I frivillig coronakarantän

Ja nu sitter man här och undviker sociala kontakter i möjligaste mån. Vi vet att man att man aldrig skall ta något för givet. Heller inte att man kan tro sig veta hur dagen kommer att bli. Men att man skulle uppleva en pandemi kunde kunde väl ingen ana.

Vi som tillhör den sk riskgruppen har nu mer eller mindre stängt in oss. Utomhusvistelserna blir där man kan hålla avståndet till andra. Vi undviker att handla i matvarubutiker om möjligt utan beställer mat från t ex Mathem som vi i och för sig brukar göra. Toapapper har vi nu som de flesta andra så det räcker ett tag! Det blir värre med färska grönsaker och frukt.
toilet-paper-4941747_640

Lite vin till helgen har vi beställt från Winefinder. Smidigt och enkelt att beställa. Lite dyrare och något okända viner (de har ej boxar), men jättebillig hemleverans. Vi försökte beställa hemleverans från Systembolaget (som också levererar inom vissa områden), men varken deras hemsida ännu mindre deras betalningssystem fungerade märkligt nog inte.

red-wine-2409301_640

Det blir mycket gjort hemma. Vårgarderoben är fixad, huset städat, tvätten tvättad. Vi har det bra än så länge och beklagar oss inte. Böcker att läsa, radio att lyssna på och handarbete att sy och TV (tyvärr ingen fotboll!) att titta på. 

Tankarna går till de ensamma och de som kanske inte har råd att hamstra en del eller inte har tillgång till den digitala tekniken. Det kan vara svårt att be om hjälp. Men jag tror att de flesta som kan gärna ställer upp. 

Det gäller också att fokusera på något annat än viruset för att skingra oron.

Läsa, lyssna på radio, poddar och musik, lägga pussel, lösa korsord och suduko, handarbeta, så fröer mm.

Man kan börja med ett större projekt som att t ex

möblera om, måla om en möbel, byta gardiner, tvätta fönster mm.

Surf-tips
digitala operan. Där kan man se och lyssna till t ex Madame Butterfly och mycket annat om balett och bakom scenen på Operan.

inspireras och suktas av Lisa Elmqvists (i nyrenoverade Östermalmshallen i Stockholm) onlineutbud av färdig mat. 

Blogga är också en trevlig och givande sysselsättning! Berätta gärna hur du har det och upplever tillvaron nu!

27 thoughts on “I frivillig coronakarantän

 1. Har inte gått i karantän ännu men är försiktig. Vi tar våra promenader som vanligt och jag handlar själv. Tur att bloggen finns så man får lite kontakt med andra. Det är väldigt olustigt med viruset och vad som händer. Kramar

 2. En ny erfarenhet för alla.
  Jag har börjat med köksskåpen . Rensning av utgångna kryddor och välbehövlig städning i alla vinklar och vrår. Ingen kul sysselsättning men det gäller att passa på nu när man tycks ha oceaner av tid till sitt förfogande. Vem vet hur länge detta kommer att hålla på? Blir i alla fall något man kommer att minnas – före och efter coronaviruset!
  Rensning i datorn. Försöker minska på antalet fotografier. En stilla tillbakablick på den tiden man hade pappersfotografier. Då var man mer sparsam med att trycka….Blev inte så mycket att sortera. Men nu 😱
  Något som blivit betydligt enklare, det är att deklarera! Bara kontrollera siffrorna på blanketten och godkänna. 😀Bonus att man tydligen skall få tillbaka skatteåterbäringen redan före påsk.
  Tur det finns FaceTime så man åtminstone får se raringarna via skärm. Igår fick vi bevis på att lillebror vågade sig på att pappa hjälpte till att dra ut den första lösa tanden! Lycka idag när tandfen varit på besök!

  1. Face time är nytt för mig. Så bra att ni kan titta på raringarna där. Så skönt att tanden inte är något problem längre. En söt liten glugg nu kanske?
   Ja det blir mycket gjort hemma nu. God idé att rensa bilder. Har länge tänkt göra det, men det har aldrig blivit av. Nu finns tid för det.
   Men visst är det super med deklarationen. Tycker öht att just skatteverket är suveräna med det digitala.
   Här skiner solen idag om än vinden friskar i ordentligt. Men ut och gå måste man för att rensa hjärnan från allt annat för en stund i alla fall.
   Ha det gott!

