Det ska vara en basker i år

Basker visar attityd

Det är aldrig fel med basker. Alla modeller i modehuset Dior bar svarta läderbaskrar på catwalken i höstas (jag var själv inte där!). Men Susanne Ljung i DN:s Lördagsmagasin skriver om detta och att baskern är “lättburen och en tydlig symbol för motstånd”.

Så himla värst lättburen håller jag inte riktigt med om. Det gäller att få till det rätta stuket. Lite på sniskan. Men väl på plats klär de flesta i basker. Ett bra plagg om man vill skaffa sig lite attityd eller se lite bohemisk ut.

Fåraherdar i Baskien hade basker

Själva modellen är faktisk mycket gammal. Namnet har naturligtvis med Baskien att göra. Det var fåraherdar i Pyrenéerna som använde denna huvudbonad som skydd mot kylan och regnet.

Man har funnit fynd från bronsåldern av en baskliknande huvudbonad i gravar. Det finns dokumenterat i Frankrike att basker användes på 1200-talet.

Militärmössa

Från att ha varit en huvudbonad, vilken som helst, ingår den numera i många länders arméer. Bekant är ju Gröna baskrarna i USA:s armé.


16 thoughts on “Det ska vara en basker i år

 1. Det var modernt när jag var ung och trivdes bra i den. Numera har jag inget på huvudet utan fäller upp huvan när det är kallt.

  1. Huvan är jättepraktiskt att ha. Man har den alltid att ta till om det behövs.. Själv känner jag mig lite handikappad i den. Varken ser eller hör omgivningen bra tycker jag.

 2. Har aldrig passat i basker. Hur mycket jag än stukat till eller haft på sniskan.Tyvärr. För det går ju att piffa till utstyrseln i övrigt med en fräck färg på huvudet.

 3. Jag är uppväxt med basker och på den tiden sa man dessutom baskermössa, det rullade fram när jag läste bloggen, har inte tänkt ordet på alla åren. Alla baskrar var inte lätta att få rätt stuk på och sen blev det färre och färre ställen att köpa sin basker på. De har väl varit “ute” tillräckligt länge nu för att få komma “in” igen.

  1. I och för sig har väl baskermössan aldrig varit riktigt ute, men när modevärlden tror de kommit på något blir det riktigt inne.

 4. Jag har haft basker till och från sedan jag var tonåring på 60-talet. Den jag har nu är en svart moccabasker som är så där 35 år gammal! Självklart är jag jättesnygg i den! 😉

 5. Mode går helt klart i cyklar. Baskrar är då inget undantag. Min pappa älskade baskrar för cirka 50 år sedan. Sedan blev de omoderna. Så nu är de alltså tillbaka. Då bars dom bara av män, men idag bärs dom ju också av tjejer. Ganska fräckt tycker jag. Gillar baskrar!

 6. Anki

  Jag hade basker när jag var barn … vet att det finns ett foto från den tiden – måste nog leta reda på det 🙂 En kompis till min man bar alltid basker förr – en stor svart som satt på sniskan. Han själv tyckte nog det var snyggt … jag tyckte den var förskräcklig!

 7. Jag tror att jag fortfarande har en virkad orangeaktig basker liggande i utklädningslådan. Jag tror att jag fick den av syster min men passade aldrig i den. Huvan är min räddning men jag köpte faktiskt en mössa när vi åkte till Kiruna i fjol. Den åker på ibland.

  1. Mössa är onekligen lite varmare och har kommit till användning mer än en gång denna evighetslånga vinter. Basker är lite snyggare tycker jag.

Kommentera