På gång just nu – den 22 mars 2020

Vårdagjämningen
Vårdagjämning inträffar när solen passerar himmelsekvatorn från söder mot norr. Det gjorde den i fredags den 20 mars kl 3:50.

Kronan bland apelsiner
Den senaste, kanske sista för säsongen, leveransen med blodapelsiner från Italien var Corona-etiketterad! Fri tolkning!?

Fotbollens historia
Är nog inte ensam om att tycka att livet är lite tråkigt utan fotboll på TV. Blev tipsad om en serie i sex delar på Netflix The English game. Den får hela 9. 2 av  IMBD. Den får vi inte missa. Tror även andra än fotbollsnördar kan ha glädje av den.

Julian Fellowes som skapade Downton Abbey har gjort en serie om den moderna fotbollens uppkomst i England på 1800-talet. När fotbollen går från att bara vara en angelägenhet för brittiska internatskolor tvingas man mötas över klassgränserna för att etablera den nya idrottsformen. Här kan man se en trailer.

SVT Arkiv
Blev tipsad av en bloggkompis om SVT Arkiv. Jag visste att det fanns, men har inte ägnat det någon uppmärksamhet. Har tittat runt lite och det är rena guldgruvan med dokumentärer och gamla serier.

Pollensnuva?
Här kan du avläsa de aktuella pollenhalterna i luften. Scrolla ner på sidan till din ort eller den som ligger närmast.

Lär dig franska
Om du har funderat på att lära dig lite franska kanske detta är något.

Lär dig franska med personligt anpassade dagliga lektioner via e-post. I varje lektion följer du Victor Hugos äventyr medan han utforskar den frankofila världen. Kurserna är humoristiska, med praktiska situationer och olika dialekter. Kursen är anpassad till alla nivåer (över 15 år) utom nybörjare.

Få en månads gratis lektioner (inget köptvång). Du måste förstås prenumerera på Svenska Dagbladet (som fungerar jättebra digitalt).

Våffeltime
Jungfru Marie Bebådelsedag den 25 mars firar vi gärna med några våfflor, eller hur?

Odlingstips
Trevlig och populär sommarblomma som är lätt att så och passar att ha i kruka är doftnemesia.

Den har ett utbrett växtsätt med massor av små blommor i rosa, vitt och ljuslila. Den blir ca 40 cm hög.

Så i mars-april. Man fuktar jorden före sådd och trycker fröerna lite lätt. Täck över med en bit klar plast med lufthål. Låt stå ljust och svalt efter groning. Omskola dem i tuvor.

När frostrisken är över bör man avhärda dem ett tag. (Ställ ut dem på dagen och ta in dem på kvällen.) Vattna regelbundet. Vill stå soligt. Rensa blommorna regelbundet för lång blomning hela sommaren.


16 thoughts on “På gång just nu – den 22 mars 2020

 1. Tack för lite trevlig information. Doft nemesia är så fin men jag köper ett par plantor då jag inte har plats att så.
  Sköt om dej och var försiktig

  1. Jag har aldrig sett den som planta någonstans. Har också ont om plats för frösådd inomhus så plantor skulle vara att föredra. Kul att du också tycker om den. Är så försiktig jag kan. Ha det gott!

 2. Visst är det härligt när vi passerar milstolpar mot ljusare tider. Att det dessutom bjudits på vackert väder gör ju saken betydligt trevligare.
  Haha, för Corona-apelsiner! Undrar om det är någon större efterfrågan på dem?
  Maken härhemma är en flitig användare av IMDB och faktiskt han också spanat in serien av Julian Fellowes om The English Game. Alltid något för oss fotbollsnördar😀.
  En serie på HBO som fått bra poäng är The Night Of. Vi har hunnit med två avsnitt och den verkar lovande.
  Förra året gav jag mig på att förså Zinnia. Gick åt skogen när jag planterade dem i trädgården. Skam den som ger sig. Testar årets tips från dig och skall ge mig på doftnemesian.

  1. The Night Of verkar ju jättebra. Står på att se-listan nu. Har kollat några avsnitt på fotbollsserien. Den är bra, men handlar om väldigt mycket annat än fotboll också. Häruppe väntar vi fortfarande på lite värme så man kan börja röja i täppan och ta fram utemöblerna. Hoppas du lyckas bättre med Zinnian i år.

 3. Doftnemesian ser trevlig ut, men skulle nog inte trivas något vidare på vår balkong som tyvärr ligger mest i skugga. Men OM jag så småningom flyttar till en annan bostad med supersoligt läge, ska jag försöka minnas den som ett alternativ till andra ”vaneblommor”.

  1. Som alltid beror det på omständigheterna med ljus och värme när det gäller frösådd. Men gör ett försök. Det är den absolut värd.

 4. Apelsinerna var ju nästan ett dåligt skämt. Ja inte apelsinerna då, utan etiketten. Undrar om folk köpte dom, eller om det gick lika illa för dom som för ölen som ingen vill/kan dricka längre…

  Ingen fotboll och troligen ingen OS heller. Urtrist. Har inte Netflix, men de har lovat att streama “långsammare” så att distansarbetet för gymnasier, universitet och arbetsplatser inte ska överlasta nätet.

  Kan eller rättare sagt kunde franska en gång i tiden, och Victor Hugos böcker fick vi läsa i plugget. Kanske ska jag fräscha upp mina kunskaper en aning… om jag börjar få tråkigt vill säga;-)

  1. Man måste hålla igång och inte bli uttråkad. Men jag vet att det är inte så lätt. Visste inte jag skulle sakna fotbollen så mycket.

 5. Haha, coronaapelsinerna var ju klart roliga! 🙂
  Älskar din header. Vårkänslor! Heja!
  I dessa tider får man fokusera på det man kan klara av och tycker är roligt, som planteringar. Dina tips inspirerar. Jag ska sätta igång ännu en pallkrageodling med blomfröer.
  Och våfflor blir det imorgon. 🙂

  1. Har inget våffeljärn längre så vi fick stå över i år. Hoppas dina blev bra. Lycka till med fröodlingen.

Kommentera