Bloggkreativitet – tio tips

Hur har du det med din bloggkreativitet? Har du svårt ibland att komma på vad du skall skriva om? Ibland behöver man hitta på något för att få flow.

Själv brukar jag få idéer till bloggen när jag surfar runt och när jag läser tidningar. Jag skriver ner uppslagen direkt innan jag glömmer dem.

Skriv ner idéer

Att skriva ner idéer omedelbart gör att man inte glömmer dem. Det är något jag själv alltid gör. En anteckningsbok eller app i mobilen har jag alltid till hands och använder ofta. Det är bra inte bara för att jag skall komma ihåg dem utan även för att det blir mer plats i hjärnan för nya idéer.

Lyssna på musik

Forskning visar att lyssna på musik stimulerar det området i hjärnan som ansvarar för motorik, känslor och kreativitet. Klassisk musik anses vara den mest kreativitetshöjande.

Meditera

Meditation gör att man kopplar ifrån sitt vanliga ”tänkande”. Ett sinnestillstånd som kan hjälpa en att få nya idéer. Särskilt mindfulness som lär en att fokusera på en sak/idé och inte hamna på sidospår främjar skaparkraften.

Skriv för hand

Man har genom undersökningar kommit fram till att skriva för hand är bättre för fantasin än att använda en dator.

Var ute

Att tillbringa tid utomhus lär också vara bra för inspirationen.

Rör på dig eller promenera

All form av fysisk rörelse är bra för kreativiteten. Ibland ger även en kort promenad stimulans till sinnena och hjälper en att få fart på uppfinningsförmågan och bloggkreativiteten.

Hjärnan fungerar bättre när den får syre.

Ta pauser

Det finns många studier som stödjer teorin om att raster är viktiga. När man utför samma aktivitet i många timmar börjar mekaniskt tänkande ta över och bli mer styrande än det kreativa tänkandet.

Sov

Sömnen ger perspektiv och ökar kreativiteten.

Forskningen visar att sömn är väldigt viktigt för inlärningsförmågan, minnet och skapandet. Hjärnan har en fantastisk förmåga att hitta problemlösningar medan vi sover.

Precis som resten av kroppen fungerar hjärnan bättre om du är pigg än om du är trött.

Ta en tupplur om du kört fast. Chansen att du vaknar med en bra lösning är stor.

Varva ner

Stress är en av kreativitetens värsta fiender. En viss nivå av stress kan vara till hjälp för att avsluta vad du måste göra. Men när det gäller att skapa måste du vara lugn. 

Läs

En av de mest stimulerande aktiviteterna för hjärnan är att läsa. Läsning kan på många sätt och vis intensifiera dina upplevelser.

Dessutom skapar läsning nya nervcellskopplingar i vår hjärna. En process som med en vetenskaplig term kallas neuroplasticitet.

Wikipedia: Neuroplasticitet refererar till de ändringar som sker i hjärnans organisation som resultat av erfarenhet.

Hoppas något eller några tips kommer till nytta och främjar din bloggkreativitet om du har behov av det!

Läs mer om kreativ forskning här

18 thoughts on “Bloggkreativitet – tio tips

 1. Många bra tips varav jag tillämpar de flesta. Men musiken har jag tappat, jag vet inte varför. Idéer har jag ofta men tiden går så fort att jag inte hinner med. Min man som själv skriver brukar komma med tipset att låta det vara ett tag om jag klagar på att jag inte vet hur jag ska få till ett inlägg och han har så rätt.

  Åter gick det inte att skriva kommentar inne på din blogg, jag gick tillbaka till läsaren och där funkar det. Kanske borde du kontakta supporten?

  1. Beklagar verkligen. Det är jättejobbigt när man kommenterar och det försvinner. Det är en till som klagar på detta så jag ska försöka få kontakt med supporten.
   Just så gör jag också. Lämnar det hela och tänker eller gör något annat. Då brukar idéerna dyka upp.

 2. Det var väldigt användbara tips och några har jag nog tänkt på emellanåt men…men…
  Min blogg är en ren fotoblogg. Så där är det oftast vädret som sätter stopp men jag är på ett annat ställe också där jag skriver om allt möjligt.
  Ett tag tänkte jag att det vore bra att ha ett slags schema. Måndagar om böcker, tisdagar ett mobilfoto, onsdagar…. ja du förstår.
  Ibland är det också vardagliga problem som hjärnan jobbar med och som också kan ställa till det.
  Tack för det inlägget som får mig att ta upp tråden igen. 😀

  1. Tack själv Kristallin! Det där var en bra idé att ha ett tema för olika dagar i veckan. Det skall jag lägga på minnet.
   När man har ett problem man inte kan sluta tänka på är det alltid svårt att vara kreativ.
   Ha en bra torsdag!

