oron och ångesten.

talg6
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1702303

Det har blivit så tyst och folktomt runtomkring. Endast cyberetern är full med våglängder av coronabrus. Man måste försöka plocka bort negativa känslor och fokusera på annat. Man måste ha struktur på vardagen läser jag i en artikel.

Hur mycket tacksamhet känner man inte för människor som jobbar i vården och med virusets offer. De som utsätter sig för faran att själva bli smittade. De som sliter till utmattningens gräns för att vårda och förhoppningsvis rädda liv. Vi har skyldighet att efterleva alla regler och rekommendationer för deras och våra medmänniskors skull.

Alla gör tyvärr inte det. Blir mycket upprörd när jag förstår att somliga i riskgrupperna ignorerar föreskrifterna och ändå blandar sig med andra i matvaruaffärer, apotek och på andra ställen.

Glömmer för en stund bort pandemin och ägnar intresset åt talgoxarna utanför fönstret. Fördjupar mig i en mycket intressant artikel av poeten och kritikern Erik Bergqvist om talgoxar med rubriken En mes med väl godkänt i intelligenstest (SvD 28 mars 2020). Han skriver om Anders Brodins, biolog vid Lunds universitet, bok, Smartast bland mesar (Natur & Kultur).

Klickbara bilder


27 thoughts on “Fokus på talgoxar i orostider

 1. Fina naturbilder!
  Mycket viktigt, tror jag, i dagar som dessa, att hitta något vackert och positivt också.
  Är bara just nu så himla förbannad på alla korkade människor som förstör så mycket för andra,
  Önskar dej en skön helg!

 2. Ja vi har alla skyldigheter nu om vi ska komma igenom den här pandemin med så få sjuka och döda som möjligt. Allas ansvar.
  Det är extra viktigt nu att hitta glädjeämnen nu och vad är då bättre än djur och natur. Våra småfåglar är så fina. Ta hand om dig.

 3. Å, vilka trevliga och träffande underrubriker till fotografierna. Håll avstånd, borde ta priset i dessa dagar.
  Ser också hur gamlingar som jag går in och ute i mataffären här hos mig. Själv har jag munskydd som jag drar upp över näsan när jag går in i butiken. Nu har inte alla sådana men det skulle gå lika bra med en halsduk/snibb/tygremsa. Hoppas att jag ger signaler som ger ringar på vattnet.

  Vad gäller småfåglarna har jag samlat hår från min hund hela vintern men här i krokarna finns inte en enda småfågel. Begriper inte men de har kanske lärt sig att här inte finns så mycket att hämta i vare sig matväg eller byggmaterial.
  När jag för tre år sedan bodde på landet så låg det alltid en anteckningsbok i fönstret. Där antecknade vi de olika arterna vartefter de kom till bordet som stod utanför köksfönstret eller till träden där smålarver alltid finns under barken. En fröjd för öga och öra.
  🙂

 4. Dubbelt uppslag i morgontidningen, en understreckare med ett helt annat ämne än det vi vant oss vid, talgoxar. Roligt att läsa om de finurliga, intelligenta,läraktiga mesarna som kan vara råa och med mycket spetsig näbb..Och som du har utanför ditt fönster, knackar de på rutan om maten är slut? Fina bilder.

  1. Trevliga småfåglar att lära sig mer om. Skönt med ett annat tema i tidningen i dessa dagar. Yes de knackar rejält på fönsterrutan om maten är slut eller inte passar!

 5. Visst är talgoxarna fina och roliga att titta på och dina texter till dem är verkligen träffande.
  Och att inte alla respekterar de regler som gäller nu är otroligt korkat rent ut sagt. Jag hörde om ett svenskt par som hade en sjuk son och de hade fått order om att isolera sig och rapportera in med jämna mellanrum. Men istället tänkte de att de skulle passa på att ta lite semester och åkte till Teneriffa!!!! Men där fick de tag på dem och satte dem i isolering på hotellrummet!!! De får inte gå utanför dörren på hotellet och får mat till dörren. Rätt åt dem tycker jag! Jag har ingen aning om hur länge de får sitta där nu när alla gränser är stängda! Men visst är det respektlöst att göra så här!
  Ha en trevlig helg och njut av dina fina talgoxar som är små ljusglimtar i allt det tråkiga just nu!

  1. Man måste ta tillvara de små ljusglimtarna. Man häpnar när man hör talas om familjen som åkte till Teneriffa och undrar hur deras hjärnor ser ut? Hoppas du får en skön söndag. Här är en minusgrad med klart och solsken.

   1. Ja man undrar verkligen hur de tänkte! Eller snarare om de tänkte!
    Här är det några få plusgrader och sol just nu.
    Ha en fin söndag!

