På gång just nu – den 8 februari 2020

Ugglespaning
Nu är tid att lyssna efter kattugglan och andra ugglor. Här kan man se på Artportalen de senaste 7 dagarnas uggelobsar.

Sportlovstider
Sportlovet kallades från början på 1940-talet för kokslov. Det infördes för att spara på uppvärmningen av skolorna då vintrarna var betydligt kallare. (Stenkol och koks var bränslet man använde på den tiden.) För att sysselsätta de skollediga ungdomarna ordnade man aktiviteter med fokus på friluftsliv mm. Det var alltså för att sänka bränslekostnaderna det infördes.

På 1950-talet ansåg man i första hand det praktiskt att stänga skolorna av medicinhygieniska skäl. Just den tiden på året var risken som störst för spridning av infektioner. Det var framför allt i städerna som sportlovet var vanligast. Ungdomarna där behövde komma ut på landet och i frisk luft. Småningom började lovet spridas även till landsbygden. Det var först i slutet av 1950-talet sportlovet fick sitt genomslag i hela landet. Källa: Wikipedia

Ny köksmaskin?
En fritör – helst en Philips Airfryer – är tydligen det senaste man skall ha. Är frestad, men vet inte om vi har råd eller plats. Det är inte pommes friten som lockar mest utan den fettsnåla tillagningen över huvud taget och med krispig yta. Någon som har erfarenhet av den?

Boktips
Amor Towles En gentleman i Moskva. En mycket speciell och märklig bok. En pärla. Månpocket. 519 s. Bokus 59 kr.

Hur hänförande att det i en tid så rå som vår finns en välskriven roman som bygger en bro till den gamla världens elegans och ridderlighet. The Washington Post. (Kan inte sägas bättre – min kommentar)

Läs Björn G Stenbergs recension i UNT här.

Makeup-tips
Ett knep som gör mycket till utseendet och som får en att se lite yngre ut är att markera ögonbrynen. Ögonbryn är ju som bekant väldigt inne nu. Lägg på lite ögonbrynsgel på en vinklad pensel.

Anastasia Beverly Hills Dipbrow Pomade är en krämig och vattenfast ögonbrynsprodukt. Kladdar inte, ger en naturlig färg och sitter hela dagen. Avlägsnas med vanlig rengöringscreme. Finns i 11 nyanser. (Använd hellre för ljus än för mörk.) Finns på Kicks.


26 thoughts on “På gång just nu – den 8 februari 2020

 1. Förstår att du hade svårt att välja! Fina färgkombinationer.
  Boken tänker jag spana in på rean.
  Ögonbrynen fixar jag med penna och borste. Fungerar bra för mig. Konstigt det där med att byta invanda produkter till nya – det bär emot. Åtminstone för mig.
  Man undrar ju hur länge dessa redan hutlösa löner till fotbollsspelarna kan fortsätta höjas? Inte rimligt.

  1. All heder till de högavlönade idrottsmänniskor som skänker pengar till välgörenhet. Nu senast de tennisspelare som gav så mycket till brandoffren i Australien. Kul att du också fixar brynen. Det börjar bli allt svårare att få tag i kläder i bomull utan elastan därav storköpet.

 2. Franska Fikon

  Festlig timing… igår kväll vid läggdags (sover med öppet fönster) hörde vi kattugglans hoande för första gången denna “vinter”.
  Jag färgar mina ögonbryn sedan många år tillbaka. Precis som du säger så har de stor betydelse för karaktären till ansiktet. Köper en lätthanterlig ögonbrynsfärg på HM.
  Helt otroligt med proffsspelarnas löner. Hur har det blivit så? Varför fortsätter vi att acceptera? De skulle ju spela lika bra för samma slant per år i stället för per månad. Då skulle också klubbarna själva stå för säkerhetskostnaderna i samband med matcherna, istället för att de som nu belastar samhället. Har inget alls emot fotboll, visserligen inte min favvosport, men många andra sporter har också alldeles för överbetalda idrottsmän – det är principen tycker jag.

