På gång just nu – den 7 juni 2022

På gång just nu är göken

Tidigt på morgnarna kan jag höra göken här på Ekerö. Det var flera år sedan jag hörde den så det är enormt glädjande.

I folktron trodde man att gökens ropande kunde förutspå både död och lycka så därav uttrycken:

södergök är dödergök,
västergök är bästergök,
östergök är tröstergök och
norrgök är sorggök.

Min gök ko-koar i öster så det är en tröstergök. Lite tröst kan man verkligen behöva i dessa orostider.

Läs mer om göken här på SR Naturmorgon.

Gök. Cuculus canorus

En rörsångare föder upp en gökunge.

By Per Harald Olsen – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1887345

Kläder i rätt storlek

Kläder tillverkar man ju oftast i fem standardstorlekar small, medium och large osv. Klädindustrin har bestämt att någon av dessa storlekar måste man ha. Vi som inte har exakt någon av dessa storlekar får finna oss i att ta det som i alla fall passar bäst.

Nu har ett företag – Son of a taylor – (som tillverkar plagg för herrar) kommit på hur man skapar en unik storlek till varje kund.

Genom en algoritm* som tar fram rätt storlek baserat på personen längd, vikt, ålder och skostorlek får man fram var och ens personliga mått. Storleken finns sedan sparad så det är bara att beställa och få plagg som ”sitter som smäck”.

Hur man genom längd, vikt, ålder och skostorlek får fram rätt storlek förstår inte jag, men algoritmerna gör det uppenbarligen.

*En algoritm är, inom matematiken och datavetenskapen, en ändlig uppsättning (mängd) otvetydiga instruktioner som efter exekvering löser ett problem.


Kulinariska konstaffischer

En samling konsttryck inspirerade av mat som passar att ha i ett kök eller vid en matplats. Det är Wall of Art som skapat serien som har accentfärgerna rött, blått, rosa och gult. Här finns humrar, citronsallader, vinkaraffer, charkuterier, gafflar, kaffekoppar och ostron i starka färger. De finns i olika storlekar.


Dumma frågor om internet

Internetstiftelsen har här samlat information om “dumma” frågor om internet. Handlar bland mycket annat om influencer, GDPR, hackare, moln, nättroll, darknet, 5G, swish och bank-id. Indelat i korta avsnitt om varje tema. Mycket läsvärt!


Semester med släkten i sommarstugan

En bok om hur det kan vara att fira semestern tillsammans med släkten i sommarstugan. En psykolog analyserar och förklarar hur man kan undvika fällorna.

Igenkänningsfaktorn är hög när man planerar utflykter, kalas och mysiga stunder tillsammans. Varje scen eskalerar till en situation där någon känner sig överkörd, osedd eller besviken. Man smäller i dörrar, kastar saker i väggen och några dricker för mycket alkohol.

Då är det dags för psykologen att analysera vad som gick fel och hur man kunde agerat istället. Det är ju ingen som vill ha bråk på semestern men ack så svårt att undvika ändå. 

Klicka på bilden för info.

Växter som mygg och fästingar inte gillar doften av

Sommaren kommer med ljusa kvällar och vacker natur som gör det angenämt att vara ute. Det gör även mindre önskvärda insekter. Här följer förslag på några växter som kan få dem att hålla sig borta. Växterna lämpar sig också jättebra att ha i krukor.

Lavendel ger inte bara lugn och ro, växten håller också mygg på avstånd. Man kan även gnida in lavendel på huden för att få en starkare effekt. Läs mer här.

Rosmarin håller myggen på avstånd. Rosmarin är jättefina att ha i krukor och så gott att lägga på grillen. Läs mer här.

Mynta doftar och smakar gott, men det tycker inte myggen. Mynta växer ofta frodigt både i kruka och rabatt. Vill man ha mer skydd från mygg kan du ta en bit av myntans blad och gnida mot huden som ett naturligt myggmedel. Särskilt kattmynta regerar myggor stark på.

Även tagetes, vitlök, citronmeliss och basilika är växter myggen ogillar doften av.


