Havsörnen är räddad

Havsörnen är räddad åtminstone tills vidare.

Med min nya lilla behändiga enhandskikare kan jag nästan varje dag få in havsörn i siktet där jag bor invid Tappströmskanalen på Ekerö. Det gäller bara att lyfta blicken upp från bilköer, brobygge och projekteringsarbeten för nya bostadsområden. Ser man en liten svart prick rakt upp på himlen brukar det vara en havsörn.

By Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden – EM1B6222, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57073733

Artportalen kan du se om man har observerat havsörnar där du bor eller i närheten. Nedan en skärmdump från den 9 april 2023.

Det är mäktigt att se en havsörn segelflyga och avpatrullera omgivningen. Man undrar om den bara spanar efter byte eller om den har förmågan att njuta av livet också. Tänk att kunna lätta från jorden och segla ovanför ett tag.

När jag var ung var det väldigt ovanligt att man fick syn på en havsörn. Det fanns bara ett femtiotal havsörnar kvar på 1950-talet. Havsörnen fridlystes redan 1924 efter hänsynslös jakt.

I Dagens Nyheters pippiskola konstaterar Åke Ekdahl att beståndet av havsörn har räddats från att ha varit hotat. Sedan 20 år tillbaka räknar man varje år i Mälardalen antalet havsörnar. Årets resultat är glädjande nog hela 255 örnar. Det är hundra fler än i fjol och drygt fyrtio över genomsnittet de senaste sex åren. Kurvan pekar stadigt uppåt för denna jättefågel.

Naturskyddsföreningens insats för havsörnarna

Naturskyddsföreningen startade ett projekt för att rädda havsörnen där man bl a stödmatade för att de inte skulle få i sig gifter.

Projektet lyckades och idag kan man få se havsörn utmed alla svenska kuster. Ett stort hot mot dem idag är dock den havsbaserade vindkraften.

Igenkänningstecken på en havsörn

Havsörnar kan man naturligtvis upptäcka utan kikare. Man känner framför allt igen dem på deras imponerande storlek (den är Sveriges största rovfågel med sina 2,5 meter breda vingar) och på den majestätiska glidflygningen över himlen och även på deras läte.

Oftast är de tysta men under häckningstiden låter den faktiskt ganska likt spillkråkans läte. Hör här.

Det kan vara svårt att skilja på havsörn och kungsörn.

Havsörn heter på latin Haliaeetus Albicilla som betyder ”Örn med vit stjärt”. Man tror att att släktet Haliaeetus är det äldsta fågelsläktet som fortfarande existerar.


Havsörnar är inte nära släkt med andra stora örnar som till exempel kungsörnen som man kan tro. De står närmare gladorna och tillsammans bildar de en systergrupp till vråkarna.

Havsörnen flyger med väldigt djupa och tunga vingslag – och den ser inte ut att vara speciellt smidig. På nära håll är den kraftiga gula näbben ett kännetecken. Den äldre fågel har en lysande vit stjärt som man lätt känner igen den på.

Havsörnspar håller ihop hela livet

Ett havsörnspar håller ihop livet ut.

De är mycket noga med valet av sitt bo som byggs högst upp i en gammal tall. De återvänder alltid till samma bo, som man efter vissa reparationer och påfyllnad med ris och grenar återvänder till år från år och boet kan så småningom bli enormt stort.

Lever länge

Vanligtvis blir havsörnar cirka 15 år, men de kan även bli 20-30 gamla. De får två till tre ungar per år.

En havsörn äter fisk, fågel, mindre däggdjur och kadaver. Vanligast är större fiskar, änder och kadaver. På senare tid har havsörnen börjat ta storskarv och skarvungar i bon.

By Wolf Spillner – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58447895

Man har räknat ut att en havsörn behöver ca 600 gram fisk per dag eller ca. 350 gram fågel eller kött.

Blyförgiftning ofta en dödsorsak

Den vanligaste orsaken till att havsörnar dör för tidigt är blyförgiftning. Örnarna förgiftas då de tar byten eller äter kadaver som har spår av blyhagel eller blypatroner i sig. De som jagar och skjuter tar alltså inte reda på sina byten utan låter dem ligga!!!

En stor del av dödsfallen beror också på att örnarna kolliderar med elledningar, bilar, tåg och vindkraftverk.

Den vithövdade amerikanska havsörnen

I USA finns den vithövdade havsörnen (Haliaeetus leucocephalus) som är USA:s nationalfågel.


