På gång just nu – den 9 december 2019

Gårdagens regnradar! Dagens är inte fullt lika täckt av blå färg, men det räcker till!

Jag kan faktiskt inte erinra mig någon höst som det regnat så mycket. Kanske har jag inte lagt alla på minnet. Ibland är det lite svårt att hålla humöret uppe.

Nobeldagen
I morgon infaller den stora högtiden med utdelningen av Nobelprisen i Konserthuset och därmed följande bankett i Stadshuset i Stockholm. Det är en dag man inte bör ta bilen till stan, vara beredd på indragna busslinjer och avstängda gator mm. Transportstyrelsen meddelar att det även kommer att råda flygstopp över Stockholm.

Ingenting som stör mig. Min position kommer att vara i min trygga och sköna TV-fåtölj där jag kommer att avnjuta festligheterna.

Sömnen
Av sömn blir man smartare, friskare och lyckligare enligt hjärnforskaren Christian Benedict. Här ger han några råd om man känner sig trött i vintermörkret.

Han fastställer de bästa råden om hur man skall kunna sova bättre till några viktiga kontraster:

ljus, föda och motion under dagtid – mörker, fasta och vila på kvällen.

Han betonar också vikten av positiva tankar. Många underskattar sin egen sömn negativt, vilket i sin tur kan leda till en ond cirkel med ökad stress.

Det är bra att ha en rutin för att lära hjärnan vad man brukar göra för att kunna somna:

Testa att först spänna och sedan slappna av i musklerna några gånger. Läs några sidor i en bok.

Om inget av detta lyckas och du ändå inte kan somna.
Gå upp och sätt dig och läs i ett rum som inte har för starkt ljus. Gå sedan och lägg dig när du känner dig trött.

TV-serier
Det brittiska kungahuset är underlag till många filmer och TV-serier.
Det finns flera serier om drottning Elisabeth och hennes släkt och familj – inte bara The Crown, som nog är den bästa. Prinsessan Dianas liv är också aktuellt igen i flera serier. Man häpnar lite när man ser den masshysteri som utbröt kring hennes död och begravning. Ryktena om prins Philips samröre med folk i  Profumo-affären (för er som minns den oerhörda skandalen i början av 1960-talet) är kanske delvis upphovet till en ny serie om Christine Keeler. Den kommer att gå på BBCOne kring nyår och kommer säkert att väcka en del debatt. Vem vet, kanske prins Andrews påstådda samröre med Epstein och hans chockerande förehavanden också blir underlag för en TV-serie.

“Shetland”
Douglas Henshall (kommissarie Perez) i TV-serien Shetland twittrar att en ny säsong (den sjätte!) kommer att börja spelas in i mars 2020. Själv tyckte jag det räckte efter den senaste säsongen. Det är mest naturen och det shetländska språket som får mig att fortsätta se den.

Pannband
I mitt letande efter en snygg mössa eller enklare hatt föll valet slutligen på ett sportigt pannband som man klarar sig bra med.

Mönster och garn finns på Hobbii. Där finns mycket annat. Gratis mönster att ladda ner!

Förutseende kemiprofessor
I boken om Nobel av Ingrid Carlberg läser jag att redan 1896 publicerade kemiprofessorn Svante Arrhenius (1859-1927) en uppmärksammad artikel där han beräknade hur ökade utsläpp av koldioxid i luften skulle kunna påverka klimatet på jorden. Han fick Nobelpriset i kemi 1903.


25 thoughts on “På gång just nu – den 9 december 2019

 1. Regnat har det verkligen gjort och solfattigt. Kan inte minnas en så blöt och mörk höst t.o.m Minton vägrar gå ibland.
  Sovtips behöver jag inte däremot tips så jag blir piggare.
  Pannbanden är jättesnygga har du stickat dom själv.
  Kram

  1. Stackars Minton. Förstår att det är jobbigt med allt vatten för honom. Några tips att bli piggare har jag inte. Vet bara att äter jag lök får jag väldigt svårt att sova på natten. Men det är nog inte att rekommendera.
   Nej jag har inte stickat pannbanden ännu, men det skall jag göra.

 2. Ett evigt regnande här med nuförtiden!
  Jag har enorma problem med sömnen eftersom jag måste dela upp det i två delar. Så problemet med alla tips för bättre sömn är att de utgår ifrån att man har möjlighet att sova när man kan sova. Tyvärr så har man inte det när man jobbar utan man är tvungen att sova på tider som passar ens arbetstider. Och kan man inte sova då så blir det stress och en ond cirkel av det 😒
  Pannbandet är jättesnyggt! Blir sugen på att sticka ett sånt!
  Ha en fin kväll!

  1. Förstår att du har problem med sömnen. Där hjälper nog inga vanliga sömntips utan det gäller väl att hitta en egen sömnrutin när man har udda arbetstider. Det värsta är när det blir en ond cirkel av det hela.
   Ja det skall bli kul att göra pannbanden.
   Hoppas du får en bra fortsättning på veckan med god sömn.