Att skriva dagbok kan hjälpa mot oro

Forskare menar att skriva dagbok kan hjälpa människor att till exempel minska oro och att få bättre sömn. Läs mer om detta här i ett tidigare inlägg.


Semestertider = inbrottstider

Etablerade inbrottstjuvar eller ligorna har koll på sociala medier. Se över dina säkerhetsinställningar på Facebook och Instagram, du vill bara att dina vänner skall se den information du delar.


Praktpioner


19 thoughts on “På gång just nu – den 7 juni 2022

 1. Skulle aldrig komma på tanken att tränga ihop mig med släktingar i en sommarstuga, en del tycker att sådant får man stå ut med, det hör till, men inte jag. Semestern tillbringar jag hemma eller på hotell.

  1. Jag förstår inte heller varför man gör så. Det är ju valfritt hur och var man fira sin semester. Tydligen är det ett stort problem eftersom man ger ut en bok i ämnet!

   1. Släktingar som tränger sig på är ett stort problem märker jag på jobbet. Har sett till att inte ha möjligheten att ta emot släktingar hemma, inget gästrum med andra ord.

 2. Dumma frågor om Internet måste jag bara läsa. Ska bli roligt.
  Då var det tur att jag i alla fall har en lavendel på balkongen men jag tänkte mera på att locka dit bi t.ex.
  Hur man får fram den rätta storleken för kläder av de uppgifterna förstår jag inte heller. Hade varit kul att höra vad folk tycker som har använt det.
  Det var en bra blandning av allt som är på gång igen. Ha en trevlig vecka!

  1. Klädmåtten fanns bara för herrar. Kan tänka mig att det är svårare för algoritmerna när det gäller kvinnor. Alltså bystmått och skostorlek blir nog lite knepigt!!!!
   Hoppas du hittar något intressant med internetfrågorna.
   Tack för dina uppmuntrande ord och ha en bra fortsättning på veckan!

 3. Vilken fantastiskt fin ny header:-)
  Som vanligt mycket matnyttigt även idag:-) Kan komplettera dina växter som avskräcker myggor med tomatplantor som getingar hatar. Du som har en trädgård har ju plats att odla tomater. Det går visst på en balkong också. Vi planterade tomater för många år sedan i bautastora krukor, men det blev alldeles för mycket jobb och jord på balkonggolvet;-)
  Gillar idén med skräddarsydda kläder. En liknande sajt borde finna för kvinnor…
  World of Art gillar jag skarpt. De har ju funnits i många år. Såg dom för första gången på restaurang Station vid Torsplan. Så läckra grejer:-)

  1. Tack Beate! Visste inte att tomatplantor är hatade av getingar, men det låter bra. Har odlat tomater ett par gånger. De kräver mycket vatten, är jobbiga och ser lätt risiga ut så jag har slutat med det. Å andra sidan gör ju det höga priset på köpetomater nu att jag kanske får tänka om.
   Gillar också mataffischerna skarpt. Funderar på att skaffa någon.

 4. I år har jag inte hört en enda gök. Brukar alltid höra den någon gång annars, men inte i år. Inga näktergalar har vi hört heller…… Lavendel är en härlig växt. Jag brukar ibland ta några droppar lavendelolja på händer och på skorna när jag ska gå i skogen. Har hört att fästingar avskyr lavendeldoften, men jag vet inte om det hjälper, kanske.
  Ska kolla dumma frågor om internet, låter intressant 🙂
  ( Idag gick det inte att skriva från din blogg igen, det varierar från gång till gång )

  1. Näktergalar hade vi ganska många förr om åren, men nu var det länge sedan jag hörde någon. Ska absolut pröva lavendelolja på det sättet du beskriver. Andra myggmedel brukar lukta ganska illa, men lavendel doftar underbart.
   Hopplöst att det ska krångla med kommentarskrivandet. Händer det bara när du skriver på just min blogg?

   1. Ja, det är bara på din blogg som jag har problem med att kommentera. Ibland går det och ibland inte, förstår inte heller varför det blir så…..