 3. Britta Stenberg-Tyrefors

  Hur upplever jag tillvaron Just nu?
  För första gången ingår jag i en grupp, har aldrig tillhört någon förut vare sig tonåring, student, rödvinsvänster eller invandrare, det går att räkna upp alla möjliga grupper som är lite krångliga. Men nu är jag en åldring och det är en grupp som omtalas som “dom”. Man vänder sig inte till oss direkt som om vi har förstånd utan “vi ska ska hjälpa dom att förstå att dom ska inte gå ut och bli smittade, för då ställer dom till problem för så många i sjukvården”. Sen kan gruppen vara hur oenhetlig som helst, nu är vi “dom”. Det är klart jag inte vill att vare sig jag eller hela gruppen ska gå mot ättestupan men jag kan önska mig ett något mer inkluderande tilltal från alla de som predikar ansvarstagande.
  För övrigt lever jag på som vanligt, har jättemycket här hemma som fått vänta på att bli gjort och datorn är en vän för det mesta. Ensamhet vänjer man sig vid med stigande ålder och när många vänner gått ur tiden. De man har kvar går ju ändå att tala med i telefon och med bild, även om det är lättare utan. Sen är det trevligt att läsa bloggar t.ex. dina Eva med många trevliga förslag.

  1. Stort tack Britta för att du säger det många av oss känner. Jag har heller aldrig tillhört någon grupp. Vi har verkligen blivit utpekade som “dom”. Det handlar ju mer om som du säger att vi inte ska ta upp platser i vården än av äkta omsorg.
   Ja det blir mycket gjort hemma nu. Idag ska jag ta itu med att rensa bilder i datorn för att frigöra plats. Datorn är man rädd om. Också för mig är den ett trevligt sällskap när vänner och arbetskamrater försvinner på olika sätt. Tack för dina fina ord om bloggen.

 4. Det är onekligen lite otäckt med viruset och hur mycket det påverkar hela världen. Själv är jag inte så rädd för min egen del men vill ju självklart inte bli smittad och sen smitta andra som är i riksgrupperna! Jag har turen att ha ett jobb där jag knappt kommer i kontakt med andra mer än tio minuter innan jag kör ut på min runda. I övrigt lever vi som vanligt, nästan, förutom att man är väldigt försiktig med att ta i olika ytor när man är ute och handlar. Jag torkar av handtaget på kundvagnen innan jag tar den och tvättar händerna så fort jag kommer hem.
  Alla resplaner och andra aktiviteter som man planerat för ligger så klart på is just nu. Nu kan man bara vänta och se vad som händer framöver!
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Du har tur som har ett sådant jobb. Det är skrämmande med alla permitteringar och uppsägningar nu. Vi lever också som vanligt hemma. Utomhus är vi försiktiga, men det är svårt när man börjar samtala med någon att tänka på att hålla avståndet. Det går åt mer handcreme nu efter allt handtvättande. Hoppas du har det bra!

   1. Ja handcreme går åt just nu! Här är det ganska glest med folk ute just nu. Vi har ju inte så många fall här i Blekinge än. Det är nog mycket värre för dig i Stockholm där det är så många smittade och bor så mycket folk. Det blir nog svårare att undvika att komma för nära folk där, så jag förstår absolut att du håller dig hemma så mycket det går!
    Var rädd om dig och hoppas du mår bra!

   2. Tack snälla du. Jag mår bra. Det gäller att göra det bästa möjliga av situationen och absolut inte deppa ihop.

 5. Försöker handla så sällan som möjligt och annars går jag med min hund våra promenader. Har tur och bor på landet där det ändå inte finns många människor man träffar ute.
  Har mina fysiska böcker, ljudböcker, nätet och lite handarbete.
  Ta hand om dig och ha det så gott det går!