  1. Det är något alldeles speciellt att höra kattugglans läte. Har tyvärr inte hört den ännu i år. Jag brukade också permanentfärga brynen, men tydligen för mycket och för ofta för jag utvecklade allergi mot medlet. Det är inte vettigt att samhället skall stå för säkerhetskostnaderna kring fotbollen. Är själv mycket road av framför allt engelsk fotboll, men man blir fundersam när det går upp för en hur mycket pengar det handlar om. Det verkar snart inte finnas några gränser.

 3. Ja, helt sanslösa löner till fotbollsspelare. Undrar om någon är värd de pengarna per månad.
  Håller med om ögonbryn. Målar jag alltid. Bra att det finns några klara linjer i ett åldrande ansikte 😉 och boken har jag redan på min att-läsa-lista (som är meterlång, suck..)
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Tror inte heller någon är värd de pengarna – i alla fall inte någon fotbollsspelare. Visst är det fint med “några klara linjer i ett åldrande ansikte” angående brynen – mycket bra formulerat tycker jag. Har också en lång att-läsa-lista nu och det känns så tryggt.
   Hoppas du också får en trevlig vecka.

 4. Otroliga löner för att jaga en boll på en plan! Den lägst betalda tjänar mer på en månad än vad jag gör under ett helt liv! Vad ska de ha alla pengar till? Hur mycket du än anstränger dig och handlar så kan du omöjligt hinna göra av med så mycket pengar! och jämför det med kvinnor i vården till exempel!
  Håller också med om ögonbrynen, de behöver mer och mer hjälp på traven ju äldre man blir!
  Tack för ett intressant inlägg som alltid!

  1. Tack så mycket! Om de välavlönade idrottsmänniskorna ändå skänkte bort mer än de gör. Men de skall ö h t inte kunna tjäna så mycket som de gör tycker jag. Håller verkligen med om kvinnorna i vården.

 5. Kul att din kommentarsruta är tillbaka. Ibland sker mirakel trots allt…
  Den där köksmanicken är ungefär som alla andra “villhövliga” köksmaskiner. Man köper den för dyra pengar, använder den en gång, sedan får den samla damm i något skåp.

  Månadslönerna ja, vad ska man säga. Undrar hur klubbarna klarar dess hiskeliga summor som dessutom inte ens inkluderar segerpremier. Lägg därtill spelarnas privata reklamkontrakt så kan man väl säga att deras dagliga inkomster motsvarar några årslön för oss vanliga dödliga…

  Ögonbrynsgelén låter inte så dumt faktiskt. Köpte ett serum för några veckor sedan som skulle förlänga/förstärka mina ögonbryn. Den enda effekten var kliande ögon… Men ögonbryn är ju längre ifrån ögat än fransarna;-)

  Gillar de glada färgerna av Gudrun Sjödéns kläder, men inte formen. Plaggen är lite för “säckiga” för min smak.

 6. Blev också så glad när jag såg att kommentarrutan var tillbaka. Man kan aldrig veta.
  Tror du har rätt om köksmaskinen. Det såg så himla fint ut på bilden. Vill se någon vanlig människas omdöme om den först i alla fall och inte bara lita till reklamen.
  Fotbollsspelarnas löner lär nog fortsätta stiga och vi att fortsätta titta och roas – för det är ju det det handlar om!?
  Har också fått allergi av färgning av brynen. Man får pröva sig fram lite försiktigt. Men det blir fint när det lyckas!
  Gillar också färgerna på topparna. Inte så väldigt säckiga ändå tycker jag.
  Ikväll blir det Milan med Zlatan. Kan inte låta bli att kolla honom.