 3. Jättefin pannband!
  Det är precis vad jag alltid gör. Jag läser ½ timme innan jag släcker lampan. Det hjälper mig att “rensa” hjärnan.
  Håller med dig. Det känns som om det har regnat i veckor. Kommer aldrig ut med kameran heller och skulle gärna gå en lång skogspromenad.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Nej det är svårt att fotografer aute i detta väder. Nu snöar det här och skall bli soligt i morgon. Det vore kul med lite fotovänligt väder ett tag.
   Läser också en stund innan jag skall sova. Har svårt att sluta efter en halvtimme dock. Ofta blir det mer än en timme.
   Hoppas du med får en fin vecka!

   1. Mitt diskbråck i halsryggen förhindrar att jag läser längre. Det börjar skriker efter ½ timme. Därför blir det ljudböcker istället på dagen. Dessutom blir de tråkiga sysslorna (hushållsarbete) lite roligare. De gör man ju utan att tänka 😀

   2. Så bra med ljudböckerna. Det skär i mig när jag förstår (det kan jag naturligtvis inte) hur ont du har av diskbråcket.

 4. Jag måste plocka fram mina mindfulnesskivor igen, märker att jag spänner mig för mycket. Bra att du påminner om avslappning!

  Vädret är så osmart: det snöar och så regnar det strax efter, känns som ett slöseri på nåt sätt.

  Har du sett Flatömysteriet? En underbar liten isländsk serie. Språket, miljön… SVT play.

  1. Såg avsnitt 1 av Flatö och det var verkligen bedövande vackert. Sedan glömde jag bort den. Tack för påminnelsen!
   Det snöar här nu så jag hoppas på lite fint fotoväder i morgon om det inte smälter bort förstås.
   Hoppas du tar fram avslappningsskivorna och låter dig bli avslappad.

 5. Nobelfesten är ungefär som Vasaloppet, långdragen och urtråkigt;-) Har faktiskt bara sett Nobelfesten en enda gång, eller nja, det gjorde jag inte, då jag somnade ifrån efter en kvart;-)
  Sömn den här årstiden är inget problem. Det är ju mörkt hela tiden, och då blir man ju automatisk trött och tröttare.
  Shetland kan jag se hur många avsnitt som helst av. Älskar naturen precis som du, och jag gillar den skotska/shetländska dialekten. Ibland är det faktiskt tur att det är textat;-)
  Så duktig du är med att sticka pannband. De blev ju hur fina som helst. Mycket coolare än en hatt om jag får säga så.

  1. Var glad för din goda sömn. Nej Nobelfesten missar jag aldrig. Däremot håller jag med om Vasaloppet. Dötrist!
   Javisst blir det bättre med pannband än en hatt!!!

 6. Ja, även här har det varit en väldigt regnig höst, men egentligen lider jag inte alls av varken det eller mörkret. Inatt kom lite snö och det gör världen lite ljusare och det känns också helt OK 🙂
  Nobelfesten är inget för mig … t.o.m Vasaloppet är roligare.
  Snygga pannband – om jag kunde sticka skulle jag göra ett sånt 🙂

 7. Tack för kloka råd om sömn! Allt sådant tages alltid tacksamt emot. Ett ständigt problem i perioder.
  Haha, ja regnat har det verkligen gjort. Nu borde väl äntligen vår törstiga nyplanterade häck vara nöjd, tycker jag. 🙂
  Önskar dig en skön dag i din sköna fåtölj! Ska försöka hänga med lite på festligheterna jag också. I alla fall lite av prisutdelningen.

 8. Visst är det roligt att titta på nobelfesten! Vi behöver allt glittret i mörkret! Ja, i perioder har det allt regnat en hel del! är rädd för att det beror på Klimatförändringarna… Men idag har vi en frostig och solig dag! Underbart!
  Ja, det brittiska kungahuset figurerar i ett flertal serier. Många bra faktiskt!
  Visst är man mer trött så här i december. Men jag är ute så gott som varje dag, äter och tränar bra! Inga större problem… tar dagen och natten med ro! 🙂
  Kram Gunilla

 9. Hej Eva!
  Såg ditt meddelande om att min förra kommentar försvann som skräpkommentar. Så konstigt det kan bli. Men ingen fara. Tack för att du hörde av dig! 🙂

  Då tar jag det igen: tack för tips om sätt att somna. Alltid välkommet! Och nu njuter vi av Nobel-festligheterna från våra sköna fåtöljer! 🙂

  1. Tack själv! Så bra att er häck har fått mycket vatten. Själv är jag rädd att en del lökar vi satt kommer att ruttna av allt regn.
   Nu njuter vi av Nobelfesten och hoppas att allt går lugnt till.

Kommentera