Min kryddträdgård i krukor utomhus – Rosmarin

Rosmarin/Rosmarinus officinalis

En klassisk medelhavskrydda med medeltida anor

Växtplats och skötsel: Rosmarin är en flerårig kryddväxt och halvbuske, med karaktäristisk härlig smak och doft. Det är en torktålig solälskare. Gillar mager och kalkrik jord. Förvaras ljust och frostfritt under vintern. I kruka vill den ha stort utrymme och väldränerat samt stå soligt och skyddat. Tål att beskäras.

Egenskaper: Rosmarin innehåller antioxidanter och mineraler som kan stärka immunförsvaret. Den innehåller växtämnen (saponiner) som har en avgiftande effekt. Rosmarin är också känd för att förhöja blodcirkulationen.

Örten innehåller ämnen som förhindrar nedbrytningen av acetylkolin, en substans i hjärnan som är viktig för minnet. Brist på acetylkolin är också kopplad till Alzheimers sjukdom.

Utseende, höjd och blomningstid: Har bruna grenar med barrliknande blad. Får ljuvligt söta blå blommor. Ca 60 cm. Blommar juni-juli.

Medicinsk verkan: Medicinskt har örten använts som kramplösande, urindrivande och magstärkande medel. Te på rosmarin stimulerar matsmältningen.

Övrigt: Rosmarinus från latinets ”havets dagg”. Kanske för att rosmarinens blommor är många, ljusblå och små och ser ut som daggdroppar.

Ur rosmarinolja framställs en hel del kosmetiska produkter som tvål, schampo mm.

Till matlagning: Rosmarin passar till maträtter med lamm, kyckling, till ugnsbakad potatis och pastarätter samt i marinader eller som smaksättning av vinäger och oljor.

Rosmarinbladen blir inte mjuka vid tillagning, vilket inte alla gillar.

I kryddblandningen bouquet garni ingår ofta basilika, dragon, lagerblad, peppar, persilja och just rosmarin.

Bouquet_garni_p1150476_extracted
Foto David Monniaux

Lägg rosmarin på glöden vid grillning för behagligare doft och mildra det värsta grilloset.


 

3 thoughts on “Min kryddträdgård i krukor utomhus – Rosmarin

  1. En härlig kryddväxt! Har inte lyckats övervintra den … eller den har överlevt vintern, men dött framåt vårkanten …

  2. Pingback: På gång just nu - den 7 juni 2022 - Seniorvinklat

Kommentera