På gång just nu – den 6 februari 2022

På gång just nu – den 6 februari 2022 är att de flesta restriktionerna mot coviden upphör i Sverige den 9 februari, att OS i Peking har börjat, att det är semmeltider, bokrean, om livsmedel som bromsar åldrandet, it-brott, färgerna avslöjar vem du är samt nyttan och fördelarna med textilier i ett hem.

Aktuellt är även Melodifestivalen, men den faller inte inom denna blogs intresseområden. Så lämpligt att restriktionerna släpptes just så att den kunde genomföras. Tillfälllighet???🙄🙄🙄


Restriktionsfritt

På onsdag den 9 februari 2022 släpps alltså de flesta restriktioner och vi kan återgå till något som skall bli “normalt” igen. Normalt kanhända men mycket kommer inte att bli som tidigare. Det kommer att bli ett före och ett efter coronan. Faran är inte över, men tydligen är man säker på att den snart är det.

Många kommer eller redan har nog redan firat detta. Kanske med en enkel semla eller en träff med nära och kära.


Semlor

Semmelsäsongen är inne. Varje år med nya trender. I år är det populärt med pistasch som lär vara väldigt gott att ha som fyllning. Rostad mandel eller solroskärnor lär också vara trendigt. Vad är det för fel med en vanligt gammal hederlig semla kan man undra? Läste att i Mjölby bakar man vegansemlor som man måste beställa för att de är sådan åtgång på dem.


OS-invigning

I Kina har man inlett OS. Ett OS som det finns många delade meningar om.


Vädret under OS-tävlingarna

Vädret är en viktig och avgörande faktor i vinterspelen. Naturligtvis kommer Kina fixa det galant. I Kina kan man manipulera även vädret.

Man skjuter ut salt som silverjodid på de hotande molnen. Vatten i molnet kondenseras kring partiklarna och styrs till vissa platser där de faller ut som snö eller regn. Uppfinningen är framför allt till för att hjälpa till vid torka och skogsbränder. Läs mer i Forskning & Framsteg.

VINDEN rår man dock inte på vilken vad man hör på TV verkar fruktansvärt kännbart för deltagarna. Med de starka vindarna upplever man kylan som 30 minusgrader.🥶🥶🥶


Textilier i hemmet

Under coronatiden har grannsämjan ibland inte varit den bästa. Där det oftast varit tyst dagtid har ljud bland annat från digitala möten och högtalarsamtal överstigit den vanliga ljudnivån och stört friden. Risken är stor att det kommer att fortsätta så eftersom en följd av pandemin är att många kommer att fortsätta arbeta hemma åtminstone delvis.

Ett sätt att råda bot på detta kan man göra med hemtextilier.

Gardiner till exempel gör ett hem förutom en vacker inredningskomponent ombonat, ger en behaglig akustik, dämpar ljud, skyddar mot drag och hindrar insyn.

Få förslag, tips och idéer i ett tidigare inlägg Förnya hemmet med gardiner – några tips och förslag.

Även mattor, draperier, kuddar, väggbonader mm. dämpar ljud från eget boende likaväl som (o)ljud från grannar.

Klicka på bilden för fler förslag.


Bromsa åldern med rätt mat?

Av alla “mat”nyttiga trender listar man nu även livsmedel som är åldersbromsande. Suck!


Bokrean är på gång

Här är några länkar till reakataloger.

Bokus, Ad libris, Akademibokhandeln


Intressant om it

När allt fler viktiga tjänster flyttar ut på nätet saknar ändå många förtroende för digitaliseringen. Var femte svensk internetanvändare avstår från att använda digitala samhällstjänster eftersom de känns osäkra.

Internetstiftelsen kan man få massor av tips på hur man undviker bedragare på nätet genom att lära sig tjuvarnas knep, hur man bör surfa, shoppa och logga in på ett säkrare sätt.

Själv är jag en tacksam prenumerant på deras nyhetsbrev där man får bra tips och information om aktuella nyheter.


Det här avslöjar färgerna du bär.

230201

21 thoughts on “På gång just nu – den 6 februari 2022

 1. Jo, restriktionerna släpper, men det kommer att bli ett före och ett efter corona, dom som snackar om att dom vill tillbaka det det som var innan vet inte vad dom pratar om, vi kommer aldrig tillbaka till det som var före corona. Distansarbete och e-handel kommer att vara en ingrediens i det nya normala och många branscher kommer att få ställa om rejält ex konferensanläggningar och många kommer att vilja bo på ett annat sätt. Åker man till jobbet 2 á 3 dagar i veckan kan man bo längre bort helt enkelt, flera jag känner som precis som jag närmar sig pensionen har flyttat till Nyköping, Strägnäs eller andra platser i Mälardalen just av denna orsak. Bokrean ger jag inte mycket för, den var bättre förr helt enkelt.

