På gång just nu – den 28 januari 2022

På gång just nu – den 28 januari 2022 är Karl-dagen (allmän flaggdag). För övrigt handlar det om vädret förr, krukväxter, palettblad, lukt i tvättmaskin, motion, salt.

Hur kalla var krigsvintrarna?

I dagarna är det exakt 80 år sedan södra Sverige drabbades av en närmast oöverträffad köldvåg då extremt kall luft drog in österifrån. Den 25-30 januari var det allmänt 20-30, lokalt 35 grader kallt i Götaland och östra Sveland. Läs mer här.


Vädret förr

Här har SMHI också en intressant sida där man kolla hur vädret var förr. Man se hur vädret har varit en viss dag, månad eller år samt även titta på om temperaturen har förändrats över tid, på vald plats.


Omplantering av krukväxter

Nu är rätta tiden på året att plantera om krukväxter. Blev påmind på ICA igår som hade garderat sig med ett stort lager blomjord. Krukväxter är kanske för en del en slit- och slängvara. Priserna har dock skjutit i höjden och det är därför idé att vårda dom man har. Man kan också skaffa frön och så sina krukväxter.

Det är lite trendigt nu med palettblad har jag sett i månadsmagasin mm. Här är en alldeles förträfflig sida om dessa färggranna krukväxter.

Själv väntar jag med omplanteringen tills jag kan stå ute. Få saker skräpar ner så mycket som när man planterar om krukväxter.


Tvättmaskinsrengöringsmedel

Ett välbesökt inlägg i min blogg är Dålig lukt i tvättmaskin där jag beskriver hur man kan rengöra maskinen. Numera finns ett speciellt rengöringsmedel att använda. Det kanske har funnits länge, men först nu har jag upptäckt det. W5 Washing machine cleaner finns på Lidl.


Handboll

En stor idol i dessa dagar för alla handbollsintresserade


Bra med salt

 • Lägg duschsvampen i saltvatten över natten så blir den fräschare.
 • Om fläckar på glas inte försvinner efter maskindisk pröva att lägga glaset i salt och vinäger över natten.
 • Lägg salt i pannan som absorberar överskottet av fett med mat högt fettinnehåll för att stoppa det värsta fettstänket.
 • Lägg en liten mängd salt i en sallad hjälper till att hålla bladen krispigare i flera timmar.
 • Salt över degrester gör det lättare att torka bort – t ex med en fuktig svamp.
 • Salt i vattnet när man kokar ägg gör att de blir lättare att skala.
 • Blötlägg fruktbitar i lätt saltat vatten som förhindrar att de blir bruna i många timmar.

Motion

Ett förtydligande i ett tidigare inlägg om att man bör röra på sig minst en gång i halvtimmen vill jag betona professor Maria Hagströmers påpekande att

 • det är viktigt att betona samspelet mellan stillasittande och fysisk aktivitet.
 • ta pauser för att minska stillasittandet kan vara bra, men att det inte finns något vetenskapligt stöd för att ta paus varje halvtimme påverkar hälsan mer än i stunden.

Man ska begränsa den totala mängden tiden av stillasittande.

Ungefär hälften av befolkningen sitter stilla mer än nio timmar per dag. Vet man med sig att man tillhör den grupper gäller det att kompensera för det.

Uppmaningen är att man bör begränsa den tid som tillbringas med att sitta stilla, utöver FHM:s rekommendation om fysisk aktivitet på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller med hög intensitet 75–150 minuter per vecka.

Alltså minimum med måttlig intensitet 30 min per dag. (Min kommentar)


230104

25 thoughts on “På gång just nu – den 28 januari 2022

 1. Trevligt att läsa vad som är på gång hos dig! Krigsvintrarna har man ju hört talas om. Kul med SMHI:s sida. Min omplantering brukar inte ske förrän månadsskiftet februari/mars. Ännu är det för kallt i uterummet där jag har merparten av växterna.
  Salt i vattnet vid äggkokning, det hade jag inte hört men ska definitivt prova för ibland är äggen nästan omöjliga att skala.
  Motion ja. Som tur är har vi hund och då kommer man automatiskt ut och får röra sig. Fem dagar i veckan startar jag dagen med ett 40 minuters träningspass. Det började jag med efter att jag haft neuroborrelia 2018 som gjorde att jag tappade all kraft i framför allt armarna. Nu har träningen blivit en vana så jag nu längtar jag efter den.

  Ha en trevlig helg!

