På gång just nu – den 14 december 2019

Det börjar lacka mot jul. Försäljningen av granar är i full gång på gator och torg. Förr i tiden var det oftast norrlänningar som kom ner till Stockholm med egenhändigt nedsågade granar och tjänade en extraslant.

Jag minns från mina barndomskvarter i Stockholm hur det doftade kåda i hela huset på morgonen när granförsäljarna hade kommit på natten och placerat granarna utanför vår port – endast ett par dagar före julafton. Det var så spännande.

Nu har andra tagit över ruljangsen. Några norrländska granar tror jag inte heller förekommer längre. De är odlade och danska ädelgranar, som inte doftar något! Själv vill jag bara ha lite granris att lägga utanför dörren, men det skall dofta annars blir det ingen jul.

På ytterdörren brukar vi ha en liten gulfärgad stålkorg fylld med lingonris. Eftersom jag är en laglydig person och inte plockar vare sig lingonris eller grankvistar i skogen, fast jag har nära till den, vände jag mig till blomsterhandeln. Dröm om min förvåning när man för ynka 7 kvistar lingonris skulle ha 360 kr. Det kan inte vara möjligt, sa jag, men det var det.

På torget utanför sålde man lingonriskransar till en sjättedel av floristernas pris. Så nu har vi korgen fylld med lingonris och rött sidenband på dörren, men inget granris som dörrmatta. Inte ännu…

Julmatstradition med italienskt inslag
Många har sina traditioner när det gäller julmaten. Det brukar var helsvenskt i svenska hem. Ett tillbehör vi har sedan många år som inte är svenskt, men som vi tagit till oss, är en panetonni.

Den italienska julkakan från Milano består av surdeg, jäst, vatten, mjöl, smör och ägg. Fyllningen i panettonin varierar men är ofta fylld med kanderad apelsin, citronskal och russin. Det senare gör att den håller väldigt länge. Vi älskar den. I år köpte vi den på Lidl.

Skulle vara kul att höra om du har något utländskt inslag på julbordet som tradition.

Årets Person
Visst är vi stolta över henne. Utsedd av Magazine Times anrika utmärkelse till Årets Person!

Filmer
Några filmer jag nyligen sett och med stor behållning är The Post, Marriage story och The Irishman. Alla på Netflix.

Kryssning i Östersjön
Blev väldigt frestad av denna kryssning till tyska Rügen, Gotland och Bornholm med ö-luffning. Enligt reklamen en resa för naturälskare, historieintresserade, kulturvänner och livsnjutare i allmänhet. Fyra dygn 4 200 kr med halvpension.


28 thoughts on “På gång just nu – den 14 december 2019

 1. Granförsäljning är tydligen bra ”business” nuförtiden. Barnbarnen ( med föräldrar förstås) var i år ute och högg egen gran och fick den inplastad inför hemfärd. När det är dags att slänga granen sker det också miljövänligt med en hel del roligheter för barnen.
  Vi är inte så noga med s.k. julmat. Inga måsten. Ibland har vi ätit grekiskt och även hemmagjorda pizzor har slukats på julaftonen. Det som är ett måste hemma hos föräldrarna är dopp-i-gryta. De brukar spara en omgång till mig.❤️
  Tycker absolut att du skall åka på kryss!
  ”Vår” Greta kanske skall ta det lite lugnare nästa år. Jag är rädd över den hypen som uppstått kring henne. Klarar hon av det i längden? Men hon har verkligen startat nå’t bra. Bara tråkigt att pengar fortfarande styr istället för arbetet att rädda vår planet.

  1. Jag är inte mycket för julmatstraditioner, men lite grann vill jag ha. Pizza kan jag dock inte tänka mig. Men smaken är olika. Hoppas det luktar gott om granen. Fick dom granen inplastad ute i skogen?

   1. Ja, granen inplastades av markägaren. Service, kallas det visst.
    Julbord på IKEA och hos vår ICA-handlare räcker för mig. ICA:s klart bättre.