Den vithövdade havsörnen rör sig sällan utanför Nordamerika och är fridlyst sedan 1940.

Fakta om havsörnen

17 thoughts on “Havsörnen är räddad

 1. Så många fina bilder och bra fakta på havsörnar! Tack Eva! En del kände jag till men inte att de t ex är närmare släkt med vråkar än andra örnar. Där ser man. 🙂 Brun kärrhök är lik havsörn men är förstås mycket mindre…
  Här kan man följa ett havsörnspars häckning via live-kamera även i år, riktigt kul!
  https://www.vivara.se/livekameror/havsorn

  1. Tack så mycket. Det var kul att höra från just dig! Var som hastigast inne på livekameran. Här kommer jag att ägna mycket tid. Helt fantastiskt.

 2. Trevlig information om havsörnen.
  En mäktig fågel som jag fick syn på utanför Nyköping under dagens vandring. Tyvärr han jag inte få upp kameran innan fågeln försvann bakom trädtopparna. Ett idogt väntande, men den dök inte upp igen.

  1. Vad kul att du såg en havsörn på promenaden. Visst är de imponerande. Osis att du inte hann få en bild. Glad fortsättning på påsken!

 3. Vilket fint inlägg Eva speciellt när det handlar om något som man inte vet ett dugg om.. Hoppas att din Påsk varit fin och ha en trevlig annandag nu.. Kram Nicki 🤗👍

  1. Tack för det. Kul att du tyckte det! Påsken har varit bra, men jag gillar vardagen också. 😎👍👍👍 Kram Eva

 4. Vilket fint inlägg om havsörnen … en fågel jag aldrig haft förmånen att få se i verkligheten. Men dom är ju så majestätiska. Och bara rubriken på ditt inlägg känns bra att läsa, att havsörnen är räddad.
  Önskar en fin tisdag!

 5. Försökte just skriva en kommentar hos dig men den försvann … testar igen. Kanske hamnade den som spam?

  Tack för ett fint inlägg om havsörnen! En fågel jag aldrig haft förmånen att få se i verkligheten. Men den är ju så majestätisk. Och rubriken på ditt inlägg är ju så positiv … “Havsörnen är räddad”.
  Önskar en fin tisdag!

  1. Jodå bägge kommentarerna har kommit fram.
   Tack själv Anita. Hoppas du har haft en trevlig påsk. Vädret har ju i alla fall varit skapligt.
   Hoppas du får möjlighet att se havsörnen. Den visar sig både här och där numera.

 6. Vilka fantastiska fåglar! Den vithövdade havsörnen har jag bara sett i djurparker i andra länder och jag tycker det är fruktansvärt att de sitter fastspända på små pinnar hela dagarna och bara väntar på att bli uppvisade för turister och sen blir satta i bur. Jag brukar inte gå och se de showerna för jag tycker inta att man ska stödja sånt. En så ståtlig och vacker fågel ska flyga fritt vart den vill.
  Det där med att havsörnen är mer släkt med glador visste jag inte. Kul att få veta det! Tack för ett fint inlägg!

 7. Intressant!
  Jag har tidigare aldrig varit intresserad av fåglar och aldrig brytt mig om vad de heter, jag ska ju inte prata med dem, så varför veta deras namn, var min inställning alltför länge. Brukade säja att jag inte ser skillnad på en örn och en gråsparv, vilket var lite överdrivet, men också en del sanning i, Trots att mina föräldrar var ganska naturintresserade tog jag inte in deras information. Jag satsade all kraft på språk och historia istället, vilket jag också fick från mina föräldrar, mamma språk och pappa historia.
  Det är först nu som pensionär jag börjar inse tjusningen med fåglar och detta är mycket tack vare en väninna som är väldigt duktig på fåglar, i alla fall upplever jag det så. När vi är ute och promenerar lyssnar hon efter fåglar och kan berätta vilka de är och peka ut dem. Så har hon alltid kikare med och tar fram sång och bilder av fåglar på mobilen. Fascinerande.
  Så detta inlägg var mycket intressant eftersom jag ha koll noll på havsörnar.
  Ha det bra!

  1. Jag hade själv en biologilärare i skolan som lärde oss om fåglar och det fastnade. Kanske lite jobbigt då, men sådan nytta och glädje jag haft av det senare i livet.
   Ha det så bra!

Kommentera