Hemleveranser i Coronatider

Våra grindar står numera öppna hela dagarna. Vi tillhör riskgruppen (70 +) och beställer allt med hemleverans. Därför låter vi grindarna vara öppna så att chaufförerna lätt och snabbt kan ställa in paketen på tomten.

Nu väntar vi på ett paket med böcker från Ad libris . Vi betalar alltså extra för att få det levererat till dörren/grinden. Det är inte enbart för att inte utsätta oss eller andra för eventuell smitta utan vi behöver inte dra eller bära tunga paket. Vi är ej längre bilburna.

I morgon förmiddag kommer Mathem med veckoleveransen. På torsdag väntar vi på vin från Winefinder. På fredag kommer fröer och lite annat till odlingen på täppan. På apotea.se har vi fått mediciner.

Nästa vecka kommer matleveransen från ICA. Det var fullbokat på Mathem. (Mathem undersöker möjligheten att låta äldre få förtur med hemleveranser. Ingenting är klart ännu, men det låter hoppingivande.) Mathems varor är något dyrare än ICAs men utbudet och valmöjligheterna är betydligt större. Dessutom har de många extrapriser varje vecka.

Detta är vad vi kan göra för att hejda virusets spridning genom att inte besöka matbutiker eller andra butiker. Annat som vi handlar på nätet måste vi kunna få hemlevererat annars får det vara.

PS Det kommer allt närmare nu. En person i bloggkretsen rapporterar just nu att han är drabbad.


 

26 thoughts on “Hemleveranser i Coronatider

 1. Så bra att det finns hemleveranser av det mesta. Här finns inte detta men jag har flera underbara bekanta som jag kan få hjälp av. Mötte en som jobbar i vår butik och hon handlar gärna om jag behöver. Tillhör riskgrupperna men är försiktig.
  Kramar

  1. Förstår att man inte har möjlighet få hemleveranser överallt. Men underbart att höra att du får hjälp från en som jobbar i butiken. Bättre kan det inte bli. Ha det nu så bra. Kramar

 2. Skönt att höra att ni är så försiktiga, Eva! Jag brottas lönlöst med att få mina 40-talistföräldrar att förstå att de inte ska traska omkring på stan och i mataffärer, men de envisas.
  Att beställa över nätet och få hemlevererat vande jag mig vid förra året när jag låg hemma med brutet ben. Så smidigt. Nu får jag vackert ge mig ut och handla matvaror ändå eftersom tjänsterna som du säger är fullbokade eller inställda. Tänker att ni äldre ska få förtur också så jag avstår dem just nu.
  Ta hand om er i dessa märkliga tider! 🙂

   1. Javisst alla måste ta sitt ansvar och göra vad de kan för att minska smittspridningen. Det handlar ju inte bara att vara försiktig så att man inte blir smittad utan även att inte smitta andra ifall man bär på viruset kanske utan att veta om det. Ha de bra!

  1. Man kan ju tydligen drabbas olika av viruset. En del märker ju inte ens att de är smittade. Men som världsläget är måste man nog tänka på sin nästa och inte riskera att föra smittan vidare. Var försiktig när du är ute och handlar. Nu ser vi fram emot våren, värmen, fågelsången och odlingarna. Bina får vi inte glömma. Undrar när de börjar vakna!

 3. Ni lever verkligen by the book och verkar ha förmåga att sysselsätta er med såväl litteratur som fröer. Det låter klokt att de med mest och störst behov prioriteras när det gäller hemleveranser. Tänk vad mycket som har förändrats snabbt i våra vardagsliv!

 4. Vi skulle beställa Online, men det lät sig inte göras denna vecka pga fullbokat överallt. Men om två veckor! Då debuterar vi. Måste ju hänga med😉

  1. Tror de flesta firmor som levererar hem till folk har varit tvungna se över sin logistik. Det kommer säkert att bli bättre snart. Lycka till med den första beställningen. Det gäller att veta vad man ska ha och inte som i en butik där man kan kan gå och välja och vraka. Hemleveranser kan naturligtvis aldrig helt ersätta besök i en butik. I normala fall brukar vi komplettera lite med butikshandel också.

  1. Allt förändrades så snabbt. Får matleverantörerna bara lite tid på sig tror jag kapaciteten kommer att öka snart.

 5. Började e-handla mat i februari, coop.se, som jag var mycket nöjd med. Nu är dock leveranstiderna något helt annat, man får vänta mer än en vecka. Så jag avvaktar tills Coronan dragit vidare, men å andra sidan har jag byggt upp ett stort förråd här hemma så jag klarar mig utan e-handel.

 6. Som jag skrev igår har min lokala ICA har en liten annan approach för oss “gamlingar”, väldigt lovvärt måste jag säga. Har idag mot alla odds lyckats installera både mobilt BankID och Swish, så nu är jag rustad.
  Kollade apotea.se:s sajt idag. Du kan vara glad att du var ute i god tid, för idag var det en varning att de hade betydligt längre leveranstider. Inte helt otippat om man säger så.

  Det är en himla tur att internet finns, så att man åtminstone kan “kommunicera” via sociala media.

  1. Mobilt bank-id har vi fixat. Dock inte Swish. Ska försöka göra det idag för det börjar blir allt vanligare. Om folk inte bunkrade så mycket och inte tog ut mediciner de ännu inte behöver skulle det inte behöva bli så’n kö på nätleveranserna. Håller med om internet är fantastiskt nu.

 7. Det är bra med nätbeställningar och hemleveranser när det fungerar. Men som Kristallina skriver, överbelastning i dessa tider gör att man inte kan använda sig av dem om man inte redan har fått snurr på det. Eller som när jag skulle ha min medicin: beställa via nätet men hämta på apoteket. Vad är vitsen med det?

  1. Om alla tar sitt ansvar och inte bunkrar och inte tar ut mediciner de inte behöver ännu skulle läget inte vara så prekärt.

 8. Jag är också 70+ men min man är 8 år yngre, väldigt praktiskt nu. Men det är klart att risk finns att han får ngt oönskat med sig hem
  .Vi är lyckligt lottade o har stor trädgård, det finns alltid ngt att ute som måste göras. Här rullas inga tummar…
  Önskar dig allt gott , ingen covid -19!

 9. Verkligen jättebra med hemleverans om man har möjlighet till det. Här finns inte den möjligheten, så det gäller att vara extra försiktig när man är tvungen att tillfälligt besöka civilisationen.
  Ha det gott Eva!

  1. Tror också ni på landet har mer vana att ha lite framförhållning när det gäller proviantering. Vi som bor nära butiker brukar inte bekymra oss om sådant vi vet vi lätt kan skaffa hem varor. Utom i dessa tider förstås! Må så gott du kan!

 10. I UK kan vi inte få leveranser från det stora matkedjorna, de är överbelastad. Kanske om jag beställer nu att jag kan få varorna i mitten av april, men knappast ens det. De flesta an inte ens ta emot en så sen beställning.
  Vi har däremot blivit lovad leveranser från en lokal frukt- och grönsakshandlare och en grannes son har idag handlat för sex stycken familjer.
  Vi sitter här hemma i karantän.

  1. Kanske de organiserar om leveranserna så att ni kan få hem varor tidigare. Så gjorde man här. Usch vilka tider det blivit och så snabbt det gick. Bra att ni får hem frukt och grönsaker i alla fall. Hoppas det ordnar sig med mat också. Kram

Kommentera