   2. Kan man tänka! Pyttelitet julbord. Någon onsdag (5 % -onsdag för pensionärer) i december blir vi bjudna på bl.. sill, skinka, Jansson, kaffe och pepparkaka. Det dukas upp vid delikatessdisken med några bord och det är verkligen uppskattat! Lagom och gott. Naturligtvis finns alla ingredienser till salu i butiken. 🎄😀

 2. Inget utländskt till på mitt lilla julbord bara skinka och brunkål. Den lille trumslagarpojken är underbar.
  Vilket fruktansvärt pris på lingonriset, såg att 2 små kvistar tallris kostade 99:- på torget. Det var rensning längs promenadstigen för några veckor sedan så jag passade på att ta lite ris.
  Ha en trevlig helg.

  1. Ja man får passa på när man ser något ris som ligger på marken. Låter gott med brunkål till skinkan. Hoppas du får en fin söndag. Jag tror solen kommer att titta fram lite hos oss idag.

 3. Vilken helt underbar liten unge som spelar trummor! Helt otroligt! Han är nog det sötaste jag har sett på länge! Tack för den videon!
  Den kryssningen blir jag också sugen på!
  Ha en fin helg!

  1. Javisst är ungen underbar. Vilket taktsinne! Har alltid velat se tyska Rügen och det vore ju ett jättebra tillfälle. Bornholm och Gotland har jag varit på och återväder gärna till.
   Ha en fin söndag med lite sol kanske!?

 4. Videon med pojken såg jag redan igår. Det är helt otroligt. Kallar men det för naturbegåvning.
  Inget särskilt här på julbordet sedan jag är själv.
  Kryssningen låter bra. Spännande om du kommer att göra den.
  Ha en trevlig söndag!

  1. Tack Kristallina! Vi får se hur det blir med kryssningen. Tycker alltid det är kul att läsa om resor. Sedan om de blir av eller inte är en annan sak. Förstår att du inte ställer till med något stort med maten inför julen.
   Hoppas du också får en trevlig söndag!

 5. Margaretha

  Tack för trevligt brev. Granris finns att köpa hos de flesta som säger granar. De Drummer boy är underbar. Tack för tipset. GOD JUL. Margaretha

 6. Franska Fikon

  Fantastisk liten trummispojke! Undrar hur gammal han är… Jo här äts det julmat med sill och skinka och gärna flera gånger. Varvad med lutfisk och kalkon. Kalkonen får väl representera det utländska, fast jag läste att det har tydligen bara varit tradition i UK sedan 1930-talet. Men vi är många som ska äta, i år blir vi 14 st både julafton och juldag. Skönt att äldste sonen tagit över ruljansen! Fotot från 1955, har du hittat det på nätet? Jättekul med gamla foton, tyvärr glömmer man ju hur det såg ut innan, när man river och bygger nytt. Ha en fin tredje advent!

  1. Så roligt att höra någon som verkligen har traditionell julmat. Kalkonen låter fantastiskt. Har alltid avundats engelsmännen den traditionen.
   Det låter skönt att sonen fixar det hela. Mathållning för 14 pers i 2 dagar kräver en del!
   Googla på Stockholmskällan. Där kan du fördjupa dig i massor av gamla bilder som väcker minnen till liv.

 7. Som alltid ett intressant och läsvärt inlägg hos dig! Roligt att titta på ditt gamla inlägg med dina minnen från Stockholm, så som det såg ut för många år sedan och kul med de gamla bilderna!
  Visst är vi stolta över Gretas insatser för miljön, men samtidigt lite oroad hur hon ska orka …
  Jag har skogen utanför dörren … och till vår tomt hör även en del av den, så jag har fritt fram att helt lagligt kunna ta det jag vill ha – dessutom bondens godkännande att även nyttja hans del av skogen 🙂
  Den kryssningen skulle jag gärna åka på! Ser absolut jätteintressant ut!
  Ha en fin tredje adventssöndag!