  1. Nej vi kommer aldrig att komma tillbaka som det var innan. Många vill nog tro det. Det där med att flytta en bit bort och pendla till jobbet ett par dagar i veckan tycker jag låter jättebra. Om inte annat tror jag man gör en ekonomisk vinst på det.
   Bokrean är definitivt inte som förr, men den är på g så att säga.😉

  2. Att restriktionerna försvinner tycker jag är lite skrämmande och jag tänker fortsätta ungefär som förut..en gammal farbror granne till mig dog i Corona nu..han ramlade på Ica och bröt armen hamnade på sjukhus och fick Corona..😠 det hände även med en bloggvän för ett år sedan.. samtidigt smittas mängder av människor varje dag..och en del dör fortfarande av eländet…
   Os har jag inte sett något av alls ännu bara noterat att det tagits en del medaljer..
   Solen skiner idag det känns så fint..ha en riktigt fin dag nu kram Nicki 🤗

   1. Det är förfärligt med dödsfallen. Jag tänker också vara jätteförsiktig.
    Underbart med solskenet och den klarblå himlen idag, men det blåser väldigt.
    En bra dag önskar jag dig Kram Eva

 2. Tror inte det blir som före coronan. OS är inte så kul i år för det sänds på andra tider och kanaler. Har beställt en del böcker på Adlibris så det blir lite läsning framöver.
  Kramar från oss

  1. Det känns alltid lite tryggt att ha böcker hemma att läsa. Håller med dig om att OS på nätterna inte är någon höjdare, men hittills har det gått bra för svenskarna. Jättekul!
   Kramar till er bägge!

 3. Pingback: På gång just nu – den 6 februari 2022 - Bloggfeed

 4. Jag blir lite förvånad över att folk är så lyriska över att restriktionerna försvinner nästa vecka med tanke på att det inte var så väldigt längesedan de försvann förra gången och ganska snabbt var tillbaka igen! Men jag ska väl inte vara så pessimistisk utan vi får hoppas att det varar längre den här gången! Själv kommer jag dock att fortsätta att vara försiktig och tänka mig för innan jag ska göra något. Att allt skulle bli som före coronan kan man nog glömma dock! Och det är ju inte bara av ondo. Alla dyra affärsresor på skattebetalarnas bekostnad kanske bli mindre när det visat sig gå lika bra att ha många av dem digitalt.
  När det gäller semlor så provar jag gärna nya sorter, men ingen semlesäsong utan en vanlig hederlig semla!
  Alla dessa konstiga dieter och mat som ska bota både det ena och det andra ger jag inte mycket för. Ät varierat och nyttigt med mycket grönt så lite som möjligt med konstgjorda ingredienser så tror jag att man klarar sig bra. Min erfarenhet av dem som följer alla konstiga trender när det gäller mat är att de ofta har mer problem med hälsan än andra. Om det beror på att de från början varit mer sjuka och försöker hitta ett sätt att må bättre vet jag inte, men hur som helst så verkar ju inte dieterna fungera särskilt bra.
  Önskar dig en fin kväll och ny vecka!

  1. Vi får verkligen hoppas att man inte släpper restriktionerna för tidigt denna gång. Samtidigt får man hoppas folk håller sig i skinnet och inte tar några risker.
   Visst blev det några fördelar med coronan också t ex de digitala mötena och näthandelns utveckling. Dessvärre har vi nog inte sett alla negativa konsekvenser hälsomässigt.
   De där mattrenderna ger jag inte heller ett vitten för. Varierad kost är det bästa för hälsan. Absolut.
   Önskar dig också en bra ny vecka!

 5. Nej, jag tror inte heller att allt blir som före Corona igen och sedan vet ingen hur det utvecklar sig när alla restriktionerna är borta.
  Bokrean har jag inte kollat än. Det får jag snart göra och fylla på i bokhyllan. Saknar tiden där folk väntade utanför affärerna 1 timme innan den fysiska bokrean började.
  Köper alltid en vanlig semla annars känns det helt enkelt fel 😀
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. De var tider det när man köade utanför bokhandlarna när rean startade. Den har inte samma funktion längre, men ett bra tillfälle att fylla bokförråden.
   En vanlig semla ska det vara.
   Hoppas veckan blir bra! Här är det inbjudande promenadväder förutom risken för halt väglag förstås.😄

 6. 1. Invigningen av OS i Peking var enastående vacker. “Low key” som man sa på BBC, men ack så bra. Hur kunde Putin somna där?????

  2. Den där konstgjorda snön – hahaha:-) Å på hoppbacken i backhoppningen fanns ingen snö alls…

  3. Har inte fått en katalog hem än av Akademibokhandeln. Men du är som vanligt ett steg före:-)

  4. Textilier i hemmet – nja. Jag/vi anser att textilier är dammsamlare. Så inga gardiner och endast en hallmatta. Å inga gardiner är lika med större rum, eller åtminstone känslan att rummen är större än vad de är i verkligheten.