 3. Det var många bra tips. Jag har bara foto i bloggen eftersom jag inte gillar att skriva. Älskar att läsa era fina inlägg och kommentera dessa.
  Kramar från oss

  1. Det var rart sagt! Med en fotoblogg ger det sig själv vad man skall visa och bara skriva lite om.
   Jag älskar fotobloggar. Bara man inte, som en del andra har, för många bilder på samma objekt att visa.
   Ha en bra torsdag och mina bästa hälsningar till Minton!
   Kramar Eva

 4. Det här inlägget tajmade du väl. Du kunde inte ha valt en mera passande dag än denna grådaskiga, mörka onsdag.
  Nu anser jag att jag är en väldigt kreativ person – annars hade jag ju knappast kunnat vara grafisk formgivare. Har bloggat sedan februari 2008. Var helt säker på att jag som pensionär skulle minska på bloggandet, då man ju inte blir lika inspirerad hemma än på jobbet.
  Men konstigt nog har jag inte haft några problem med nya eller nygamla idéer till inlägg. Det stämmer ju också in på dig, fast du bloggar ju inte dagligen förstås.

  Gör nog det mesta av det du skriver. Undantag vara ute och promenera (ryggeländet), lyssna på musik och meditera.

  1. Tack för din trevliga kommentar. Jo avsikten var faktiskt att få lite fart på alla bloggvänner. Vi har alla mycket omkring oss nu: jul, corona-varianter, restriktioner, världsläget, gråvädret (idag är det visst lite bättre) osv som gör att bloggandet kommer i andra hand.
   Nej någon avsaknad av kreativitet har verkligen inte du. Förstår ibland inte vad du får allt ifrån.
   Himla tråkigt med din rygg. Det måste vara påfrestande.

 5. Hm, jag kan inte heller skriva någon kommentar från din blogg. Jag fick också gå tillbaka till läsaren och skriva därifrån.
  Min bloggkreativitet går det lite upp och ner med. Min blogg är ju främst en fotoblogg, så det beror lite på, eller nästan mest på, om jag har några bilder eller inte. Denna årstiden blir det inte riktigt lika mycket fotande då mörker och väder ibland sätter stopp. Just nu går jag på lågvarv när det gäller bloggandet, men rätt vad det är så hittar jag nog något 🙂

  1. Det låter hoppfullt för det är en fröjd att titta på dina vackra foton.
   Det är uppenbarligen lite knas med att skriva kommentarer från blogg. Tack för kommentaren i alla fall!

 6. Så kloka råd. Och användbara generellt – inte bara när man ska värka fram ett nytt inlägg. Tack för påminnelsen om vad man bör tänka på! Snart blir det en lunchpromenad. Som kanske kan leda till ett nytt inlägg… 🙂

  1. Tack Gunilla! Kom just hem från en promenad i solskenet. Så skönt efter gråvädret. Ser alltid fram emot dina spirituella inlägg. Hoppas därför du får en härlig promenad med en flödande kreativitet som följd!

 7. Hm! Min blogg är det inte mycket med nuförtiden! Har inte så stor lust och väldigt lite tid och ork med den just nu! Det blir mest bilder när jag gör något inlägg! För tillfället så går det mycket tid och energi till mina försök att lära mig franska! Det går sakta men dock framåt. Jag börjar kunna förstå när jag läser men sen är det en helt annan historia när en riktig fransman rabblar på i hundranittio när han/hon pratar!
  Merci pour un post intéressant et bonne soarée!
  Ett litet försök att knåpa ihop ett tack på franska hahaha!

  1. Åh vad imponerad jag blir av att du håller på och läser franska. Jag läste franska i skolan i 4 år. Klarar hjälpligt att läsa det, men prata språket är jättesvårt. Om dom inte pratade så fort som de gör.
   Blogga skall man bara göra så länge man tycker det är roligt.
   Hoppas du får lite ledighet snart!?

   1. Det var nog smart av dig att läsa det i skolan när man är i den åldern då det lättare fastnar. Nu tar det mycket längre tid att lära sig och speciellt ett så svårt språk som franskan. Och att hänga med när de pratar lär nog dröja länge innan jag kan, för som du säger, de pratar ju så enormt fort! Det är stor skillnad mot de som artikulerar tydligt och pratar i normal takt på de kurser som jag läser och när man hör en fransman på tv:n till exempel.
    Själv läste jag tyska i skolan eftersom jag har halva släkten i Tyskland men jag lärde mig det aldrig flytande tyvärr. Så det blir mitt nästa projekt när franskan sitter lite bättre. Det är ju väldigt roligt med språk även om det tar längre tid att lära sig i den här åldern.
    Jag ska snart vara ledig! Jobbar till och med den 23:e och sen är jag ledig till den 8:e Januari! Ska bli sååå skönt nu efter den här jobbiga perioden med snö och isbildning och hala väger som varit nu.
    Ha en fin kväll och ny vecka!

   2. Det tar betydligt längre tid att lära sig nya saker som t ex språk när man blir äldre. Men så roligt man har av det. Du måste vara ganska bra på tyska i alla fall.
    Skönt att du ska vara lite ledig nu. Då återgår du väl till “normal” dygnsrytm igen. Måste du ställa om dig sedan igen när du börjar jobba.? Låter väldigt jobbigt tycker jag. Hoppas nu du kan ta igen dig ordentligt och inte hålla på med för mycket julstök.

Kommentera