  1. Tack snälla Anki för fina ord! Avundas dig tillgången till gran, ris och allt annat underbart som skogen erbjuder.
   Ja jag älskar bilder från mitt gamla Stockholm. Idag har för mycket förändrats och jag känner snart inte igen mig i min födelsestad. Är tacksam att jag inte bor där längre.
   Kryssningen lockar enormt, men man får se om den blir av.
   Hoppas din tredje advent blir bra!

 8. Det var en allvarsam liten trumslagare – och duktig! Brödet du skriver om låter spännande. Kanske jag glider in i den lokala affären och letar reda på ett sådant. Det påminner delvis om tyska Stollen, den tyska fruktkakan, som det bjöds på under min barndoms jular.

 9. Hutlöst dyrt med lingonris, otroligt! Jag säger som Anki, jag har ju på torpet naturen inpå knuten och är till och med skogsägare, förra ägarna planterade en grandunge, men granarna är numera gigantiska och får stå där de står, så högt i tak har vi inte.

  Greta är verkligen beundransvärd men hon behöver nog ta det lite lugnt, det kan inte vara lätt att få all den uppmärksamhet som hon har fått, överallt.

  En gång hade vi en panetonni på julbordet, den kom med vår eritreanska del av släkten och den var god, minns jag. Annars förväntar sig alla att vi serverar karelska piroger med äggsmör, och det är snart dags att baka dem, ett drygt jobb. Själv vill jag ha kålrotslåda, det absolut godaste, så god till skinkan. Till gröten hade vi förr fruktsoppa gjord på torkad frukt, mmmm, men nu gör jag den sällan. Men däremot gärna saffranspannkaka till efterrätt. Mozartkulor som jag började med ett år har ett av barnen tagit som sin uppgift. vi får se vad de överraskar med i år.

  Den lille trumslagarpojken är helt fantastisk, tack för den videon, jag njöt.

  Kryssningen är nog väldigt njutbar för dem som inte blir sjösjuka. Jag måste preparera mig med åksjuketabletter som jag blir väldigt trött av, tyvärr.

  Härligt med doftande granminnen!

  1. Åh så gott det låter med din julmat. Karelska piroger med äggsmör har jag aldrig smakat. Kålrotslåda har jag ätit en gång och det var jättegott.
   Någon här trodde det var fejk med trumslagarpojken, eftersom det är en hel orkester bakom. Ja man vet aldrig. Söt är han i alla fall.
   Greta behöver säkert en lång ledighet och få det att lugna ner sig kring henne. Tråkigt att man inte åstadkom mer än man gjorde i Madrid.
   Har inte haft känning av sjösjuka tidigare, men det är något att tänka på. Saker och ting kan ändras med åren. Det har man lärt sig. Har inte bokat resan ännu. Måste tänka lite till.
   Undrar om jag inte ska ge mig ut i skogen och ändå försöka få tag i lite doftande granris.
   Hoppas veckan före jul inte blir för stressig.

 10. Den där floristen får nog jobba på prissättningen, tycker jag. Hutlöst.
  Håller med dig om granriset, har planer på att ordna till förstutrappen jag också. Men vi firar inte julen hemmavid i år, så vi får se….
  Jag måste erkänna att jag inte riktigt sällar mig till beundrarskaran av den lille trummispojken. Söt absolut, och duktig, helt klart, men var det hans eller orkesterns trummor som lät mest egentligen? Han var ju inte ensam trummare, så att säga. 🙂 Men han kommer nog att gå långt med tiden.

  1. Ja hutlöst var ordet! Jag har inte kommit över det ännu. Så skönt det låter att inte vara hemma i jul. Så du tror att det mesta är fejk med trummisen? Kanhända. Skall kolla igen! Ha nu en bra förejulvecka!

   1. Kanske inte fejk, han trummade nog så glatt, men det var lite mycket ljud för att komma från bara den lilla trumman. 🙂 Men han var riktigt duktig på att hålla takten!

Kommentera