 6. Trist när folk inte ens tar hänsyn utifrån sin egen horisont, samhället och enskilda gör ju väldigt mycket för att underlätta för en riskgrupp, då måste man ju dra sitt strå till stacken. Eftersom som jag själv är smittad, inga symptom längre, håller jag ett stort säkerhetsavstånd, 10 meter, när jag rör mig utomhus.

 7. Ja, det är en märklig tystnad utomhus nu, ingen rörelse alls nästan på gator och torg. Vi rör oss ute, men i stort bara i skog och mark och håller mer än rekommenderat avstånd om vi möter någon. När jag betalade mina räkningar häromdagen kunde jag också konstatera att mars varit en billig månad, inte ett enda “onödigt” inköp eftersom vi inte velat åka iväg till något köpcenter. Det enda är ett helt obegagnat SL-kort som dessutom går ut nästa vecka! Eftersom effekterna av viruset ändå tycks ha varit till gagn för klimatet kan vi väl använda bilen lite mer utan att behöva få dåligt samvete. 🙂

  1. Det är mycket som blir annorlunda nu med inköp mm. Visst är det märkligt att det skulle bli ett virus som skulle gagna klimatet.

 8. Gillade de klockrena och väldigt träffande bildtexterna till bilderna på talgoxen.
  Idag är det lördag, och då brukar det vara väldigt livligt på innergården. Det var nästan spöklikt dött där. Det var mera personer ute under arbetsdagarna.
  Tycker de personer som till exempel reser till sina sommarhus för att undkomma smittan i Stockholm, och de som åker på påsklov norröver, till Gotland eller till Öland m m är hänsynslösa. Förstår inte hur de tänker, om de nu gör det.
  Norrtälje kommun har ju aviserat att de inte kan hjälpa alla tillresta nollåttor, då de i första hand kommer ta hand om sina egna. Bra där!!!

  1. Tycker också det är fel att folk åker till sina sommarställen och riskerar föra smittan vidare. Nu och ett bra tag framöver måste man gilla läget, vara solidarisk och leva ganska isolerat och göra det så bra för sig som möjligt.

 9. Jag håller med till 100 procent om att vårdpersonal gör ett fantastiskt jobb, i Sverige och i världen. Detsamma gäller alla de som städar, tar hand om barn så att föräldrarna kan jobba (t ex inom vården), som kör viktiga transporter med flera. Från det till något annat: Fina bilder!

 10. Jättefina bilder på dina små gäster.
  Det är nog alltid så att en del människor helt enkelt inte tänker och framför allt inte på andra. Suck….
  Har inte ont av att var hemma och handlar bara 1 gång i veckan. Jag har aldrig långtråkigt. Det finns så mycket att pyssla med och som gör mig glad. Om inte annars så efteråt 😀

  1. Jag har faktiskt heller aldrig tråkigt. Har massor med saker att göra. Faktiskt ibland så jag blir lite stressad av det, men bara i positiv bemärkelse.

 11. Du har verkligen iakttagit dina små fågelvänner och fångat deras miner, en himla rolig och fin bildserie med fyndig text – toppen! Påminner mig om att jag måste fylla på med mat. Men fröna som maken köpte senast har alla ratat, får hitta nya. Hos mig har jag mest blåmesar och pilfinkar och så var det ett tag ett stort gäng med kajor som tog över fågelrestaurangen helt fräckt.

  Livet går sin gilla gång, för mig är det mesta sig likt. Ingen större skillnad på antalet människor som rör sig här omkring, det är ganska glest även i normala tider. Den stora skillnaden är de små som vi inte får träffa. Jag kan tänka mig att lille höstpojken inte förstår varför han inte får åka till mormor och morfar längre.

  Läser att du vet att sysselsätta dig, det låter bra!

  1. Tack så mycket! Barnen har nog svårt att förstå detta som händer nu. Hoppas du kan samtala lite med höstpojken digitalt i alla fall. Men jag förstår att det aldrig kan bli riktigt samma sak.
   Tycker fåglarna bör klara sig själva snart. Nätterna är dock väldigt kalla här så lite till behöver de nog få mat.

   1. Idag ville den lille prata via Facetime, men jag fick det inte att fungera på min sida, det var bara jag som såg honom. Jag får kolla inställningar och träna lite.

 12. Fåglar är alltid ett bra sätt att skingra orostankar med. Bara att stå och titta på eller fröjdas åt. Imorse hade vi 10 minusgrader (!) så då fick de extra frukost. Fördelen med att vara hemma jämt. Man har tid med servicen.
  Intressant med talgoxen är att på andra språk heter de motsvarande “stormes” t ex engelskans great tit. Det latinska namnet är Parus major, vilket betyder just stor mes. Men det blev talgoxe istället. Lite lustigt. 🙂
  Du lyckas bra med att hjälpa oss skingra oron, Eva. Tack för det.

Kommentera