  1. Det måste kännas extra bra att bo på landet i dessa tider. Vi som bor, om inte mitt i en storstad så på pendlingsavstånd, måste vara försiktiga. Än så länge är det inga problem med isoleringen, men i längden kommer det att märkas tror jag. Huvudsaken är ju att man klarar sig ifrån smittan. Ha det så bra du med Kristallina.

 6. Det kan jag förstå att det är ett bra tillfälle att rensa och röja! Bra sätt att använda inomhustiden. Själv jobbar jag på, så röjartiden är lika begränsad som vanligt 😊.

  1. Skönt att höra att det fortfarande finns jobb i samhället som fungerar och kan eller måste skötas förutom sjukvården förstås.

 7. Som jag själv skrev på min blogg idag, så finns det 500-600 miljoner bloggar i världen, så det är bara att “resa i Blogglandia”.
  Hittills “lider” jag inte nämnvärt av “husarresten”, men till sommaren lär det nog bli mycket värre. Inget EM i fotboll, och jag skulle gissa att även OS ligger i farozonen. Som älskare av fotboll och friidrott svider det, rejält dessutom, precis som för dig.
  Har funderat över hemleverans för mat, men Täby Centrum är så tomt med så få människor, att jag hittills handlat som vanligt. Värre blir det när man stänger hela centrum.
  Rensa, röja, städa gör jag inte mera än vanligt.
  Så jag fördriver tiden med att läsa böcker och blogga. När det blir varmare er jag framemot många balkonghäng. Så jag hoppas att det inte ska gå någon nöd på mig.

  PS. Tack för tipset med vinleveranser. DS.

  1. Kul att du gillade tipset om vinleveranser. Lite måste man ju få unna sig. Nej vi lider inte heller nämnvärt – än så länge. Huvudsaken är ju att man klarar sig. Men du vad jag saknar fotbollen! Över huvudtaget saknar jag också all annan idrott. Till och med snooker skulle jag ha glädje av. Var försiktig om dig när du handlar.

 8. Här fortgår livet ungefär som vanligt med långa skogspromenader – och snart kan jag nog börja med lite trädgårdspyssel också 🙂
  Vi är ju mest hemma annars också, när vi inte är ute med husbilen … hur det blir med såna resor i sommar vet jag inte, men förhoppningsvis så ska det väl fungera.
  Maken som närmar sig 80 år är klart i riskgruppen, jag själv fyller snart 69 och är väl gränsfall med mitt lite halvdåliga hjärta …
  Här finns inte möjligheten att få några varor hemkörda, utan det blir till att bege sig till de butiker som man vill handla av.
  Känner ingen panik, men en viss oro finns förstås …

  1. Det måste kännas skönt att bo på landet nu. Även om ni måste proviantera ibland. Förstår att det inte går att få hemleveranser. Det gäller ju att vara försiktigt när man handlar, men det är inte alltid så lätt heller. Visst blir man orolig av alla nyhetsrapporter. Ibland stänger vi av alla sändningar för att inte bli mer oroade. Vi kan inte göra mer än isolera oss. Ha det så bra du kan och njut av dina promenader.

 9. För mig är det än ingen större skillnad, jag är mest hemmavid annars också och vardagshandlar så gott som aldrig. Till slut har jag nog fått min man att förstå att han inte bör handla varje dag, vilket han vill eftersom han bara måste ha kvällstidningen. Något problem med att fördriva tiden har jag inte, jag gör något litet jag orkar och sen är dagens krafter förbrukade. Mycket film på datorn blir det och en och annan liten promenad. Om inte annat så runt huset.

  Den stora skillnaden är att inte få träffa barnbarnen, vi har gjort det regelbundet i alla år. Det bekymrar mig också hur mellandottern och hennes man klarar av pusslet med att få två läkarscheman att stämma, nu när deras jourpass är förlängda och varken vi eller farmor kan ställa upp med att hämta barnen vid schemakrockar. De har totalt reseförbud, även inom landet och det ryktas om indragna semestrar. Jag önskar att jag kunde teleportera hjälp och avlastning till dem.