  1. Borrelia är ett lömskt virus. Bor i ett fästingrikt område själv och är mycket observant och håller mina vaccinationer uppdaterade. Hoppas du är fri från den nu!?
   Tycker också det är lite väl tidigt med omplantering av växterna.
   Avundas alla hundägare som måste ut och rasta jyckarna. Jättefin och regelbunden motion. Träning har aldrig blivit en vana för mig. Måste ta itu med den nu. Det går inte att skylla på karantän och covidsmitta längre.
   Hoppas du också får en fin helg!

 2. Trevlig läsning och många tips. Hade precis satt på ägg så nu har jag lagt i salt. Har också tänkt på omplantering med det får vänta till jag kan stå på altanen. <måste också kolla så jag har krukor. Blev så inspirerad av ditt inlägg om kål så nu har jag haft både soppa och stuvad vitkål.
  Motion får jag när Minton och jag går våra promenader.
  Önskar dej en fin helg
  Anki o Minton

  1. Tack Anki! Ja omplanteringen av krukväxter får vänta hos mig också. Var försiktig när du och Minton är ute idag. Det är ju oväder på gång.
   Hoppas ni får en skön helg i alla fall du och Minton! Kramar Eva

 3. Palettblad är en fin växt med oändliga färgkombinationer. De är lättodlade också. Salt i äggvattnet när man kokar ägg känner jag till. Tror det även är för att de inte ska spricka så lätt? Träning för mig är långa promenader, att över huvud taget vistas i naturen, det finns inget skönare. När vädret tillåter förstås.
  Trevlig helg!
  ( På ditt förra inlägg kunde jag skriva kommentaren från din blogg, men nu gick det inte igen. Spelar ju ingen roll, egentligen, det går ju bra här också. )

  1. Har anmält till WP om kommentarrutan och hade hoppats man hade fixat det nu. Blir så trött på dom.
   Palettblad blev jag lite sugen på nu också. Håller på och väljer fröer till årets odlingar. Det bästa man kan göra en sådan här dag med oväder på gång.
   Ha nu en riktigt skön helg!

 4. Mitt palettblad växer och frodas otroligt fort. Förra året fick hälften av alla bybor sticklingar (alltid när jag får klippa ner det). Blir den för stor tar jag sticklingar, börjar om igen och den stora moderplantan får en bybor som har en inglasad altan.
  Aldrig sett Lidls tvättmaskin rengörare. Jag handlar där ganska ofta. Får ta mig en titt där.
  Om man tar ut äggen ur det kokande vatten och håller det under en stråle kallt vatten, drar hinnan runt äggvitan ihop sig och de går alltid att skala utan problem. Kallar vi på tyska för att “avskräcka” äggen.
  Tur att man har hund och inget val, den ska bara ut (tack och lov) 😀
  Ha en trevlig helg!

  1. Nu är jag verkligen tänd på att skaffa paletttblad också. Frågan är om jag ska så frö och driva upp eller köpa “färdigt”. Undrar om sticklingarna får samma färg som moderplantan eller om de blir olika?
   Tack för tips om ägg och hur man “avskräcker dem.
   Ta det försiktigt när du och hunden går på promenad i ovädret idag.
   Trevlig helg!

 5. Strax handbollsdags. Vinnaren i matchen som är framflyttad till klockan 20:45 får möta Spanien, vilket var en överraskning. Spännande!
  Tusen tack för tipsen med salt. Så mycket jag inte vet och aldrig har tänkt på.
  Bästisen och jag diskuterade det där med omplantering av blommor/växter idag. Vi var helt överens om att det är en syssla som absolut inte bör utföras på en balkong utan för det göromålet behövs det en trädgård;-)

  1. Men du vilken match! Det bästa jag sett på länge. Du milde så spännande. Söndagen blir en höjdare med handbollen hur det än går!
   Omplantering av krukväxter är definitivt inte aktuellt här heller.
   Håll i hatten om du går ut i morgon!

 6. Kul det där med att kolla hur vädret var förr, den möjligheten har jag inte sett. Dessutom fick jag koll på varför bussarna flaggade idag, har man bara digital kalender så kan man inte utläsa flaggdagar.

  1. SL missar för övrigt aldrig en allmän flaggdag. Jag blir alltid lika förvånad och glad när man ser hur noga dom är med det.

 7. Intressant om vädret. 25 januari 1942, dagen efter min födelsedag, fast jag var inte född då, läste jag i länken att det var -26 grader, det är kallt för Göteborg.
  Var intresserad av mode när jag var yngre, men intresset har falnat med tiden. Minns att det visades ett modeprogram på vår enda TV-kanal, tror programledaren hette Ingrid Schrewelius eller något liknande. Det brukade jag gilla.
  Hänger inte alls med i handboll, trots att en del spelats i närbelägna Alingsås och att min son arbetar som producent på Svt-sport.
  Tack för tipsen och lärdomen ang salt.
  Viktigt att röra på sig, men vissa dagar tar emot när det regnar och blåser.
  Skön söndag!