 7. Boken tilltalar mig – hoppas den finns på biblioteket! Kläder på rea köper jag sällan eller aldrig. Helt enkelt för att det jag eventuellt skulle behöva är sällan med på rea. Minns att jag fyndade en vinterkappa för flera år sedan, som jag behövde och den använder jag fortfarande då och då. Idag är det inte läge för att gå ut och lyssna efter kattugglan! Det blåser något förfärligt här… stormen är på ingående! Det får bli nästa gång då jag besöker “min skog!”
  Jag tror du klarar dig utan den där köksmaskinen! Det är lätt att falla för reklamen…
  Hälsningar, Gunilla

 8. Boken har jag letat upp på Bookbeat, lyssnar just nu på Olga Tokarczuks Styr din plog över de dödas ben.

  Det är nästan ofattbara löner, kan nästan inte ta in att någon tjänar så mycket.

  Jättefina toppar, skönt med nytt och fräscht i garderoben!

  Nu ropar maken, dags att mangla lakan.

  1. Har tänkt ge mig på Tokarczuks Jakobsböckerna, men har inte kommit till skott ännu. Är den bra (det är den förstås) Styr din plog…?
   Hoppas det gick bra med manglingen. Hopas veckan blir OK.

   1. OT är alldeles ny för mig så jag visste inte vad jag kunde förvänta mig. Jag tycker om den och tydligen är det något slags kriminalroman men väldigt annorlunda. Jag hinner tyvärr inte lyssna så länge innan jag somnar dock. Jakobsböckerna verkar väldigt intressant men den tror jag att jag måste försöka läsa som pappersbok, när jag har skaffat nya glasögon. När det nu blir, jag har svårt att välja bågar.

    Manglingen gick bra men jag blev helt utmattad av att mangla tre lakan och fyra örngott, pust. Det tar tid att återhämta sig, tydligen. Hoppas att ditt besök på vårdcentralen ger svar på vad som plågar dig.

   2. Jag somnar alldeles för fort på kvällarna också. Skulle vilja hinna läsa så mycket mer. Har inte ro att sätta mig och läsa mitt på da’n.
    Läkarbesöket gick jättebra, tack. Skall ändra på en blodtrycksmedicin som kan vara orsaken.
    Min kondis är också väldigt nedsatt. Har blivit rekommenderad en motionscykel.

   3. Motionscykeln kan du ha vid tv:n. Var det verkligen en blodtrycksmedicin? Jag känner bara till att blodfettsmediciner kan ge väldig värk.

   4. Motionscykeln kommer idag. Nej det verkar som det är blodtrycksmedicinen. Här skiner solen nu. Allt känns så bra. Hoppas du är bra nu också från förkylningen i alla fall!

 9. Blir lite ledsen när jag ser hur mycket de tjänar. De som jobbar innom vården borde ha bättre lön. Använder inte smik i någon form och har aldrig gjort.
  Tack för tipset i förra inlägget om torktumlare och pappersnäsdukar, hade ett par svarta byxor som jag försökte rolla men dom fick en stund i tumlaren sen blev det mycket bättre.
  Ha en fin vecka

  1. Kul att det gick bra med byxorna i torktumlaren. Jag har också tidigare använt en roller. Hoppas du också får en fin vecka.

 10. Ugglornas tid är nu skulle man kunna säga, och går man ut när det blivit mörkt kan man med lite tur höra dem hoa. Vi har två ugglebon som vi håller span på, förutom Åkersbergaugglan också ett stationärt par i närheten av Fiskartorpet på Djurgården. Det paret tror vi nu ligger på ägg, så kanske vi kan få se små trollungar sitta uppflugna i träden nära boet någon gång i början, mitten på mars. 🙂
  PS Snygga toppar!

 11. Jaha, då har jag lärt mig något nytt om sportlovet idag. Det där hade jag aldrig kunnat tänka mig var anledningen – bränslesnålhet.:)
  Tack för påminnelse om ugglespaning. Och du det där var jäkligt snygga toppar med härliga mönster och färger! Bra beslut! 😀

 12. Just det, vecka 7 och sportlov i mina gamla hemtrakter.
  Hade glömt bort det där med kokslov, roligt att du tog upp det.
  Fina tröjor, gillar Gudrun Sjödéns kollektioner.
  Ha det bra!

Kommentera