  Äldsta dottern har hela familjen hemma just nu, de är båda gymnasielärare. Distansundervisning låter ganska lättsamt och bekvämt men det är otroligt krävande för lärarna som i princip förväntas hålla alla lektioner, ta närvaron för varje lektion, fixa uppgifter och allt vad därtill hör. Mycket nytt vad gäller tekniska lösningar att ta in i en hast är det. Hennes man sitter i bostadsrättsföreningens garage med sin dator, det är för lyhört i lägenheten för att de samtidigt ska kunna ha videokonferenser eller dylikt allihop.

  Sonen har varit isolerad i sin etta i Olso ett bra tag nu, men corona hade han inte, vilket han tyckte var lite otur, han ville ha klarat av det. Han fortsätter jobbar hemifrån och har varit upprörd över Sveriges långsamma åtgärder, men har tagit in att många barn skulle fara vind för våg om alla skolor skulle stängas.

  En sak till i min långa lägesrapport: medicinerna. Jag tillbringade många timmar igår med att försöka få tag på mitt Levaxin, ringde runt till olika apotek. Många hade stängt sin kundtelefon och andra hade halvtimmeslånga köer. Ett enda apotek hade L på lager, men i en annan förpackningsstorlek än det står på mitt recept. I morse fick jag samtal från apoteket att det ordnar sig, jag får min medicin, får skicka min man att hämta den, man beställer på nätet men hämtar på plats, konstigt nog.

  Det här handlar också om detta med lagerhållning, vilket är upprörande tycker jag.

  Nu börjar det snart vara dags att skaffa lite vårblommor till alla krukor, frågan är om man skulle våga sig till någon plantskola…

  1. Här törs vi inte besöka affärer längre inte heller någon plantskola. Det får bli fröer på posten att odla. Förstår att det är jobbigt med din medicin. Om folk kunde sansa sig lite och inte bunkra och bara tänka på sig själva.
   Vi andra är tacksamma för läkares och lärares insatser i dessa tider. Alla får vi göra uppoffringar av olika dignitet i dessa dagar. Skulle vilja ställa upp och hjälpa till, men det bästa vi kan göra är att isolera oss. Med alla digitala hjälpmedel är den uppoffringen inte särskilt stor. Hoppas nu att det ordnar sig med din medicin och att du får tag i fina blommor om du uppsöker en plantskola.

 10. Att det inte finns någon fotboll att titta på är tufft, men jag har börjat titta på SVT play och öppet arkiv när jag står i köket, det finns ju överhuvudtaget ingen sport att titta på.

  1. Hej! Vad roligt att få besök av dig. Har sett dig på flera ställen och förstår att du är en riktig storbloggare. Önskar dig en god dag!

 11. Livet pågår med en viss begränsning! Vi tillhör “dom” – riskgruppen som ska hålla sig borta från offentligheten! Nu har vi inte, vad vi känner till några underliggande sjukdomar, så maken går till affären, då det behövs! För övrigt håller vi oss för oss själva. Allt känns konstigt och oroväckande, men vi anpassar oss. Vi har en liten trädgård med altan och balkong och igår blev det fika på balkongen för första gången i år! 🙂 Det blir många promenader i naturen. I skogen eller vid havet – allt som vi brukar göra, med vissa undantag.
  Glasbutiken besökte maken igår och jag trädgårdshandeln här där jag bor och fick köpt lite vårblommor. Så nu är det fint vid vår entré och på altanen.
  Så det går ingen nöd på oss. Tänker mest på alla som arbetar inom sjuk – och äldrevården. De gör ett fantastiskt jobb! <3 Hemskt att människor dör i förtid! Hemskt och avskyvärt är också alla falska rykten som sprids från alla "förstå-sig-på-are" och ifrån "högre ort" på politisk nivå! Det skrämmer mig och det skrämmer mig också vad som ska hända sedan, när pandemin har klingat ut! Jag hoppas det inte blir som vanligt! Jag hoppas att vi alla återgår till ett hållbart samhälle.
  Må gott!
  Gunilla

Kommentera