  1. Jag tyckte också det var kul att läsa om hur vädret var på vissa dagar förr. Vädret som råder här nu lär också gå till historien.
   Minns också I Schrewelius i TV. Jag länkade till Parismodet mest för att visa hur absurt det är.
   Du går miste om något med handbollen. Det är så spännande och kul. Javisst ja din son är producent på Svt-sport. Han måste ha mycket att göra så mycket sport som visas. Det är de bästa på TV-n tycker jag. Alltid välregisserat och kunnigt folk som håller i trådarna.
   Hoppas du får en fin söndag och håll i hatten om du går ut!

 8. Omplantering får vänta, det är ett tråkigt jobb, tycker jag, jord överallt. Ett vackert palettblad hade jag, men nackdelen med det var att de är så törstiga. Vi tog med oss det till torpet. Det blev för stort och jag tog sticklingar av det och slängde moderplantan. Nyss slängde jag sticklingarna, jag hade glömt dem och de hade torkat in.

  Det där med att “avskräcka äggen” har jag tillämpat hela mitt vuxenliv, minns att jag lärde Madame Cartier-Bresson (fotografens svägerska) det och hon blev så förvånad, det hade hon inte hört talas om trots att hon var duktig i köket.

  1. Palettblad eller inte är frågan. Jag skulle vilja ha några som har olika färger. Har inte gillat dem tidigare, men nu tycker jag de verkar ganska dekorativa.
   Det där med salt i äggvattnet kände många till verkar det. Inte dåligt att kunna lära en fransk husmor ett knep!

   1. Det var inte saltet, utan att spola med kallt vatten när de kokat färdigt.

    Palettbladen är väldigt vackra, låter roligt att skaffa lite olika färger.

   2. Ser att de pågår många diskussioner om palettblad. Har själv en sådan planta här hemma. Fick en stickling av en granne. Så mycket har jag förstått, nämligen att de är lättodlade, lättskötta och växer duktigt. Men det är viktigt att beskära dem på rätt sätt om de skall bli vackra annars blir det bara långa fula spretiga kvistar.

   3. Hej Birgitta! Ja det har blivit mycket om palettblad. Jag har tänkt skaffa mig lite fröer och försöka driva fram några själv. Bra att jag fick veta att de måste beskäras på rätt sätt. Man vill ju ha dem täta och buskiga. Får googla på hur man bäst beskär dem.

 9. Oj så mycket bra! De där saltknepen, särskilt med äggskalning, tar jag med mig Tack!
  Och skönt att höra att vi är fler som väntar med omplanteringen…. skitigt och tråkigt. 🙂
  Ditt tvättmaskinsinlägg har jag läst några gånger och följt. Och nu är vi uppdaterade på nya rengöringsmedel, alltså.
  Och vad gäller motion – efter tre år av rehabträning utan att vara återställd ännu (!) har jag insett att knepet är att lyssna på sin kropp. Inte för mycket och inte för lite. Då blir det bäst. 30 min per dag är ett bra riktvärde. 🙂

  1. Tråkigt att höra att du inte är riktigt återställd ännu, Gunilla. Låter bra att du själv funnit på vad som är bäst för dig. Själv har jag gått ner mig konditionsmässigt under coronan. Visserligen promenerar jag varje dag. Det blir dock inte samma sak som när man åker till stan och flänger runt på utställningar och i butiker. Nu är jag också så less på vintern och vädret med halka och blåst. Usch jag måste försöka skärpa mig. Gymnastik framför TV:n är inte riktigt min grej, men nu finns det snart ingen återvändo😫

 10. Jag fick palettblad av en kompis och kan säga att jag haft att göra sen dess! Jag är dålig på inomhusväxter men det går inte att misslyckas med palettblad! Jag har minskat ner på dem nu för de växer och tar över hela huset till slut. Får klippa ner och plantera om stup i kvarten känns det som.
  Vad gäller kläder för män ( och kvinnor med för den delen )! Ja vad ska man säga!!! Jag föredrar nog något mer traditionellt trots allt!
  Önskar dig en fin kväll och en fin helg!

  1. Vad kul att du säger det om palettblad. Jag är så ivrig att börja så fröer i år och eftersom det är alldeles för tidigt tror jag faktiskt jag ska försöka börja med palettblad om du säger det är så lätt.
   Håller mig också definitivt till det traditionella modet.
   Önskar dig en trevlig kväll och helg!

Kommentera