  PS. Såg du finalen i Afrikanska Mästerskapen mellan Senegal och Egypten ikväll? Senegal vann på straffar, helt rättvist. Annars var matchen rentav dålig, men den egyptiska målvakten var fenomenalt bra under hela turneringen. Han räddade hur många straffar som helst under turneringen, men inte just ikväll. DS.

  1. Tackar för den strukturerade kommentaren!
   Följde inte AM blev så himla irriterad på den skrålande och tutande publiken. Men jag missade tydligen något där. Läste om hur bra den egyptiska målvakten var.
   Jodå textilier kan vara dammsamlare, men fördelarna uppväger nackdelarna tycker jag. Att känslan att rummen blir större har jag aldrig tänkt på, men det är nog riktigt. Men det blir kalt och otrivsamt utan gardiner tycker jag.
   Visste inte att man fortfarande skickar hem bokkataloger. En grej som är på g i alla fall.
   Dom verkar ha det lite jobbigt med snön i alla fall borta i Kina.
   Det roligaste med OS invigningar tycker jag är att kolla alla länders klädsel. I år såg Frankrikes trupp ut som pingviner som annars brukar vara så snygga.
   Missade att Putte somnade. Gjorde han verkligen det.?!
   För övrigt var invigningen magnifik.

 7. Som alltid intressant läsning 🙂 Melodifestivalen är inget för mig heller … och OS är väl “sådär” – några grenar kommer jag väl att se, men annars räcker det att få veta resultaten …
  Även om nu alla restriktioner slopas, så tror jag inte att faran är över – jag kommer även fortsättningsvis vara lite försiktig och undvika folksamlingar.
  Internetstiftelsen verkar intressant – har anmält mig för deras brev – tack för tipset! 🙂
  Ha en fin februarivecka!

  1. Tack så mycket Anki. OS nattetid är inget för mig heller. Kul att se dom som har tagit guld i alla fall, men på dagtid i repris.
   Man hoppas alla tar det väldigt försiktigt nu med smittorisken som fortfarande finns och inte släpper loss för mycket. Jag kommer också att vara aktsam.
   Kul att du anmälde dig till nyhetsbrevet på Internetstiftelsen.
   Idag har vi verkligen inbjudande promenadväder här – med broddar förstås!
   Hoppas du med får en fin vecka!

 8. Här hemma har vi covidväntan, sommarflickan med syskon var här i torsdags och satt och frös, jag hade inte en tanke på sjukdom, utan satte henne vid öppna spisen. Nästa dag hade hon 40 graders feber, stackarn. Har handlat lite extra, om…

  Till sovrummets kalla vägg skaffade jag tjocka långa sammetsgardiner, ombonat och det fick stopp på draget.

  I år ska jag nog unna mig en semla. Så himla gott.

  Hoppades att bokrean skulle ha muminserien, två böcker har fått fötter, men de finns bara till ordinariepris. Behöver nog handla dem ändå.
  Tack för alla tips och en trevlig vecka önskar jag dig Eva!

  1. Stackars Sommarflickan. Hoppas hon är på bättringsvägen nu. Jobbigt med så hög feber.
   Intressant med sammetsgardiner mot en vägg. På en gardinskena då?
   Muminserien måste man ha intakt.
   Hoppas du får en bra vecka!

   1. Gardinen är på fönsterväggen, på ömse sidor om fönstret som ha tunna vita gardiner, en lång gardinstång sitter de på.

 9. Haha, en härlig lite cynisk ton i detta inlägg som tilltalar mig alldeles väldigt! 🙂 Alltifrån att mello plötsligt får äga rum (suck, ja) via knasiga semlor (instämmer!) till Kinas vädermanipulationer. Vi tycker så lika.
  Tack för tips om nyhetsbrev från Internetstiftelsen, det ska jag absolut signa upp på! Här behöver jag bättra mig.
  Och ja, vi får se vilken slags verklighet vi nu hamnar i efter pandemin. Osäkert känns det. Jag tror ingen kommer ställa upp på att jobba 5 dagar i veckan på kontoret igen i alla fall…
  Och jag måste ju vara hemma och ta hand om Gunnar som nu har vant sig vid dagbemanning om inte annat 😉

  1. Har en viss fallenhet för att vara cynisk. Tror det har med åldern att göra!
   Syrran är hundra på att restriktionerna släpptes direkt för att Mellon skulle kunna genomföras utan hinder.
   Vi går en spännande tid till mötes utan restriktioner tror jag. Både på gott och ont.
   Heja Gunnar. Nu kan du snart inte ha det bättre!😋

Kommentera