 5. Vilken tur att det är en östergök du hör det låter fint och lite betryggande..👍 och klädstorlekar är lite konstig numera.. ibland har jag small och ibland medium jättejobbigt om man beställer kläder..inom Sverige kan man beställa en av varje i nödfall och skicka tillbaka den ena.. men bekvämast är ju att handla i affär..ha ett fint slut på kvällen nu kram Nicki 🤗

  1. Javisst kan man behöva lite tröst i dessa dagar. Jag har faktiskt inte tänkt på att man kan beställa två storlekar när man handlar kläder på nätet och är osäker. Det ska jag pröva nästa gång.
   Hoppas du har en bra dag nu. Kram Eva

 6. Göken har jag inte hört i år. Däremot brukar vi ha en näktergal i området som sjunger i de ljusa sommarnätterna. Lite störande faktiskt när man vill sova 🙂
  Mynta har jag mycket av så jag får testa att skörda en knippa att ha på bordet och se om myggen försvinner.
  Det där med storlekar Small, Medium och Large har jag en liten erfarenhet från en resa i USA. Jag letade efter några tröjor och tog med mig ett par som var märkta S till provrummet. Tyckte dom såg lite stora ut och när jag kom till damen som tog emot vid provrummet så sa hon att jag tagit fel storlek. Aha sade jag, jag borde tagit XS. Nej sa hon, du borde tagit XXS. Deras S var som vår L. Lite förvirrande alltihop men jag hittade i varje fall till slut en tröja som passade 🙂

  1. Jo jag vet att näktergalen kan bli jobbig på nätterna, men jag saknar den i alla fall. Lagom är alltid bäst.
   Det är märkligt med klädstorlekar. Jag menar att de inte är samma överallt. Har aldrig hört talas om XXS. Tur att du till slut fick tag i rätt storlek.
   Hoppas du har det bra!

 7. Det där med storlekar är ett ständigt problem. Jag läste för ett tag sen att de faktiskt har ändrat storlekarna så att det som var M förut L osv. När vi var på Lanzarote så tittade jag på t-shirts och där var damstorlekarna helt upp åt väggarna! En t-shirt i storlek XXXL var ungefär som en M!!! Jag tyckte det var förnedrande. De som verkligen behöver XXXL fanns det helt enkelt inga tröjor åt.
  Näktergalen hör jag varenda natt jag jobbar och göken har jag hört någon enstaka gång. Tyvärr ser jag dem aldrig.
  Dumma frågor om internet måste jag kolla upp också. Det låter kul.
  Att myggen inte gillar lavendel kan jag inte förstå! Men tur är väl det! Det luktar ju så gott! Då kan man ju smörja in sig i det utan att bli förföljd av dessa obehagliga varelser!
  Vad gäller semester med släkten så avstår jag gärna från det! Det blir för många viljor som spretar hit och dit och då kommer osämjan som ett brev på posten. Det blir som i Vi hade i alla fall tur med vädret!
  Önskar dig ett fint veckoslut!

 8. Nu har jag lärt mej lite nytt igen. Har problem med mygg på altanen så nu skall jag köpa Rosmarin och Basilika skall planteras i krukor så hoppas jag det hjälper.
  Kramar fån oss

 9. Anonym

  Jag är sen som vanligt – och inlägget är intressant som vanligt. Göken har vi hört mycket på landet faktiskt, och rentav sett i grantopparna av och till. Börjar den kanske bli vanligare?
  Haha, ja det där med storlekar är ett gissel. Och algoritmer tror jag vad jag vill om….
  Internetsidan om internetfrågor ska besökas, tack för det. Och uppenbarligen blir det fler kryddväxter i trädgården. Inte visste jag att de var bra mot mygg! Där ser man!
  Tack för bra info Eva!
  /Gunilla

  1. Måste ha varit kul att kunna titta på göken. Kan tänka mig att det är ganska ovanligt att få syn på den. Det blir semester uppe i stugan förstår jag.

Kommentera